search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
872 | WEEK 46-47 15 NOVEMBER 2017


Studentenprojecten winnen publieksprijs en award voor meest innovatieve project


31 Maritime Industry draagt KNRM warm


hart toe met nieuwe samenwerking GORINCHEM Vakbeurs Maritime Industry en KNRM gaan samenwerken voor de komen- de editie van Maritime Industry op 29, 30 en 31 mei 2018. Maritime Industry erkent het maatschappelijk belang van KNRM en wil de organisatie steunen in haar vrijwilligerswerk. De samenwerking houdt in dat KNRM een platform krijgt op Maritime Industry.


KNRM is al sinds 1824 een onafhankelijke pro- fessionele reddingorganisatie. Jaarlijks redden professioneel opgeleide vrijwilligers meer dan 3.000 mensen op zee en het ruime binnenwater in Nederland. KNRM wordt uitsluitend door vrij- willige bijdragen in stand gehouden. “We zijn erg blij dat we KNRM mogen verwelkomen als samenwerkingspartner voor Maritime Industry. Ze verrichten dankbaar, waardevol en in som- mige situaties ook zwaar werk. En dat alle- maal vanuit een stichting die zonder subsidies overeind moet blijven. Wij bieden hen daarom met veel genoegen een plek aan op de beurs- vloer waar zowel bezoekers als exposanten niet


omheen kunnen, zodat KNRM haar naamsbe- kendheid kan vergroten en donaties kan ont- vangen op hun stand. Na drie beursdagen ho- pen wij een fantastische cheque aan te kunnen bieden aan KNRM”, zegt Babette Fokkens na- mens Maritime Industry. De samenwerking houdt in dat er een omgekeerde veiling wordt georganiseerd. Er worden geen producten aan- geboden om geld in te zamelen, maar expo- santen en bezoekers kunnen hun steentje bij- dragen om te doneren. Tijdens de omgekeerde veiling wordt duidelijk gemaakt wat bijvoor- beeld de kosten zijn van een overlevingspak en opleiding van één vrijwilliger. Donateurs krij- gen een tegenprestatie voor hun donatie op de stand van KNRM. Voorafgaand aan de beurs en gedurende de drie beursdagen kunnen be- zoekers en exposanten continu doneren. Op dit moment hebben al ruim 300 exposanten zich ingeschreven voor de Maritime Industry die over zeven maanden plaatsvindt. Meer in- formatie over komende editie is te vinden op www.maritime-industry.nl


Proefproject eerste stap naar digitale marktplaats Studenten van de TU Delſt samen met Astrid Kee en Rein Meester bij hun Solarboat.


ROTTERDAM Tijdens de prijsuitreiking van het meest innovatieve project op vrijdag 10 no- vember tijdens de beurs Europort in Ahoy is het project van de STC-Group, inspectie in een scheepstank met een drone, uitgeroepen tot meest innovatieve project. Het project scoorde met name hoog op ‘human factor’, het thema van Europort 2017.


Een vakjury, bestaande uit de Human Capital Council van Nederland Maritiem Land, beoor- deelde de projecten op innovativiteit, aanpak, creativiteit en presentatie. Alle projecten werden geroemd om hun innovatieve karakter en heb- ben een glimp van de toekomstige technologie laten zien. Astrid Kee, voorzitter Human Capital Council: “We hebben beoordeeld op vier aspec- ten: innovatie, samenwerking met bedrijfsle- ven, samenwerking tussen mbo en hbo en ‘hu- man factor’. Dat laatste aspect kwam het meest


tot uiting bij het project van STC-Group, de drone waarmee inspectie wordt gedaan in een scheepstank”.


Naast een prijs voor het meest innovatieve pro- ject is ook de publieksprijs van Europort uitge- reikt aan een studententeam. Tijdens de beurs konden bezoekers hun stem uitbrengen op het meest aansprekende project. Rein Meester, di- recteur van de Duurzaamheidsfabriek reik- te deze prijs uit aan de TU Delſt Dreamteam Solarboat. Dit team ontving de meeste van de 518 uitgebrachte stemmen.


In totaal hebben elf studententeams hun project gepresenteerd tijdens de expositie Maximising Your Talent tijdens de Europort 2017 in Ahoy. Al deze projecten zijn in samenwerking met en in opdracht van het bedrijfsleven uit de Maritieme Deltaregio uitgevoerd.


AMSTERDAM Afvalverwerker AEB Amsterdam levert samen met het havenbedrijf, Senfal en Energy eXchange Enablers voortaan groene walstroom aan riviercruise- en binnenvaart- schepen. Het pilotproject moet zorgen voor meer gebruik van duurzame, lokaal opgewekte elektriciteit in de haven.


De deelname van AEB Amsterdam aan het pro- ject wordt gezien als een belangrijke stap voor het walstroomproject, omdat hiermee een pro- ducent van duurzame energie direct betrok- ken is bij de pilot. Dit sluit ook aan bij de ambi- ties van de haven: lokaal opgewekte duurzame stroom leveren aan afnemers in de haven. Walstroomstations maken het voor riviercruise- en binnenvaartschepen mogelijk om hun die- selgeneratoren uit te schakelen, wanneer ze aan de kade liggen. Ze gebruiken dan duurzame net- stroom, waardoor ter plaatse geen emissies vrij- komen. Met de pilot wordt er meer duurzame stroom in de haven gebruikt en kunnen meteen de kosten worden verlaagd. Bovendien kunnen fluctuaties in de vraag en het aanbod van duur- zame energie beter op elkaar worden afgestemd.


RECHT IN


ZICHT


T 010 212 12 20 E y.ooykaas@vandijkadvocaten.nl I www.vandijkadvocaten.nl


Informatieplicht afzender


Tankerkapitein Beaujean vaart al jaren met veel plezier op de dubbelwandige ‘Jade’. De laatste tijd maakt hij zich echter ernstig zor- gen over de specificatie van de lading in het internationale vervoer.


Beaujean vaart veel voor de zogenaamde ‘ma- jors’. Zij laden het schip en voor, tijdens of na belading krijgt de schipper alleen een alge- mene beschrijving van het product dat via een landtank in zijn schip komt. De vervoer- der weet niet of die lading daadwerkelijk vol- doet aan de algemene specificatie die hij heeſt gekregen.


Beaujean realiseert zich dat dat risico’s met zich meebrengt en wil, terwijl er geladen wordt, een monster nemen. De afzender vindt dat niet nodig en staat dat vervolgens ook niet toe. Beaujean vertrekt naar de losplaats en krijgt daar vervolgens een discussie met de ontvanger, die meent dat de lading niet vol- doet aan de eisen van de lading die hij heeſt gekocht. Er wordt dus niet gelost.


Beaujan vreest dat hij daardoor lange tijd stil komt te liggen. In de tussentijd kan hij geen volgende reis aannemen en heeſt hij ook geen inkomsten. Hij vraagt overliggeld, maar dat wordt geweigerd omdat het volgens betrok- kenen zijn schuld is dat de lading niet voldoet. Beaujan belt mr Specialis is om met haar te overleggen: wat kan en moet een schipper in zo’n situatie?


Mr Specialis geeſt aan dat, nu er sprake is van internationaal vervoer, het CMNI van toepas- sing is. Het CMNI bepaalt in artikel 6, lid 2 dat de afzender de vervoerder schriſtelijk informa- tie moet geven over: - afmeting, aantal of gewicht en stuwfactor van de goederen, - markeringen die nodig zijn voor de identifica- tie van de goederen, - aard, kenmerken en eigenschappen van de goederen, - instructies voor de douanerechtelijke of ad- ministratieve behandeling van de goederen, en andere noodzakelijke gegevens die in het vervoersdocument moeten worden vermeld.


Voor gevaarlijke - of milieuschadelijke goe- deren geldt nog een aanvullende informa- tieplicht, die is neergelegd in de REACH- verordening. Dat is een (nieuwe) Europese verordening waarin is vastgelegd waar bedrij- ven en overheden zich bij de productie en han- del in chemische stoffen aan moeten houden. Die verordening geldt naast het ADN. Volgens


REACH dient de afzender de schipper alle re- levante gegevens ter hand te stellen. Waarbij ook een bevrachter of broker als afzender kan worden gezien.


Beaujan bedankt mr Specialis voor de infor- matie, maar realiseert zich dat zijn positie niet eenvoudig is. Op basis van de wet heeſt een vervoerder voldoende handvatten om de af- zender alle relevante gegevens te vragen.


Hier wreekt zich echter de ongelijke machts- positie in de relatie tussen majors en de (indi- viduele) schipper. Een al te kritische schipper loopt het risico dat de klant liever een ander schip voor de wal krijgt. Anderzijds is het goed te weten dat de klant alle relevante gegevens door had moeten geven en kun je hem er ook op aanspreken als dat niet gebeurt of gebeurd is.Gevolg- of bedrijfsschade zijn van vergoe- ding uitgesloten. Van ’t Hof gaat gerustgesteld terug naar boord.


Ynke Ooijkaas is advocaat bij VANDIJK advocaten in Rotterdam en is gespecialiseerd in vervoers-, binnenvaart- en handelsrecht. Ynke heeſt vrijwel haar hele werkzame carrière in een op de scheep- vaart gerichte werkomgeving doorgebracht. Van 1994 tot 1996 werkte zij als wetgevingsjurist bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat (Directoraat Generaal Scheepvaart en Maritieme Zaken). Sinds 1996 is zij - met een korte onderbreking - als advocaat werkzaam in de binnenvaart. Van 1996 tot 2002 bij Van Dam en Kruidenier advocaten en in 2004 is ze bij VANDIJK advocaten in dienst getreden alwaar, zij ondersteund door collega’s, de zogenaamde ‘natte ‘praktijk beheert. Ynke Ooijkaas is de huisadvocaat van brancheorganisatie BLN, en was eerder ook al de vaste juridische adviseur voor de BBU en CBOB.


Prijs van grijs Robin Schipper, commercieel mana- ger Circular & Renewable Industry bij Havenbedrijf Amsterdam: “Deze pilot geeſt ons heel veel inzicht om ons als haven voor te bereiden op de energiemarkt van de toe- komst. Als straks de wind niet waait, of de zon niet schijnt wil je toch lokale duurzame ener- gie af kunnen nemen. Er worden in deze pilot een aantal slimme toepassingen gebruikt die de kosten voor de bedrijven in het havenge- bied naar beneden zullen brengen. We streven naar groen voor de prijs van grijs!” Met innovatieve partijen als Senfal en EXE is het mogelijk om de transitie te maken naar het slim- me en duurzame energienetwerk van de toe- komst. Het Havenbedrijf Amsterdam wil op korte termijn ook een windpark en zonnepanelen di- rect aan gebruikers koppelen. Het handelsplat- form van EXE biedt ook kleine producenten de mogelijkheid om tot de markt toe te treden en onderlinge handel te optimaliseren. De soſtware van Senfal kan vraag en aanbod van elektrici- teit aan elkaar koppelen, zodat er één systeem ontstaat.


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64