Door Wim Lones, bedrijfsadviseur ‘Jachtbouwers moeten snel keuzes maken’
De Pedro Liberty van Pedro Boats is een duidelijke keuze om een doelgroep te bereiken die weinig concessies wil doen aan het comfort thuis. Het 12,5 meter lange stalen schip met composiet opbouw (hoge isolatiewaarde) is helemaal gelijkvloers, woonoppervlak van 30 vierkante meter, een ruim terras, heeft centrale verwarming en vloerverwarming in de badkamer. Spudpalen om snel even aan te meren en een onderwaterschip met goede vaareigenschappen. Standaard een dieselmotor, maar hybride of vol-elektrisch is ook mogelijk. Ontwerp van Martin Bekebrede.
lle tekenen wijzen er op dat de jachtbouw het moeilijk heeft, in Nederland en daarbuiten. Bij de pakken neerzitten en in een hoekje zitten treuren is niet het juiste medicijn.
A 28
Nee, het is geen wetenschappelijke studie, maar op basis van eigen waarneming, berichten en geluiden uit de markt durf ik te stellen dat het de jachtbouwers niet allemáál voor de wind kan gaan. In ieder geval is het een markt waar de bomen niet meer tot in de hemel groeien. Zomaar wat waarnemingen in de afgelopen periode in de botenmarkt:
Er worden heel veel nieuwe modellen boten op de markt gebracht. Die zijn op het oog nauwelijks van elkaar te onderscheiden. In de brochure vonken de unieke kenmer- ken er vanaf: ze zijn allemaal snel, groot, stabiel, custom-made en voorzien van veel comfort.
In Schuttevaer, net na het begin van de HISWA Amsterdam Boat Show: “Elektrisch varen gaat het niet worden in Nederland, daarover lijken de sloepenbouwers op de deze week gehouden Hiswa het eens. Het is een taboe, dus willen de werven niet met hun naam in de krant”.
In het Financieele Dagblad: “…en dat ook de watersport te maken heeft met econo- mische tegenwind is geen nieuws meer….”. In datzelfde artikel: “Veel botendealers spelen blufpoker”.
De verkopen van bij de HISWA aangeslo- ten jachtmakelaars in 2011 zijn 4% lager dan in 2010. De daling van verkopen van zeiljachten (28%) en motorboten (46%) in het vierde kwartaal ten opzichte van
hetzelfde kwartaal in 2010 is spectaculair te noemen.
Visvijver
Dat betekent dat jachtbouwers op korte termijn keuzes zullen moeten maken over hun product en bepalen voor welke consu- mentengroep dat product is bedoeld. Als iedereen in die vijver op dezelfde vis blijft jagen met hetzelfde soort aas, is de hap- kans puur gebaseerd op geluk. Het gaat er om een favoriete vis te kiezen en daarvoor het lekkerste aas te maken.
Het voorbeeld van de sloepenbouwers die niet met hun naam in de krant willen, om- dat ze een mening hebben die niet populair zou zijn, is natuurlijk vreemd. Als een on- dernemer ervan overtuigd is dat elektrisch varen niet de toekomst is, waarom zou hij dan niet voor die mening uitkomen? Máák dan die prachtige sloep, met juist wél een stille dieselmotor die altijd start, weinig herrie maakt en die aansluit bij de behoefte van een aanwijsbaar type koper. De sloe- penbouwer die juist wel voor elektrische aandrijving gaat, heeft namelijk een heel andere klantendoelgroep voor ogen. Klan- ten die houden van stilte en natuur, een verantwoord verhaal over hun elektromotor en die er niet mee zitten om af en toe een paar uur aan de oplaadpaal te liggen. Een merk dat hierin een duidelijk een ‘smoel’ durft te kiezen is Greenline. Met een innovatieve romp en optionele hybride aandrijving wordt een snelvarend jacht moeiteloos ‘groen’ snelvarend. Wil de eigenaar helemaal de duurzame blits maken, dan laat hij het dak bedekken met zonnepanelen. Greenline spreekt met de toevoeging ‘hybrid’ ongetwijfeld een
bepaalde doelgroep aan. In ons eigen land voegde Contest Yachts na meer dan 50 jaar bedrijfsgeschiedenis een motorjacht toe aan het assortiment. Waarom? Contest weet dat zeilers ouder worden en op een gegeven moment stoppen met zeilen of overstappen op een motorjacht. En wat is er dan mooier dan de overstap naar een motorjacht van de eigen vertrouwde werf?! Of de keuzes door Greenline en Contest de juiste zijn? Dat zal de toekomst uitwijzen. Er is ook geen sprake van goede of foute keuzes. De enige fout die een ondernemer kan maken is om ervoor te kiezen om géén keuze te maken
In de spiegel kijken
Elke jachtbouwer zal voortdurend in de spiegel moeten (blijven) kijken en zich- zelf steeds vragen stellen. Op strategisch gebied: • Wie is de watersporter van de toekomst en wat voor wensen heeft die?
• Welk van mijn producten of diensten sluit aan bij die klantbehoeften?
• Zit ik nog in de goede vijver met het beste aas naar de gewenste vis te hengelen?
• Hoe kan ik technologie (nog beter) inzetten om mijn klanten in de toekomst tevreden te houden?
Natuurlijk komt daarbij ook de fi nanciële gezondheid van het bedrijf om de hoek kijken: • Welk producten of diensten van het bedrijf renderen, welke niet?
• Welke factoren zijn nu én welke zijn in de toekomst cruciaal voor de continuïteit van mijn bedrijf?