search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
976 | WEEK 46-47 17 NOVEMBER 2021


GREEN AWARD-CERTIFICAAT VOOR DE BINNENVAART JUBILEERT Jan Fransen bewondert ‘de drive’ van binnenvaartondernemers


ROTTERDAM Niet iedereen stond direct te jui- chen bij de lancering van het Green Award- programma voor de binnenvaart. “We heb- ben flink aan de kar moeten trekken om het op gang te krijgen en de eerste twee, drie jaar hebben we het best moeilijk gehad”, weet Jan Fransen, directeur van de stichting Green Award.


SANNE VERHOEFF


Nu, tien jaar later, zijn er ruim 930 gecertifi- ceerde binnenvaartschepen. Vier schepen varen rond met een Platina label; de nieuw- ste ontwikkeling. Deze schepen kunnen ten- minste drie uur lang zonder uitstoot varen. Fransen is trots op al deze schepen. En de dui- zendste is in zicht. Enigszins emotioneel wordt hij zelfs als hij spreekt over de gedreven bin- nenvaartondernemers die er alles aan doen om hun schip te vergroenen; groot of klein, jong of oud. Als de drive er is, kan er veel. Jan Fransen vertelt: “Green Award is begon- nen als projectteam vanuit het Havenbedrijf Rotterdam, waar ik toen werkte. In ’94 is de stichting Green Award opgericht. Op een gegeven moment was de keuze: óf bij het Havenbedrijf blijven werken, of bij de stich- ting. Ik heb voor Green Award gekozen. In eer- ste instantie was dit een programma voor de zeevaart en tien jaar geleden is daar de bin- nenvaart bij gekomen, vanwege de vraag van- uit het Havenbedrijf en andere zeehavens. En ook de overheid sprong bij. In hoofdzaak wilden we ons richten op de reductie van uit- stoot van stikstof en fijnstof, zodat ook de bin- nenvaart een bijdrage kon leveren aan de vergroening.”


Jan Fransen


We hebben veel meer in de kast staan, we doen alles stapje voor stapje


Fransen komt zelf niet uit de binnenvaart en hij was blij dat er in die tijd mensen in het team zaten die wel uit deze sector afkomstig waren. “Denk bijvoorbeeld aan Karin Struijk. Ik sprak ook haar vader, Jan Struijk, regelma- tig. Belangrijk, want de binnenvaart is een hele andere wereld dan die van de zeevaart. De mensen vanuit de sector hebben een groot effect gehad op het ontwikkelen van het pro- gramma voor de binnenvaart. Ik had uiteraard ook goede contacten met bijvoorbeeld de IVR en het CBRB. Daarnaast heb ik geregeld mee- gevaren op een binnenvaartschip, dat deed ik bij het Havenbedrijf Rotterdam ook al. Ik heb bijzonder veel waardering voor de manier waarop het ondernemerschap in de binnen- vaart wordt uitgevoerd. Iedereen is bevlogen, ze doen het toch maar. Terwijl veel mensen niet eens beseffen hoe belangrijk die sector is. Alles wat je beetpakt, is op de een of andere manier met scheepvaart verbonden.”


In eerste instantie vonden we dat elk schip een CCR2-gecertificeerde motor moest heb- ben. Uiteindelijk kwamen we erachter dat het moeilijk was om appels met peren te verge- lijken: elk schip is immers anders. Schippers vertelden ons bijvoorbeeld: ‘ik weet zeker dat ik net zo schoon kan zijn zonder CCR2-motor.’


Appels en peren Wat maakt de binnenvaart dan zo anders dan de zeevaart? Fransen: “In de binnenvaart zijn er veel familiebedrijven en je hebt te maken met kleinere ondernemers. Hierdoor kon- den we niet zomaar hetzelfde eisenpakket als dat voor de zeevaart opstellen. De eer- ste vorm van het programma hebben we daarom zo simpel mogelijk gehouden, met een focus op de uitstoot van NOX


en fijnstof.


Eind november is de Stichting Green Award aanwezig op de Donauconferentie, waar met techneuten en nautische mensen vanuit de riviercruisevaart wordt gesproken over het nieuwe programma van eisen.


Fransen: “Daarnaast zijn we uiteraard het hele programma van eisen voor de binnenvaart on- der de loep aan het nemen. Schippers hebben zelf ook de mogelijkheid om elementen aan te geven waarmee zij hun schip kunnen vergroe- nen of veiliger maken. Denk bijvoorbeeld aan alternatieven voor het gebruik van generato- ren in de haven door inzet van zonnepanelen en/of accu’s. Stichting Green Award haalt nieuwe ideeën op, doet hier vervolgens onder- zoek naar en kijkt of het interessant is om dit kenbaar te maken aan de gehele vloot.”


Directeur stichting Green Award, Jan Fransen. Onze grenswaarde werd dus dat de NOX


Foto Sanne Verhoeff - en


fijnstof-uitstoot van een schip gelijk moest zijn aan de uitstoot van een CCR2-motor. Dat be- tekende natuurlijk automatisch dat dit aan- getoond moest worden door een erkende instantie.”


Weerstand Aanvankelijk was er weerstand vanuit de sec- tor. Fransen: “We wilden schepen een stap vooruit laten zetten en om dit voor elkaar te krijgen, moest er een prikkel zijn. Het Green Award-certificaat geeſt toegang tot meerdere voordelen, zoals kortingen op havengelden, producten en diensten. Er zijn inmiddels ook verladers die graag willen dat een schip een Green Award-certificaat heeſt. Die prikkels zijn nodig om het proces te laten draaien.”


Inmiddels kan wel gezegd worden dat het ge- lukt is om dit hele proces op gang te krijgen. Na de start in 2011 zag de stichting het pro- gramma in 2013 echt de goede kant op gaan. In 2011 waren er zo’n 87 schepen gecertifi- ceerd, inmiddels zijn dit er ruim 900. Volgens Fransen is het heel belangrijk dat de sector doorontwikkelt, want de concurrentie met weg en spoor ligt altijd op de loer en ook bij deze modaliteiten gaan de ontwikkelingen snel. “Je moet zorgen dat je bijblijſt als sector.”


Differentiatie Het Green Award-programma werd opgepakt, maar volgens Fransen werden er nog steeds appels met peren vergeleken. “Zo zagen we dat het ene schip meer bezig was met vergroe- ning van de hoofdmotor, terwijl de focus bij de ander op de generatoren lag. De verschillen in resultaat waren groot. Dit vroeg om een diffe- rentiatie.” Zo zijn de certificaten Zilver, Brons en Goud ontstaan. “Alles stapje voor stap- je, want ook deze differentiatie leidde weer tot enige weerstand. Toen we dit invoerden, waren er misschien maar drie schepen met het certificaat Goud en de rest was allemaal Brons. ‘Ja, nu komen we allemaal in Brons’, werd er gezegd.


We kregen tegengas en een berg klachten, maar gelukkig heeſt dit niet zo lang geduurd. Mede dankzij de komst van onze binnenvaart- coördinator Cora Baijens-Bosman. Zij is af- komstig uit de binnenvaart en kent die wereld goed. Zij werd gebeld door schippers die haar vroegen hoe ze nu van Brons naar Zilver kon- den gaan. Ze sprak de taal van de schippers en voelde goed aan waar zij mee zaten.”


Vergroening De belangrijkste veranderingen die schepen doorvoeren om een certificaat te verkrijgen zijn: - Het vervangen van de generatoren - Vervanging van de hoofdmotoren - Naschakeltechnieken toevoegen, zoals roetfilters en katalysatoren - Verandering van brandstof


Zo zit bijvoorbeeld ook de inzet van LNG in het Green Award-programma. “Wij hadden verwacht en gehoopt dat we daar al veel ver- der mee zouden zijn. Het ontbrak echter aan de gehele logistieke keten rondom het ge- bruik van LNG: er waren bijna geen LNG- bunkerstations. Het is gewoon niet gelukt. Nu zien we goede resultaten in het gebruik van GTL, al hangt dit helemaal van het schip af. Er zijn schepen die hiermee Zilver of Goud heb- ben kunnen behalen. Met betrekking tot bio- brandstoffen - die zitten ook in ons program- ma - weten we nog niet of hiermee gescoord wordt. We zijn wel bezig om andere eisen aan onderhoudsprogramma’s te stellen. De bio- brandstoffen blijven in het programma, want we weten immers niet wat de toekomst gaat brengen. Wordt het waterstof, elektrisch of nu- cleair (bijvoorbeeld voor de zeevaart): alles kan! Ik sprak laatst een paar mensen uit Japan die heel serieus bezig zijn me een lokaal wa- terstofproject. Dit triggerde mij. Ook NPRC is er natuurlijk mee bezig. Maar… ook hier geldt: hoe gaat het met het logistieke proces, de beschikbaarheid?”


De nieuwste ontwikkeling is dat er nu ook de mogelijkheid bestaat als schip een Platina la- bel te krijgen. “We hebben er al vijf uitgereikt. In feite kan een Brons-gecertificeerd schip een Platina label halen. Dit krijg je als het schip tenminste drie uur lang zonder uitstoot kan varen. Dat houdt nu in: op accu’s. Met dit label krijg je onder andere 20 procent korting op het havengeld in Amsterdam, 100 procent korting in Rotterdam en 30 procent in Werkendam.”


Riviercruise Momenteel is de stichting erg druk met het certificeren van riviercruiseschepen in Amsterdam. Vanaf januari ’23 moeten al deze schepen een Green Award-certificaat hebben om in de buurt van het centrum aan te kunnen leggen. “Dat houdt ons heel erg bezig, want het programma van eisen voor deze schepen moet anders. De nadruk ligt hier op alle as- pecten van milieu en veiligheid. Nu is dit het- zelfde programma als voor de binnenvaart.”


Voorts: “Het College van Deskundigen geeſt vervolgens commentaar op dit onderzoek. Dat advies gaat samen met ons rapport naar het bestuur van Green Award en dat neemt de be- slissing of het element wordt toegevoegd aan het programma van eisen. Dit bestuur en het college van deskundigen vertegenwoordigen de gehele maritieme industrie en zijn eigenlijk onze spiegel. Normaal gezien nodigen we ook schippers uit om regelmatig van gedachten te wisselen. Vanwege corona hebben we dat een tijd niet kunnen doen. Dat gaan we zeker weer oppakken.”


Mooi om te zien De drive van binnenvaartondernemers om voor een Bronzen, Zilveren, Gouden of zelfs Platina Green Award certificaat te gaan vindt Fransen ‘mooi om te zien’. Een voorbeeld is het kraanschip Nooitgedacht van de fami- lie Mijnster van Scheepvaartbedrijf BTO uit Sliedrecht. Bij het noemen van deze naam krijgt Fransen tranen in zijn ogen: “Wat zij voor elkaar hebben gekregen, dat is zo mooi. Het gaat om een schip uit ’66, hè. Het is een oud werkschip, maar ziet er picobello uit. Wijnand wilde heel graag een Green Award-certificaat halen. Hij begon met brons en zag het effect bij zijn opdrachtgevers. Hierdoor werd hij ge- triggerd en wilde goud halen. Het werd abso- luut goud. Ik vind die drive zo mooi. Hij heeſt een visie. Het schip is oud, maar heeſt dus wel mooi goud behaald. Wie weet, lukt het hem zelfs een platina label te halen - want dat is zijn volgende stap. Daar ben ik nu ook mee be- zig. Over twee weken heb ik een bespreking over werkschepen en het behalen van een Platinum label.” Lees meer op pagina 57.


Jubileum Gelet op de coronaperikelen wacht men nog even met de feestelijkheden rondom tien jaar Green Award voor de binnenvaart. Fransen: “We zijn blij dat we het overleefd hebben, we hebben de NOW-regeling kunnen gebruiken”. Hiermee komt de overheid werkgevers tege- moet die door de coronacrisis omzetverlies lijden. “We konden natuurlijk lange tijd niet meer inspecteren. Inmiddels hebben we weer een inhaalslag gemaakt. We zitten nu op on- geveer 930 gecertificeerde binnenvaartsche- pen. Cora en het team van inspecteurs hebben af en toe het zweet op het voorhoofd staan. Het is zaak de inspecties zo efficiënt mogelijk uit te voeren.”


“Waar we de volgende tien jaar mee aan de slag gaan? Wij willen bekijken hoe we elemen- ten vanuit de zeevaart naar de binnenvaart kunnen brengen. In de dagelijkse operaties van een binnenvaartschip kunnen er nog zo- veel dingen verbeteren, qua veiligheid en on- derhoud. Misschien dat we in de toekomst ook wel onderscheid gaan krijgen tussen diverse soorten schepen; tankers, bulk, en wie weet een apart programma voor spitsen want… ook deze schepen zijn onmisbaar. We hebben nog veel meer in de kast staan, we doen al- les stapje voor stapje”, aldus de directeur van stichting Green Award tot besluit.


55


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64