search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
998 | WEEK 38-39 21 SEPTEMBER 2022


VROOAM Lubricants nieuwste Green Award Incentive Provider


ROTTERDAM VROOAM Lubricants is Green Award incentive provider geworden. Dit be- tekent dat schepen met een Green Award certificaat 20 procent korting krijgen op de eerste levering van Vickers Oils biologisch af- breekbare smeermiddelen.


Ook komen certificaathouders in aanmerking voor een gratis smeerschema, gratis oliemon- stering én een onderhouds- en reinigingspak- ket ter waarde van 250 euro.


Tijdens de Binnenvaartdagen Zwijndrecht heeſt Sander van der Velden, CEO van VROOAM Lubricants International de symboli- sche Green Award-plaquette in ontvangst ge- nomen van Jan Fransen, Executive Director van Green Award. Hiermee is de samenwer- king off icieel een feit. Van der Velden: “Wij zien een grote toekomst voor milieuvriendelijke smeermiddelen.


Daarom zijn we een samenwerking met Vickers Oils aangegaan. De biologisch afbreek- bare smeermiddelen van Vickers Oils zijn vooral relevant voor componenten die in con- tact komen met oppervlaktewater. Met het ge- bruik van Vickers Oils wordt de impact van de scheepvaart op het milieu verlaagd. En dat is ook wat Green Award nastreeſt . Vandaar de stap om ons aan Green Award te verbinden door met ingang van 1 september 2022 kor- ting te geven op producten van Vickers Oils.” Jan Fransen is blij met het besluit van VROOAM: “Incentive providers zijn de smeer- olie in de machine van Green Award. Des te meer partijen een voordeel geven aan sche- pen die zich extra inspannen als het gaat om milieu en veiligheid, des te beter. Met de in- centive op producten en diensten van Vickers Oils geeſt VROOAM binnenvaartondernemers een extra stimulans om voor biologisch af- breekbare producten te kiezen.”


21


Nijkerkersluis twee weken gestremd


NIJKERK Rijkswaterstaat werkt van maan- dag 26 september tot en met vrijdag 7 ok- tober aan de Nijkerkersluis. De sluis wordt tijdens deze periode volledig gestremd, waardoor geen scheepvaart mogelijk is - met een langere omvaartijd als gevolg. Het wegverkeer ondervindt geen hinder van de werkzaamheden.


Rijkswaterstaat repareert de halsbeugella- gers en vervangt preventief de deurcilinders en de rinketten van de sluisdeuren. De beu- gellagers maken onderdeel uit van de ophan- ging van de deur aan de kolkwand. Rinketten en deurcilinders maken onderdeel uit van de sluisdeuren; hiermee wordt het waterpeil geregeld.


De reparatie is nodig om de sluisdeuren weer goed te kunnen openen en sluiten.


Havenbedrijf Rotterdam wil meer regie en duidelijkheid over cyberveiligheid


ROTTERDAM Havenbedrijf Rotterdam pleit voor meer regie en aandacht rondom cyber- veiligheid. Het havenbedrijf wijst erop dat de dreiging toeneemt voor de haven, de bedrij- ven en de logistieke systemen.


Dat blijkt uit een zogeheten position pa- per van het havenbedrijf voorafgaand aan een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer met onder andere KPN, De Nederlandsche Bank, Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport (CWB) en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Kamerleden van VVD, D66, PVV, BBB en Fractie Den Haan zijn aange- schoven bij het gesprek, dat op 6 september is gehouden.


Volgens de Rotterdamse haven neemt de drei- ging op een cyberaanval toe. Dat komt onder meer omdat bedrijven steeds sterker met el- kaar zijn verbonden in de logistieke ketens. Niet alleen fysiek, maar ook steeds meer di- gitaal. Tegelijkertijd verschilt de mate van


COLUMN


Recht in zicht


Ynke Ooijkaas


E ynke.ooijkaas@boonkvanleeuwen.com T 010 2811 815 I www.boonkvanleeuwen.nl


digitale weerbaarheid van de bedrijven sterk, waardoor het risico voor de keten als geheel groter wordt.


Het havenbedrijf in Rotterdam heeſt hiervoor diverse maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat het risico zo klein mogelijk blijſt . Zo is er een nationaal crisisplan digitaal, waar de Rotterdamse haven een decentrale aanpak heeſt ontwikkeld, die past bij de situatie in Rotterdam. Er is ook een cybermeldpunt voor alle bedrijven in het Rotterdamse haven- en industriegebied.


Toezicht De Rotterdamse haven heeſt nog wel wat zor- gen richting de toekomst. Zo zou het haven- bedrijf graag een samenhangende vorm van cybertoezicht willen zien. Momenteel zijn voor veel bedrijven in de haven verschillende toezichthouders die zich met verschillende onderdelen van cyberveiligheid bezig hou- den. Met een samenhangede vorm, kan de


kwaliteit van het toezicht verbeteren en wor- den de lasten voor bedrijven verlaagd. Daarbij moet wel de gezamenlijke ‘lat’ van digitale weerbaarheid worden bepaald. Een ander zorgpunt is de mate van afhanke- lijkheid van technologie en buitenlandse leve- ranciers voor de Nederlandse cyberveiligheid. Volgens het havenbedrijf moet er rekening ge- houden worden met de lange termijn capaci- teit en kwaliteitsgaranties.


Calamiteit De haven is daarnaast ook bezorgd over hoe in Nederland omgegaan wordt met het be- perkte cyberspecialisme bij een grootschalige calamiteit. De expertise en kennis zit vooral bij commerciële bedrijven, maar de vraag is hoe de overheid daarover kan beschikken en hoe dat gecoördineerd wordt in tijden van crisis. Het havenbedrijf maakt daarin de vergelijking met de droogte van afgelopen tijd, waar een managementteam bepaalt wat de prioriteiten zijn en hoe het water verdeeld wordt.


Tegelijkertijd met deze werkzaamheden wor- den de (hoog)spanningsinstallatie vervangen en wordt een oude schade aan een van de sluisdeuren hersteld.


Hinder


De scheepvaart over het Eemmeer onder- vindt hinder tijdens de stremming van maan- dag 26 september 6.00 uur tot en met vrijdag 7 oktober 23.00 uur. Afhankelijk van het ver- loop en de weersomstandigheden kunnen de werkzaamheden en de stremming korter of langer duren.


Werk aan Oostoeverbrug


ROTTERDAM Tot zeker half november wordt er gewerkt aan de Oostoeverbrug vlak- bij de Kooysluis in Den Helder. Het gaat om onderhoudswerkzaamheden.


Tot en met 30 september wordt vanaf het brugdek gewerkt en wordt het verkeer langs de werkzaamheden geleid. In deze periode zijn geen beperkingen voor de scheepvaart van kracht. Na het vaarseizoen wordt de brug van 31 oktober t/m 25 november 2022 ge- stremd voor de scheepvaart om de werkzaam- heden vanaf het water af te kunnen ronden. In die periode zullen ook enkele nachtelijke af- sluitingen voor het wegverkeer van kracht zijn.


Letselschade: wie is op welke basis aansprakelijk?


Gerard Verheij is met zijn bedrijf Verheij bv eigenaar van het zeilschip Sordello. Hij vaart in de zomer in de buurt van Nederland en Denemarken. In de winter vaart het schip vooral op de Middellandse Zee.


Tijdens de reis van Nederland naar de Middellandse zee is er een jonge maat aan boord die mag meevaren: Gino Bouwens. Bouwens krijgt een kleine vergoeding voor de reis. Tijdens een overtocht komt het schip in slecht weer terecht. Bouwens, die aan boord aan het werk is, valt en komt slecht terecht. Verheij krijgt het schip in de haven. Bouwens wordt naar het ziekenhuis gebracht. Daar wordt een hoge dwarslaesie geconstateerd. De kans is groot dat Bouwens de rest van zijn leven verlamd blijſt .


Verheij meldt het ongeval bij zijn verzekeraar, net als Bouwens. Bouwens stelt Verheij aan- sprakelijk op basis van de relatie werkgever – werknemer die er volgens hem bestond. Als er geen arbeidsrelatie is, dan is er toch zeker sprake van personenvervoer. Waarom is deze discussie belangrijk?


Een werkgever is in beginsel aansprake- lijk voor de schade die een werknemer lijdt bij de uitvoering van zijn werk. Als Bouwens Verheij aansprakelijk stelt in de relatie werk- nemer – werkgever, moet Bouwens stellen en bewijzen:


1. dat hij werknemer is en 2. dat hij de schade heeſt opgelopen in de uit- oefening van zijn werk.


Als Bouwens dat bewijs levert, ligt de bal vervolgens bij Verheij, die dan moet bewij- zen dat hij voldoende heeſt gezorgd voor een veilige werkomgeving. Als Verheij hier niet in slaagt, is hij aansprakelijk voor de scha- de van Bouwens. De aansprakelijkheid van de werkgever voor schade van werknemer is onbeperkt.


De termijn waarbinnen de vordering van werknemer op werkgever verjaart, is vijf jaar. Die termijn gaat lopen vanaf de dag waarop het slachtoff er bekend is met de schade en de- gene die aansprakelijk is. In dit geval is dat het moment waarop Bouwens weet dat hij een hoge dwarslaesie heeſt . Als er nog geen medi- sche eindtoestand is, is het handig om toch zo snel mogelijk een aansprakelijkheidsstelling uit te brengen. Bouwens kan scheepseigenaar Verheij bv aansprakelijk stellen.


Een vervoerder van personen is aansprake- lijk voor schade van zijn passagiers als de


passagier bewijst dat de schade die hij lijdt is veroorzaakt door schuld of nalatigheid van de vervoerder. De passagier moet stellen en bewijzen. De vervoerder kan aansprakelijk- heid ontlopen door te stellen en bewijzen dat er aan zijn kant geen sprake is van schuld of nalatigheid.


De vervoerder die aansprakelijk is voor scha- de van zijn passagiers, kan een beroep doen op zijn beperkte aansprakelijkheid. De aan- sprakelijkheidslimiet bij personenvervoer is 400.000 SDR (= 542.031 euro, koers per 30 augustus 2022).


De termijn waarbinnen de vordering van de passagier op de vervoerder verjaart, is twee jaar. De verjaringstermijn begint te lopen op de dag dat de passagier het schip verlaat.


Houd in de gaten: bewijslast = bewijsrisico! Bouwens doet er verstandig aan als eerste de aansprakelijkheid van Verheij bv te base- ren op diens werkgeversaansprakelijkheid en – voor het geval dat niet mocht lukken – voor het anker van personenvervoer te gaan liggen.


Ynke Ooijkaas is advocaat bij Boonk Van Leeuwen Advocaten te Rotterdam en gespecialiseerd in vervoers-, binnenvaart- en handelsrecht. Ynke heeſt vrijwel haar hele werkzame carrière in een op scheepvaart gerichte werkomgeving doorgebracht en geeſt juridische ondersteuning aan diverse binnenvaartorganisaties als ook aan de zogenaamde ‘bruine vloot’.


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64  |  Page 65  |  Page 66  |  Page 67  |  Page 68  |  Page 69  |  Page 70  |  Page 71  |  Page 72  |  Page 73  |  Page 74  |  Page 75  |  Page 76