search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
1001 | WEEK 44-45 2 NOVEMBER 2022


IMRF Lifetime Achievement Award voor Henk Spanjer


WEST-TERSCHELLING Zeevaartschooldocent en KNRM-schipper Henk Spanjer heeſt 19 ok- tober de Lifetime Achievement Award van de International Maritime Rescue Federation (IMRF) toegekend gekregen vanwege diens jarenlange inzet voor en bijdragen aan de maritieme veiligheid.


De IMRF is een wereldwijde organisatie die zich inzet voor de verbetering en ontwikkeling van maritieme opsporings- en reddingscapa- citeit over de hele wereld. Henk Spanjer werkt aan het Maritiem Instituut Willem Barentsz op Terschelling, waar hij tijdens zijn lange carrière ontelbare studenten opgeleid en


voorbereid heeſt op een zeemansbestaan. Hij houdt zich onder meer bezig met lessen in maritieme communicatie (Marcom) en Basic safety en hij heeſt meegewerkt aan een aan- tal EU-projecten die bijdragen aan een bete- re veiligheid op zee en die het veiligheidsbe- wustzijn verhogen. Ook is Henk al jarenlang lid van de IASST, de overkoepelende organisa- tie voor training in overleven op zee en sinds kort is hij zelfs voorzitter geworden van deze organisatie.


Schipper In zijn vrijetijd is Henk Spanjer al sinds 1997 vrijwilliger bij reddingstation Terschelling


Update van waterakkoord Amsterdam-


Rijnkanaal en Noordzeekanaal AMSTERDAM Er is een nieuw akkoord ge- tekend over het gezamenlijke waterbe- heer van het Amsterdam-Rijnkanaal en het Noordzeekanaal. Dat akkoord is donderdag 13 oktober ondertekend door onder andere Rijkswaterstaat en de verschillende water- schappen rondom de waterwegen.


Het waterakkoord omvat afspraken tussen de vijf waterbeheerders die betrekking heb- ben op het Noordzeekanaal en Amsterdam- Rijnkanaal en op de uitwisselpunten met de regionale watersystemen. Sinds 1992 is voor dit watersysteem, dat loopt van de Lek tot aan de Noordzee bij IJmuiden, al een water- akkoord van kracht. De vorige actualisatie is in 2013 gedaan.


Voor het Amsterdam-Rijnkanaal en Noordzeekanaal is het akkoord een belang- rijk instrument, omdat de waterbeheerders


in het gebied een grote onderlinge afhanke- lijkheid kennen. Het water dient vele func- ties, zoals natuur, drinkwater, landbouw, in- dustrie en scheepvaart. De kanalen brengen en ontvangen dagelijks veel water naar en van de omliggende gebieden. Het gebied, waar zoet en zout water elkaar treffen, ken- merkt zich door een combinatie van grote economische belangen en beperkte marges in het waterbeheer.


Het peil mag niet te hoog of te laag komen. Dankzij de update van het akkoord, past het weer bij het waterbeheer van nu. Zo verwijst het akkoord naar het gezamenlijke informa- tiescherm waar de vijf waterbeheerders real- time data delen. Bijvoorbeeld over een teveel aan regenwater dat wordt afgevoerd om te beschermen tegen overstromingen en water- overlast. Of over het zoutgehalte van de ka- nalen ten tijde van droogte.


Paal 8 van de KNRM. Sinds 2004 was hij plaats- vervangend schipper en van 2011 tot oktober 2022 was hij eerste schipper van het redding- station. Spanjer heeſt een groot netwerk om zich heen, waarbij werk en vrijetijd naadloos in elkaar overlopen en de activiteiten elkaar versterken en aanvullen. Daarom heeſt Henk Spanjer de Lifetime Achievement Award meer dan verdiend, zo stelt de KNRM.


“Henk Spanjer is een persoon die ervoor geko- zen heeſt zijn leven te wijden aan het helpen en redden van mensen in nood op zee, maar ook om toekomstig zeevarenden op te leiden, zodat ze niet gered hoeven te worden.”


11


Henk Spanjer, docent en in zijn vrije tijd KNRM- vrijwilliger.


Subsidieregeling voor vergroening


vanscheepsmotoren aantrekkelijker gemaakt DEN HAAG De Tijdelijke Subsidieregeling Verduurzaming Binnenvaartschepen wordt aangepast en wellicht ook nog eens met twee jaar verlengd, zo heeſt VVD-minister Mark Harbers (IenW) de Tweede Kamer per brief la- ten weten.


Schippers blijken huiverig te investeren in de aanschaf en installatie van een SCR-katalysator, die slechts één vorm van uitstoot reduceert (NOx). Om echte vergroening aan te tonen, moeten ook andere uitstootwaarden (CO2, roet en fijnstof) omlaag. Daarnaast blijven de kosten van aanschaf, installatie en optimalisering van SCR-katalysator met revisies hoog. Uiteindelijk vindt men het risico op de investering te groot.


“Geconcludeerd kan worden dat op dit mo- ment zeer weinig animo is voor de subsidie voor enkel een SCR-katalysator. In 2021 en 2022 is wel gebleken dat er een zeer grote vraag


is naar nieuwe motoren met minimaal Stage V-niveau. Er zijn ook signalen dat subsidiering van een SCR-katalysator in combinatie met een roetfilter de regeling aantrekkelijker kan ma- ken,” aldus Harbers.


Stage-V De zeer grote vraag naar Stage V-motoren is te verklaren, doordat de kosten van een nieuwe motor drie- tot viermaal hoger zijn dan van een motorrevisie. De subsidiemogelijkheid maakt een groot verschil. Daarnaast voldoet men met de installatie van een nieuwe motor met mini- maal Stage V niveau aan de (inter-)nationale lange termijn vereisten. In reactie op de gro- te vraag naar motorvervanging is onlangs het subsidieplafond voor motorvervanging al eens opgehoogd met tien miljoen euro. Het minis- terie heeſt toegezegd om zowel in 2023 als ’24 weer acht miljoen beschikbaar te stellen voor motorvervanging.


Foto KNRM


OP KOERS


Extra handjes welkom


Bij Bureau Voorlichting Binnenvaart ontstaat ruimte voor extra handjes door ruimhartige sponsoren, ziet Erwin van der Linden. Wie komt het team versterken? Maar eerst een korte update over de ontwikkelingen rondom het emissie labelsysteem vanuit het perspectief van EICB.


Erwin van der Linden


Hoe staat het op het moment met het binnenvaart emissielabelsyteem? Qua methode is het emissielabelsysteem inmiddels een compleet en beproefd verhaal geworden. We weten dat de eerste labels ook al door het SAB zijn uitgereikt. Vanuit het ministerie werkt men toe naar het afsluiten van een conve- nant, een gezamenlijke overeenkomst. Daarin stellen diver- se partijen samen hun kaders vast voor de manier waarop het emissielabel een rol kan spelen binnen hun activitei- ten. Bijvoorbeeld bij de verstrekking van gunstiger lenin- gen door banken. Of als incentiveprogramma door havens. Mits goed uitgewerkt kan zo’n convenant een win-win situ- atie opleveren voor al die partijen. Hierover vond onlangs een goed gesprek plaatst tussen alle relevante organisaties, en dat is goed want uiteindelijk is het label ontwikkeld als hulpmiddel en is de ontwikkeling van zo’n systeem geen doel op zichzelf.


Elke twee weken komt in deze rubriek in de Scheepvaartkrant een van de medewerkers van Bureau Telematica Binnenvaart (BTB), Expertise- en Innovatiecentrum Binnenvaart (EICB) en het Bureau Voorlichting Binnenvaart (BVB) aan het woord over een project waar volop aan gewerkt wordt om de binnenvaartsector nog verder te laten doorstomen. Deze rubriek wordt samengesteld door de samenwerkende organisaties.


Het gaat wel hard dus? Het tempo waarin het label gemeengoed zal gaan worden is misschien nog wel een punt van aandacht. Uitstel van de toepassing van dit labelsysteem kan er bijvoorbeeld toe lei- den dat we worden ingehaald door internationale verplich- tingen, terwijl bij een tijdige invoering juist internationaal de norm mede kan worden gesteld. Dat laatste werkt dan uiteraard meer in het voordeel van de sector dan het eerste.


Hoe werkt EICB hieraan mee? Vanuit de neutrale rol van het EICB staan we wat verder af van de politiek en zijn wij er vooral bij betrokken vanuit onze expertrol. Zo helpen wij om eventuele bottlenecks in


de praktische uitvoering op te lossen. Op dit moment bui- gen wij ons op verzoek over de standaardisering van de meetprotocollen, die aan de basis van de waardering van het label liggen. Dat moet de drempel om een meting te la- ten doen verlagen.


En jullie zijn op zoek naar versterking van jullie team? Inderdaad, de komende week bekijken we wat wij als pro- jectorganisatie nodig hebben voor de komende periode. Dat wordt een opwindende periode met de start van nieu- we, meerjarige en internationale projecten als RH2IWER en SYNERGETICS. De kans dat we versterking nodig hebben van ons huidige team, is reëel.


Waarom juist nu?


Er speelt ook mee dat er vanuit de sector zeer goed is gere- ageerd op het sponsorverzoek van onze zusterorganisatie Bureau Voorlichting Binnenvaart. Dat is geweldig en hierbij wil ik namens mijn collega’s ook onze dank uitspreken voor het enthousiasme en het vertrouwen van al deze sponso- ren! De financiële ruimte die hierdoor ontstaat, zorgt er- voor dat we de draad van de periode voor corona weer kun- nen oppakken.


Waar wordt naar gezocht? Het team van BVB heeſt in de afgelopen periode enkele wij- zigingen doorlopen. Met het oog op de veelheid aan acti- viteiten voor komende jaar, zoals te organiseren werkbe- zoeken, schoolbezoeken en een sponsorendag, zijn extra handjes gewenst. We kunnen weliswaar een officiële vaca- ture uitzetten, maar misschien is er een lezer van deze co- lumn die iemand kent die mogelijk past binnen ons team – of zelf interesse heeſt! Hart voor de binnenvaart en een achtergrond in communicatie en/of logistiek is een duide- lijke pré. Aarzel vooral niet en mail ons even als je interesse hebt op info@eicb.nl. Dan kunnen we eens informeel een kop koffie bij ons drinken op kantoor!


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64  |  Page 65  |  Page 66  |  Page 67  |  Page 68  |  Page 69  |  Page 70  |  Page 71  |  Page 72  |  Page 73  |  Page 74  |  Page 75  |  Page 76