search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
957 | WEEK 8-9 24 FEBRUARI 2021


‘QUA ONDERWIJS HEEFT CORONA ONS VEEL GEBRACHT’ Effect van de lockdown op het binnenvaartonderwijs


ROTTERDAM Werken en leren op school gaat sinds de coronamaatregelen aanmerkelijk anders dan voorheen. Dat heeſt zijn voor- en nadelen. Sommige leerlingen vinden het prettig omdat zij hun eigen tempo kunnen bepalen. Maar missen toch de school en het contact met andere leerlingen en docenten. Docenten werken soms ook ’s avonds om alle leerlingen te bereiken. Het is aanzienlijk meer werk voor de docenten.


TRUUS DEN HARTOG


Op het Techniek College Rotterdam (TCR) is dat niet anders. De theorielessen vinden digitaal plaats via Teams. Voor de praktijklessen komen de studenten in kleine groepjes wel op school. Het contact met de studenten is complexer. Soms wordt de camera uitgezet door de studen- ten (privacy) tijdens de Teams-meeting en soms verliezen zij concentratie. Een uur les in een klas- lokaal is anders dan een uur achter de laptop zit- ten. Wordt er door de docent gevraagd om een boek, dan kunnen zij het soms niet vinden. Pech voor de student dat de camera aanstaat, wan- neer de docent het boek ziet liggen: ‘Daar ligt het’. “En toch is het een openbaring dat nu ieder- een digitale lessen volgt. Dat had je voor corona niet kunnen bedenken”, zegt Frank van Duist, ad- viseur marketing en communicatie van TCR.


School in de etalage “Niet alleen het onderwijs, maar ook de voor- lichting en werving van nieuwe leerlingen vindt plaats in digitale vorm”, vervolgt Van Duist. “Aankomende studenten en ouders kunnen een digitale 360-graden rondleiding volgen op de leslocaties. Studenten van de opleiding vertel- len over verschillende beroepsrichtingen en do- centen tonen wat de komende studenten kun- nen verwachten op de school waar zij lesgeven. Bij het Techniek College Rotterdam was deze aanpak succesvol, met meer dan 500 digitale bezoekers.”


Maar hoe laat je aankomende studenten werke- lijk kennismaken met wat er te wachten staat in het mbo onderwijs? Van Duist: “Al voor de uit- braak van corona waren wij bezig met de uitwer- king van het ‘Project digitaal proef-studeren’. Het project gaat maart dit jaar van start. Wij zijn de eerste mbo-school die zoiets ontwikkelt. Het is bedoeld voor leerlingen van het voortgezet on- derwijs om kennis te maken met en als voorbe- reiding op het mbo-techniekonderwijs.”


Het MBO Platform Rotterdam Rijnmond (een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse Vereniging van Schooldecanen en Leerlingbegeleiders (NVS-NVL), mbo-scholen uit de regio Rijnmond, het Expertisepunt LOB en de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)), heeſt eenzelfde doel voor ogen om zo veel mogelijk leerlingen goed te in- formeren over het mbo onderwijs.


Opnieuw Frank van Duist, tevens voorzitter van het platform, vindt: “Het is in deze tijd lastig om de leerlingen te bereiken die via de lessen LOB (Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding) al infor- matie hebben ontvangen over allerlei verschil- lende beroepsopleidingen. Het platform richt zich op de decanen in de regio om leerlingen te motiveren de overstap te maken van het vo (voortgezet onderwijs) naar het mbo. Voorheen ging dat via onderwijsmarkten en -voorlichtings- dagen in de regio. Maar nu is alles digitaal. Het intakegesprek is dan wel één op één om even de aankomende leerling of student in de ogen te kunnen kijken en te bespreken wat hij of zij echt wil.”


Positieve geluiden BLN-Schuttevaer-beleidsadviseur Bas Struijk ontvangt positieve geluiden vanuit het onder- wijsveld en de werkgeverswereld. “Het vinden van een stage is geen probleem en de stages kunnen gewoon afgerond worden. Zelfs toen een onderwijsinstelling door een roosterwijziging in de eerste lockdown meer dan dertig leerlin- gen op vervroegde stage moest sturen, waren de


49


plaatsen snel gevonden. Hierin werken de werk- gevers binnenvaart heel goed mee. Vanaf maart vorig jaar tot de zomervakantie hebben de scho- len moeten improviseren. De docenten hebben een geweldige prestatie geleverd, door zich snel aan te passen aan het digitaal lesgeven. Het las- tigste is het voor de niveau 1- en 2-studenten.”


Mooie resultaten Opleidingsmanager Rijn-, Kust- en Binnenvaart van het Scheepvaart en Transport College (STC) in Rotterdam, Cor van Wijngaarden, is er overi- gens wel ‘klaar’ mee. “Er worden mooie resul- taten behaald, maar voor de docenten is het veel werk met het maken en klaarzetten van alle online opdrachten”, aldus Van Wijngaarden. “Studenten zijn gemotiveerd, maar normaal ge- sproken heb je theorielessen van 100 minuten. Dat houd je niet vol op een scherm. Toch is er weinig tot geen achterstand in de schoolresulta- ten en dat is wel een bijzondere prestatie.”


Van Wijngaarden: “Heel vervelend is dat de exa- mens Radar open staan, die op locatie door het CBR moeten worden afgenomen. Het CBR-CCV is een overheidsinstantie dat zich aan de richtlij- nen moet houden en dus nu gesloten is. Terwijl toch tijdens het examen vrij makkelijk 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Tijdens de vo- rige lockdown hebben we 37 studenten op stage kunnen laten gaan. De binnenvaart heeſt een ge- weldige prestatie geleverd door dat mogelijk te maken. Maar de stagiairs zijn in januari terugge- komen en nu zitten we in de tweede lockdown. Het diploma kunnen wij nog niet afgeven, maar wel een ‘praktische baangarantie’. Online hou- den we met elkaar de moed erin.”


Het CBR-CCV heeſt intussen alle examens uit- gesteld. De dienst is afhankelijk van de richtlij- nen die de overheid stelt. Woordvoerster CBR, Irene Heldens, betreurt de situatie, maar: “Zodra de regels worden versoepeld, gaan wij weer van start - net zoals in de zomer van 2020 om alle examens in te halen met de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen”.


Maritieme Academie Ook de Maritieme Academie Harlingen slaat zich er zo goed mogelijk doorheen. Met tegen- zin heeſt de leiding de examenkandidaten in het voorjaar naar huis moeten sturen. Toen op 2 juni de maatregelen versoepeld werden, is er een inhaalslag gepleegd. Van 2 juni tot aan de kerst van 2020 hebben de vmbo-leerlingen alle theorie- en praktijklessen kunnen volgen. En het mbo heeſt na de zomervakantie met inachtne- ming van de 1,5 meter redelijk normaal kunnen functioneren.


Arjen Mintjes, directeur Maritieme Academie Harlingen: “Van de 500 leerlingen zijn er tot nu toe maar twee positief getest. En van de 85 werknemers in totaal zes, die weliswaar een po- sitieve uitslag hadden en in quarantaine zijn gegaan, maar gelukkig niet ernstig ziek zijn ge- worden. In de tweede lockdown van de kerst 2020 tot nu gaan in het mbo alle praktijklessen in kleinere groepen door. De theorielessen zijn digitaal, behalve voor de examenklassen. In de


huisvesting zijn de vierdejaars aanwezig met ie- der een eigen kamer. De derdejaars zijn een dag per week op de huisvesting, zodat zij twee da- gen achter elkaar de praktijklessen in kleinere groepen kunnen volgen. De leerlingen die door een moeilijke thuissituatie niet naar huis kun- nen, blijven ook intern. School is zo veel meer dan kennisoverdracht. Het is een sociale wereld. Sociaal is de lockdown niet goed. We stellen li- centies beschikbaar, zodat thuis geoefend kan worden met het aanleggen en ankeren in een video-applicatie. Maar dat is niet te vergelijken met het echt zelf doen.”


Wereld van de binnenvaart De promotiecampagne voor binnenvaart-gere- lateerde beroepen zet vol in op de social media. Met instagram, twitter en facebook timmeren zij aan de weg. Frans van Weert (programmama- nager Alle hens aan dek en Wereld van de bin- nenvaart) werkt er hard aan, samen met Dagmar Stolk (Bureau Voorlichting Binnenvaart) en vele anderen om de binnenvaart bij de jongeren on- der de aandacht te brengen.


Van Weert schetst de werkwijze waarmee zij de jongeren zo goed mogelijk trachten te berei- ken: “In deze tijd waarin de open dagen digi- taal plaatsvinden, is extra inspanning nodig om de doelgroep te bereiken. Het On stage vmbo- traject met doedagen, waar zo’n twintig vmbo- scholen aan mee doen, is bijna geheel stilgelegd. Eén school heeſt een doedag online georgani- seerd. Het echt doen in de praktijk is een wereld van verschil met online, maar is een goed alter- natief. Jongeren zijn toch al steeds meer actief op social media en pakken het goed op.”


Steeds vindingrijker Binnenvaartopleider ROC Friese Poort in Urk werkt net als de andere binnenvaartopleidingen met kleinere groepjes. Andries de Weerd, docent binnenvaart, vertelt: “We worden steeds vin- dingrijker. Via Teams gebruiken we het program- ma Forms, waarmee toetsen mogelijk zijn. De link voor de voortgangstoets is op een bepaalde dag en om bijvoorbeeld 10.00 uur. Een uur van tevoren wil ik de werkplek zien of het schoon is. Tijdens de toets is met de camera alles goed in beeld te houden. En dat gaat goed. Ook tijdens de stage kunnen de leerlingen lessen volgen. Alle communicatie met de wal gaat via telefoon of mail. Met een goede wifi-verbinding kunnen zij de lessen aan boord volgen. Het mooie is dat de schippers mee kunnen kijken en soms ook com- mentaar hebben. Een goede verbinding is wel noodzakelijk. Toen een cursist eens tijdens een examen Duits in de sluis voer en een paar meter ging zakken, viel de verbinding weg. En tja, dan is het examen niet meer geldig.”


Andries de Weerd licht de werkwijze verder toe op ROC Friese Poort: “Tijdens de Teams-lessen is het mogelijk om alles op te nemen. Dat heeſt zijn voordelen. Studenten die niet ingelogd zijn, kunnen de leerstof later ophalen via een link. Er was een jongen die de week ondernemersvaar- digheden had gemist. Deze week heeſt hij het terug kunnen zien en zo toch zijn toetsen kun- nen maken. Elke vrijdag wordt een nieuwsbrief


uitgestuurd aan de leerling, de ouders en de leerbedrijven door de mentor. Zo weet ieder- een wat er gedaan moet worden die week. Qua onderwijs heeſt corona ons veel gebracht. Het thuiswerken is ontdekt. Overleg gaat via Teams. Voor corona tankte ik twee keer per week en nu nog maar twee keer per maand. “De algemene reactie van de leerlingen op het digitaal lesge- ven is: ‘We hebben nog wel eens een negatieve houding ten opzichte van de school, maar nu weten we dat klassikaal toch echt het leukste is.”


Op ROC Friese Poort Urk worden de corona- maatregelen streng in acht genomen. Urk heeſt misschien een dubieuze reputatie wat corona betreſt, maar daar is op school niets van te mer- ken. De geplande radarweken zijn gecancel- led, omdat het geen zin heeſt mensen op te lei- den voor een examen dat toch niet plaats kan vinden. In overleg met het CBR is voorgesteld om op het moment dat het weer kán ook exa- mens op de zaterdag af te gaan nemen. Het CBR neemt het idee in overweging en ‘staat er niet onwelwillend tegenover’. Het is geen zeker- heid. Als de maatregelen versoepeld worden, ligt er een stuwmeer aan radarcursussen klaar en het aantal examinatoren van het CBR is niet oneindig.


Invloed op de kleinsten Het LOVK (Landelijk Onderwijs aan Varende Kinderen) gaat mee in de landelijke richtlij- nen die gegeven zijn voor het basisonder- wijs. De drie ligplaatsscholen Het Zwanejong, Het Zwanenmeer en ’t Zwaantje waren geslo- ten tijdens de lockdown en zijn weer open- gegaan samen met de basisscholen. De be- zoeken aan boord zijn weliswaar gestopt; het afstandsonderwijs gaat gewoon door, maar is geïntensiveerd.


Directeur Lienke van Dijk vertelt: “We missen het persoonlijke contact met de ouders en kin- deren. Nieuw is dat er filmpjes worden opgeno- men met voorlezen en andere activiteiten die gedaan kunnen worden. Via Teams of Zoom of andere mediamiddelen wordt zo veel mogelijk contact onderhouden. Gelukkig zijn er op dit moment geen coronagevallen bekend bij de kin- deren en binnen ons team. Aan boord is het re- latief veilig, omdat meer in een afgeschermde omgeving geleefd wordt. Eigenlijk gaat het goed met ons onderwijs, maar we missen het directe contact via de bezoeken aan boord en op de lig- plaatsscholen. Gelukkig zijn de ligplaatsscholen nu weer open.”


Het onderwijs slaat zich er in zijn algemeenheid goed doorheen. Tijdens de eerste lockdown in het voorjaar van 2020 is veel geleerd en ervaring opgedaan. Sommige scholen waren al ver in het digitaal lesgeven, al voordat corona zijn in- trede deed. Alle scholen bevestigen dat het per- soonlijke contact node gemist wordt door zowel leerlingen, studenten als docenten. De stages gaan onverminderd door. Bij het overleg van de Bedrijfstakcommissie Rijn- en Binnenvaart wa- ren de eerste resultaten van de aanmeldingen zelfs voorzichtig positief.


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60