search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
897 | WEEK 44-45 31 OKTOBER 2018


Belgische staatssteun voor modal shiſt


BRUSSEL De Europese Commissie heeſt woensdag 24 oktober een bedrag van 70 mil- joen euro aan Belgische staatssteun goed- gekeurd om de verschuiving van het goede- renvervoer van de weg naar het spoor en de binnenvaart aan te moedigen.


JAN SCHILS


Het steunregime met een looptijd tot ein- de oktober 2023 is in dit geval bedoeld voor spoorwegexploitanten en terminals voor binnenschepen die goederen van en naar Vlaamse zeehavens vervoeren. De steun wordt meer concreet uitgekeerd onder de vorm van een subsidie (per trein of per con- tainer), die de extra kosten moet dekken die spoorwegondernemingen en terminals voor binnenvaartschepen moeten maken om de te vervoeren goederen efficiënt te bundelen. Deze bundeling van goederen zal het spoor en de binnenvaart tijdsefficiënter, goedkoper en dus aantrekkelijker en concurrerender maken voor verladers dan het goederenvervoer over de weg.


De Commissie was van oordeel dat de maat- regel noodzakelijk is om verladers de juiste stimulansen te geven om te kiezen voor min- der vervuilende vervoerswijzen (per spoor of over de binnenwateren) en tegelijkertijd de congestie op de weg te verminderen. De maatregel zal dus zowel het milieu als de mo- biliteit ten goede komen. Op basis daarvan is de Commissie van oordeel dat de steun- maatregel conform de Europese concur- rentieregels is krachtens artikel 93 van het Europees Verdrag. Meer informatie zal be- schikbaar zijn op de mededingingswebsite van de Commissie in het openbaar register van mededingingszaken.


Wit- en Groenboeken De Europese Commissie heeſt de afgelopen tientallen jaren talrijke zogeheten Wit- en Groenboeken gepubliceerd over het trans- portbeleid dat zij in Europa zou willen of zelfs zou gaan voeren. In de praktijk heeſt zij dat - voor zover de lidstaten daartoe bereid wa- ren - met afwisselend succes ook gedaan. Maar op drie belangrijke terreinen zijn de EU- lidstaten, de Europese Commissie en het Europees Parlement tekort geschoten. Ze zijn er totaal niet in geslaagd de ver- keerscongestie op het Europese wegennet aan banden te leggen en ze hebben een zwa- re onvoldoende ge- scoord waar het erom gaat het enorme potentieel aan vrije goede- renvervoerscapaciteit van de spoorwegen en van de binnenvaart in Europa te benutten.


vastgestelde milieudoelstellingen ook door het gemeenschappelijke vervoersbeleid moe- ten worden nagestreefd.


Commissie speelde voordelen spoor en binnenvaart nooit uit


Het spoorvervoer in Europa heeſt evenals de binnenvaart echter gebied moeten prijsge- ven. Tussen de jaren 1960 en het eind van de 20e eeuw heeſt de sector een onafgebroken teruggang gekend. Het spoorvervoer van zo- wel goederen als pas- sagiers is in relatieve termen erop achter- uit gegaan in verge- lijking met de andere vervoerswijzen. Het goederenvervoer per spoor is zelfs in abso- lute termen terugge- lopen: in 1970 werd meer vracht per spoor vervoerd dan in 2000.


In het Witboek ‘Het Europese vervoersbe- leid tot het jaar 2010: tijd om te kiezen’ werd beklemtoond, dat een dynamische spoor- wegsector essentieel is om een veilig, con- currerend en schoon vervoersysteem voor personen en goederen tot stand te brengen dat bijdraagt tot de ontwikkeling van een bloeiende Europese interne markt op lange termijn. De verkeerscongestie waarmee ste- den en bepaalde gebieden in de Europese gemeenschap te kampen hebben, de nood- zaak een antwoord te vinden op de klimaat- verandering en de stijging van de brandstof- prijzen tonen aan hoe belangrijk het is dat de verdere ontwikkeling van het spoorvervoer wordt ondersteund. In dit verband werd er- aan herinnerd dat de in het Europese Verdrag


Doordat de traditionele spoorwegmaatschap- pijen niet in staat bleken tegemoet te komen aan de verwachtingen van hun klanten op het gebied van betrouwbaarheid en stiptheid, is een verschuiving op gang gekomen naar an- dere vervoerswijzen, echter voornamelijk naar het wegvervoer.


Lange weg Hoewel de tendens de laatste jaren zowel wat het spoor- als binnenvaartvervoer aangaat lijkt te zijn gekeerd, is de weg naar een gezon- de en concurrerende spoorweg- en binnen- vaartsector nog lang. De achteruitgang van het spoorvervoer en het onbenut laten van de ruime en uiterst gunstige en voordelige kan- sen die het vervoer via de waterwegen bieden, zijn vooral het gevolg van een verkeerde orga- nisatie van het vervoersaanbod, hoofdzakelijk dan vanuit een nationaal en monopolistisch standpunt, zo zegt de Europese Commissie.


Maar daar wringt juist het schoentje. De Commissie was de eerste instantie, die had moeten optreden.


Zo zijn de spoorwegondernemingen volgens een eigen analyse van de Commissie door het ontbreken van concurrentie op de nationale netten er niet toe aangezet, hun exploitatie- kosten terug te dringen of nieuwe diensten te ontwikkelen. Hun activiteiten hebben onvol- doende inkomsten opgebracht om alle kosten en de nodige investeringen te dekken. Soms zijn deze noodzakelijke investeringen uitge- bleven. Soms hebben de lidstaten de natio- nale spoorwegondernemingen verplicht in- vesteringen te doen, terwijl deze niet over voldoende eigen middelen beschikten om die investeringen te financieren. Hierdoor heb- ben de spoorwegondernemingen een grote schuldenlast opgebouwd, die op zijn beurt ne- gatieve gevolgen voor hun ontwikkeling heeſt gehad.


Bovendien werd de ontwikkeling van het spoorvervoer in Europa afgeremd door een gebrek aan normalisatie en interoperabiliteit van de netten, terwijl weg- en luchtvervoer- ders een assortiment internationale vervoers- diensten hebben ontwikkeld. De spoorwegen in de Europese Unie vormen een lappen- deken van nationale netten met uiteenlopen- de spoorbreedtes en niet-verenigbare sein- en veiligheidssystemen, waardoor spoorwegon- dernemingen niet kunnen profiteren van de schaalvoordelen die zouden ontstaan door de ontwikkeling van infrastructuur en rol- lend materieel voor één grote interne markt in plaats van 27 nationale markten. Onder deze omstandigheden werd ook een goede samen- werking en afstemming van het goederenver- voer tussen spoorwegen en binnenvaart niet vergemakkelijkt en eerder tegengewerkt.


11


PLAN DE KAMPANJE


Bijzondere filmopnames Het BVB is benaderd door filmmaatschappij Eyeforce die op zoek waren naar een schip voor het maken van een promotiefilm voor de Red Bull Knockout in Scheveningen. Dit is een loodzware motorrace op het strand in Scheveningen in november waar honderden motorcrossers uit de wereld aan mee doen. Voor de promo rijdt stuntcoureur Robbie Maddison, die bekend is van zijn stunts in de James Bondfilm Skyfall, over het water in en rondom Den Haag. Ze hebben nu ook beelden geschoten aan boord van een binnenschip in de regio Den Haag waar de motorcrosser met de autokraan in het water is gezet voor opnames onder water. Het BVB had via Maaskade Bevrachters het mts Insomnia bereid gevonden hieraan mee te werken. Of de beelden uiteindelijk gebruikt zullen worden, is nog onduidelijk. Het was voor omstanders in ieder geval een bijzonder schouwspel. Bedankt aan het mts Insomnia en Maaskade Bevrachters voor de medewer- king!


Film Stationshal Rotterdam In de stationshal van het Centraal Station in Rotterdam hangt een enorm groot scherm waarop beelden uit de Rotterdamse haven worden getoond. Hier draaien al films van de binnenvaart waar we een aantal jaren geleden voor bemiddeld hebben. Nu was de productiemaatschappij op zoek naar nieuwe beelden over binnenvaartactiviteiten in de haven. Het liefst ook vanuit een menselijke kant met een familie/gezin aan boord. De fa- milie Schapers van de Fixut Maris wilde hier wel aan meewerken. Maandag 22 oktober is de filmploeg aan boord geweest voor opna-


mes. We zijn benieuwd naar het resultaat! We laten u weten als de film live te zien is in de stationshal.


Vakbeurs Transport & Logistics Op 6, 7 en 8 november ontmoeten ver- lader en logistiek dienstverlener elkaar tijdens Transport & Logistics in Rotterdam Ahoy. Transport & Logistics is een vakbeurs waar zaken doen, kennis vergaren en netwerken centraal staat. Ook het BVB is aanwezig tijdens deze beurs. Zo verzorgt het BVB op donderdag 8 november om 14.00 uur een seminar over de uitdagingen die modal shiſt projecten met zich meebrengen. Logis- tiek adviseur bij het BVB, Kees Modderman, neemt de bezoeker mee in de logistieke puzzel die het BVB dagelijks met verladers probeert op te lossen in hun overweging ver- voer over water in te zetten in hun keten. Het veranderen van modaliteit heeſt niet alleen invloed op de (externe) logistieke processen, maar ook op de interne processen. Zo kun- nen volume, levertijd en frequentie veran- deren en zal er op een andere manier op- en overslag plaatsvinden. Het BVB informeert verladers over de voordelen en mogelijkhe- den van de binnenvaart en geeſt concreet en onafhankelijk maatwerk advies.


Daarnaast zal het BVB met de VR-bril met binnenvaartsimulatie aanwezig zijn op de beursvloer voor een stukje binnenvaartbele- ving. Bezoekers kunnen dan zelf virtueel aan boord stappen en een stukje varen. Tevens zal het BVB informatie geven over de binnen- vaart in het algemeen en logistieke voor- lichting geven aan verladers en logistieke dienstverleners die de beurs bezoeken.


Bureau Voorlichting Binnenvaart • Tel: 010 - 4 12 91 51 • Vasteland 78, 3011 BN Rotterdam www.bureauvoorlichtingbinnenvaart.nlinfo@bureauvoorlichtingbinnenvaart.nl


Publiek Politiek


Folders Folders


Twitter Website


Reclame TwitterReclame


Verladers Jongeren


Website


Brochures Brochures


Verladers Jongeren


Vraagbaak Vraagbaak


Open dagen Open dagen


Persberichten Persberichten


Presentaties Presentaties


Werkbezoeken Werkbezoeken


Nieuwsbrieven Nieuwsbrieven


Free publicity Free publicity


Publiek Politiek


SPONSOR BINNENVAARTPROMOTIE SPONSOR BINNENVAARTPROMOTIE


Binnenvaartcafé Binnenvaartcafé


Wereldhavendagen Wereldhavendagen


Binnenvaartfi lms Binnenvaartfi lms


Ladingwerving Relatiegeschenken


Ladingwerving Relatiegeschenken


Facebook Voorlichting


Televisie Televisie


Facebook VoorlichtingMedia aandacht Media aandacht


Havenevenementen Logistiek adviesBeurzen Binnenvaartposters


Beurzen


Spreekbeurtpakketten Spreekbeurtpakketten


Promotie Promotie


The Blue Road Map PR The Blue Road Map PR


Radio YouTube


Havenevenementen Logistiek advies Beeldmateriaal Binnenvaartposters


Beeldmateriaal


Dit alles kunnen we niet zonder ú! Word ook sponsor en draag bij aan boven- staande zaken. Voor € 0,16 per ton draagt u al een steentje bij. Samen zorgen we voor een beter imago en meer aandacht voor de binnenvaart.


Bureau Voorlichting Binnenvaart Vasteland 78 | 3011 BN | Rotterdam | 010 4129151 info@bureauvoorlichtingbinnenvaart.nl www.bureauvoorlichtingbinnenvaart.nl


Volg ons op: Volg ons op:


Bureau Voorlichting Binnenvaart Vasteland 78 | 3011 BN | Rotterdam | 010 4129151 info@bureauvoorlichtingbinnenvaart.nl www.bureauvoorlichtingbinnenvaart.nl


Dit alles kunnen we niet zonder ú! Word ook sponsor en draag bij aan boven- staande zaken. Voor € 0,16 per ton draagt u al een steentje bij. Samen zorgen we voor een beter imago en meer aandacht voor de binnenvaart.


Radio YouTube


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64