e watersportwereld werd onlangs verrast door weer een water- sportbeurs voor nieuwe en ge- bruikte schepen door de ANWB. Hoe kan dit in een markt die onder zware druk staat? Hoe meer de rendementen van bedrijven en beurzen onder druk komen te staan, des te hoger worden de entree- en exposantenkosten, bij steeds verder afnemende bezoekersaantallen. Hoe ver kun je elastiek uitrekken?
D
Indien een product of dienst succesvol is, zal de vraag uit de markt toenemen. Produ- centen en organisatoren zien hun activitei- ten beloond door oplopende omzetten en besluiten om meer rendement uit de markt te realiseren door hun tarieven geleidelijk steeds verder op te voeren. Overheadkos- ten nemen toe, mede omdat steeds meer partijen uit de ruif mee eten. Zo ook in de watersportwereld. Zo lang exposanten en bezoekers blijven komen is hier niets mis mee. Dit denkpatroon kent echter grenzen. Hoever kun je elastiek uitrekken? Het lijkt er op dat 2012 te veel evenemen- ten zal hebben voor bezoekers en exposan- ten. De meest bekende zijn Boot Holland in Leeuwarden, HISWA Amsterdam Boatshow, Nationale Sloepenshow in de Bataviahaven te Lelystad, HISWA te water in Amsterdam-Noord en nu ook ANWB- Yachtfocus in Lelystad. Dit staat nog los van regionale activiteiten, die overigens meestal lage kosten kennen.
Bezoekersaantallen
In de wandelgangen van watersportmin- nend Nederland is al snel te horen dat dit (te) veel wordt. Door het aantal evenemen- ten te verhogen gaan de bezoekersaantal-
len niet mee omhoog. Het aantal bezoe- kers is aan een ogenschijnlijk maximum gebonden dat, als we op de cijfers van de organisatoren afgaan sinds 2008, met 70.000 (!) is afgenomen. Deze gaan niet alles langs, maar maken eigen keuzes. Zeker is dat ze niet meermaals in hetzelfde jaar naar meerdere evenementen gaan om naar ongeveer dezelfde producten en diensten te kijken. Organisatoren lijken volledig voorbij te gaan aan de effecten van internet. Geïnteresseerden doen hun huis- werk thuis of op het werk en komen met een heel andere instelling naar een beurs dan in het verleden. De spontane koop heeft plaats gemaakt voor de zorgvuldig voorbereide koop.
Meer evenementen doet het aantal bezoe- kers per evenement dus structureel nog verder dalen. Zodra een evenement ook nog afdrachten moet doen aan achterlig- gende organisaties, zullen toegangsprijs en de expositiekosten verder stijgen. Hoe ver kun je elastiek uitrekken, totdat ….?
Grijze import
Hier is veel gelijkenis met het fenomeen grijze importen van merkartikelen. Als het product populair is zal de producent pro- beren zijn marge hoger te maken. Zodra dit te hoog wordt, zien anderen hun kans schoon om in dit gat te springen. Als aan grijze import van bekende merkartikelen niets valt te verdienen zal de interesse ook dalen. Als beurzen met grote namen hun prijzen geleidelijk verhogen ontstaat er een moment dat een andere organisator met een alternatief komt tegen lagere kosten. Hiermede wordt onze vraag beantwoord van hoe ver het elastiek uitgetrokken kan worden. Gewoon totdat het breekt en dan een beetje terug. Jammer dat niemand kan
voorspellen waar dit punt ligt. Het lijkt er op dat het heel dicht bij is gekomen.
Huiswerk goed maken
Zoals in eerdere columns besproken kan er maar één oplossing zijn. Er zal een beter gestructureerde samenwerking op gang moeten komen tussen organisatoren en exposanten enerzijds en organisatoren en relevante ondersteunende instanties als uitgevers, watersportorganisaties, ja zelfs con-cullega’s anderzijds. Hoe dit gereali- seerd kan worden is een zaak van onder- ling overleg. Zeker is dat de bezoeker zal komen als alle betrokkenen hun huiswerk goed maken.
Beurzen werden tot op heden hoofdzakelijk georganiseerd met een verdienmodel voor ogen, wat feitelijk een eenzijdige benade- ring is. Om continuïteit te borgen hebben beurzen op zich, zonder achterliggende organisaties, een rendement nodig. Beur- zen behoren het belang van exposanten en bezoekers te dienen, en minder dat van de instituten die ze nu organiseren. Organisatoren kunnen niet zonder expo- santen, maar andersom ook niet. Er is dus een groot gezamenlijk belang. Het lijkt er op dat de wal het schip aan het keren is. Een dergelijk samenwerkingsverband zou wel eens heel hard nodig kunnen zijn. Elk evenement heeft zijn eigen karakter en bestaansrecht. Alleen de frequentie van evenementen zal omlaag moeten om watersporttentoonstellingen levensvatbaar en interessant te houden voor alle betrok- kenen.