search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
32 Awards voor innovatie en ontwikkeling in maritieme sector


976 | WEEK 46-47 17 NOVEMBER 2021


om de laadtijd zo lang mogelijk te maken. Het laadsysteem wordt automatisch gekop- peld aan de walvoeding tijdens het aanme- ren. Om de complexe installatie voor het va- ren/ontladen en aanmeren/laden goed te kunnen aansturen en bewaken, ontwikkelde Damen een nieuw besturingssysteem, waar- bij vanaf de brug alles kan worden bestuurd en gevolgd. De veerboot heeſt een rompvorm voor een zo laag mogelijke waterweerstand. De boeg is bovendien ijs-versterkt en voorzien van een boegschroef om goed te kunnen ma- noeuvreren tijdens winderige omstandighe- den. Het ontwerp zorgt ervoor dat het open- baar vervoer in Kopenhagen, waar klant Arriva het schip voor gebruikt, grote stappen maakt naar een nul-emissie bedrijf.


De elektrische veerboot Bryggen, schip van het jaar 2021.


ROTTERDAM Met vijſtien genomineerden voor vijf Maritime Awards bewijst de maritieme sector nog lang niet te zijn uitontwikkeld en nog steeds een stevige plek in de wereldhan- del te kunnen innemen. Vijf bedrijven, on- derzoekers en ontwerpers kregen een prijs uitgereikt voor een bijzondere, praktisch in- zetbare innovatie.


Alles op diesel laten draaien, dat kan niet meer en dus zijn er in de afgelopen jaren di- verse nieuwe diensten, producten, methoden en onderzoeken in het leven geroepen. Dat die resultaat opleveren, werd maandagvond 1 november duidelijk tijdens de uitreiking van de Maritime Awards 2021 in De Doelen te Rotterdam.


Awards De Maritime Innovation Award ging naar Demcon Unmanned Systems, voor een nieuw type elektrische autonome onbemande vaar- tuigen. Demcon ontwikkelde een nieuw, ge- patenteerd positioneringssysteem voor nauw- keurige, betrouwbare en duurzame besturing van onbemande vaartuigen. Op basis van ge- standaardiseerde systeemarchitectuur en platformontwerp kan het scheepsontwerp worden aangepast en geschaald in grootte, vermogen en stuwkracht. Hiermee is deze technologie breed inzetbaar en kan er veel verschillende apparatuur in worden geïnte- greerd – in feite op maat gemaakte USV’s.


Bijzonder is dat het systeem (‘een vaste thrus- terconfiguratie’) het mogelijk maakt om in alle richtingen te bewegen zonder bewegende stuuronderdelen, zoals roeren of draaischijf thruster-pods. USVs kunnen hierdoor zeer nauwkeurig manoeuvreren. Daarnaast heeſt Demcon een ‘onzinkbare’ rompvorm ontwik- keld en zijn de nieuwe USV’s onderhoudsarm, stil en duurzaam (onder andere vanwege de afwezigheid van tandwielen, smeermiddelen, vloeistoffen en een emissieloos systeem).


Dr. Ir. Lex Keuning heeſt de Maritime Designer Award gewonnen voor additionele scheeps- voortstuwing met behulp van windenergie. Dat levert eveneens een forste brandstofbe- sparing op. Een van de systemen die momen- teel worden ingezet, is de Magnus Rotor. Dit systeem is bekend vanwege zijn eenvoud, be- dieningsgemak, hoge liſt (opwaartse kracht), betrouwbaarheid en bedieningsgemak. Het gaat om verticale cilinders die op een schip worden geplaatst. Door rond te draaien geven ze het schip extra stuwkracht, omdat de combinatie van de eigen snelheid van het schip en de werkelijke wind een ‘schijnbare wind’ laat ontstaan. Lex Keuning’s idee (een extra ‘flap’) vergoot het rendement van de conventionele rotor. In een samenwerkings- project van de TU Delſt, Afdeling Maritieme Techniek en de Polytechnische Universiteit van Milaan werd bewezen dat Keuning’s


aanpassing significant efficiënter is dan die van de conventionele rotor.


Nils van der Kolk van het RIVM won de KVNR Award voor het Covid-19 vaccinatie- en certi- ficeringsprogramma zeevarenden. Voorjaar 2021 startte onder leiding van Nils van der Kolk (RIVM) een project voor het vaccineren van zeevarenden, een zogeheten ‘moeilijk be- reikbare doelgroep’ die niet kan deelnemen aan de reguliere nationale vaccinatiestrate- gie. Nederland was het eerste land met een uitgebreid én specifiek voor zeevarenden op- getuigd vaccinatie programma, waarbij de zeevarenden in aanmerking komen voor vac- cinatie met het éénpriks-vaccin ‘Janssen’, on- afhankelijk van bijvoorbeeld nationaliteit. Daarmee werden verlopen certificaten van zeevarenden generiek verlengd, zelfs meer- maals en tot op de dag van vandaag. Dit was noodzakelijk omdat zeevarenden vrijwel niet meer konden reizen om onder andere hun cer- tificaten te verlengen. Hetzelfde gold voor ex- tern bezoek aan de schepen en onderhouds- werkzaamheden. Nederland was één van de eerste landen wereldwijd met een generieke verlenging. De ILT heeſt met deze actie oog ge- had voor de moeilijke positie van reders en zeevarenden.


Voor onderzoek naar onderscheppingsmo- gelijkheden van ballistische rakketten en de ontwikkeling van 3D-simulatiemodellen heeſt Noah Stam, luitenant ter zee 3e


klasse, de


RNLN Van Hengel-Spengler Award gekregen. Noah Stam heeſt zijn BSc. afstudeeronderzoek aan het NLDA uitgevoerd op het onderwerp ‘Ballistic Missile Defence’. Hij richtte zich speci- fiek op de haalbaarheid om intercontinentale ballistische raketten te onderscheppen vanaf een marineschip.


Om materieel en personeel tegen conventio- nele en nucleaire ballistische dreigingen te be- schermen, is Ballistic Missile Defence (BMD) essentieel. Hierbij worden interceptor missiles gebruikt en daarmee wordt ook getest in de praktijk. Stam ontwikkelde 3D simulatiemo- dellen waarmee de praktijktesten nauwkeurig nagebootst kunnen worden. Met behulp van de simulatiemodellen is de Koninklijke Marine in staat om haar Ballistic Missile Defence capa- citeit slimmer in te zetten en door te ontwik- kelen. Het onderzoek vormt momenteel een kader waarin verder onderzoek kan worden gedaan naar het optimaliseren van NAVO’s BMD-capaciteiten.


Het Schip van het Jaar 2021 is de elektrische veerboot Bryggen geworden, ontwikkeld door Damen Shipyards Group. De Bryggen is een innovatief ontwerp, volledig elektrisch, milieuvriendelijk, efficiënt in bedrijf en eco- nomisch levensvatbaar en kan tachtig per- sonen vervoeren. De duurzame kwalificaties van het schip worden bereikt door een serie


van innovatieve digitale scheepsbouwtech- nieken, inclusief onder andere met metingen op afstand, waarvoor aan boord een netwerk van sensoren is geplaatst. Dit resulteert in een beter rendement en een reductie van de uitvaltijd voor onderhoud. Het schip is volle- dig emissievrij door de keuze voor elektrische voorstuwing met als energiebron batterijen. Er zijn geen dieselgeneratoren geïnstalleerd. Daarnaast ontwikkelde Damen een innovatief aanmeersysteem: het is volledig automatisch


Innovatie en samenwerking Elk van de genomineerde onderzoeken en producten toont de kracht van samenwerking, R&D en kwaliteitsproductie. Nederland is sterk op maritiem en innovatief gebied en is volop in ontwikkeling. Het gaat daarbij van onder- delen voor onderzeeboten en modulaire ont- werpmethodes tot vaccinatieprogramma’s en complete elektrische, al dan niet autonome, vaartuigen, twee thema’s springen er duidelijk uit: innovatie en duurzaamheid.


Vandaag de dag speelt onder andere stevige internationale concurrentie (vooral, maar niet alleen, uit China) een rol en zeker ook defensie en maatschappelijke belangen. Voor bijvoor- beeld wonen, voedselvoorziening en energie- opwekking wordt naar mogelijkheden op het water gekeken. En dat moet zo duurzaam mo- gelijk – dat beseſt de sector.


Lifetime Achievement Award voor Kommer Damen (77)


Behalve de awards per categorie wer- den nog meer prijzen uitgereikt. Zo kreeg Kommer Damen een Lifetime Achievement Award uitgereikt. Tijdens het Maritime Awards Gala in Rotterdam ontving hij een Lifetime Achievement Award uit han- den van Bas Ort, voorzitter van branche- vereniging NMT (Netherlands Maritime Technology).


Damen ontving de onderscheiding vanwege zijn prestaties, werkwijzen en bijdrage aan de Nederlandse maritieme sector. Damen (77) is Chairman van Damen Shipyards Group en nog steeds internationaal actief in het be- drijf dat hij in 1969 overnam van zijn vader en oom.


De organisatie geeſt aan dat Damen deze er- kenning onder meer te danken heeſt aan zijn visie op scheepsbouw en zakendoen, die aan de basis stond van de groei die Damen Shipyards doormaakte van één werf in 1969 tot ongeveer zeventig bedrijven vandaag de dag.


Daarnaast roemde Ort de scheepsbouwer om zijn betrokkenheid bij zijn medewerkers en zijn rol in het Nederlandse maritieme be- drijfsleven. Ook zijn inzet voor kunst en cul- tuur wordt genoemd, bijvoorbeeld voor het Nederlands Dans Theater, alsmede zijn ac- tieve betrokkenheid bij zijn omgeving, niet alleen in Gorinchem, maar ook rond buiten- landse vestigingen.


Kommer Damen was van 1988 tot en met 2020 lid van het bestuur van maritieme branchevereniging NMT (voorheen VNSI). Daarnaast was hij van 1997 tot en met 2020 lid van het bestuur van koepelorganisa- tie Nederland Maritiem Land (NML), lid van de Raad van Toezicht van Platform Bèta Techniek en honorair consul van Mexico. Hij is getrouwd met Josien Damen en heeſt vier kinderen die alle vier actief zijn in het be- drijf. Zo is Arnout Damen CEO van de groep en Rose Damen Managing Director bij Damen


Yachting. Bear adviseert het bedrijf vanuit zijn eigen, creatieve expertise en Annelies Damen is Member of the Supervisory Board.


Nichemarkten Momenteel is Damen Shipyards Group we- reldwijd actief in vrijwel alle maritieme ni- chemarkten. In de afgelopen jaren zijn diverse werven overgenomen, vele gespeci- aliseerd in nieuwe nichemarkten. Het bedrijf telt 12.000 medewerkers, 35 nieuwbouw en reparatiewerven en een diverse gerelateerde bedrijven die bijvoorbeeld ankerkettingen, roeren, lieren en andere componenten leve- ren. Damen heeſt in totaal meer dan 6.000 schepen gebouwd en levert jaarlijkse zo’n 175 schepen op.


In de afgelopen jaren ontving Kommer Damen diverse eerbetuigingen. Zo werd hij in 1994 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau, ontving hij een Lifetime Achievement Award op Seawork (de groot- ste Europese beurs voor werkschepen, Southampton, 2012), werd hij Industry Leader of the Year (Offshore Support Journal Conference, London, 2015) en werd hij be- noemd tot ereburger van Gorinchem (2017) vanwege zijn verdiensten voor de stad en de zorg voor zijn werknemers.


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64