search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
1035 | WEEK 08-09 21 FEBRUARI 2024


Stichting Limena: Het Beste Na Thuis


41


Als kinderen naar het internaat gaan, is dat een grote verandering. Niet alleen voor de kinderen zelf, maar ook voor hun ouders. Daarom wil Stichting Limena het beste bieden: het beste na thuis! Thuis voel je je veilig, thuis kun je eerlijk zijn, thuis is het gezellig. Thuis zijn er ook men- sen die je kunt vertrouwen en is de sfeer goed. Limena betekent veilige haven. Dat is waar Stichting Limena voor staat.


Stichting Limena heeſt als doelstelling het huisvesten, verzorgen en opvoeden van schipperskinderen. Vanuit drie locaties, in Krimpen aan den IJssel, Werkendam en Dordrecht, wordt gewerkt aan het zo goed mogelijk uitvoeren van deze missie. Op de schippersinternaten verblijven kinderen en jongeren in de leeſtijd van 6 tot 19 jaar.


Limena is een mooie organisatie, waar schipperskinderen vanuit het hele land - van Zeeland tot Overijssel - worden opge- vangen door een betrokken team van be- geleiders en ondersteunend personeel. Uiteraard alles in samenwerking met ou- ders, die hun kinderen op de internaten komen brengen. En dit vanuit een christe- lijk-reformatorische visie, waarbij de Bijbel de vaste koers bepaalt.


Krimpen aan den IJssel


Midden in Krimpen aan den IJssel, een echt schippersdorp, staat internaat De Driemaster. Een prachtige plek voor een mooi internaat. Een internaat met histo- rie. De geschiedenis van De Driemaster gaat terug naar de winter van 1953/1954. Een aantal particuliere schippers, die de Schuttevaer-vergadering in Ouderkerk aan den IJssel bezochten, maakten tijdens die bijeenkomst kenbaar dat zij het zeer ge- wenst zouden vinden als hun kinderen on- derwijs op gereformeerde grondslag kon- den volgen. En dan moest er natuurlijk ook een internaat komen waar de kinderen konden gaan wonen.


In 1973 vond de opening plaats van het huidige internaat aan de Boezemdreef in Krimpen aan den IJssel. En dat internaat staat er nog steeds. Een prachtige plek voor schipperskinderen om te wonen. Alle belangrijke voorzieningen bevinden zich op loopafstand. Denk hierbij aan de scho- len, maar ook de winkels en het zwembad. Internaat De Driemaster is een veilige en rustige plek, waar de kinderen ongestoord kunnen opgroeien. Kenmerkend voor dit internaat is het grote buitenterrein met veel groen, waar de kinderen naar harten- lust kunnen spelen.


Er verblijven momenteel zo’n honderd kin- deren op De Driemaster, verdeeld over verschillende leefgroepen. Apart van het


hoofdgebouw bevindt zich ‘De Sluis. Dit is een BKB (Begeleid Kamer Bewoning) voor de oudere jongeren. Op maandag en vrij- dag huisvest de Driemaster ook nog ‘het Zwanenmeer’, een ligplaatsschool van het LOVK.


Werkendam Daar waar de rivier de Merwede zich splitst in de Beneden Merwede en de Nieuwe Merwede, ligt het dorp Werkendam. Generaties lang is Werkendam een thuis- haven voor binnenvaartschippers. Al bij- na 50 jaar wil het christelijk internaat De Merwede in Werkendam een veilige thuis- haven zijn voor schipperskinderen.


Ook dit internaat kent een rijke histo- rie. Vanuit de schippersbevolking van Werkendam worden in de jaren zestig van de vorige eeuw initiatieven ontwikkeld om de huisvesting van hun kinderen te verbe- teren. Er wordt gezocht naar een geschikt pand en uiteindelijk wordt op een perceel aan de Havenstraat het huidige hoofdge- bouw gebouwd. Dit gebeurt onder verant- woordelijkheid van het toenmalig ministe- rie van Onderwijs en Wetenschappen.


Op 11 augustus 1975 opent internaat De Merwede voor 29 kinderen haar deuren. De officiële ingebruikname vindt enke- le maanden later plaats, op 13 december 1975. Sinds 2018 is internaat De Merwede onderdeel van Stichting Limena. Op dit moment wonen zo’n 70 kinderen en jon- geren op één van de verticale leefgroe- pen of op de groep voor jongeren voor het Voortgezet Onderwijs.


Op dit internaat heeſt recent een grote re- novatie van het sanitair plaatsgevonden en kregen de leefgroepen een ‘update’. Zo is De Merwede weer klaar voor de toekomst. Daar waar er lang sprake was van een da- lend kinderaantal op deze locatie is die trend de laatste jaren gestopt en is er weer sprake van een groeiend aantal bewoners.


Door de centrale ligging in het dorp zijn alle voorzieningen op loop- en fietsaf- stand. Op vrijdag kunnen de jonge schip- perskinderen, binnen de muren van de Merwede, ligplaatschool ’t Zwaantje bezoeken.


Dordrecht Tussen Krimpen aan den IJssel en Werkendam in, ligt het eiland van Dordrecht. In deze stad, vlak naast de N3, in Dordrecht, staat locatie Eben-Haëzer. En ook dit internaat kent een rijke ge- schiedenis. In 1954 werd op de vergade- ring van de Particuliere Synode West van de Gereformeerde Gemeenten, een com- missie benoemd die de taak kreeg de mo- gelijkheid te onderzoeken van de oprich- ting van een school met internaat voor schipperskinderen.


Het jaar daarna bleek dat de oprichting grote financiële offers zou vragen. Toch voelde men de noodzaak te komen tot op- richting van een eigen internaat. Er werd een inventarisatie gehouden om te kijken of er voldoende schippers geïnteresseerd waren in dit initiatief. Er werden minder kinderen opgegeven dan verwacht werd. Dat men zich hierdoor niet liet ontmoedi- gen, bleek uit de goedkeuring die een ver- gadering gaf aan de akte met betrekking tot de ‘Stichting tot vestiging van internaten voor schipperskinderen, uitgaande van de Gereformeerde Gemeenten’ en uit een ver- gadering met 18 schippers die verklaren het deputaatschap daadwerkelijk te steunen.


Eerst werd in Rotterdam naar een geschikte locatie gezocht. Plannen daar gingen niet door in verband met de te hoge bouwkos- ten of doordat het te lang ging duren voor- dat een geschikt pand beschikbaar kwam. Het duurde nog tot 1975 voordat het inter- naat Eben-Haëzer van start ging. Die start was in een tijdelijke huisvesting, een aan- tal woningen in flats aan de Blauwweg in Dordrecht.


Op 23 oktober 1976 vond de officiële ope- ning plaats van het internaat aan de Maria Montessorilaan. En dat gebouw, wat huise- lijk en gezellig is, is nog steeds in gebruik als huisvesting voor tientallen schippers- kinderen. Naast het hoofdgebouw beschikt Eben-Haëzer ook nog over een aantal leef- groepen in het centrum van Dordrecht, waaronder een Begeleide Kamer Bewoning (BKB). In de afgelopen jaren werd er veel energie gestoken in vernieuwing op dit in- ternaat. Zowel de Pedagogische visie, als- ook het interieur ging op de schop. Het kind kwam weer centraal te staan. De visie: ‘Het Beste ná Thuis’ werd op deze locatie ‘geboren’.


Het Beste ná Thuis Het opvoeden van de kinderen en jonge- ren op de internaten wordt gedaan van- uit een christelijk-reformatorische con- text. Stichting Limena vindt het cruciaal


dat jongeren en kinderen opgevoed wor- den vanuit het Woord van God. Op de in- ternaten wordt dit vormgegeven door een opvoeding vanuit christelijke waarden en normen, gegrond op de Bijbel. Voor een be- langrijk deel is het internaat de basis waar jongeren leren zich te bewegen in een ver- anderende wereld en kennisnemen van Bijbelse waarden en normen.


Binnen deze visie staan een aantal waar- den centraal: Koersvast, Kindgericht, Veilig, Verantwoordelijk en Leerbereid. Voor Stichting Limena betekent dit dat er ie- dere dag gewerkt wordt aan het halen van de missie: ‘Het Beste Ná thuis’. Limena be- schikt over gediplomeerd personeel dat ie- dere dag zijn uiterste best doet om het goe- de te doen voor de schipperskinderen. De kinderen hebben hun hart!


De kinderen op de internaten groeien op in een leefgroep met kinderen uit andere gezinnen. Er is veel aandacht van pedago- gisch medewerkers om dit leven zo goed mogelijk vorm te geven. Ook wordt er zo- veel als mogelijk geprobeerd het ‘gewone’ gezinsleven vorm te geven, met alle hoog- te- en dieptepunten die dit kent.


Alles wat helpt om het schipperskind zich thuis te laten voelen, wordt gebruikt. Er zijn veel activiteiten, uitjes etcetera. Wie kijkt op de instagrampagina’s van de internaten krijgt hier een goede indruk van. Bezoek aan de schaatsbaan, skihal, een kinder- speelpark, het Mastbos, een bingoavond, een cursus schilderen en volop sneeuw- pret. Alles komt voorbij. Ook de kinderen die net even wat extra aandacht nodig heb- ben krijgen dat, omdat ieder schipperskind een goede plek op het internaat verdiend. Dat maakt het internaat ook tot een fijne plaats om op te groeien.


Open huis Ook voor ouders die zich aan het oriën- teren zijn op het internaatleven en staan voor een grote keuze wil Limena een ‘open huis’ zijn. Zowel letterlijk als figuurlijk. Nieuwe ouders zijn iedere dag welkom op de internaten voor een gesprek en rond- leiding. Daar wordt tijd voor vrijgemaakt. Daarnaast zijn de medewerkers van Limena ook altijd bereid tot het beantwoorden van vragen, welke die ook zijn. De keuze om je kind naar het internaat te brengen is geen gemakkelijke, daar is alle begrip voor. Daarom vindt Limena het ook belangrijk dat het internaat een ‘open huis’ is, zodat die keuze ook gemaakt kan worden op goe- de informatie en ervaringen. Neemt u ge- rust contact op met een van de internaten, voel u welkom!


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60