search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
988 | WEEK 18-19 4 MEI 2022


PROGRAMMA KENNISTHEATER 17, 18 EN 19 MEI 2022 DINSDAG 17 MEI Thema: Ondernemen in 2022


13.30 – 14.15 uur Frans van Weert, Programmamanager Strategische Arbeidsmarktagenda Binnenvaart Personeel: waar gaan we heen? In zijn bijdrage geeſt Frans van Weert een update over de uit- voering van de Strategische Arbeidsmarktagenda Binnenvaart. Welke acties zijn in gang gezet? En waar staat de sector nu? Van Weert neemt je mee in toekomstige plannen, zowel voor de kortere als de lange termijn: van een nieuw initiatief om versneld schippers aan te trekken tot aan het toenemen- de belang van de rol van de arbeidsmarkt bij het realiseren van sectorbrede ambities op het gebied van vergroening en digitalisering.


14.15 – 15.00 uur Dalibor Stojakovic, Program Manager Digital Coöperatie, NPRC en Marius Hakkesteegt, Business Developer, Aspect ICT Samen digitaliseren in de binnenvaart. Digitalisering is voor de meeste bedrijven niet meer weg te denken. Veel bedrijven gebruiken digitalisering om hun pro- cessen te optimaliseren. Anderen proberen zich met digitali- sering te onderscheiden van hun concullega’s. Maar hoe mooi zou het zijn als bedrijven samenwerken om de hele binnen- vaartsector vooruit te helpen? In deze sessie vertellen NPRC en Aspect ICT hoe zij samen het initiatief hebben genomen om de binnenvaartsector verder te digitaliseren met behulp van de iBarge-app en wat dit initiatief betekent voor de sector.


15.00 – 15.45 uur Gerald Menkveld, sr. adviseur en projectleider, Rijkswaterstaat en Stephan Le Sage, adviseur Rijkswaterstaat Verbeterde voorspelling hinderduur bij ongeplande (ver)sto- ring op de vaarweg. Sinds een aantal maanden voert Rijkswaterstaat een proef uit. De informatieverstrekking bij verstoringen wordt nu ook voor- zien van de verwachte duur ervan. In deze sessie hoor je meer over de eerste resultaten. En: welke vervolgstappen er in het verschiet liggen? De vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat gaan bovendien graag met het publiek in gesprek om de sug- gesties te horen van vaarweggebruiker, om samen tot een nóg betere voorspelling van de hinderduur te komen.


15.45 – 16.30 uur Wilco Volker, logistiek adviseur Afval truc(k) naar het water. Dit voorjaar startte het Bureau Voorlichting Binnenvaart in op- dracht van de Topsector Logistiek met een vervolgonderzoek naar de kansen voor de binnenvaart in het vervoer van huis- houdelijk afval. Nederlandse gemeenten verzamelen jaarlijks in totaal zo’n 9,5 miljoen ton afval, waarvan 2,4 miljoen ton wordt verbrand. Een deel van dit afval wordt over langere tra- jecten vervoerd. Gezien het type lading en het volume biedt dit kansen voor vervoer over water. In deze workshop zal Wilco Volker nader ingegaan op kansrijke afvalstromen en de uitda- gingen op logistiek en beleidsmatig vlak.


16.30 – 17.15 uur


Ingrid Blom, beleidsadviseur sociaal domein Koninklijke Binnenvaart Nederland Nieuwe pensioenregeling in 2025. Pensioen is belangrijk. Het is immers inkomen voor later. In de binnenvaart komen er twee belangrijke ontwikkelingen op de pensioenregeling af. Zo wil Nederland de komende jaren haar pensioensysteem veranderen. Landelijk is daarvoor een pen- sioenakkoord gesloten. Ook wordt in onze sector de pensioen- regeling per 1 januari 2025 vrijwillig. Deze nieuwe nopen tot nieuwe afspraken. Hoe gaat de nieuwe regeling eruit zien, en wat regelen we precies? Ingrid Blom beantwoord deze en an- dere belangrijke vragen tijdens de bijeenkomst.


binnenvaart krijgen deze sectoren hun grondstoffen niet aange- leverd. Men rekent op onze sector. En terecht, want de binnen- vaart is er nu, was er 100 jaar geleden al en zal er in de toekomst altijd zijn.


In deze sessie neemt Brenninkmeijer de zaal mee in de kansen die er liggen voor de binnenvaart en de manier waarop de NPRC ernaar streeſt hierin een rol te spelen. Ze vertelt onder andere ook over de stappen die de NPRC op dit moment zet op het ge- bied van verduurzaming.


15.00 – 15.45 uur Niels Kreukniet, projectmanager, Expertise- en InnovatieCentrum Binnenvaart (EICB) Actuele subsidie voor verduurzaming binnenvaart. De binnenvaart staat voor grote uitdagingen op het gebied van klimaat en CO2 reductie. Op korte termijn komt daar ook nog de uitdaging bij om de uitstoot van stikstof te verminderen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat komt schippers fi- nancieel tegemoet als die willen investeren in nabehandeling voor stikstofreductie of het aanschaffen van een moderne motor (Stage V, dan wel elektromotor). Dat doet ze aan de hand van de Subsidieregeling Verduurzaming Binnenvaartschepen. In deze sessie geeſt Niels Kreukniet een stand van zaken met betrekking tot de regeling. En wat kunnen we in de toekomst eventueel nog meer verwachten? Er zal volop gelegenheid zijn om vragen te stellen.


15.45 – 16.30 uur Khalid Tachi, Managing Director, Expertise-en InnovatieCentrum Binnenvaart (EICB) Emissie-labelsysteem voor de binnenvaart. Het emissie-labelsysteem voor binnenvaartschepen is een be- langrijke instrument voor het verkrijgen van inzicht in de emis- sieprestatie van de binnenvaartschepen. En daarmee ook voor de gelijkwaardigheid van de investeringen van binnenvaarton- dernemers in hun schepen. In deze sessie neemt Khalid Tachi het publiek mee naar de totstandkoming van het label. Aan de orde komen vragen als: hoe werkt het label? Aan welke voor- waarden moet een schip voldoen om hiervoor in aanmerking te komen? En, met het oog op de toekomst: wat is precies de toe- gevoegde waarde voor binnenvaartondernemers?


16.30 – 17.15 uur Marjon Castelijns, kernteam member RH2INE Kickstart IWT Versnelling naar emissieloos varen met RH2INE. Naast emissiereductie zullen emissieloze oplossingen een steeds grotere rol gaan spelen in de binnenvaart. Emissieloos varen gebeurt nu al op batterijen en voor het einde van 2022 zal het eerste 100 procent emissieloze schip op waterstof van Future Proof Shipping in de vaart komen, gevolgd door waterstofschip Antonie van NPRC/ Lenten. RH2INE kickstart IWT streeſt naar een versnelling in emissievrij varen op waterstof door de 12 volgende waterstofschepen voor eind 2026 te laten varen. Open samen- werking tussen bedrijven, havens en overheden zoals Provincie Zuid Holland is hierbij cruciaal. RH2INE kijkt nu al vooruit rich- ting 2030 om de emissieloze vloot uit te breiden.


17.15 – 18.00 uur Bart Hoevenaars van Zero Emission Services Alles-in-een concept voor emissievrije binnenvaart. ZES (Zero Emission Services) biedt uitwisselbare energiecon- tainers voor nieuwe en bestaande binnenvaartschepen. Deze containers – ZESpacks – worden opgeladen bij docking stations langs grote waterwagen waar schippers de lege ZESpacks kun- nen wisselen voor opgeladen batterijen. Het ZES concept en de technologie erachter is bewezen: sinds september 2021 vaart de Alphenaar dagelijks batterij-elektrisch tussen Alphen aan den Rijn en Moerdijk. In de komende jaren zal het ZES docking sta- tion netwerk worden uitgebreid om een systeem verandering in de binnenvaart te realiseren: duurzaam en toekomstbesten- dig varen met ZESpacks. Het Nationaal Groeifonds heeſt onlangs een grote investering gedaan in het ZES concept. Deze inves- tering zal gebruikt worden om zero-emissie varen verder te la- ten groeien en behelst de (om)bouw van bestaande en nieuwe schepen, de ontwikkeling van laadstations en de aankoop van ZESpacks.


WOENSDAG 18 MEI Thema: Zero Emissie


13.30 – 14.15 uur Frans van Weert, Programmamanager Strategische Arbeidsmarktagenda Binnenvaart Personeel: waar gaan we heen?


14.15 – 15.00 uur Femke Brenninkmeijer, CEO Coöperatie NPRC Verduurzaming en toegevoegde waarde van de sector. De binnenvaart is een cruciale schakel in tal van ketens. Denk aan onze voedselketen, de bouwlogistiek, toeleveringske- tens in de maakindustrie en in de chemische sector. Zonder


18.00 – 18.45 uur Concordia Damen en Cor van Wijngaarden, onderwijsmanager STC Group


In de spotlight: de nabije toekomst van het binnenvaarton- derwijs. Hypermodern & duurzaam opleidingsschip AB INITIO. Nederland heeſt met ruim 8.000 binnenvaartschepen de grootste vloot van Europa. Willen we deze koppositie behouden, dan zijn goed opgeleide medewerkers cruciaal. AB INITIO speelt daarbij een zeer belangrijke rol. Leerlingen en studenten kunnen er er- varing opdoen met de allernieuwste technieken. In het kennis- theater vertelt bouwer en hoofdsponsor Concordia Damen over de technische specificaties van AB INITIO en hoe het straks kan varen op waterstof. Cor van Wijngaarden, onderwijsmanager bij STC Group legt uit welke impact AB INITIO gaat hebben op de opleiding van binnenvaartstudenten en- leerlingen.


DONDERDAG 19 MEI Thema: DIGITALISERING


13.30 – 14.15 uur Frans van Weert, programmamanager Strategische Arbeidsmarktagenda Binnenvaart. Personeel: waar gaan we heen?


14.15 – 15.00 uur Dalibor Stojakovic, programma manager Digital Coöperatie NPRC De kansen van digitalisering. Voor veel bedrijven is digitalisering ingewikkeld, kostbaar en soms zelfs een beetje eng. Tegelijkertijd biedt digitalisering zo- veel kansen dat het eigenlijk geen vraag meer is óf je het gaat toepassen, maar hoe en met welk doel je dit gaat doen. In deze sessie vertelt Dalibor Stojakovic hoe digitalisering bij NPRC in- gezet wordt om klanten te bedienen, schippers te ontzorgen en continu in ontwikkeling te blijven richting de toekomst. Hij zal het publiek meenemen langs de vele toepassingen die moge- lijk zijn en antwoord geven op de vraag hoe we iedereen kun- nen meenemen en aan boord houden in onze gezamenlijke di- gitale zoektocht.


15.00 – 15.45 uur Marente Brouwer, nationaal coördinator EuRis Sneak Preview van EuRIS: de nieuwe Europese informatiesite voor vaarweggebruikers. Samen met twaalf andere landen biedt Rijkswaterstaat bin- nenkort een platform aan, EuRIS genaamd. Hierop vindt de schipper eenduidige en geharmoniseerde data waarmee hij of zij de reis zo veilig en vlot mogelijk kan laten verlopen. Ook andere partijen, zoals transporteurs en verladers, kunnen toe- gang krijgen tot de informatie. Marente Bouwer geeſt bezoe- kers van deze sessie alvast een exclusief inkijkje in de werking van EuRIS!


15.45 – 16.30 uur Henk van Laar, beleidsmanager Bureau Telematica Binnenvaart (BTB) Toekomstige ontwikkelingen elektronisch melden op de Rijn. Het elektronisch melden van reis- en ladinggegevens via BICS aan de vaarwegbeheerder op de Rijn (en in de rest van Europa) breidt steeds verder uit. In de toekomst zullen wellicht alle schepen daarvan (verplicht) gebruik gaan maken. Van Laar geeſt uitleg over de vele voordelen van BICS en staat daarbij uitgebreid stil bij de randvoorwaarden vanuit het perspectief van de diverse stakeholders.


16.30 – 17.15 uur Salih Karaarslan, projectmanager Expertise-en InnovatieCentrum Binnenvaart (EICB), Nederlands Forum voor Smart Shipping (SMASH!) Paneldiscussie: Staan de beste stuurlui straks écht aan wal? In dit afsluitende onderdeel van het Kennistheater gaat Salih Karaarslan namens SMASH! het gesprek aan met drie innova- tieve partijen, te weten KOTUG, Shipping Technology, Alewijnse en Seafar, op het gebied van autonoom varen in de binnen- vaart. Welke voordelen brengt autonoom varen op de korte en de middellange termijn voor binnenvaartondernemers?


49


Marjon Castelijns.


Marente Brouwer.


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64  |  Page 65  |  Page 66  |  Page 67  |  Page 68  |  Page 69  |  Page 70  |  Page 71  |  Page 72  |  Page 73  |  Page 74  |  Page 75  |  Page 76  |  Page 77  |  Page 78  |  Page 79  |  Page 80  |  Page 81  |  Page 82  |  Page 83  |  Page 84  |  Page 85  |  Page 86  |  Page 87  |  Page 88  |  Page 89  |  Page 90  |  Page 91  |  Page 92  |  Page 93  |  Page 94  |  Page 95  |  Page 96