search.noResults

search.searching

dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
915 | WEEK 28-29 10 JULI 2019


VIER JAAR MET EEN NEDERLANDSE RIVIERSLEEPBOOT OP DE MIDDELLANDSE ZEE “Een lekker, stoer schip”


Klaas van der Vloed en zijn vrouw Mariet hebben vier jaar met hun sleepboot Alberdina op de Middellandse Zee geva- ren. In september varen ze opnieuw naar de Mediterranee.


HEERE HEERESMA JR.


Klaas van der Vloed (1942) is een zeiler van oorsprong. Op een mahoniehouten Sparkman and Stevens, een one-off van 36 voet, maakte hij jarenlang grote zeereizen en heeſt hij vele wedstrijden gezeild, zoals de Fastnet Race. “Maar mijn lieve echtge- note vond dat wat minder leuk”. De zeilboot ging eruit en Klaas ging op zoek naar een mo- torboot. Hij moest er zowel op de rivieren als langs de kust mee kunnen varen. In 2002 vond hij op internet de sleepboot Alberdina. “Een stoer, lekker schip”. Hij wilde het naar eigen ontwerp verbouwen, maar op aanra- den van zijn vrouw Mariet huurde hij naval architect André Hoek in. De Alberdina werd onder SI verbouwd. “Het is een riviersleper, maar alle luiken aan dek kunnen gekneveld waterdicht afgesloten worden en bij alle in- gangen zijn hoge drempels ingebracht. En zo zijn we in 2004 rond Pasen vertrokken uit Monnikendam zonder dat we al te veel proef- vaarten hadden gemaakt en zijn in vijſtig dagen naar het eiland Evvia in Griekenland gevaren”.


De Alberdina (16,66 x 4,25 meter, 150 pk Bohn & Kähler) werd onder haar huidige naam in 1937 bij Bijlsma in Wartena gebouwd. Ze heeſt ook Andreas en De Rupel II geheten en in de Tweede Wereldoorlog fungeerde zij als aandrijving voor een veerpont. Klaas denkt dat hij de vierde of vijfde eigenaar is. De origi- nele motor was een Benz 1-cilinder, die eind veertiger, begin vijſtiger jaren werd vervan- gen door een Bohn & Kähler KR 128 D. “Van dit type is er niet een meer die draait. Een jaar of twee geleden heb ik een hoogleraar van de Deutsche Maschinenbauhochschule met studenten aan boord gehad. Hij heeſt ge- keken en geluisterd en was helemaal onder- steboven. Hij zei: ‘Meneer, dit is de enige in de wereld die er nog is’”.


Machinegeweren De reis naar Evvia ging over de Donau. Klaas en Mariet kregen onderweg gezelschap van vrienden uit de zeilerij. “Ik heb geen Rijnpatent, dus we hebben een loods geno- men om de Rijn over te gaan”, vertelt Klaas. “Op de Main en de Donau mocht ik zelf va- ren”. Ze hebben veel plezier gehad van de Donaukaarten van Pierre Verberght. Hoewel


Klaas van der Vloed voor de Alberdina in de Amsterdamse Museumhaven. “Het was een spannende tocht”.


de Muur al in 1989 was gevallen, voelde het niet zo. “Er was enorme grensbewaking met torens met machinegeweren en je moest kie- zen of je aan de Bulgaarse of de Roemeense kant van de rivier wilde varen. Het was een spannende tocht”. Wat was het spannendste land? “Servië was heel vervelend. Daar heb- ben we veel problemen gehad, ze waren erg onaardig tegen ons. Ze waren heel erg op geld uit en heel formeel. Er zijn geen havens, je kon alleen op pontons afmeren. Dan legde je aan en riepen ze: ‘1000 dollar, meneer’. Ja, dikke neus! Dan gingen we verder”.


Hun spannendste avontuur beleefden ze in het Kroatische Vukovar. “We kwamen za- terdagavond binnen. Je moest je melden bij de politie met een ordner aan papieren. We hadden alle stempels en alles in orde. De volgende morgen wilden we op tijd weg, maar op zondag was de douane dicht. Ik denk: dikke neus. Ik start de motor en we zijn weg. Stroomafwaarts. Na een paar uur be- gint de marifoon te kraken. In alle Slavische


Foto Heere Heeresma jr.


talen werden we aangeroepen. Ik heb in het Engels, Frans en Duits geantwoord – geen enkele reactie. Toen kwam er een speed- boat met een noodgang de rivier af met een kerel met een machinegeweer voorop”. De Alberdina moest terug naar Vukovar. “Het stroomde hard. Een uur naar beneden is drie uur naar boven. Wat was er aan de hand? We waren weggevaren zonder uit te klaren. Ik zei: geef dat stempeltje maar. Nee, het werd een rechtszaak. Ik moest dezelfde dag voor- komen. Toen werd ik in het cachot gestopt, de bemanning mocht aan boord blijven. Een maatje van mij wou grappig zijn en bracht ‘In Europa’ van Geert Mak. Zó’n pil, dan kon ik wat lezen. Uiteindelijk werd ik voorgeleid en na ontzettend veel geneuzel veroordeeld tot een boete van het wereldbedrag van tien euro. Dus ik trok mijn portemonnee: hier heb je tien euro, de rozen! Nee, zo ging dat niet. Ik moest de volgende dag bij de lokale bank tien euro omwisselen en storten op een reke- ning en het stortingsbewijs laten zien bij de rechtbank. Fantastisch!”


Dolfijnen


Klaas en Mariet bewaren goede herinnerin- gen aan de mooie Donaudelta. Ze staken van- af Solina in een keer de Zwarte Zee over naar Istanboel, een reis van drie dagen. Klaas en een zeilvriendje wisselden elkaar om de twee uur af aan het roer. Het was windkracht 5 tot 6. Hoe hield de Alberdina zich? “Goed. Bij een beetje zeegang staat het achterschip onder wa- ter en hij rolt als een gek, de boeiing gaat water scheppen, dus je moet zorgen dat de kop in de wind blijſt. Ik zoek slecht weer niet op. Als het hard gaat waaien, gaan we de haven in”.


Bij het binnenvaren van de Bosporus kregen ze een escorte van tientallen dolfijnen, terwijl de havendienst via de marifoon wilde weten wie hun sleepagent was. Klaas’ antwoord dat ze voor hun plezier voeren bevredigde kenne- lijk niet, want op hun ligplaats reed een mys- terieuze fietser zo vaak langs de Alberdina dat Klaas vroeg of hij soms kon helpen. Het bleek een Nederlander te zijn die voor een Turks sleepbedrijf werkte en door zijn baas was ge- stuurd om polshoogte te nemen. Nadat Klaas had uitgelegd dat hij geen concurrent was, kwam de Turkse baas zelf en nam de opvaren- den van de Alberdina mee uit eten.


Sète


Na vijſtig dagen werd Evvia bereikt. Klaas en Mariet verkochten hun Nederlandse huis en bleven tot 2008 in de Middellandse Zee rond- varen. Ze voeren langs de Griekse eilanden en de Turkse en Italiaanse kust. Vervolgens voe- ren ze bij Marseille naar binnen en bleven nog anderhalf jaar in Avignon liggen. Onlangs ver- richtte Klaas een revisie aan de Bohn & Kähler en komende september vertrekt de Alberdina op uitnodiging van de Franse overheid naar Sète voor het festival Escale à Sète dat in april 2020 plaatsvindt en een Nederlands tintje krijgt. Vanwege zijn ervaring is Klaas gevraagd een convooi van vijf historische bedrijfs- vaartuigen door de Franse binnenwateren te leiden. Op 14 juli zijn deze schepen in de Leuvehaven in Rotterdam om de Franse natio- nale feestdag te vieren.


19


De Alberdina bij het Griekse eiland Ithaka. “Ik zoek slecht weer niet op”. Foto archief Klaas van der Vloed


Mike Koelstra wint Nautilus prijs Meest Sociale Student


HARLINGEN Vmbo-student Mike Koelstra (16 jaar) heeſt 28 juni de Nautilus prijs Meest Sociale Student gewonnen. Nautilus com- municatieadviseur Hans Walthie reikte de blij verraste West-Terschellinger de prijs uit tijdens de vmbo diploma-uitreiking van de Maritieme Academie Harlingen.


“Als wij het over sociaal hebben, dan hebben wij het over Mike. Mike is altijd bereid om mede leerlingen te helpen met huiswerk of iets der- gelijks . Ook voor een luisterend oor kwamen leerlingen naar Mike toe. Als de Story nog een rubriek had zoals vroeger, met ‘Lieve Mona’, dan konden ze zo een nieuwe rubriek starten met ‘Lieve Mike’. Mike staat altijd voor iedereen klaar. Hij kan echt met iedereen opschieten en oordeelt en veroordeelt nooit iemand.


Mike is ook altijd bereid om te helpen als er iets moet gebeuren; nooit geen nee en altijd vrolijk. We hebben als leraren wel eens ge- zegd ‘denk ook aan jezelf’, maar die balans heeſt hij prima gevonden. Al met al een prima


kerel waar menigeen een voorbeeld aan kan nemen!”, aldus te lezen in het door de leraren opgestelde juryrapport.


Sociaal bezig zijn, is belangrijk De geboren West-Terschellinger werd al door zijn basisschool leraar geadviseerd bij de Maritieme Academie Harlingen aan te mon- steren. “Waarom? Nou, ik ging als klein joch vaak mee uit vissen met mijn vader en vertel- de daar altijd enthousiaste verhalen over op school. Samen met nog een paar medeleer- lingen ben ik toen naar de open dag geweest hier. En de sfeer sprak me meteen aan. Ik heb dan ook vier prachtige jaren gehad.


De leraren en alle medewerkers zijn ook tof. Doordeweeks woon ik op het internaat en in de weekenden op Terschelling”, laat de kers- verse lichtmatroos optekenen. Mike: “Sociaal bezig zijn, vind ik belangrijk ja. Ik praat ook veel met mijn medeleerlingen. Dan hoor je van alles. En waar mogelijk help ik ze wat met raad en daad. Zo zit ik in elkaar. Ik ga nu op


voor de mbo Zeevaart hier. Waar mijn toe- komst ligt? Nou, ik zou graag kapitein of stuur- man op een groot containerschip willen wor- den later. Dat lijk me machtig, om zo’n groot schip aan te sturen!”


100 procent geslaagd MAH directeur Arjen Mintjes stond voor de vol- gepakte zaal met gediplomeerden, familie en fans als een “zeer trotse directeur”. “Met 48 van de 48 geslaagden hebben we een onwaar- schijnlijk goed resultaat neergezet met zijn al- len”. Ook Harlinger burgemeester Roel Sluiter complimenteerde de school en de geslaag- den met dit “prachtige resultaat”. 21 leerlin- gen vervolgen hun (leer)gang naar de mbo Binnenvaart en 14 naar de mbo Zeevaart; de rest slaat een andere richting in.


10 voor Wiskunde De cum laude afgestudeerde Pieter-Jan Rodenburg werd speciaal in het zonnetje ge- zet omdat hij ook nog eens een 10 voor wis- kunde op zijn eindlijst wist te scoren.


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60