search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
879 | WEEK 08-09 21 FEBRUARI 2018


PETER BRANDT WIL HET SCHIPPERSVAK UITDAGEND HOUDEN “Handvatten om je te blijven ontwikkelen”


ROTTERDAM Binnen Koninklijke BLN- Schuttevaer wordt momenteel gewerkt aan een website die alle informatie over oplei- dingen, cursussen, trainingen en dergelijk bundelt. “Hiermee willen we diverse hand- vatten bieden, zodat mensen in de binnen- vaart zich kunnen blijven ontwikkelen”, al- dus Peter Brandt, beleidsadviseur sociaal en onderwijs en secretaris van de commissie Sociaal & Onderwijs. De ontwikkeling heeſt het toepasselijke woord ‘Onderwijsplein’ als werktitel meegekregen. De site wordt mo- menteel gebouwd en de content verzameld.


SANNE VERHOEFF


De commissie Sociaal & Onderwijs adviseert het bestuur van Koninklijke BLN-Schuttevaer op het gebied van onderwijs, communicatie, strategie en beleidsvorming rondom cao-aan- gelegenheden, beroepsonderwijs, pensioen- zaken, sociale wetgeving, arbeidsmarkt en al het andere dat aan de orde komt op sociaal- en onderwijsgebied. Brandt: “We proberen er- voor te zorgen dat het onderwijsveld een goe- de aansluiting heeſt op de branche”.


Ook binnen BLN-Schuttevaer wordt nage- dacht hoe om te gaan met de tekorten aan ge- kwalificeerd binnenvaartpersoneel.


“Je kan aan de instroom werken, maar nog zorgelijker is eigenlijk de uitstroom. Hoe zor- gen we er met zijn allen voor dat die tekorten niet groter worden? De sector moet ook zelf nadenken over de vraag ‘hoe houd ik het leuk voor mijn bemanning?’ Wij geven handvatten maar uiteindelijk moeten binnenvaartbedrij- ven het zelf doen”.


De secretaris van de commissie Sociaal & Onderwijs constateert dat de mensen tegen- woordig meer aandacht willen voor thuis. Het beeld dat men van de binnenvaart heeſt, is dat er lange dagen gemaakt worden en dat men juist lang van huis is. Het is volgens Brandt belangrijk dat ook de positieve aspec- ten van het werken in de binnenvaart bena- drukt worden.


“In de binnenvaart krijg je verantwoordelijk- heid en over het algemeen een goed sala- ris, dat verdien je niet aan de wal. Daarnaast heb je ook veel vrije tijd. Als je bijvoorbeeld twee weken op, twee weken af werkt, dan heb je na die twee weken wer- ken ook echt vrij”. De binnenvaart is volgens Brandt ook niet uniek als het gaat om personeelstekor- ten. “In alle sectoren zijn er pro- blemen met het krijgen van goed personeel, kijk bijvoorbeeld naar de zorg of het onderwijs. Je moet je onderscheiden als sector”.


Onderwijsplein Omdat er in de branche veel be- hoeſte bestaat aan gekwalifi- ceerd binnenvaartpersoneel, is het volgens Brandt erg belangrijk dat de sector zich blijſt ontwikkelen. De nieuwe website waar binnen BLN- Schuttevaer mo- menteel hard aan gewerkt wordt, biedt handvatten voor deze ontwikkeling.


Het Bureau Voorlichting Binnenvaart (BVB) en het Onderwijs Centrum Binnenvaart ontwik- kelden destijds al de site Vaarbewijzer.nl.


Peter Brandt


Ik vind dat er meer gebruik gemaakt moet worden van digitale middelen


Het doel van deze site was het geven van meer duidelijkheid en inzicht in regelgeving en mo- gelijkheden van vaarbewijzen en andere certificaten om in de binnenvaart aan de slag te gaan. De site is volgens Brandt inmiddels ach- terhaald, maar had wel hetzelfde doel; het bundelen van informatie om zo de drem- pel om aan de slag te gaan te verlagen en meer poten- tiële werk- nemers in de binnenvaart aan te trek- ken. Brandt:


Peter Brandt MARITIEME ACADEMIE HARLINGEN AAN DE SLAG MET ROBOTISERING Binnenschipper van morgen is ook nog eens programmeur


HARLINGEN De binnenschipper van de toe- komst wordt ook voor een deel program- meur. Die conclusie kan voorzichtig worden getrokken met de opening van het nieuwe computerlokaal op de Maritieme Academie Harlingen.


Dit speciale leslokaal is Lego Mindstorm Studio gedoopt. Niet om te spelen, maar he- lemaal gericht op het programmeren en au- tomatiseren. Met behulp van technisch Lego- lesmateriaal kunnen aankomende schippers zelf robots bouwen en leren aansturen; net zo- als dat later met autonoom varende schepen gaat gebeuren.


“Een absolute trekker”, vertelt Erik Boersma, de vaste docent van de Lego Mindstorm Studio over de open dagen die net achter de rug zijn. “Het werken met robots spreekt kinderen enorm aan – ook die van de basis- school. Zij leren hiermee een andere manier


van denken – zogenoemd computational thin- king – en zien er meteen voorbeelden van”.


De jongste leerlingen van het scheepvaarton- derwijs zullen er in hun toekomstige beroep naar verluidt volop mee te maken krijgen, zo verwacht de onderwijsinstelling. Dat recht- vaardigt ook de investering in moderne en in- novatieve lesmaterialen. De computervakken maken vanaf het eerste leerjaar vmbo deel uit van de maritieme opleiding.


Onderweg naar morgen ‘Voortdurend onderweg naar morgen’, zo luid- de de slogan bij de opening van de oneerbie- dig met ‘Lego-lokaal’ aangeduide computer- praktijkruimte. “Onderwijs is voortdurend bezig met de toekomst”, zo laat de vakschool weten. “En bij ons als aanbieder van maritie- me vmbo- en mbo-opleidingen is dat ook het geval. We anticiperen op trends en ontwikke- len lesmateriaal, waar onze leerlingen later


Overzicht open dagen en informatieavonden


Omkennis te maken met een opleiding en de bijbehorende school, kunnen aankomende stu- denten en leerlingen een bezoek brengen aan de open dagen.


Maritiem college IJmuiden 25 april van 19.00 tot 21.00 uur Woensdagavond kunnen kinderen die meer willen weten over zij-instroom in opleidingen van het maritiem college IJmuiden terecht bij de informatie-avond hierover.


Daarbij kunnen zij een goede indruk krijgen van de school en docenten. Het maritiem col- lege biedt vmbo-onderwijs voor leerlingen die graag op of rond het water willen werken.


Techniekcollege Rotterdam 15 maart van 14.00 tot 20.00 uur Op deze open dag zijn bijna alle locaties ge- opend, behalve de locatie aan de Admiraal de Ruyterweg 24 in Schiedam en de locatie in Middelharnis. De school biedt 150 technische mbo-opleidingen op in totaal veertien locaties.


Scheepvaart Transport College Rotterdam 14 maart van 16.00 tot 20.00 uur Alle opleidingen van het STC Rotterdam ge- ven klassikale en doorlopende voorlichting. Studenten en docenten zijn erbij om alle vra- gen te beantwoorden en de praktijkfacilitei- ten, opleidingsschepen en simulatoren zijn voor bezoekers geopend. Tijdens de open dag kunnen bezoekers vragen stellen via whatsapp


06-12583244. Het STC biedt zowel vmbo, mbo- als hbo-opleidingen en een havenhavo.


Maritieme Academie Holland 16 maart van 14.00 tot 21.00 uur De Maritieme Academie Holland houdt op vrij- dag 16 maart open dag in Urk en Sneek. Het gaat dan om de richting binnenvaart, zeevaart, ha- venlogistiek en visserij. Bezoekers kunnen dan zien hoe de school eruitziet, of er moderne prak- tijklokalen zijn en met welke apparatuur er ge- werkt wordt. Docenten en (oud-)leerlingen ver- tellen over het vak en het werkveld.


SCALDA - Maritiem en logistiek college De Ruyter 19 maart van 17.00 tot 20.00 uur en 31 mei van 17.00 tot 20.00 uur


Scalda houdt informatie-avonden onder an- dere op het Maritiem en Logistiek College de Ruyter, een van de scholen van Scalda. Scalda biedt mbo- en volwassenonderwijs aan en leidt leerlingen op in bijna alle aspecten van de binnenvaart.


ROC Friese Poort 13 maart, 19 juni en 29 augustus van 19.00 tot 21.00 uur Op de informatieavond wordt informatie gege- ven over de meer dan 180 mbo-opleidingen van de school. Er wordt ook volwassenonderwijs ver- zorgd. Tijdens de avonden zijn decanen en oplei- dingsmanangers aanwezig om alle vragen te be- antwoorden. De avonden zijn op de vestigingen in Leeuwarden, Drachten, Emmeloord, Urk en Sneek.


mee te maken krijgen. Een toekomstig aspect dat zich nu al aandient, is robotisering en het autonoom varen”.


Het Lego-lokaal lijkt wel vol te staan met speeltafels, maar is toch helemaal ingericht op het verwerven van kennis door de stu- denten met het programmeren van compu- ters. Daarbij wordt dus vooralsnog gebruik gemaakt van kleine robotjes; misschien in de toekomst te vervangen door modelbootjes die door vaarwater worden geloodst. Logische vraag aan de Friese computerdo- cent is dan ook of robotisering een wezenlij- ke aanpassing van het binnenvaartvak en het onderwijs teweeg zal brengen. Kortom: min- der werken met je handen en langer doorstu- deren? De verwachting van Erik Boersma: “De verandering in de werkzaamheden aan boord zal wel meevallen. Er zal toch altijd wel ergens een tros moeten worden vastgemaakt en ook steeds onderhoud worden gepleegd”.


“Het zou mooi zijn als je straks googlet op bin- nenvaart, dat je dan bij het Onderwijsplein terechtkomt”.


Het moet een levend document worden, dat steeds wordt aangevuld met nieuwe infor- matie over opleidingen die er al zijn, BOL en praktijkexamens, certificaten, ADN-trainingen, links naar cursussen van onder andere de Hogeschool Inholland maar ook real-time spellen op het gebied van bijvoorbeeld veilig- heid, maar ook trainingen en cursussen die BLN mede ontwikkelt. Brandt: “We zijn mo- menteel ook bezig met het opstellen van een veiligheidscertificaat Binnenvaart. Dat wordt afgeleid van het Vca-certificaat, dat te alge- meen is voor de sector. Wij willen het toespit- sen op de binnenvaart. Als dit klaar is, zullen we dat ook op deze site zetten”.


Flinke slag Volgens Brandt kan er nog een flinke slag ge- maakt worden, als het gaat om onderwijs en de branche. “Zo is er bijvoorbeeld steeds meer behoeſte aan E-learning. Een manier van le- ren op afstand en heel geschikt voor deze be- roepsgroep. Je kunt bij wijze van spreken in- loggen vanaf een schip en daarnaast gewoon je vaaruren maken, omdat je geen tijd kwijt bent aan reizen van en naar school. Ik vind so- wieso dat er meer gebruik gemaakt moet wor- den van digitale middelen. Neem bijvoorbeeld het beroepspraktijkvormingsboek. Het zou toch heel erg mooi zijn als dit ook digitaal be- schikbaar is? Ik pleit voor de digitalisering van het onderwijs daar waar dat mogelijk is en het digitaal toegankelijk maken van alle on- derwijskennis. Het Onderwijsplein is dan een mooi voorbeeld”.


61


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64  |  Page 65  |  Page 66  |  Page 67  |  Page 68