search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
988 | WEEK 18-19 4 MEI 2022


VOORZITTER ROB VERKERK: ‘NIEMAND ZAG HET AANKOMEN’ Nederland Maritiem Land vist achter het


subsidienet en loopt 366 miljoen euro mis


WAAR LIG JE?


Schuilen GÉ VAN DE ZON


Er zijn van die plekken waarbij je het gevoel hebt dat je je helemaal terug kan trekken van alle ellende. De beelden van verwoeste huizen, levenloze lichamen, een tank rijdend over een personenauto die nog weg pro- beert te komen, bange kinderogen, overvolle bootjes op zee, zwemvesten langs de kust; de beelden die je niet loslaten, ze verdwijnen even naar de achtergrond.


ROTTERDAM De ambitieuze brancheclub Nederland Maritiem Land (NML) likt zijn wonden na het mislopen van een miljoenen- subsidie. Een Maritiem Masterplan was inge- diend bij het Nationaal Groeifonds voor een subsidie van 366 miljoen euro, maar deze staatssteun is niet gehonoreerd. “Niemand zag het aankomen”, aldus voorzitter Rob Verkerk. Zijn NML heeſt een coördinerende rol voor het Maritiem Masterplan gespeeld.


commentaar ontvangen. Het is terecht com- mentaar, maar nu gaan we kijken hoe we bij de eventuele derde ronde in 2023, wél kans- rijk zijn.”


Verdienmodellen Volgens de commissie moet de sector zich meer focussen op kansrijke waardeketens en samenwerking met aanpalende sectoren, zo- als energie, transport en ICT. “Aan de ene kant vraagt de commissie dus om verbreding, aan de andere kant om meer focus. We moeten hierover verduidelijking vragen aan de com- missie”, aldus Verkerk. Of de ambitie om een integraal plan neer te zetten uiteindelijk tot onoverzichtelijkheid heeſt geleid, is ook iets waar Verkerk naar gaat kijken.


Op 14 april vernam Rob Verkerk dat de subsi- dieaanvraag voor het Masterplan niet zou wor- den toegekend: “Teleurstellend natuurlijk. Dat was mijn eerste gevoel.” Volgens Verkerk twij- felde geen van de indieners (NML en ministe- ries van Defensie, Infrastructuur & Waterstaat en Economische Zaken en Klimaat) aan het plan: “Een donderslag bij heldere hemel. Tijdens de vragenrondes waren er weliswaar verdiepende vragen, maar we hadden geen enkele indicatie ontvangen dat het niet goed zou komen.”


Bij veel van het commentaar van de commis- sie kan Verkerk zich evenwel een voorstelling maken. “Achteraf praten is natuurlijk makke- lijk, maar wat ik mij onder andere afvraag is of we niet, aan de voorkant, het commitment vanuit de sector nog duidelijker hadden moe- ten maken, bijvoorbeeld in de vorm van on- dertekende intentieverklaringen.”


Driesnijdend zwaard Verkerk staat overigens nog steeds ach- ter het plan: “Het Masterplan zie ik als een driesnijdend zwaard. Het plan voorziet in de versnelling van de energietransitie in de maritieme sector, in minder afhankelijk- heid van derden (strategische autonomie) en het versterken van ons internationale concurrentievermogen.”


Uit het eindrapport blijkt dat de commissie niet overtuigd is geraakt van de strategische onderbouwing en dat de samenhang tussen de verschillende onderdelen in veel gevallen onduidelijk is. Ook blijſt het onhelder voor de commissie op welke termijn duurzame sche- pen rendabel zijn. De commissie ziet nog veel risico’s rond techniek, beschikbare duurza- me energie en de aansluiting op Europees en internationaal niveau. Het Masterplan zou be- ter zijn met meer focus, prioritering en samen- hang. De commissie vindt dat het ingedien- de Masterplan te veel probeert om alles, van idee tot en met eindproduct, in eigen hand te houden.


Verkerk verwacht deze week een vervolg- gesprek met de commissie, waarin nog vra- gen kunnen worden gesteld. “We hebben


Nieuwe ronde De volgende (derde) ronde van Het Nationaal Groeifonds start naar verwachting begin 2023. Deze ronde zal waarschijnlijk anders zijn dan de tweede. Verkerk: “In de tweede ronde mochten alleen de ministeries plannen indie- nen, in de derde ronde hoeſt dit mogelijk niet meer en dan zullen meer partijen een subsi- dieaanvraag indienen.”


Verkerk gaat kijken naar de hardheid van de aannames in het Masterplan en deze beter on- derbouwen: “Waarschijnlijk gaan we meer fo- cussen op kansrijke waardeketens. Dat heb- ben we nu nog niet gedaan. Het Masterplan blijſt de blauwdruk en onze ambities zul- len overeind blijven. Misschien zouden we elementen van dit plan kunnen indienen in de derde ronde en dat we dan voor de ove- rige elementen gebruik maken van andere subsidieregelingen.”


Het zal echter lastig zijn om elementen uit het Masterplan te lichten. “Het is immers een in- tegraal voorstel, waarin alles elkaar versterkt. Duurzame schepen bouwen in een industrie die niet duurzaam is, is niet logisch”, aldus Verkerk.


“Ik ben ervan overtuigd dat het Masterplan gaat lukken. Het móet lukken, want het is ge- woon een goed plan en we willen ook in de toekomst een sterke maritieme handelsnatie blijven”, zegt Verkerk. “De bedoeling van het plan is een versnelling van de energietransitie


Eén van die plekken kan een concertzaal zijn. Zo’n concert neemt je mee naar andere we- relden. Je gaat op in de muziek en met jou geldt dat voor heel wat andere mensen in dezelfde omgeving. Je deelt een gezamenlij- ke ervaring en dat kan je overal bovenuit til- len. Dat het weer ‘mag’ voelt voor veel men- sen als een bevrijding die met elkaar gevierd wordt.


Tijdens zo’n concert in een van de betere concertzalen ‘013’ in Tilburg was er een be- lichting die de sfeer nog eens versterkte. Een van de liedjes ging over oorlog en met die donkere beelden geprojecteerd op het scherm achter de band ben je dan toch op- eens helemaal op een plek waar je niet zou willen zijn. De sfeervolle maar donkere rock- muziek van de Noorse band Madrugada is in- dringend en als al die glitterlichten voorbij- schieten, kun je niet anders dan bedenken hoe de mensen zich moeten voelen in zo’n oorlogssituatie.


Zo kom je toch opeens weer in die harde werkelijkheid terecht, waar je graag voor zou willen schuilen. Het duurt maar even, deze beklemmende ervaring, dan is er weer een ander nummer dat je meeneemt op de gol- ven van vervoering, zoals je ziet bij al die mensen om je heen, de handen wuivend bo- ven de mensenmenigte als graan op het veld en je voelt je schuldig dat je zomaar vrij bent om te genieten van muziek en elkaar, terwijl de wereld in puin geschoten wordt.


Madrugada betekent zoiets als ‘ochtend- gloren’ en je wilde dat dat er was; een och- tendgloren met nieuwe kansen voor al die mensen voor wie het leven louter een nacht- merrie is geworden. Mensen zoals wij, met dromen zoals wij. ‘Gelukszoekers’ worden ze soms neerbuigend genoemd, zochten wij niet naar geluk?


Op de televisie zag ik een man uit de zwaar gehavende havenstad Marioepol die op blo- te voeten over het strand liep door de bran- ding, alsof die zee hem zijn vrijheid gaf. Zijn stad lag in puin, geliefden waren er mis- schien niet meer, maar eb en vloed laten zich niet tegenhouden door menselijk geweld, dat gaat door.


De natuur als geruststellende factor; ook na de verwoestende gekte van de mensheid staan de sterren nog aan de hemel, zullen er zeeën zijn, kijken eeuwenoude bomen neer op de geschiedenis waar zij al zo lang in wor- telen, zonder iemand, zonder iets kwaad te doen.


Zee, strand en duinen, ze geven een gevoel van onbegrensde mogelijkheden, van vrij- heid en de macht en kracht van de natuur. Je klein voelen in zo’n gebied kan geruststel- lend zijn. Wat doen we ertoe in deze onme- telijke zee, waarin al de ellende zou kunnen verdwijnen - zo lijkt het in ieder geval even.


27


te realiseren. Voor het versnellen hebben we subsidie nodig, anders zijn we uitsluitend afhankelijk van individuele initiatieven en marktwerking. We gaan nu in volle vaart wer- ken aan een verbeterd voorstel. We geven niet op, stoppen is geen optie.”


Rob Verkerk.


Maritiem Masterplan In de tweede ronde van het Nationaal Groeifonds mogen alleen ministeries een aanvraag doen. Als maritieme sector kan zoiets dus niet rechtstreeks. Daarom is het Maritiem Masterplan ingediend door het ministerie van Defensie, met steun van het ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en van Economische Zaken en Klimaat. Het consortium wordt getrok- ken door netwerkorganisatie Nederland Maritiem Land en heeſt inbreng van ken- nisinstituten als MARIN, TNO en TU Delſt. De totale kosten voor het Masterplan wor- den geraamd op 1,18 miljard euro, waar- van 366 miljoen euro wordt aangevraagd bij het Groeifonds. Het andere gedeelte wordt ingebracht door private partijen uit de maritieme sector en de betrokken ministeries.


‘Valley of Death’ Het Masterplan is een plan voor een emis- sievrije maritieme sector en beoogt om de zogenoemde ‘Valley of Death’ te over- bruggen: de kwetsbare periode tussen research en ontwikkeling en de marktin- troductie. Dat komt doordat de nieuwe technologieën vooruit lopen op de markt- vraag, terwijl er in het begin meer kosten worden gemaakt waar geen of nauwelijks inkomsten tegenover staan.


Het belangrijkste onderdeel van het Masterplan zijn 50 emissieloze sche- pen, waaronder 20 schepen voor de Koninklijke Marine en de Rijksrederij. Het realiseren van de schepen gaat in combi- natie met flankerende programma’s zoals Human Capital om te zorgen dat het per- soneel gelijke tred houdt met de nieuwe technologieën en door het creëren van circulaire productieketens.


Het gehele rapport ‘tweede beoordelingsronde’, is hier te lezen


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64  |  Page 65  |  Page 66  |  Page 67  |  Page 68  |  Page 69  |  Page 70  |  Page 71  |  Page 72  |  Page 73  |  Page 74  |  Page 75  |  Page 76  |  Page 77  |  Page 78  |  Page 79  |  Page 80  |  Page 81  |  Page 82  |  Page 83  |  Page 84  |  Page 85  |  Page 86  |  Page 87  |  Page 88  |  Page 89  |  Page 90  |  Page 91  |  Page 92  |  Page 93  |  Page 94  |  Page 95  |  Page 96