875 | WEEK 51-01 20 DECEMBER 2017
LAAGWATER, LIGPLAATSEN EN GEBREKKIG ONDERHOUD WESEL-DATTELNKANAAL Werk te over voor Internationale Afdeling
RIDDERKERK De medewerkers van de Internationale Afdeling van Koninklijke BLN- Schuttevaer hebben nog problemen ge- noeg op hun bureau liggen. Dat blijkt uit de Jaarrede van interim-voorzitter Erik Schultz. Toekomstig laagwater op de Rijn, het uitblijven van ligplaatsen, de problematiek op het Wesel- Dattelnkanaal - het zijn allemaal zaken die niet een-twee-drie opgelost kunnen worden.
LIDA SAAIJ
Dat vraagt om veel inzet van de brancheorgani- satie. “Het probleem is dat als de binnenvaart gevraagd wordt ergens iets van te vinden, dan spreekt vooral de Nederlandse binnenvaart. Nederland heeſt nu eenmaal de grootste vloot. Maar op de Duitse politiek heb je dan niet veel in- vloed”, zo concludeert Schultz.
Hij en BLN-collega Marleen Buitendijk waren in het najaar aanwezig op een symposium, waar de problematiek van laagwater op de Rijn werd be- sproken. De klimaatverandering kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de waterafvoer van de Rijn. Als er niet voldoende water komt via sneeuwval in de bergen en gletsjers in Zwitserland, dan ver- dwijnt deze natuurlijke waterbuffer. De rivier ver- wordt dan tot een regenrivier. Er stroomt minder water naar de Noordzee, waardoor het zoute wa- ter in de Nederlandse rivieren kan toenemen. Laagwater heeſt ook gevolgen voor de aflaaddie- pte van de schepen. Schultz: “Ik hoor u natuurlijk al zeggen: ‘Eindelijk, dan wordt er goed betaald, dat is goed voor mijn portemonnee’. Dat mag u terecht vinden en zeggen. Maar tegelijk waarschu- wen we ervoor dat te lang en te laag water bete- kent dat de verladers gaan rondkijken naar een betrouwbaarder alternatief en dat betekent op termijn en macro gezien, dat we lading gaan ver- liezen aan de weg of het spoor, als die wél capaci- teit hebben”.
Douceurtje Het spoor in Duitsland wordt nu al bevoordeeld. Schultz refereert aan een douceurtje dat de mi- nister van verkeer in Duitsland aan het spoor gaf. “Een korting van circa 380 miljoen euro op het gebruik van het spoornet. Dat is een kostenver- laging van 47 procent! Onze Duitse collega’s, bij monde van het BDB en ook het VBW, waarin wij ook actief zijn, hebben gereageerd dat de binnen- vaart dan ook een dergelijke meevaller wil heb- ben, namelijk vrijstelling van de kanaalkosten. Daarbij gaat het om een netto bedrag van onge- veer 60 tot 65miljoen euro. Het Duitse Planco- instituut heeſt berekend dat indien die kanaalkos- ten wegvallen er ook groei is, namelijk 0,5 procent voor de binnenvaart. En dit betekent 100 arbeids- plaatsen extra in de havens en 12 erbij in de bin- nenvaart. Er is nog niets besloten maar het zou zo maar eens kunnen gebeuren dat dat inderdaad doorgaat”. De Duitse overheid wil het digitale netwerk op haar waterwegen verbeteren. Een netwerk van
Aandachtig luisteren de aanwezigen naar de uiteenzetting van Erik Schultz.
antennes en kosteloze ontvangst moet dat mo- gelijk maken. Schultz: “Goede ontvangst is vaak heel sporadisch. De antennes staan gericht op de bevolkingscentra, dat is waar Vodaphone en anderen hun geld mee verdienen. Gerichte bun- dels staan niet in het vaargebied, waar wij die no- dig hebben. De Duitse overheid heeſt geld vrijge- maakt om zowel in het kanaalgebied als op de Rijn gerichte antennes te plaatsen, om dat op te heffen is 168 miljoen euro nodig en vrijgemaakt”.
Verdieping Rijn Schultz was recent ook aanwezig bij een gesprek - georganiseerd door de WSD - over de verdieping van de Rijn. Het plan is om de Mittelrhein met 20 centimeter uit te diepen tot 2,10 meter bij GLW (Geleichwertiger Wasserstand). Ronald Versloot en André Gerritsma van het ms Ferox vergezelden hem. Schultz deed verslag: “Wij mochten de plan- nen tot verdieping, of beter gezegd optimalisatie van de belading van de schepen tot ons nemen en de vragen van de WSD mensen beantwoorden. Waar ik van geschrokken ben, was de opkomst van die meeting en met name de diversiteit van het gezelschap. Breed uitgezet was die meeting wel. Er waren ongeveer acht tot tien man die di- rect iets met de scheepvaart te maken hebben. De rest, ik schat in 60-70 man, waren biologen, untere en obere Wasserbehörde van steden, land en weet ik wie niet meer. De beschermheren van de trekvissen kwamen zelfs aan bod. Ze hadden allemaal iets tegen de plannen”.
Schultz vervolgt: “Het maakte voor mij wel één ding duidelijk, daar moeten we óók aan de bak als vertegenwoordigers van de binnenvaart - an- ders wordt het niets met die plannen. Ik heb dan ook gepleit voor een Nederlandse pragmatische oplossing; allemaal met elkaar praten, plannen maken die zowel de scheepvaart dienen als ook het milieu, want daar kunnen we goed met el- kaar leven. Dat vervolgens in een convenant gie- ten, tekenen en aan het werk. Het wordt een uit- voering in 2027-2030, zo verwacht men. Men moet eerst nog consulteren, plannen maken, Planfeststellungs-besluiten nemen, enzovoorts.”
Donau Er gaat volgens Schultz veel Europees geld naar de Donau en wel via het beter benutten van het
Foto Lida Saaij
vaarwater door goede waterstanden en kennis van de ondiepten. “Er is al een aantal peilboten aangeschaſt met Europees geld. Die zijn uitgerust met 2D-instrumentarium, zodat niet alleen de diepte recht naar beneden gemeten wordt, maar ook over de gehele breedte. Er zijn zo’n 38 meet- stations gebouwd of in de laatste fase van af- bouw. Er zijn boeienleggers in aanbouw en -be- langrijk- met allemaal dezelfde meetstandaard voor de rapportage. En die standaard is nu al be- schikbaar via de site van ViaDonau”.
“Daarnaast is er met alle landen, inclusief Servië en Kroatië afgesproken dat de Donau op een diepte van 2,50 meter gedurende 95 procent van het jaar beschikbaar moet zij. Het Duitse deel is uitgezonderd: op 2,20 meter”. Om dat te bereiken, moet er regelmatig en op tijd gebaggerd worden. Schultz: “Ook daar heeſt de EU fondsen voor be- schikbaar gesteld en we zien dat daar al acties ge- nomen worden. In Bulgarije nog even niet, maar de andere landen en met name Roemenië zijn actief”, zo somt hij op. Tot slot krijgen de stuwen en sluizen van Capcikovo een grote revisie, met steun van fondsen uit de EU.
Seine Nord Er is al volop aandacht voor geweest, maar er is nog altijd geen spa in de grond gezet voor de aan- leg van de Seine- Nord verbinding. Schultz zegt dat er wordt gelobbyd voor nog meer Europees geld. “Intussen vind er in Frankrijk een ‘assyse’ van alle transportinvesteringen plaats. President Macron wil tot een efficiëntere verdeling komen. De Fransen verzekeren mij dat Seine-Nord door- gaat, maar in tijd wel naar achteren schuiſt. Er zul- len met name in de investeringen klappen gaan vallen in de vele TGV-projecten die nooit renda- bel te maken zijn. Ook een bezoek in de herfst met een aantal coördinatoren van DG Move aan de Noord-Franse regio en een grote graanhandelaar heeſt duidelijk gemaakt dat vervoer over water de beste en betrouwbaarste methode is”. Daar stelde men volgens Schultz dat de goede- renwagons op het spoor te langzaamaan doen; ze zijn eigenlijk te zwaar en niet betrouwbaar door gebrek aan personeel. “Zij lieten bereke- ningen zien dat ondanks de grotere vaarafstand de kosten van vervoer over water naar bijvoor- beeld Antwerpen, Rotterdam of Gent kunnen
concurreren met de vrachtwagen of met een con- tainer via de Franse havens. Die havenkosten zijn veel te hoog ten opzichte van de genoemde havens. De Noord-Franse regiobesturen en een groot aantal senatoren hebben duidelijk gemaakt dat zij willen voorfinancieren, als het kanaal er maar komt”, zo schilderde Schultz de situatie.
Weser-Dattelnkanaal Bovenstaande ontwikkelingen schetste Schultz in zijn jaarrede. Er werd ook uitgebreid en res- pectvol stilgestaan bij het vrijwillige vertrek van AI-voorzitter Martin van Dijk, nu bijna een jaar geleden. Later op de agenda ging men dieper in op allerlei lopende zaken. Eén daarvan is het gebrekkig onderhoud aan de sluiskolken op het Weser-Datteln Kanaal. Kortgeleden kwam WSD Duisburg-Meidrich met het bericht dat er pro- blemen zijn met de sluizen op het kanaal. De haalkommen (potjes) mogen niet meer gebruikt worden om aan vast te maken. De trekkracht is niet berekend op de grote schepen. Er moet nu worden vastgemaakt op de bolders boven- op de sluismuur. Volgens Schultz betekent dit dat schepen niet meer kunnen vastleggen in de sluis, of dat maximaal maar één groot schip of twee kleine schepen tegelijk in de sluis kunnen. “Met als gevolg dat de sluis nog maar 18 keer per dag kan schutten in plaats van de gebrui- kelijke 25 keer. Bij laagwater zijn de problemen nog groter”. Bij navraag door Schultz blijkt dat de Duitsers de problemen erkennen. Ze hebben echter een tekort aan deskundigen om het pro- bleem adequaat op te lossen. “We willen uitzoe- ken of er Nederlandse experten zijn die willen meedenken. Ik ben er aanstaande woensdag (20 december, red) weer. We praten dan verder” .
Wel wordt erover gesproken dat er iemand op de sluis komt die de schepen helpt vastma- ken. De sluismuren zijn zeven, acht meter hoog. Bovendien was men in Duitsland al lang op de hoogte dat de sluizen niet berekend waren op de zwaardere schepen. De IA zoekt naar een oplossing en denkt er over de krachten te bun- delen met de industrie, zoals kolencentrales. Mogelijk dat een Duitse jurist kan inschatten wat de kansen zijn voor een rechtszaak.
Ligplaatsen Net als in de voorgaande jaren kwam ook nu het onderwerp ligplaatsen weer aan bod. “Het is en blijſt een probleem’, verzucht Schultz. “Er zullen slechts met grote moeite nieuwe plaat- sen voor de binnenvaart bijkomen. Er komen wel plaatsen voor de passagiersvaart, want die leveren geld op”. Het probleem is dat de Duitse rijksoverheid niets te vertellen heeſt over de lig- plaatsen. Het land is verdeeld in bondsstaten. Daar heeſt men het voor het zeggen. Terwijl veel van de plekken waar ligplaatsen zouden kunnen komen onder beheer van bedrijven of gemeen- ten vallen. Positief is dat in Bingen drie ligplaat- sen komen mét autoafzetplaats voor drie leng- tes van 150 meter.
15
Veth Propulsion is de thrusterleverancier die al decennia lang garant staat voor kwaliteit, service en innovatie. Uw vaarprofiel en specifieke wensen zijn uitgangspunt voor onze totaaloplossingen op het gebied van roerpropellers, boegschroeven, dieselmotoren en generatorsets. Samen bouwen, geïnspireerd door water, geïnspireerd door u.
360o VETH_Adv Scheepvaartkrant 260x94 (Apr16).indd 1
www.veth.net P.O. Box 53 | 3350 AB Papendrecht | The Netherlands | T +3178 615 22 66 | E
info@veth.net 14-04-16 11:13
THE POWER TO TURN YOUR WORLD
Page 1 |
Page 2 |
Page 3 |
Page 4 |
Page 5 |
Page 6 |
Page 7 |
Page 8 |
Page 9 |
Page 10 |
Page 11 |
Page 12 |
Page 13 |
Page 14 |
Page 15 |
Page 16 |
Page 17 |
Page 18 |
Page 19 |
Page 20 |
Page 21 |
Page 22 |
Page 23 |
Page 24 |
Page 25 |
Page 26 |
Page 27 |
Page 28 |
Page 29 |
Page 30 |
Page 31 |
Page 32 |
Page 33 |
Page 34 |
Page 35 |
Page 36 |
Page 37 |
Page 38 |
Page 39 |
Page 40 |
Page 41 |
Page 42 |
Page 43 |
Page 44 |
Page 45 |
Page 46 |
Page 47 |
Page 48 |
Page 49 |
Page 50 |
Page 51 |
Page 52 |
Page 53 |
Page 54 |
Page 55 |
Page 56 |
Page 57 |
Page 58 |
Page 59 |
Page 60 |
Page 61 |
Page 62 |
Page 63 |
Page 64 |
Page 65 |
Page 66 |
Page 67 |
Page 68 |
Page 69 |
Page 70 |
Page 71 |
Page 72 |
Page 73 |
Page 74 |
Page 75 |
Page 76 |
Page 77 |
Page 78 |
Page 79 |
Page 80 |
Page 81 |
Page 82 |
Page 83 |
Page 84 |
Page 85 |
Page 86 |
Page 87 |
Page 88 |
Page 89 |
Page 90 |
Page 91 |
Page 92