search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
957 | WEEK 8-9 24 FEBRUARI 2021


'VOLDOE JE NIET AAN DE EISEN, DAN ZAL ER GEEN TRANSPORT ZIJN' Daisy Rycquart: ‘Veiligheid in onze tankervaart is license to operate’


van een jonge, spontane vrouw die graag verankerd zit in de vergroening en sterk in haar schoenen staat, de reden is dat CITBO haar nieuwe directeur heeſt gekozen.”


Wat kan uw benoeming betekenen voor de sector?


“CITBO maakt hiermee een krachtig state- ment voor de gehele sector. Het is inderdaad in zijn algemeenheid een mannenwereld, dat zal ik zeker niet ontkennen. Maar dat daar geen ruimte is voor vrouwen, wil ik to- taal ontkrachten. Er zijn verschillende vrou- wen die een rolmodel kunnen zijn voor ve- len in onze sector. Vrouwen achter het roer, vrouwen als CEO van grote rederijen en ook vrouwen die aan het hoofd van brancheor- ganisaties staan. Het lijstje gaat nog veel ver- der. Moeten we constant aandacht schenken aan dat ‘verschil’? Ik denk van niet, focus in de plaats daarvan op het profiel en de com- petenties van een individu, daar komen we het verst mee.”


ANTWERPEN Voor scheepseigenaren is het op een rendabele manier exploiteren van zijn of haar schip geen gemakkelijke opga- ve. Dat is zeker het geval als het gaat om een individuele exploitant in een moei- lijke marktsituatie. Krachtenbundeling, door samenwerking met lotgenoten, kan dan een oplossing bieden. Een voorbeeld van een dergelijke samenwerking is CITBO (Corporation Inland Tanker Barge Owners) in Antwerpen. Deze organisatie is in 2013 opgericht door een kleine groep scheepsei- genaren. Ondertussen is CITBO goed voor meer dan honderd schepen met een totaal tonnage dat boven de 300.000 ton stijgt.


JAN SCHILS


CITBO presenteert zichzelf als een coöpera- tie, die het als haar belangrijkste taak ziet om de exploitatie van de tankschepen van haar leden zo goed mogelijk te laten verlo- pen (“optimaliseren”). Directeur van CITBO is Daisy Rycquart, die daarmee Alain Devos op- volgt. Devos stond aan de wieg van de coö- peratie . Rycquart begon drie jaar geleden bij CITBO als beleidsmedewerker. Daar kwam ze terecht door studies in de chemie en mi- lieuwetenschappen. Enkele onderzoekspro- jecten die ze daarbij deed, waren gerelateerd aan de binnenvaart. Bovendien had zij via haar familie generaties lange banden met de sector van de binnenvaart.


We leggen de nieuwe directeur enkele vra- gen ter beantwoording voor, waarbij we met- een met de deur in huis vallen, want het ge- beurt tenslotte niet elke dag dat een vrouw in deze mannenwereld de teugels in handen wordt gelegd.


Hoe bent u op deze post terechtgekomen? “Alles bleek drie jaar geleden samen te ko- men. Ik kreeg de kans om zeer breed te gaan in beleidsthema’s, een unieke kans. Daarbij is Alain Devos een doorwinterde vakman, wiens diplomatische aspecten ik heb mogen proeven en leren toepassen. Met mijn ach- tergrond en voorliefde voor alle onderwer- pen met betrekking tot vergroening en mi- lieu is mijn focus wel meer op dat vlak gaan liggen. En laat dat nu net een actueel topic zijn waar één van de grote uitdagingen ligt voor onze leden in de (nabije) toekomst. Daarnaast zit de kracht ook in ons contact met de leden. Een toegankelijk profiel heb- ben voor zowel beleidsmakers als onze le- den die in de praktijk staan, is noodzakelijk om CITBO haar potentie maximaal te laten benutten. Het feit dat ik graag contact heb met de leden en ze ons altijd kunnen bel- len, maakt dat wij bereikbaar zijn, en niet ver weg van hen staan. Ook als ik zelf vragen heb, zal ik de leden benaderen voor details. Om op de vraag een antwoord te geven: ik heb dus sterk het vermoeden dat het aspect


Het bestuur van CITBO benoemt elk jaar speerpunten, als leidraad en prioriteitsstel- ling voor werknemers. Waarom is perso- neel thema 1 hierin? “Personeel is met voorsprong thema 1, gezien de urgentie daar bijzonder hoog is. Er is een gebrek aan gekwalificeerd personeel. Daar wordt in de tank- vaart nog een extra veiligheidsniveau opgelegd. Naast de kwaliteit is de kwan- titeit ook een issue. De instroom wordt niet gestimuleerd op dit moment. Niet van jonge profielen die hun keuze maken voor de binnenvaart, maar evenmin als het gaat om zij-instromers die uit een andere sector komen. Er zijn te veel drempels. Beleidsmakers schieten nog vaak tekort op nationaal niveau. Ondertussen zijn er al wel Europese ontwikkelingen waar we druk mee bezig zijn voor 2022 en zetten wij ons in voor concrete initiatieven die resul- taten kunnen boeken voor de sector. Zowel in België als in Nederland dragen wij bij met mankracht aan de programma’s ‘Alle hens aan dek’ en ‘Platform zijdelingse instroom’. “


Welke thema’s zijn verder nog van belang? “Thema 5, ‘Informatie-uitwisseling’, is duidelijk een rode draad die nodig is om


contact te (onder)houden met alle rele- vante partijen, met onze leden op nummer 1. Voor het thema ‘Markt’ zetten wij ons in door marktinformatie te verzamelen, ana- lyseren en rapportages aan te bieden aan onze leden. Daarnaast benutten wij uiter- aard ook onze collectieve kracht en maken wij gebruik van verschillende groepsaan- kopen. Thema 3, ‘Veiligheid & Certificering’, spreekt voor zich, aangezien alles wat met technische voorschriſten en ADN te ma- ken heeſt, van groot belang is voor onze le- den. Veiligheid is in onze sector de license to operate. Voldoe je niet aan de eisen, dan zal er geen transport kunnen plaatsvinden. De juiste balans hierin vinden, tussen inno- vatie-bestendige regelgeving en overkill, is van groot belang. “


Ik vermoed dat CITBO als nieuwe CEO voor een jonge vrouw koos, die graag verankerd zit in de vergroening en sterk in de schoenen staat


Vergroening is ook een van de speerpun- ten voor CITBO, hoe zit het daarmee? “Thema 4, ‘Vergroening’, is een domein waar je rechtstreeks te maken krijgt met Europese kaders. Om die reden ben ik naast mijn functie binnen CITBO ook werkzaam als secretaris van het Innovation & Greening Committee van het EU-IWT Platform (www. inlandwaterway- transport.eu). Een functie die veel crea- tiviteit vraagt, gezien de vele onzekerhe- den die omtrent dit thema heersen. Out of the box denken en continu de juiste be- langen van de sector proberen inschatten, is essentieel hierbij.


Gelukkig zijn er veel ondernemers die proactief meeden- ken in dit comité en verbinding zoeken


met het beleid. Uiteindelijk is dit thema een uitdaging voor alle transportmodi en ener- giesectoren, want we hebben te maken met een energietransitie. Dat zal effect hebben op de cargo die getransporteerd wordt in de tankvaart. De gevolgen van het klimaat tonen zich ook in hoog en laag water op de corridors. Daar zijn de effecten te zien op de hydrodynamische bouw van schepen. Anderzijds hebben we de focus op reduc- tie van emissies, hierbij zien we de effecten al op de aandrijving van de schepen. Je ziet dat dit geen rechttoe, rechtaan onderwerp is, en dat de ondernemers hier niet alleen uit kunnen raken. We moeten de focus be- houden op de synergie tussen de sector, de


overheden, de financiële instellingen en de innovators. Een en-en-verhaal!”


Hoe gaat u om met bijvoorbeeld digitali- sering en autonoom varen, die sterk in op- mars zijn? “Wat betreſt digitalisering en autonoom va- ren: digitalisering is (nog) geen speerpunt voor ons. Wel volgen wij dit met CITBO nauw- lettend, omdat wij er bewust van zijn dat dit sneller op ons afkomt dan de meeste onder- nemers beseffen. Op Europees niveau zijn er vele ontwikkelingen die wij van dichtbij op- volgen. Maar vergis u niet, in de tankvaart is al een bijzonder grote professionaliserings- slag aanwezig. De veiligheidseisen die in dit segment bestaan, dwingen de ondernemers om kwaliteitsgericht te handelen. En laat di- gitalisering daar nu net een onderdeel van zijn. De uitdaging ligt voor dit segment dus niet in het introduceren van digitale proces- sen, maar juist in het reduceren en efficiënter maken ervan. Op dit moment zijn kapiteins meer bezig met administratieve zaken en aanmeldprocedures dan effectief varen, dat zegt volgens mij al genoeg. Conclusie is in ie- der geval dat digitalisering ruimte zal krijgen zolang het een ontlasting betekent voor de sector en een efficiëntieslag vooruit maakt. Wat betreſt autonoom varen, zie je ook ont- wikkelingen in onze sector. Vlaanderen is zelfs trekker in Europa op dit moment. Maar voor de tankvaart zien wij onszelf als laatste in die autonome rij staan. De producten die getransporteerd worden, zijn veel te risico- vol om autonomie daarop los te laten.”


Wat is de meerwaarde van de samenwer- king binnen een coöperatie voor de venno- ten/leden?


“Wij doen de filtering voor onze leden. Al die informatie die rondgaat, alle processen en het opvolgen van de evoluties in de regel- geving, het verwerken en samenvatten van de informatie; dat is sowieso al een sterkte van onze coöperatie. Daarnaast hebben we de kracht om snel en kwaliteitsvol informa- tie te verzamelen van onze leden. Het is dus een wisselwerking. Ook organiseren wij vele ledenvergaderingen waarbij we onze speer- punten centraal zetten. Gastsprekers wor- den uitgenodigd, leden komen samen en kunnen met elkaar hun ervaringen uitwis- selen. We creëren een platform waar kennis samenkomt en doorstroomt. Kennis is goud. Daarnaast zien we ook hoe ondernemers el- kaar vinden en kruisbestuiving kan plaats- vinden. Competenties en expertise van de ene kan aanvullend werken voor een andere ondernemer, en zo ontstaan er nieuwe sa- menwerkingen binnen CITBO.”


53


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60