70 NNVO ORGANISATIE MET AMBITIE Toewerken naar uniforme en internationale opleiding voor vaarwegbegeleiders
1001 | WEEK 44-45 2 NOVEMBER 2022
wordt van alle kanten onderzocht naar mo- gelijkheden de kwaliteit van de opleidingen te verbeteren. Zij zijn op de goede weg met de wettelijk erkende en kwalitatief hoogstaan- de opleidingen. Er zijn twee docenten in vaste dienst en daarnaast worden ervaren docenten ingehuurd. NNVO maakt ook gebruik van mede- werkers van de vaarwegbeheerders die als coaches of mentor optreden in de opleidingen.
VTS in de praktijk Naast de oude vuurtoren van IJmuiden
Het verkeer op het Noordzeekanaal wordt begeleid van de Americahaven tot de sluizen.
ROTTERDAM In Rotterdam is de Nationale Nautische Verkeersdienst Opleiding (NNVO) gevestigd. Het kantoor, leslokalen, simula- torruimtes; alles zetelt op de vierde etage in één van de moderne kantoorgebouwen in Rotterdam, bij station Alexander. Het is het kenniscentrum van het vaarwegbeheer en tevens de plek waar de opleidingen voor de medewerkers van de vaarwegbeheerder plaats vindt.
De verkeerstoren van Havenbedrijf Amsterdam is continu in bedrijf.
Communicatie Directeur van de NNVO is Pieter Kuijt, die zelf uit het onderwijs komt. Hij vertelt: “Het is een prachtige organisatie met een belangrijke missie. De Vessel Traffic Services Operator is te vergelijken met de functie van luchtverkeer- of spoorwegverkeersleider. De opleiding duurt vier maanden, dan volgt het examen en daar- na komt de sectortraining, de praktijkoplei- ding op locatie. Het hangt van de sector af hoe lang dat duurt. Voor de VTS operator varieert dat van een paar weken tot meer dan een half jaar in de Botlek.”
Stichting NNVO is opgericht in 2004. In de Stichting wordt het bestuur gevormd door de vaarwegbeheerders Rijkswaterstaat, Koninklijke Marine, Port of Rotterdam, Port of Amsterdam, Groningen Seaports, North Sea Port, gemeente- lijk havenbedrijf Den Haag, Waternet en de pro- vincies via het Interprovinciaal Overleg (IPO). Deze partijen zijn direct betrokken bij het on- derwijs. Zij zorgen voor de toelevering van me- dewerkers die het vak van verkeersleider willen leren of de bijscholings- of opfriscursus moeten volgen. De missie van de Stichting NNVO is dui- delijk: ‘Het verzekeren van de continuïteit en de kwaliteit van de verkeersdienstopleidingen in Nederland’.
In de opleidingen is veel aandacht voor de communicatie. Op het water is de schipper immers de baas en eindverantwoordelijk. Als medewerker in het vaarwegbeheer ver- strek je vooral informatie en geef je alleen in bijzondere gevallen een aanwijzing die dan ook bindend is. Gespreksdiscipline en into- natie wegen zwaar in de opleidingen. Om dat te ondersteunen, beschikt NNVO sinds enige tijd over een bijzondere e-learning methode, Poseidon. Hiermee kunnen de cursisten thuis de basis oefenen.
Directeur Pieter Kuijt van de NNVO heeſt grootste plannen.
Uniformiteit in nieuwe opleiding Brug- en Sluisoperator Twee jaar geleden is besloten meer te gaan sa- menwerken binnen de NNVO om te zorgen voor een uniforme opleiding tot brug- en sluisope- rator. De vaarwegbeheerders zijn immers geza- menlijk verantwoordelijk voor de beroepskwali- ficatie van de werknemer. De opleiding bestond voorheen uit losse modules waaruit de vaar- wegbeheerders zelf een pakket samenstelden. Gezamenlijk is overgegaan tot de ontwikkeling van een uniforme opleiding op vier niveaus; een basisopleiding voor eenvoudige lokale brugbe- diening, de niveau 1 opleiding voor complexe lokale bediening van grotere bruggen en slui- zen, niveau 2 voor centrale brug- en sluisbe- diening op afstand, en op niveau 3 voor meer- voudige centrales waar complexere taken als corridormanagement worden uitgevoerd.
Pieter Kuijt vertelt over de nieuwe opleiding. “De samenwerking tussen de vaarwegbeheer- ders heeſt geleid tot de nieuwe opleiding die klaar is begin 2023. De laatste hand wordt ge- legd aan niveau 3. De losse modules waar steeds een examen voor gedaan moest wor- den, zijn dan verleden tijd. We zitten in een overgangsjaar.”
Bas Struijk, coach van de toekomstige nautische verkeersleiders.
Richard Kerkhof is zijn loopbaan begonnen als schipper en nu verkeersleider.
Vanaf 1 januari 2023 heeſt de NNVO drie oplei- dingsrichtingen: de Brug- en sluisbedienaar, VTS manager en Varende beroepen. De varende beroepen zijn de mobiele verkeersleiders, dege- nen die op patrouillevaartuigen varen en toe- zicht houden. Het is geen politie, maar in dienst van bijvoorbeeld Rijkswaterstaat voeren zij op havenbedrijven de controle uit op schepen. Daarnaast zijn er de nautische boa’s of de wa- tertoezichthouders op het land. De opleidingen zijn praktijkgericht. Oefenen op de simulator is een essentieel onderdeel van de VTS opleiding. Voor de brugbedienaars zijn die er nog niet. De cursisten volgen praktijkda- gen op de brug of sluis. “We zijn in overleg met de vaarwegbeheerders om een simulator te
ontwikkelen waar alle partijen tevreden mee kunnen zijn”, zegt Kuijt. “De NNVO staat voor grote uitdagingen in het zich steeds sneller ont- wikkelende vaarweggebied. Vernieuwingen zullen van invloed zijn op de opleiding, denk bijvoorbeeld aan het autonoom varen. Maar we krijgen ook meer en meer te maken met de gevolgen van klimaatverandering in het vaarwegbeheer.”
Internationale erkenning In Nederland is de opleiding vaarwegbeheer ge- lijk voor iedereen, de sectoropleidingen vinden plaats op locatie. Internationaal zijn afspraken vastgelegd voor de VTS opleiding , maar voor brug- en sluisoperators zijn die er niet. Wel zijn er contacten met de Belgische vaarwegbeheerders om de scholing van medewerkers beter op elkaar af te stemmen. Training nautisch Duits en Engels maken deel uit van de opleiding. De belangrijke zinnen kunnen worden geoefend met e-learning. Het Engels is vooral een must voor het verkeer in de zeehavens. Duits is meer van belang voor de binnenwateren. Intussen is het opleidingsaan- bod geaccrediteerd en is de NNVO op weg naar een internationaal erkend opleidingsinstituut. Sinds 1 september is de NNVO ook aangesloten bij de Examenkamer om het onafhankelijk toe- zicht op de examinering te waarborgen.
Tekort aan personeel Ongeveer 300 mensen worden jaarlijks opge- leid bij de NNVO, waarvan ongeveer 15 pro- cent vrouw is. De leeſtijd varieert van 30-plus tot en met 50-plus. Meestal medewerkers van de organisaties die met het vaarwegbe- heer te maken hebben, maar ook zij-instro- mers, mensen die wel eens ‘wat anders willen’. Binnenvaartschippers bijvoorbeeld zijn erg ge- wild, omdat zij de taal van de schipper spreken en snel begrijpen wat en hoe te communiceren. Maar in de tijd van de pandemie zijn mensen uit andere sectoren ingestroomd die de aantrekke- lijkheid van de functie inzagen en zelfs een ste- wardess die aan de grond wilde blijven. Omdat NNVO de belangrijkste opleider in Nederland is voor deze functies en de toekom- stige vaarwegleiders overal vandaan komen, wordt meer en meer ingezet op e-learning en online lesgeven en begeleiding. De corona pe- riode heeſt daar mede aan bijgedragen. Pieter Kuijt vertelt: “Dit jaar zijn er veel aanmeldingen. Het lijkt erop dat het tekort langzaam ingehaald wordt. De NNVO komt steeds meer in beeld. In de toekomst verwachten wij dat het aanbod uitgebreid gaat worden met bijvoorbeeld ver- keersbegeleiding op de Noordzee. Er komen steeds meer windmolenparken waar schepen omheen geleid moeten worden. De schade kan enorm zijn wanneer een schip tegen de wind- molens aankomt, zoals dit jaar bij de Julietta D bleek. We moeten als opleidingsinstituut up- to-date blijven om onze bijdrage te leveren aan veilig, vlot en duurzaam vaarwegverkeer .”
Organisatie met ambitie De NNVO is ambitieus. De organisatie onder- zoekt de nationale en internationale markt om zichzelf te ontwikkelen naar een kennisinstituut dat samenwerkt met klanten, participanten en nieuwe partijen en zoekt contact met andere opleidingsinstituten. Het nautisch werkveld
ligt het Havenoperatie Centrum (HOC) van de Port of Amsterdam. Het gebouw toornt hoog uit boven de havenmonding van IJmuiden waar druk verkeer is van zee- en vissersschepen. Het gebied dat de verkeersleiding controleert loopt van af de Oranjesluis tot 12 mijl uit de kust.
Er heerst een gezellige sfeer in de verkeers- toren nu het rustig is op het water. Een ieder heeſt de controle over een sector van het ge- bied. Om de vier uur wordt er gewisseld om de concentratie optimaal te houden. Is het bijzonder druk dan is dat om de twee uur.
Bas Struijk, ooit binnenvaartschipper, is weer als schipper werkzaam maar nu virtueel. Als VTS coach zit hij achter de schermen van de simulator en simuleert de schippers aan boord van de schepen die op het drukke vaargebied aanwezig zijn. De toekomstige verkeersleiders zijn verdeeld over drie ruimtes om de binnenvaart te begeleiden en soms ook de zeevaartschepen op de juiste route te houden.
Richard Kerkhof is één van de verkeerslei- ders. Als kind wist hij al dat hij iets met wa- ter en specifiek varen op het water wilde gaan doen. En zo is het ook gegaan. Na de havo ging hij naar de Maritieme Academie IJmuiden waar hij de BBL opleiding Rijn- en Binnenvaart heeſt gedaan. Zijn eerste sta- ge was bij de familie Bosman uit Vreeswijk. Na met verschillende ladingen gevaren te hebben, heeſt hij nog even op een kop- pelverband gevaren, maar het thuisfront gaf de doorslag om meer thuis te kunnen zijn. Bij Port of Amsterdam heeſt hij zijn be- stemming gevonden. Opgeleid, nog op de ‘oude’ manier door de NNVO, is hij nu ver- keersleider. Weliswaar in wisseldienst maar ‘daar was ik toch al aan gewend’. “Het is mooi werk”, vertelt hij enthousiast. “Als team ondersteunen we elkaar en hou- den elkaar goed in de gaten. We zijn ons continu bewust van het belang de vaar- weg veilig te houden. We maken de plan- ning voor de zeevaart bestemd voor het Noordzeekanaalgebied en hebben hier- over overleg met het Loodswezen en de Sleepboot maatschappij [Port Towage Amsterdam]. De eerste drie maanden is gewijd aan kennismaking met de haven en havensystemen. Daarna vier maan- den opleiding bij NNVO en vervolgens nog eens vier maanden de RNVO [Regionale Nautische Verkeersopleiding] voor ver- keersleider Noordzeekanaalgebied, deze wordt gegeven bij de Sector Verkeersdienst Noordzeekanaal. Dan is het moment dat je na elf maanden opleiding even mag re- laxen. Je bent dan officieel in dienst als ver- keersleider Noordzeekanaal. Afhankelijk van de persoon komt er een sector per jaar bij om te leren kennen, zodat we elkaar af kunnen lossen. Het is belangrijk het rooster in alle situaties rond te krijgen.”
Richard stapte over naar het Amsterdamse havenbedrijf op zijn 27ste en zit er nu twaalf jaar. Hij is nu all round verkeers- leider in het havengebied Amsterdam. In de verkeerstoren zit een jonge mede- werkster die net is afgestudeerd aan de Maritieme Academie IJmuiden. Het is haar tweede dag. De jongste aankomen- de verkeersleidster.
Page 1 |
Page 2 |
Page 3 |
Page 4 |
Page 5 |
Page 6 |
Page 7 |
Page 8 |
Page 9 |
Page 10 |
Page 11 |
Page 12 |
Page 13 |
Page 14 |
Page 15 |
Page 16 |
Page 17 |
Page 18 |
Page 19 |
Page 20 |
Page 21 |
Page 22 |
Page 23 |
Page 24 |
Page 25 |
Page 26 |
Page 27 |
Page 28 |
Page 29 |
Page 30 |
Page 31 |
Page 32 |
Page 33 |
Page 34 |
Page 35 |
Page 36 |
Page 37 |
Page 38 |
Page 39 |
Page 40 |
Page 41 |
Page 42 |
Page 43 |
Page 44 |
Page 45 |
Page 46 |
Page 47 |
Page 48 |
Page 49 |
Page 50 |
Page 51 |
Page 52 |
Page 53 |
Page 54 |
Page 55 |
Page 56 |
Page 57 |
Page 58 |
Page 59 |
Page 60 |
Page 61 |
Page 62 |
Page 63 |
Page 64 |
Page 65 |
Page 66 |
Page 67 |
Page 68 |
Page 69 |
Page 70 |
Page 71 |
Page 72 |
Page 73 |
Page 74 |
Page 75 |
Page 76