search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
925 | WEEK 48-49 27 NOVEMBER 2019


Studie naar kostenbesparing ict in maritieme toeleveringsketen


ANTWERPEN Digitalisering van de maritieme toeleveringsketen leidt tot verdere keten- integratie en versterking van de concurren- tiekracht. Dat blijkt uit een afstudeeronder- zoek van de Universiteit Antwerpen, binnen de leerstoel Transport, Logistiek en Havens. Het proefschriſt is op 20 november verdedigd door Valentin Cârlan.


Zijn steekproef omvat 44 ict-innovatiecases in de Antwerpse haven, waarop verdere con- clusies zijn gebaseerd. Uit de verzamelde data blijkt dat terminalexploitanten en gespecia- liseerde it-soſtwareontwikkelaars de kosten maken voor de ontwikkeling van de meeste ict-innovaties. De resultaten wijzen er ook op dat het havenbedrijf de belangrijkste publieke organisatie is die deze ontwikkeling financieel ondersteunt.


Ict-innovatie wordt gezien als een noodza- kelijke voorwaarde voor behoud van de con- currentiepositie van de diverse stakeholders binnen de maritieme toeleveringsketen.


De markt verandert voortdurend door nieu- we technologische ontwikkelingen, van EDI- gebaseerde oplossingen tot hedendaagse di- gitale technologieën zoals blockchain.


Ten eerste blijkt in het geval van ict-innovaties rond interne data dat - terwijl de kosten ge- middeld met 23 tot 33 procent dalen – deze ontwikkeling tevens kan bijdragen aan een vermindering van de emissies met 34 tot 38 procent.


Voordelen Uit dit onderzoek blijkt verder dat de termi- nalexploitanten, rederijen, de wegvervoer- ders en douaneautoriteiten de gebruikelijke spelers zijn die de voordelen van ict-innovatie genieten. De meest voorkomende voordelen zijn direct gekoppeld aan informatieverwerking (ver- zenden, ontvangen, foutcorrectie en zoek- acties) en een efficiënter gebruik van mid- delen (vrachtwagens, kranen, trailers en laadeenheden).


Recordaantal bezoekers Europort 2019


23 Goodman bouwt in Alblasserdam


ALBLASSERDAM Het Australische logistie- ke bedrijf Goodman realiseert een distri- butiecentrum van 65.000 vierkante meter in Alblasserdam, direct naast de BCTN- terminal. Dat meldt de regionale nieuwsbrief van Deal Drecht Cities.


De bouw moet volgend jaar zomer starten. Met een interne transportbaan worden de terreinen met elkaar verbonden. Wethouder Peter Verheij is enthousiast over de komst van honderden extra banen en meer goederenver- voer via het water.


Contargo in gesprek met verladers tijdens Riverdating evenement


ROTTERDAM Met een recordaantal van meer dan 26.000 bezoekers in Ahoy, afkomstig uit welgeteld 93 landen, wordt Europort 2019 van begin deze maand beschouwd als een van de meest succesvolle edities uit het be- staan van deze vakbeurs.


De aantrekkingskracht van het internationale vierdaagse evenement voor maritieme pro- fessionals in Rotterdam wordt door de orga- nisatie verklaard door de focus van Europort op specifieke scheepsmarkten en de beproef- de mix van conferentiesessies, masterclasses en netwerkbijeenkomsten. De beurs toonde producten en diensten van meer dan duizend


COLUMN AD VERDOORN


COLUMN NAAM ACHTERNAAM


Ad Verdoorn regelt al meer dan 25 jaar belastingzaken voor de binnenvaart. In zijn columns behandelt hij fiscale regelingen uit zijn dagelijkse praktijk waarmee binnenvaartschippers hun voordeel kunnen doen.


Naam Achternaam T 0123 456 789 I www.naam.nl


Drs. A. Verdoorn RB T 0184 414 766 I www.drv.nl


Dit is een compact stukje inleidende tekst over de specialiteit van de adviseur. Dit is een compact stukje inleidende tekst over de specialiteit van de adviseur.


maritieme ondernemingen vanuit de hele wereld.


De algehele sfeer wordt als ‘zeer positief’ om- schreven, omdat veel scheepvaartmarkten zich hebben hersteld. De voorbereidingen zijn al in gang gezet voor de volgende editie van Europort, die van 2 tot en met 5 november 2021 opnieuw in Rotterdam Ahoy wordt gehouden.


u


Lezers van de e-paper kunnen hier de aſtermovie van de editie 2019 bekijken.


LUIK Contargo is een van de deelnemers aan Riverdating, het jaarlijkse evenement voor de Europese binnenvaart en multimoda- le logistiek op 27 en 28 november in Luik. Volgens Contargo zijn er al meerdere ver- laders die in gesprek willen met het bedrijf over multimodale logistiek en het werk dat het bedrijf verricht.


Riverdating is een initiatief van de Franse vaarwegbeheerder Voies Navigables de France (VNF). Het is dit jaar in het Congrespaleis van Luik.


Bent u zeker over de verzekeringsplicht?


COLUMN NAAM ACHTERNAAM


Bent u ondernemer in de internationale scheepvaart? Dan weet u dat het behoorlijk lastig kan zijn om te bepalen waar uw (bui- tenlandse) werknemers zijn verzekerd voor de sociale voorzieningen, en waar u dus premies voor hen moet afdragen.


Om te voorkomen dat werknemers niet of dub- bel verzekerd zijn, en dus in meerdere landen premies afdragen en uitkeringen ontvangen, zijn tussen landen afspraken gemaakt. Hierbij geldt over het algemeen dat werknemers sociaal ver- zekerd zijn in het land waar de werkzaamheden worden verricht.


Naam Achternaam T 0123 456 789 I www.naam.nl


‘Rijnvarenden’ werken echter in een korte periode in veel verschillende landen. Voor deze werknemers gelden daarom bijzondere regels. Deze regels zijn vastgelegd in de Rijnvaren- denovereenkomst (voorheen het Rijnvarenden- verdrag).


Rijnvarendenovereenkomst In de Rijnvarendenovereenkomst hebben België, Duitsland, Frankrijk, Liechtenstein, Luxemburg, Nederland en Zwitserland afspraken gemaakt over de sociale verzekeringsplicht van werkne- mers en zelfstandigen die werken op een schip met een Rijnvaartverklaring. De Rijnvaartover- eenkomst is alleen van toepassing op Rijnvaren- den die in één van de genoemde landen wonen of als hun werkgever in een van deze landen is gevestigd.


Dit is een compact stukje inleidende tekst over de specialiteit van de adviseur. Dit is een compact stukje inleidende tekst over de specialiteit van de adviseur.


Contargo verbindt onder meer via Antwerpen de zeehavens van Antwerpenen Rotterdam per binnenvaartschip, trein en vrachtwagens langs de Rijn. Daarnaast zijn er dagelijks af- vaarten tussen beide zeehavens. Er wordt ook containervervoer verzorgd naar Deurne en Wielsbeke in België.


Nabij Valenciennes baat Contargo North France de multimodale terminal Bruay Sur L’Escaut uit. Deze is sinds de opening in 2015 uitgegroeid tot de grootste binnenvaartter- minal voor maritieme containers in de re- gio Hauts de France. In 2018 zijn er meer dan 100.000 containers overgeslagen. “Het multi- modale binnen-vaartvolume via onze termi- nal is in vier jaar tijd meer dan verdubbeld”, aldus Gilbert Bredel, manager Contargo North France. “Binnen een straal van 200 km rond- om de terminal, inclusief België, worden iede- re dag meer dan honderd containers geladen en gelost.”


COLUMN NAAM ACHTERNAAM


In de Rijnvarendenovereenkomst is vastgelegd dat personen die onder de overeenkomst vallen en hun beroepswerkzaamheden hoofdzakelijk uitvoeren op een schip dat op de Rijn vaart, soci- ale verzekeringspremies zijn verschuldigd in het land waar de exploitant van het schip gevestigd is of waar deze een filiaal heeſt. De vraag: welk land moet worden gezien als het vestigingsland, blijkt niet altijd gemakkelijk te beantwoorden.


Met een jaarlijks transportvolume van 2 mil- joen TEU behoort Contargo tot de grote lo- gistieke containernetwerken in Europa. De onderneming heeſt in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland 24 containerterminals en zeven vestigingen in Duitsland, Nederland en België.


Dit is een compact stukje inleidende tekst over de specialiteit van de adviseur. Dit is een compact stukje inleidende tekst over de specialiteit van de adviseur.


Schijnverhuizing naar buitenland flink bestraſt Een groot aantal ondernemingen is door de komst van de Rijnvarendenovereenkomst, soms met ge- kunstelde constructies, verhuisd naar Luxemburg vanwege de lage verzekeringspremies. Door de Nederlandse rechter is al meerdere malen korte metten gemaakt met deze schijnverhuizingen. Begin dit jaar is één van deze zaken uitvoerig in de media aan de orde gekomen. Naar aanleiding van deze kwestie zijn zelfs vragen gesteld in de Tweede Kamer.


In deze zaak moesten Nederlandse Rijnvaren- den die hadden gewerkt voor een rederij uit Luxemburg tienduizenden euro’s betalen aan de Belastingdienst. De rederij had ten onrechte geen premies afgedragen in Nederland. Bij navordering door de Belastingdienst bleek dat de rederij fail- liet was. De Belastingdienst heeſt toen de premies voor de sociale verzekeringen teruggevorderd bij de betreffende werknemers. Deze navordering liep op tot tienduizenden euro’s per persoon. De gedupeerde Rijnvarenden kunnen wel in


Luxemburg een verzoek indienen om de onterecht betaalde premies terug te vragen. Of er ook daad- werkelijk is terugbetaald, is ons niet bekend.


Uit deze zaak blijkt opnieuw dat het van groot belang is om duidelijk vast te stellen in welk land u of uw werknemers verzekerd zijn voor de sociale verzekeringen en in welk land u de pre- mies moet afgedragen. Onjuiste premieafdracht kan leiden tot kostbare verrassingen!


Naam Achternaam T 0123 456 789 I www.naam.nl


Weten wat dit precies voor u betekent? Heeſt u vragen of wilt u meer informatie over de premieplicht voor de sociale verzekeringen van uzelf of uw werknemers? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!


Drs. A. Verdoorn RB Fiscalist en partner bij DRV Accountants & Adviseurs


Trapezium 150 3364 DL Sliedrecht T 0184 414 766 I www.drv.nl


Meld u nu aan voor de nieuwsbrief


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64