search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
988 | WEEK 18-19 4 MEI 2022


23 Haven Rotterdam ziet 1,5 procent daling in overslag door oorlog in Oekraïne


ROTTERDAM In het eerste kwartaal van 2022 is 1,5 procent minder goederen overgesla- gen dan in dezelfde periode vorig jaar; 113,6 miljoen ton tegenover 115,2 miljoen ton in het eerste kwartaal van 2021. Vooral de over- slag van minerale olieproducten en ijzererts nam af.


Allard Castelein, CEO Havenbedrijf Rotterdam: “Hoewel we het jaar uitstekend zijn begonnen, werd de wereld eind februari geconfronteerd met de oorlog in Oekraïne. Naast dat dit con- flict een vreselijke humanitaire ramp is, leidt de oorlog tot grote onzekerheid in de wereld- handel en veranderingen in logistieke ketens. Hoewel het verdere verloop niet te voorspel- len is, verwachten we dat de ontwikkelingen in Oekraïne en de sterk verslechterde relatie tussen Rusland en veel andere landen ook in de rest van jaar van invloed zullen zijn op de overslagvolumes.”


62 miljoen ton van de bijna 470 miljoen ton overslag in de Rotterdamse haven was vorig jaar Rusland-georiënteerd (13 procent). Via de haven van Rotterdam worden veel energie- dragers uit Rusland geïmporteerd. Grofweg kwam in 2021 30 procent van de ruwe olie uit Rusland, 25 procent van het LNG en 20 procent van de olieproducten en de kolen. Rusland exporteert producten als staal, koper, aluminium en nikkel via Rotterdam. 8 procent van de containeroverslag was in 2021 Rusland-georiënteerd. Omdat de oorlog in Oekraïne pas eind februari begon, is de in- vloed op de overslagvolumes dit eerste kwar- taal nog beperkt. Inmiddels is in vrijwel alle sectoren de impact merkbaar van de sancties en de beslissingen van individuele bedrijven om geen zaken meer te doen met Rusland.


Containers Binnen het containersegment heeſt vooral de


daling van transhipment-volumes (-21,5 pro- cent naar 6,0 miljoen ton) geleid tot een la- gere overslag binnen het containersegment (-5,4 procent naar 35,6 miljoen ton). In TEU (standaardmaat voor containers) daalde de overslag minder hard (-1,4 procent naar 3,6 miljoen TEU) doordat het gewicht per contai- ner gemiddeld lager was en meer lege contai- ners vervoerd werden. Transhipment-volumes zijn al sinds juli 2021 geleidelijk aan het dalen door de grote drukte bij de deepsea-terminals als gevolg van de vele verstoringen in de lo- gistieke keten. Daarbij werd de containervaart in januari en februari ook gehinderd door een aantal stormen die de vaarschema’s verder ontregelden.


In maart zijn de gevolgen van de oorlog in Oekraïne zichtbaar in de dalende vo- lumes naar Rusland. De meeste rederijen hebben een boekingsstop ingevoerd voor Russische containerlading en ook de meeste


oliën en hernieuwbare producten overgesla- gen, zodat het volume van het Overig nat mas- sagoed flink toenam (+22,2 procent naar 9,9 miljoen ton).


Foto Eric Bakker


deepsea-terminals nemen geen exportlading voor Rusland meer aan. Dit zal een verder ne- gatief effect hebben op de transhipment-volu- mes naar Rusland. In het eerste kwartaal wa- ren de gevolgen van de Covid lockdowns in Shanghai nog niet merkbaar in Rotterdam.


Nat massagoed In totaal nam de overslag van nat massagoed af met 1,0 procent tot 51,5 miljoen ton. Het volume ruwe olie bleef vrijwel gelijk (-0,2 pro- cent naar 25,5 miljoen ton). De overslag van minerale olieproducten en dan met name stookolie liep terug (-20,5 procent naar 13,5 miljoen ton) met name als gevolg van la- gere productie in Rusland, waardoor er ook minder stookolie uit Rusland binnenkomt in Rotterdam. Vanaf maart importeren oliemaat- schappijen minder olie uit Rusland. Er is in het eerste kwartaal veel meer LNG overgeslagen (+77,7 procent naar 2,7 miljoen ton). Ook wer- den meer chemische producten, plantaardige


Droog massagoed Binnen het segment droog massagoed is een daling te zien van ijzererts & schroot van (-19,5 procent naar 5,6 miljoen ton). Hoge energie- kosten en een afnemende vraag naar staal leidden tot het inzakken van de Duitse staal- productie. De verminderde vraag was vooral het gevolg van verstoring van logistieke ketens waardoor productieniveaus van staalverwer- kende bedrijven daalden. De overslag van ko- len is licht gestegen (+3,9 procent naar 5,9 mil- joen ton), omdat de vraag naar energiekolen (voor elektriciteitscentrales) sneller steeg dan vraag naar cokeskolen (voor hoogovens) daal- de. Kolen zijn momenteel goedkoper dan gas voor de elektriciteitsproductie. Overig droog massagoed laat een forse stijging zien ten op- zichte van vorige jaar (33,5 procent naar 3,9 miljoen ton). Er is veel vraag naar grondstof- fen ondanks de hoge prijzen.


RoRo De totale overslag van het marktsegment breakbulk (Roll on Roll off en Overig stukgoed) steeg met 19 procent naar 8,4 miljoen ton. De RoRo overslag (+20,4 procent naar 6,7 mil- joen ton) steeg sterk ten opzichte van het eer- ste kwartaal vorig jaar, omdat toen de Brexit- overgangsperiode net was afgelopen en door de grote vraag vanuit het Verenigd Koninkrijk. Binnen het Overig stukgoed zien we een stij- ging (+13,7 procent naar 1,7 miljoen ton) door een toename van staal- en non-ferro- overslag en een verschuiving van container- lading naar breakbulk als gevolg van de hoge tarieven in de containervaart. Veel Russische lading blijſt op dit moment liggen op de breakbulkterminals.


ZO


kan het


OOK


Zo blijſt RVS en aluminium lang mooi


Als we langs de kanalen en rivieren rijden, op de pont staan, meevaren of aanleveren bij de werf of sluis valt het altijd weer op hoeveel moeite er aan boord wordt gedaan om het geheel netjes en strak te houden.


Boeiing streeploos in de verf. Stuurhutdeur van RVS of strak in de lak. Uitlaatpijpen glimmend gepolijst. Denneboom in de glans. Gangboorden netjes en schoon. Liefst de bolders helemaal, maar toch zeker de petten, afgelakt. En ga maar verder.


Moeilijker zijn de luikenwagens, het lierwerk, de ankers en de berghouten en opgelaste stringers. Kortom: alles waar water blijſt staan en vuil een plekje kan vinden. En corrosie opduikt. Ook op RVS en aluminium.


Het zou mooi zijn als al dat werk ook wat langer zichtbaar blijſt. Het kost, zowel in tijd als in geld uitgedrukt, best een hoop, al dat


polijsten en poetsen. Voor RVS en aluminium is polijsten en poetsen de manier om de zaak er netjes uit te laten zien. Door warmte, zout, zuur en roet wordt ons gepoets en gepolijst echter snel tenietgedaan.


Gelukkig zijn er vandaag de dag goede matrix-vormende verzegelingen te verkrijgen, die zowel direct op het materiaal zelf kun- nen worden gezet of over een verflaag heen. Deze zogenaamde sealants beschermen de oppervlakken tegen bijvoorbeeld zout, vocht, krassen, dof worden, UV-invloeden en verkleuren. En omdat ze water en lucht vol- ledig buitensluiten en ook nog eens chemisch resistent zijn, heeſt corrosie veel minder kans. Dáár moeten we meer van weten!


Principe


Matrix-vormende verzegeling. Zo! Wat is dat dan? En waarom zou ik dat aan boord willen hebben? En wat kost dat? Hoop vragen tege- lijk, en hier komen de antwoorden: Een matrix-vormende verzegeling is een eindbewerking en kan op elk materiaal worden aangebracht. De verzegeling wordt als een flinterdunne kwartslaag opgezet op RVS of aluminium en vormt vervolgens een


Foto hierboven: Het mooiste en direct zicht- bare zijn de kleurverdiepende eigenschappen. Een verschoten roestvrijstaal of aluminium


ZO


kan het


OOK


chemische verbinding met het oppervlak. De kwartslaag wordt dus één met het oppervlak.


Functie


Die matrix kan naar keuze diverse eigen- schappen meegeven aan het behandelde oppervlak. Een beproefde combinatie zijn de zogenoemde polysilazane quartz coatings, zoals bijvoorbeeld de nC ProTect 4400 en nC Protect 4600 sealants. Dit type coating heeſt een aantal kenmerken: • Voltransparant • Een extreem hoge hechtingskracht • Een waterdicht oppervlak • Flexibel bij lage temperaturen • Slag- en krasvast • Kleurverdiepend • Satijn of hoogglans • Immuun voor corrosieve invloeden als wa- ter, zuurstof, zout, warmte of chemicaliën • Vuil- en oliewerend


oppervlak weer oppoetsen is mooi, maar daarna de verzegeling eroverheen en het materiaal knalt je tegemoet.


De bovenstaande eigenschappen leveren ook daadwerkelijk wat op. Door het zeer robuuste karakter blijſt uw materiaal veel langer in top- conditie. Dat scheelt een hoop bijwerken, tijd en geld. Schoonmaken kan vaak alleen al met water af, maar als de luiwagen eraan te pas moet komen, zal uw lak zeer lang haar glans behouden als een sealant is aangebracht. Het inbijten van roet, kunstmest, zuur, zout of van uitwerpselen van vogels komt niet meer voor.


Door het krasvaste karakter blijven ook de uitlaat, de buitendeuren en eigenlijk al het RVS en aluminium mooi strak en glanzend. En vergeet uw bijboot niet. Of het wit uitgeslagen kunststof. Want een aantal sealants haalt ook de kleuren weer op.


Kosten


Sealants kun je heel dun opbrengen. Met 250 milliliter doe je al 15 tot 20 vierkante meter. Dit komt neer op circa 11,25 euro per m2. Groot voordeel: het is geen wax, geen tijdelijke oplossing. Sealants gaan zeer lang mee. Een goed opgebrachte laag nC® ProTect 4400 Hull Sealant houdt het makkelijk acht tot tien jaar uit. En het materiaal eronder dus ook.


Intussen zijn er door de jaren heen diverse onderdelen op schepen met deze coatings uitgerust. Voor verdere informatie en referen- ties omtrent deze technieken of applicatie kunt u contact opnemen met nC Marine, via r.vanhoorn@nc-marine.com of www.nc-marine.com


‘Zo kan het ook’ is een bijdrage van nC Marine waarin oude, nieuwe, andere, maar vooral betere en kosteneffectieve toepassingen vanuit de praktijk worden besproken waarmee u als binnenvaarder verder kan.


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64  |  Page 65  |  Page 66  |  Page 67  |  Page 68  |  Page 69  |  Page 70  |  Page 71  |  Page 72  |  Page 73  |  Page 74  |  Page 75  |  Page 76  |  Page 77  |  Page 78  |  Page 79  |  Page 80  |  Page 81  |  Page 82  |  Page 83  |  Page 84  |  Page 85  |  Page 86  |  Page 87  |  Page 88  |  Page 89  |  Page 90  |  Page 91  |  Page 92  |  Page 93  |  Page 94  |  Page 95  |  Page 96