search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
872 | WEEK 46-47 15 NOVEMBER 2017


VOOR HET EICB IS INNOVATIE CORE-BUSINESS “De gamechangers liggen voor het oprapen” Erwin van der Linden EICB senior projectmanager.


ROTTERDAM Innovatie is een containerbe- grip dat vaak wordt gebruikt. Overheid en marktpartijen belet dat niet om er vooral nog méér van te willen zien. Bij het Expertise- en InnovatieCentrum Binnenvaart (EICB) is inno- vatie dan ook: ‘business as usual’. Vraag is of dit ook daadwerkelijk gamechanging initiatie- ven oplevert?


“We zien in toenemende mate de aandacht voor duurzaamheid in de binnenvaart verschuiven van luchtkwaliteit naar klimaat. Of van katalysa- toren naar biobrandstoffen, kort door de bocht gezegd”, stelt Erwin van der Linden vast. In één adem prijst de senior projectmanager van EICB de ontwikkelingen in de afgelopen jaren op het gebied van luchtkwaliteit. “Het is knap hoe deze technieken zijn voort- geschreden. Maar wel- licht nog mooier is wat er aankomt”.


Want nog niet zo lang geleden, zo zegt Van der Linden zich te her- inneren, was het hele- maal niet zo vanzelf- sprekend dat schepen uit de bestaande vloot konden rekenen op passende oplossingen voor hun specifieke behoeſte aan vergroening. “Vooral over het inbouwen van apparatuur bin- nen de beperkingen van bestaande configu- raties, daarvan kun je zeggen dat er een fraaie ontwikkeling te zien is geweest. Van maatwerk


Telematicadag behandelt meldplicht voor tankvaart


ROTTERDAM De invoering van een elektroni- sche meldplicht voor de tankvaart met ingang van eind volgend jaar staat op het program- ma van de 22ste


vaart, op donderdag 28 december in het KSCC Schipperscentrum te Nijmegen.


Op het programma van inleidingen en workshops staan verder onder meer de evaluatie van de AIS/ ENC-verplichting op de Rijn, cybercrime, priva- cy-wetgeving en de projecten Smart Shipping en CoVadem. Tevens is er de hele dag een informa- tiemarkt met stands van onder meer stichting Abri, een BICS Helpdesk, Binnenvaart Netwerk Diensten, Faytech Nederland en Stentec. De or- ganisatie is in handen van Bureau Telematica Binnenvaart (BTB). De Telematicadag duurt van 9.30 tot 17.00 uur. Dagvoorzitter is Henk van Laar.


Telematicadag voor de binnen-


naar standaardisatie, met lagere kosten tot ge- volg. De partners van het EICB, verenigd in het Innovation Lab, hebben hier grote vorderingen in gemaakt”.


Van de andere kant, zo stelt hij vast, gaat het hierbij in de meeste gevallen om een incremen- tele vorm van innovatie, geen revolutionaire. “Daarmee bedoel ik: een katalysator, roetfilter en LNG-aandrijving zijn als concept niet vernieu- wend. De schoonheid zit vooral in de toepas- baarheid ervan specifiek voor de binnenvaart”. Mooi natuurlijk, maar is hier voor de puristen onder ons werkelijk sprake van innovatieve ga- mechangers, of niet? Van der Linden glimlacht: “Misschien niet volledig, maar maak je geen zor- gen. De gamechangers liggen voor het oprapen”.


De opgaven die ons gesteld worden, zijn enorm


Transportconcepten Voor het identificeren van dergelijke game- changers kijkt Van der Linden in eerste instan- tie naar de logistieke kant van het binnen- vaartbedrijf. “Ik merk het sterk aan onze pro- jectportefeuille. Die is dit jaar uitgebreid op


logistiek vlak. Vanuit de Europese Commissie is groen licht gekregen voor de start van NOVIMAR; NOVel Iwt and MARitime transport concepts. Doel van dit project, dat vier jaar duurt, is de ontwikkeling van een Vessel Train. Kort samen- gevat gaat het om een nieuw transportconcept,


waarbij schepen remotely controlled navigeren. Dat kan de vorm krijgen van een treintje op het water”. Dit concept kan in belangrijke mate bijdragen aan een rooskleuriger toekomst van het kleine vrachtschip. Ook anticipeert het op aankomen- de tekorten op de arbeidsmarkt, omdat de crew praktischer inzetbaar wordt door intelligente sa- menwerking met geautomatiseerde systemen. Het internationale con- sortium, bestaande uit toonaangevende be- drijven en onderzoeks- instellingen onder lei- ding van Netherlands Maritime Technology Foundation (NMTF), toetst de technische, so- ciale en economische vorderingen gaande- weg met een uitgebrei- de groep van stakehol- ders. Het EICB heeſt een leidende rol in het sa- menbrengen hiervan. “De belangen van onder- nemers zullen we daarbij nadrukkelijk in ogen- schouw nemen”. Op welke wijze is dit project dan wél revolutio- nair? “NOVIMAR is ambitieus. Als alle doelstel- lingen van het project slagen, dan hebben we het hier over een efficiencyslag die de vraag naar het product binnenvaart significant kan helpen opstuwen. Het project is bovendien baanbrekend in de zin dat het bestaande con- venties durſt te verlaten en conceptuele verbin- ding tot stand brengt op een aantal van de be- langrijkste dossier: het benutten van kansen voor de binnenvaart om beslissend te zijn in het tegengaan van congestie in stedelijke gebieden, alsmede het anticiperen op de behoeſte van de arbeidsmarkt van de aankomende generatie”.


Tegelijkertijd is het project realistisch. Het kan zo wel een decennium duren voordat de Vessel Train gemeengoed is op de waterwegen. Maar daarmee is het wat Van der Linden betreſt zeker geen louter theoretische oefening. “The proof of the pudding is in the eating, zoals de Engelsen zeggen. Als de eerste projectfase is afgerond, en we verwachten in maart de big picture te kun- nen presenteren tijdens een bijeenkomst in Budapest, dan zullen demonstraties volgen. En is eenmaal dat stadium bereikt, dan kunnen we beleid- en wetgevingsaspecten aanpakken die toepassing mogelijkerwijs in de weg staan. Dat vergt geduld. Onze stakeholders gaan we uiter- aard actief bij dit proces betrekken”.


Blockchain En de blockchain dan? Die kan in deze tijd van uitgebreide media aandacht toch niet ontbre- ken in een lijstje gamechangers? Of is dat te makkelijk gedacht? Collega Salih Karaarslan ontkent vriendelijk maar kordaat: “Blockchain trekt natuurlijk wereldwijd de aandacht als


De schoonheid zit vooral in de toepasbaarheid ervan specifiek voor de binnenvaart


onderliggende techniek voor de Bitcoin. Maar het is zoveel meer dan dat! Vooral op logistiek gebied is de beloſte van het gedecentraliseerde grootboek - dat Blockchain kort samengevat is – voor de snelheid en kwaliteit van de informatie- uitwisseling in supply chains van een enorme omvang. Grote spelers wagen zich intussen aan gecontroleerde experimenten. Voor het EICB ligt er een uitdaging om potentiële ‘use cases’ voor de binnenvaart te scouten”. Voor de uitwerking van potentiële use cases wordt de mogelijkheid tot samenwerking ver- kend met het onlangs opgerichte Fieldlab Blockchain, gevestigd in Rotterdam. Het Fieldlab kent een focus op lo- gistieke toepassingen, waar ook binnenvaart- gerelateerde projecten onder zouden kunnen


gaan vallen. Van der Linden: “Het is veilig om te stellen dat het bij Blockchain niet de vraag is of het een gamechanger is, maar wanneer we con- crete effecten gaan bereiken”.


Nieuwe thematiek Gamechangers, hoe herken je ze? “De term staat dikwijls symbool voor een nieuwe insteek op bepaalde thematiek”, zegt Van der Linden enigs- zins cryptisch om daar direct een concreet voor- beeld aan te koppelen: “Als EICB letten we hier scherp op, geholpen door de permanente dia- loog met onze partners van het Innovation Lab. Ook daar zien we een duidelijke transitie naar nieuwe thematiek. Denk aan de implementa- tie van NRMM Stage V binnen de sector in 2019, of over de mogelijkheid van vrijwillige norme- ring van de bestaande vloot in combinatie met financieringsfondsen en ‘on board monitoring’. Om maar niet te spreken over de technische evolutie richting ‘zero emission’ van CO2- uitstoot aan de hand van accu’s en fuel cells. We volgen de ontwikkeling van batterijen en water- stof als veelbelovende technologieën in andere modaliteiten dan ook met bovengemiddelde belangstelling”. “De opgaven die ons gesteld worden, zijn enorm”, vervolgt hij. “Maar als we erin slagen om deze uitdagingen het hoofd te bieden, dan presteren we als sector iets voortreffelijks”. En dat is volgens Van der Linden ook precies waar het EICB zich, samen met haar partners, ten vol- le op richt. Collega Karaarslan, aanvullend: “De toonaangevende rol die EICB als vanouds speelt in het betrekken van de juiste partijen bij inno- vatieve transities, is voor het slagen van de ge- noemde gamechangers nu misschien nog wel belangrijker dan ooit”.


59


Smart Shipping Challenge komt eraan


ROTTERDAM - De Smart Shipping Challenge (SMASH) komt steeds dichterbij. Op donder- dag 30 november is de demodag waarbij gedis- cussieerd en vooral gedemonstreerd wordt hoe slimme schepen er over vijf jaar uitzien.


Het evenement in Rotterdam draait om


verregaand geautomatiseerd varen, hetzij be- mand, hetzij onbemand. Denk aan het besturen van schepen op afstand, het slimmer delen van informatie en het optimaliseren van het vaar- wegonderhoud. Daarbij gaat het niet alleen om het schip zelf, maar ook om alles om het schip heen: de bruggen en sluizen bijvoorbeeld.


Bij SMASH zijn onder meer TU Delſt, TNO, Deltares en Marin betrokken. In maart was de eerste bijeenkomst met tachtig deelnemers, waaronder diverse bedrijven en organisaties. SMASH draait om samenwerking, kennisdeling en kruisbestuiving tussen voornamelijk onder- nemers, onderzoekers en overheden. Het doel van SMASH is om niet te wachten totdat alles bekend is, maar simpelweg aan de slag te gaan en te leren tijdens het doen. De bedoeling is dat er op 30 november een daadwerkelijke mari- tieme praktijkdemonstratie gegeven zal wor- den van ideeën en initiatieven. Onder meer Shipping Factory, Geo Shipping en Nedcargo hebben schepen ter beschikking gesteld voor de challenge. De challenge wordt aangestuurd door Rijkswaterstaat.


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64