search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
976 | WEEK 46-47 17 NOVEMBER 2021


23 CESNI richt de aandacht op energietransitie en technologische ontwikkelingen


ROTTERDAM De Europese standaarden-orga- nisatie CESNI gaat de komende jaren aan de slag met onder meer de thema’s rondom al- ternatieve brandstoffen en voortstuwings- systemen, de energietransitie, moderne en flexibele bemanningsvoorschriſten en de di- gitalisering van de binnenvaart. Dat bleek tij- dens de afgelopen zitting van CESNI op 28 oktober, waar de lidstaten elkaar online heb- ben gesproken.


TRUUS DEN HARTOG


CESNI heeſt er verslag uitgebracht over de voortgang die de werkgroepen hebben ge- boekt met de werkzaamheden op het gebied van de technische voorschriſten voor binnen- schepen (CESNI-PT), de beroepskwalificaties (CESNI-QP) en de informatietechnologieën (CESNI-TI). Enkele van de kernpunten die tij- dens de vergadering op 28 oktober werden behandeld zijn; de invoering van voorschriſten met betrekking tot huishoudelijk afvalwater, de vaststelling van modelexamens voor het operationeel niveau en het managementni- veau, en de aanneming van het werkprogram- ma 2022-2024.


Huishoudelijk afvalwater Alle passagiersschepen moeten vanaf 2030


bij de verlenging van hun binnenschipcerti- ficaat voorzien zijn van verzameltanks voor huishoudelijk afvalwater of van boordzuive- ringsinstallaties (artikel 19.14 van de Europese standaard tot vaststelling van de technische voorschriſten voor binnenschepen – ES-TRIN). Vaststelling modelexamens


Op de website van CESNI zijn de goedgekeur- de modelexamens gepubliceerd echter zonder de modelantwoorden. Voor het praktijkexa- men voor bemanningsleden op operationeel niveau is de vaststelling van een Europese standaard te verwachten in april 2022.


Werkprogramma 2022-2024 Het nieuwe werkprogramma voor de volgen- de periode weerspiegelt de prioriteiten van de CCR en de Europese Unie, en omvat een aan- tal taken met aandacht voor: • alternatieve brandstoffen en voortstuwings- systemen, om de transitie naar een emissie- vrije binnenvaart te bevorderen;


• moderne en flexibele bemanningsvoorschriſten;


• de digitalisering van de binnenvaart, • de herziening en ontwikkeling van stan- daarden om het hoge veiligheidsniveau in de binnenvaart te waarborgen en de tech- nologische ontwikkeling te volgen.


Energietransitie De tijdelijke Werkgroep CESNI/PT/FC heeſt de definitieve versie vastgesteld van de voor- schriſten voor het gebruik van brandstofcel- len aan boord van binnenschepen. Er wordt eveneens gewerkt aan de voorschriſten voor de opslag van methanol en waterstof als brandstoffen. Dit betekent nog niet dat het is goedgekeurd door het Europees parlement, ondanks het feit dat de technologische ont- wikkelingen die de toepassing van waterstof en methanol als energiedrager mogelijk ma- ken in een ver gevorderd stadium zijn beland. CESNI en EUROMOT actualiseren regelma- tig veelgestelde vragen (FAQ’s), die tot doel hebben alle binnenvaartactoren te helpen de toepasselijke voorschriſten voor motoren beter te begrijpen. Bovendien wordt een ge- actualiseerde lijst bijgehouden van de fase V-motoren.


Volgende vergadering Dertien lidstaten (Oostenrijk, België, Bulgarije, Kroatië, de Tsjechische Republiek, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Nederland, Polen, Roemenië, Slowakije en Zwitserland), de Europese Commissie, de rivierencommis- sies voor de Donau, Moezel, Rijn (CCR) en Sava, en acht erkende organisaties (CEMT, EBA, EDINNA, ETF, GERC, IVR, EBU en ESO)


waren vertegenwoordigd, alsook het Verenigd Koninkrijk en Oekraïne (in de hoedanigheid van waarnemersstaat). De volgende verga- dering van CESNI zal zijn op 12 en 13 oktober 2022.





De lijst met Stage V-motoren kan hier worden geraadpleegd.


Wijziging voorzitterschap


CESNI-voorzitter Vojtech Dabrowski heeſt gedurende de termijn van twee jaar in de periode 2020 tot en met 2021 het comité geleid.


Met ingang van januari 2022 zal de nieu- we voorzitter Marleen Coenen (hoofd van de afdeling Waterwegen en Binnenvaart bij het departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse over- heid) het stokje overnemen. Zij heeſt ja- renlange ervaring als lid van de Belgische delegatie van de CCR en als lid van CESNI. Plaatsvervangend voorzitter wordt de heer Bilić-Prcić, vertegenwoordiger van Kroatië.


Vessel Traffic Services breidt uit in Antwerpen


ANTWERPEN Port of Antwerp Vessel Traffic Services (VTS) breidt vanaf 22 november uit, achter de sluizen op de rechteroever. Begin dit jaar startte al de dienstverlening op linkeroever.


De dienst VTS zorgt voor een efficiënte- re begeleiding van het scheepvaartverkeer door advies en informatie te geven over scheepsnavigatie, weersomstandigheden, calamiteiten en andere mogelijke risico’s. Daarnaast garandeert VTS ook een verhoging


ZO Het werkt


Referenties spreken: sinds 2012 hebben re- derijen als Vroon, Acta Marine, Fugro, Flinter,


van de veiligheid en de bescherming van het milieu in de haven.


Door analyse en directe communicatie van deze informatie is vlottere doorstroom van zeeschepen en binnenschepen moge- lijk. VTS is sinds april dit jaar 24 op 7 ope- rationeel op linkeroever. Nu komt daar de dienstverlening op rechteroever bij, onder andere omdat de drukte toeneemt zowel op de Schelde als in de Antwerpse dokken.


De VTS-dienst monitort twee secto- ren verdeeld over het hele havenge- bied. Elke sector beschikt over zijn eigen VHF-kanaal om te communiceren met de verkeersdeelnemers.


Na de sector ‘Waasland’ volgt nu ook de op- start van sector ‘Polder’. Deze sector is ac- tief in het noordelijke deel van rechteroever, met als sectorgrenzen: Schelde-Rijnkanaal, ligplaatsen 520-529 (Kanaaldok B1) en het Zandvliet-Berendrechtcomplex.


kan het


OOK Stop corrosie definitief


“Kunnen jullie een techniek ontwikkelen die corrosie stopt, zonder te zandstralen?” Deze vraag werd gesteld door een Nederlandse zeegaande rederij vanuit het maritieme innovatieplatform IMVO Maritiem. Projectleider Rob van Hoorn (nC Marine) ging aan het werk en met de schepen van de rederij als laboratorium ontwikkelden ze de serie Nano Corrosie Passivators. Een succes, want sinds die tijd hebben honderden bedrijven als binnenvaarders, oceaanstomers, (zeil)jachten, dredgers, werkschepen en zelfs droogdokken kennisgemaakt met de eenvoud en langdurige werking van de nC passivators.


Dit leidt tot de vraag: Waarom is nC Corrosie Pas- sivator zo succesvol? Drie redenen springen eruit.


MSC, Groen, enzovoorts meerdere schepen behandeld met diverse uitvoeringen van corrosie passivators. In de binnenvaart zijn er diverse Nederlandse en Duitse schippers en rederijen die gebruik maken van de techniek. De familie Keizer, eigenaar van de Caesar uit Brielle belde na negen jaar weer eens terug of we nog wat materiaal hadden voor de beunen en tanks die nog behandeld moesten worden, want het materiaal werkt zo goed. Het ms Ravi veranderde haar werkomgeving en ging van alleen zoet naar heel vaak zout water en werd zeer ongelukkig van de roestontwikkeling die daarmee gepaard ging. Sinds het gebruik van de nC Corrosie Passivator Primer is dat voor- bij. En zo zijn er veel meer voorbeelden.


Het werkt: • In zoetwater omgevingen tot vijſtien jaar • In zoutwateromgevingen tot acht jaar


Hoe? Roest is het roodbruine materiaal dat ontstaat wanneer ijzer reageert met zuur- stof in de aanwezigheid van water. Na verloop van tijd zullen zuurstof en ijzer zich op atomair niveau gaan hechten. Hierdoor ontstaat een nieuwe verbinding genaamd ijzeroxide. Water versnelt het gehele proces doordat het een uitstekende katalysator is. Het is dus de kunst om de verbinding tussen zuurstof en ijzer te onderbreken of te voorkomen. nC Nano Corrosie Passivator vormt een electronenpaar op metaal. Deze verbinding is sterker dan de verbinding tussen de zuurstof en het staal, waardoor de passivator zich tussen het metaal en de oxidelaag nestelt. Hierdoor stopt het verterende roestproces.


Het is zeer snel aan te brengen


Roest mag, maar hoeſt niet (geheel) verwij- derd te worden voor een langdurig goed


resultaat. Zandstralen is niet nodig. De nC passivators ‘Fluid’, ‘Primer’ en ‘Under- coat 21’ kunnen op een nat of vochtige onder- grond worden aangebracht. Een passivator is immers een metaalbehandeling, geen verf. Dat maakt nogal uit. De nC Passivator Fluid kan door middel van floating (dus door het op water te laten drijven) worden aangebracht.


Stappenplan: 1. Passivator in de tank gieten. 2. Tank volpompen. 3. Tank leegpompen. 4. Koffiedrinken, want de klus is klaar.


Schildersbedrijf Den Breejen heeſt begin 2021 een paar binnenvaarttankers behandeld met passivator. Per tanker waren er veertien tanks te passiveren, meer dan 1.000m3 per schip. Toch waren de veertien tanks in twee dagen tijd be- handeld! Want: niet bikken, niet hoeven stralen.


Het heeſt een laag verbruik


Doordat er steeds nieuwe situaties voorkwa- men waarin de passivators moesten functio- neren, zijn er door de jaren heen ook varianten op het oer-concept ontstaan. Niet zozeer de functie werd anders (metaal passiveren en roest losmaken van het metaal blijſt hetzelfde), maar de toepassingsgebieden op de schepen werden uitgebreid. En voor alle varianten geldt: je kunt lekker veel oppervlak behandelen! • nC Passivator Fluid – Ballasttanks, kattespo- ren, beunen, gieken. Kortom: Moeilijk bereik- bare, maar afgesloten plekken. 1 liter = 1m3.


• nC Passivator Primer – Overal waar corrosie terugkomt of waar roest niet verwijderd kan


ZO


kan het


OOK


worden: eerst Passivator Primer, dan gewone primer of verf. 1 liter = 15 tot 25m2.


• nC Passivator 2in1 – Hetzelfde als de nC Primer, maar dan al met een laklaag. Zodat u daarna alleen hoeſt af te lakken. 1 kilo = 12 m2.


• nC Passivator Cold Alloy – Deze passivator bindt zich koud in het metaal en werkt als zink. Kan tegen lassen en vuur. 1 kg = 45 tot 60m2.


• nC Passivator High Impact Resistent – Een pas- sivator voor zwaar belaste omgevingen zoals ruimvloeren. 1 kg = 7m2.


Voor verdere informatie en referenties omtrent een product of applicatie van nC Passivators kunt u contact opnemen met nC Marine, via Rob van Hoorn 06-34917581, Bauke Spaander 06-83275666, en voor België Dimitry Catrysse 0032-478336721 of Kurt de Groote 0032-497793875 of stuur een bericht naar info@nc-marine.com en kijk op www. nc-marine.com.


Praktijk


De komende maanden laten we hier een aantal projecten rond corrosie passivering in woord en beeld zien, zodat ook ervaringen uit de praktijk vanuit de binnenvaart worden gedeeld met elkaar.


Voor verdere informatie en referenties om- trent het product of applicatie van nC Nano Corrosie Passivator kunt u contact opnemen met ontwikkelaar en projectleider Rob van Hoorn van nC Marine, via r.vanhoorn@nc- marine.com of kijk op www.nc-marine.com.


‘Zo kan het ook’ is een bijdrage van nC Marine waarin oude, nieuwe, andere, maar vooral betere en kosteneffectieve toepassingen vanuit de praktijk worden besproken waarmee u als binnenvaarder verder kan.


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64