998 | WEEK 38-39 21 SEPTEMBER 2022
PortXL selecteert vooral decarbonisatie-pioniers
en Jasper Geselschap van InnovationQuarter aan dat het ENERGIQ-fonds, het energie-in- novatiefonds van de provincie Zuid-Holland, zich aansluit bij de investeringsronde van vijf miljoen euro voor het initiatief van Fibersail (Porto) om de kosten van windenergie te verlagen.
Hedi Visscher, Directeur PortXL (derde van links), en Vivienne de Leeuw, CFO Havenbedrijf Rotterdam (derde van rechts), temidden van de geselecteerde bedrijven.
Foto PortXL
ROTTERDAM Veertien bedrijven uit negen landen zijn door het Rotterdamse PortXL- netwerk geselecteerd voor het zevende jaar- lijkse acceleratieprogramma. Tijdens het drie maanden durende programma zullen de startups en scale-ups, samen met een uit- gebreid netwerk van mentoren en partners, proberen tot samenwerking te komen. Het streven is om de contracten getekend te heb- ben voor het Shakedown-event van PortXL op 15 december.
Tijdens de selectiedagen kondigden Pedro Pinto, CEO van de Portugese startup Fibersail,
Fibersail, een bedrijf dat de prestaties van windturbines verbetert, heeſt al in 2016 deel- genomen aan het eerste programma van PortXL. Hedi Visscher, directeur van PortXL, zegt: “Heel inspirerend om de resultaten van eerdere inspanningen te zien. We zijn blij met het succes van Pedro en Fibersail en ho- pen dat dit voor alle aanwezigen hier een overtuigend voorbeeld is van wat we kunnen bereiken door samen te werken. Laten we dus de mouwen opstropen en aan de slag gaan!”
De nieuwe geselecteerden: 1. CleanSubSea (Australië). Het Envirocart™- systeem van dit bedrijf maakt de verwijde- ring, opvang, insluiting en filtratie van ma- riene aangroei op de scheepsromp mogelijk zonder de aangroei-werende verf te be- schadigen en zonder het omringende ma- riene milieu te vervuilen.
2. QuinteQ (Nederland). Met de technologie van vliegwielenergieopslag, gebaseerd op ontwikkelingen van Boeing, kan de ener- gieopslag tot wel vijſtien keer worden verbeterd.
3. Ensemble Analytics (VK). Platform voor ha- vens dat gegevens assimileert en gedetail- leerd advies genereert voor realtime be- sluitvorming over personeelstoewijzing, training en investeringen.
4. Conexbird (Finland). Hardware voor tril- lingsanalyse, ondersteund door een soſt- warecomponent, ontworpen voor montage op containerspreaders en bestand tegen zware omstandigheden. 5. Mathclick (Italië). Op AI gebaseerde oplos- singen om data van de aquatische omge- ving te interpreteren en voorspellen. 6. Finsulate (Nederland): Revolutionair aan- groei-werend product, geen verf nodig. In plaats daarvan wordt op de romp een mi- lieuvriendelijke fysieke zelfklevende barri- ère aangebracht met een verwachte levens- duur van 5 jaar.
7. Skygauge (Canada). De meest stabiele dro- ne ooit, met gepatenteerde stuwkrachtvec- tortechnologie. Perfect voor veilige indus- triële inspecties en ultrasoon testen.
8. Psiori (Duitsland). Maker van Crane AI, een
toepassing die 3D-scans van de inventaris en omgeving biedt, plus camera’s die de po- sitie van de lading detecteren. 9. DecisionHall (Nederland). Bundelt de krach- ten van stakeholders met een wereldwijd bereik, met als doel de risico’s, kosten en tijd voor de uitvoering van complexe projec- ten op het gebied van duurzaamheid en kli- maatbestendigheid aanzienlijk te vermin- deren door de inzet van de nieuwste Digital Engineering-technieken.
10. Rombit Studio (België). Werkt samen met anderen aan innovatieve en duurzame digi- tale producten die waarde creëren en de ef- ficiëntie voor klanten verbeteren. 11. Noble Gas Systems (Verenigde Staten). Richt zich op de ontwikkeling van veilige en lichtgewicht opslagsystemen voor gecom- primeerd gas. 12. MayMaan (Verenigde Staten). Maakt mo- tortechnologie op basis van 70 procent wa- ter en 30 procent ethanol.
13. GBMS (Nederland). Richt zich op de ont- wikkeling van systemen waardoor er min- der containers verloren gaan op zee.
14. 12toZero (Nederland). Ontwikkelt een unieke drijvende windfundering, speciaal ontworpen om drijfvermogen en waterstof- opslag in één structuur te combineren.
23
Drijvende LNG-installatie in Eemshaven gearriveerd
DELFZIJL De eerste drijvende LNG-installatie is zondag 4 september aangekomen in de Eemshaven. De ‘Floating Storage Regassifaction Unit (FSRU) ‘Golar Igloo’ is de eerste van twee drijvende LNG-terminals. De tweede is begin deze week gearriveerd.
Om de leveringszekerheid te vergroten en minder afhankelijk te worden van Russisch gas, wordt in de Eemshaven een nieuwe
drijvende LNG-terminal ontwikkeld, bestaan- de uit twee FSRU’s. Golar Igloo is de eerste van de twee FSRU’s die samen de nieuwe drijven- de LNG-terminal in de Eemshaven vormen, EemsEnergy Terminal genaamd.
Het assisteren van de FSRU ‘Golar Igloo’ bete- kende de eerste sleepklus van de recent aan- gekochte 80 ton bollard pull tug Waterlines voor Wagenborg. Deze ASD-sleepboot is
• Thermisch isolerende waarde, Lambda 0,0222;
• Oppervlaktetemperatuur van 1600C naar 470C met 5mm coating;
• Corrosie passivering >15 jaar; • Geluidsdempend; • Tenminste 120 minuten brandvast; • Minimaliseert koudebrug, condens; • In één laag op te zetten; • Geen oplosmiddelen, lage VOC-waarde; • Laag gewicht 350 g/liter.
Thermisch isolerende coatings: ruimte en veiligheid
De ontwikkelingen in de micro- en nanotech- nologie van de afgelopen twintig jaar hebben ook hun stempel gedrukt op thermische isolatie. Nanotechniek heeſt het mogelijk gemaakt om oppervlakken thermisch te isoleren door middel van coating.
Er zijn nu coatings en verven beschikbaar waarin technieken zijn verwerkt die materi- alen als staal, kunststof en hout een aantal zeer sterke eigenschappen meegeeſt. Uiter- aard gaan deze coatings de overdracht van hitte of koude tegen, waardoor een bijzonder effectieve isolatie ontstaat. Micro- en nano- structuren binden zich daarbij chemisch met het oppervlak, waardoor ze extreem goed hechten.
Eigenschappen
De serie nC® ProTherm coatings bestaat uit zeven verschillende coatings op het gebied van thermisch isoleren, maar hebben allemaal een eigen extra karakteristiek. De eigenschap- pen op een rij:
Maar er is toch niets mis met glaswol of isolatiematrassen? Dat klopt. Maar niet alle plekken komen in aanmerking voor deze traditionele manier van isoleren. Er is bijvoorbeeld niet altijd ruimte genoeg. De ruimtewinst in stahoogte in de stuurhut is zomaar 10 cm. De corrosiebescherming is ook niet optimaal met wol of matras. Het komt voor dat er vocht langs de leidingen loopt, waardoor het isolatiemateriaal water opsluit en corrosie bevordert. Een coating biedt dan oplossing. Snel en makkelijk aan te brengen met putzspuit, roller of kwast en stilliggen hoeſt niet.
Veiligheid
Natuurlijk is het thermisch isoleren zelf van hoofdbelang. Niet isoleren betekent kou, stookkosten, vocht, corrosie en meer ge- luidsoverdracht. Naast thermisch isoleren is een coating ook van belang als het gaat om veiligheid. Iedereen heeſt wel eens zijn handen verbrand aan een (te) hete leiding omdat we een klem moesten vastdraaien tussen twee leidingen door. Of omdat het schip een onverwachte rol maakte en de waterleiding de eerste mogelijkheid was om vast te pakken: Auw, en een brandwond.
De veiligheid (voor zowel metalen als kunst- stofleidingen) kan flink worden verbeterd, omdat we nu in staat zijn om de buitentempe-
onlangs aangekocht in Turkije waarna ze naar Nederland is gevaren. Met de toevoeging van ‘Waterlinies’ bestaat de sleepbootvloot van Wagenborg nu uit negen sleepboten om sleepbootassistentie te verlenen aan verschil- lende schepen in het Eemsgebied.
Eind deze week wordt de eerste LNG-tanker verwacht die de EemsEnergy Terminal van vloeibaar aardgas gaat voorzien.
ratuur van bijvoorbeeld een stoompijp door middel van coating van 160°C naar 40°C terug te brengen. Oppervlakken van stoompijpen of koelwaterleidingen tot onder de 47°C brengen is belangrijk, het is de grens waarboven huidverbrandingen plaatsvinden. Dit betekent dat het uit nood vastpakken van leidingen veel minder gevaarlijk wordt. Met een laag van 3 á 5 mm is een zgn. Safe-Touch oppervlak te realiseren, terwijl een laag van 10 mm coating voldoende is om thermisch te isoleren.
Voorkomen
Veiligheid is het kunnen zien van je leidingen, blower, uitlaat of warmtewisselaar. U kent het wel, op een dag begint het te druppelen uit de isolatiemantel (cladding) rond een leiding: lei- ding beschadigd of doorgeroest. Maar ja, het water (of erger: de olie) kruipt naar het laagste punt en gaat daar druppelen. Dus: eerst een aantal meters isolatie weghalen, voordat we het kwaad in zicht hebben. Kost tijd, kost geld. Een coating was hier beter geweest omdat we dan vóór het doorroesten al hadden kun- nen ingrijpen. Groot voordeel daarbij is dat nanotechniek in metaal per definitie een zeer sterke anti-corrosie tot stand brengt. Corrosie onder isolatie kan hierdoor effectief worden aangepakt.
Ruimte!
Aan boord zijn de ruimtes vaak beperkt. Als je met een coating kan werken die zijn prestaties levert met materiaaldiktes tussen de 4 en 12 millimeter, kun je je voorstellen dat in de woning, de stuurhut, de slaapvertrekken, het voor-, en achteronder en in de machineka-
Foto
eemshavenonline.nl
mer beste ruimtewinsten te halen zijn. Meer stahoogte ook.
Wat zijn de prestaties? Maakt u kosten om product of olie warm te houden? Gebruikt u airco in de woning of stuurhut? Heeſt u een thermisch oliesysteem aan boord? We hebben nu mogelijkheden om dergelijke situaties aan boord verder te verbeteren, we kunnen nu immers 100 procent van het totaalopper- vlak isoleren en bereiken met kwast, roller of spuit. Gemiddeld reduceren de nC® ProTherm coatings de energiekosten met 25 procent (ook voor thuis!). Universitair onderzoek toont 34,8 procent minder thermische overdracht aan, een 22,4 procent betere W/m2 K (U-waarde) en 28,8 procent verbetering in thermische weerstand.
Mogelijkheden
De thermisch isolerende coatings zijn in di- verse varianten verkrijgbaar. Voor thermische isolatie, akoestische isolatie, safe-touch, anti- corrosie en vuurvast. Nieuw voordeel tegen- over de vorige generatie thermisch isolerende coatings is dat de coating tot 12 mm in één keer op te zetten is. Vaak is een laag tussen de 3 en 6 millimeter al voldoende. Goed verven is niet makkelijk, maar we kunnen het zelf. Dus naast prijs is ook hier tijdwinst en kostenbe- sparing te halen ten opzichte van traditioneel isoleren met glaswol of vezelachtig materiaal. Voor verdere informatie en referenties omtrent het product of applicatie van nC Thermisch Isolerende Coatings kunt u contact opnemen met nC via
info@nc-protect.com of +31 85 06 00 513. Onze vernieuwde website is te vinden op
www.nc-protect.com.
‘Zo kan het ook’ is een bijdrage van nC Marine waarin oude, nieuwe, andere, maar vooral betere en kosteneffectieve toepassingen vanuit de praktijk worden besproken waarmee u als binnenvaarder verder kan.
Page 1 |
Page 2 |
Page 3 |
Page 4 |
Page 5 |
Page 6 |
Page 7 |
Page 8 |
Page 9 |
Page 10 |
Page 11 |
Page 12 |
Page 13 |
Page 14 |
Page 15 |
Page 16 |
Page 17 |
Page 18 |
Page 19 |
Page 20 |
Page 21 |
Page 22 |
Page 23 |
Page 24 |
Page 25 |
Page 26 |
Page 27 |
Page 28 |
Page 29 |
Page 30 |
Page 31 |
Page 32 |
Page 33 |
Page 34 |
Page 35 |
Page 36 |
Page 37 |
Page 38 |
Page 39 |
Page 40 |
Page 41 |
Page 42 |
Page 43 |
Page 44 |
Page 45 |
Page 46 |
Page 47 |
Page 48 |
Page 49 |
Page 50 |
Page 51 |
Page 52 |
Page 53 |
Page 54 |
Page 55 |
Page 56 |
Page 57 |
Page 58 |
Page 59 |
Page 60 |
Page 61 |
Page 62 |
Page 63 |
Page 64 |
Page 65 |
Page 66 |
Page 67 |
Page 68 |
Page 69 |
Page 70 |
Page 71 |
Page 72 |
Page 73 |
Page 74 |
Page 75 |
Page 76