search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
879 | WEEK 08-09 21 FEBRUARI 2018


Kick-off voor beurs Maritime Industry


ROTTERDAM Het nieuwe logo voor Maritime Industry is woensdag 7 februari ge- presenteerd tijdens de kick- off meeting voor deze bin- nenvaartbeurs. Met het


nieuwe logo wordt een stap vooruit gezet in de verdere ontwikkeling van de beurs.


Behalve het logo, is ook het programma voor 29, 30 en 31 mei gepresenteerd. Met reeds een groot aantal inschrijvingen van exposanten voor 2018 – nu al 404, tachtig procent van het totaal - zal de bezoeker ook dit jaar een mooi event worden ge- boden. De verwachting is dat de beurs ook dit jaar met een totaalaantal van 500 exposanten uitverkocht zal zijn.


Extra aandacht is er voor innovatie, start ups en de beleving van de binnenvaart door bezoekers


in een experience center. Dit bestaat uit virtual reality en binnenvaartsimulatoren. Verder wordt over de gehele beursvloer een Hybrid & Electric route uitgezet waar duurzaamheid centraal staat. Op de derde beursdag wordt ook dit jaar, samen met de Scheepvaartkrant, de carrièredag geor- ganiseerd. Daarbij is het doel om studenten en young professionals te enthousiasmeren voor de maritieme sector. Dat wordt onder andere gedaan door middel van speeddatesessies met exposanten.


De KNRM is voor de beurs Maritime Industry 2018 het goede doel. De organisatie zal daar- bij worden ondersteund in werving van gelden voor de ondersteuning van de activiteiten van de KNRM. Tijdens de bijeenkomst presenteerde KNRM Dordrecht voorbeelden van reddingen in de binnenvaart en riepen zij op hen als reder te gaan steunen.


Digitaal platform voor loodsen en kadepersoneel Antwerpse haven


ANTWERPEN CVBA Brabo, het bedrijf voor Antwerpse havenbeloodsing en het vast- en los- maken van zeeschepen, investeert fors in toe- komstgerichte technologie. Samen met in- novatiepartner Rombit wordt een systeem ontwikkeld om scheepslocaties, hun aankomst- tijden, routes én de werkplanningen te integre- ren in een digitaal platform.


De bedrijven geven zo invulling aan een ‘har- bour of things’, een slimme Antwerpse haven met toekomstgerichte infrastructuur. Om een ant- woord te bieden op de toenemende drukte in het scheepvaartverkeer, gaat Brabo zijn opera- ties verder digitaliseren. Daartoe voegt men be- staande en nieuwe datastromen samen in één gebruiksvriendelijke 3D-kaartweergave.


ZO


kan het


OOK


Rompverzegeling tegen vuilaanhechting: Project Tideman


Het voorkomen van vuilaanhechting op de romp is een gebied in de scheepvaart waar altijd ontwikkeld wordt. Zeker op materialen waar hechting altijd een uitdaging is, zoals op kunststoffen of glas. Hier biedt nanotechniek per definitie een solide oplossing, daar na- noparticles zich binden in en op het oppervlak in plaats van er mechanisch aan te hechten.


Tideman Boats is een Nederlandse fabrikant van onverwoestbare HDPE werkboten. Hun unieke concept zat bij de laatste drie genomi- neerden voor de Maritime Innovation Awards 2016 en gaat uit van een compleet uit HDPE opgetrokken romp. Zodoende ontstaat een compleet herbruikbaar, haast onverwoestbaar schip.


Werkboten opereren in zeer zware omstandig- heden. Ze zetten mensen af op zandgronden en rotskusten en opereren in extreme hitte of arctische omstandigheden. De uitdaging: HDPE heeſt een te hoge dichtheid om anti-fouling verf of folie voldoende te laten hechten en de genoemde omstandigheden te weerstaan. Met


Ronny Detienne, CEO Brabo legt uit: “We wil- len de werkplanning van het personeel opti- maliseren, wachttijden voor rederijen tot een minimum herleiden en snel inspelen op wijzi- gende situaties. Een totaaloverzicht is daarbij essentieel. Daarnaast gaan we al onze uitge- voerde prestaties uitgebreid analyseren met behulp van beeld, klank én data. Zo bouwen we een schat aan informatie op voor onze toe- komstige loodsen en bootsmannen.” In de volgende fase kunnen havenpartners mee- profiteren van dit nieuwe ‘open’ platform van Brabo. Ook andere havens hebben al interes- se getoond. Eind april stellen Brabo en Rombit het project samen voor op het tweejaarlijks internationaal congres van IMPA (International Maritime Pilots’ Association) in Dakar.


een op nanotechniek gebaseerde coating, nC Protect 4400 Hull Sealant, gingen Tideman en nC Marine aan het werk.


Maar eerst: Nanotechniek


Een woord waar van alles bij wordt gedacht. Vaak denkt men: het is onbereikbare techniek. Of: ‘Alles kan’ in een flesje. Het zou weleens heel duur kunnen zijn. Enzovoorts. Dat valt al- lemaal reuze mee.


Gedurende de jaren ‘90 en de eerste 10 jaar van deze eeuw zijn nanotechnieken en de verwerkingstechnieken tot volle ontwikkeling gekomen. Dit betekende dat de prijzen voor nanoproducten sterk daalden en dat de keuze ruimer werd, waardoor meer verschillende materialen van nanotechniek konden profite- ren. Ook zijn er nu technieken op het gebied van corrosie, isolatie, olie, enzovoort. In hoge kwaliteit en met lange levensduur.


Nanodeeltjes zijn klein. Dat helpt, want nano- techniek gaat vooral over het opzetten van een structuur in en óp het oppervlak van materia- len. Het vult de moleculaire ruimtes helemaal op. Daarbij vinden een aantal reacties plaats die van groot voordeel zijn ten opzichte van traditionele technieken als verven, smeren of isoleren.


De belangrijkste reactie van nanodeeltjes met materialen is dat de deeltjes zich niet mecha- nisch hechten, maar chemisch. Ze worden één met het materiaal. Daarnaast binden ze zich ook onderling. Hierdoor kan niets meer ons metaal of hout enzovoort binnendringen en veranderen dus de eigenschappen van het behandelde materiaal. Aan de oorspronkelijke sterkte of brosheid van het materiaal verandert echter niets.


We kunnen onze materiaaloppervlakken nu goed beschermen of aanpassen. Anti-corrosief maken. Of extreem glad. Waterafstotend. Thermisch isolerend, noem maar op. We


FRANKRIJK VOORUIT


Vroeger stond langs de Franse wegen bij werkzaamheden een waarschuwingsbord met de tekst: “France ..Advance". Verbetering is vooruitgang, zo werd daarmee gesuggereerd. De kreet moet nodig worden opgeknapt.


In de rubriek Frankrijk Vooruit besteden we aandacht aan de staat van de Franse vaarwegen.


Geen vaartijdenboek nodig


Net als in andere Franse steden, zoals Lille en Parijs, is het weekend in Reims kennelijk een populair moment om alle sportieve aspiraties te botvieren. Het is druk langs het jaagpad. Er wordt gefietst en gerend en het kanaal van de Aisne naar de Marne wordt ook volop ge- bruikt. Om de tien meter zit er een hengelaar, want er is een viswedstrijd - kennelijk. Keurig op een rijtje ontmoeten we boze blikken, want zo’n wedstrijd wordt serieus opgevat, waarbij het schroefwater en de golfslag - hoe beperkt ook - die wij veroorzaken niet bepaald ge- waardeerd wordt. Ook de sluizen vieren hier


weekend. Want hoewel ze allemaal geauto- matiseerd zijn en er geen sluiswachter te be- kennen is, wordt er pas om 9.00 uur begonnen met schutten en om 18.00 uur alweer gestopt. De sluizen hebben dan ook al een hele week ‘gewerkt’ van 7.00 tot 19.00 uur. Dat lezen we van een briefje op de sluis, want de tijden zijn overal verschillend en veranderen nogal eens, dus wordt er via briefjes gecommuniceerd met de vaarweggebruikers. Geen wonder dat Frankrijk een vaartijdenboek niet in wil voe- ren. Met dit soort bedieningstijden zijn er geen vaartijdenboeken nodig.


25


moeten echter wel de nanoparticles naar het te behandelen oppervlak transporteren. Dit gaat met zogenoemde ‘dragers’, denk hierbij aan verf, water of vet.


Eerder spraken we over het idee dat nano- techniek duur en gecompliceerd zou zijn. nC Protect 4400 Hull Sealant (rompverzegeling) is een techniek die het tegendeel bewijst. In de basis ontwikkeld door Merck heeſt nC Marine het verder verfijnd in een productenlijn voor toepassingen in de visserij, de binnenvaart en de pleziervaart, op ondergronden als HDPE, RVS, staal en glas. Omdat nC Protect in één keer, zonder primer, kan worden opgezet, liggen de prijzen per m2 beduidend onder het gemiddelde.


Aan het werk


“Dat is simpel zeg!” was de eerste reactie van Bruno Tideman, CEO en ontwikkelaar van de werkboten met zijn naam, toen hij zelf voor het eerst met de coating aan het werk ging op een van zijn boten. “Vóórdat we besloten om deze oplossing te testen, hadden we serieuze twijfels of we echt in staat waren om de anti-fouling op het niveau te krijgen en te houden dat past bij de extreme kwaliteitseisen die de werk- omgeving van de boten ons stelt. Folie en verf hebben een nadeel op HDPE als het gaat om hechting, verwerking, prijs en levensduur. Ik was verrast dat met alleen een doek en een zeer bescheiden hoeveelheid vloeistof we de hele zaak voor elkaar hadden in minder dan een uur”.


Met nano en al werden Tideman Workboats opgeleverd vanaf maart 2016 voor bijvoorbeeld de roeiers van Brabo in de haven van Antwer- pen. Een uitstekende kans voor zowel boot als


ZO


kan het


OOK


‘Zo kan het ook’ is een bijdrage van nC Marine waarin oude, nieuwe, andere, maar vooral betere en kosteneffectieve toepassingen vanuit de praktijk worden besproken waarmee u als binnenvaarder verder kan.


coating om in zware omstandigheden te laten zien wat ze waard zijn. Nu, februari 2018, laten de boten na een paar seizoenen een veel mak- kelijker glad en schoon te maken onderwater- schip zien, met alleen aangroei en vuilsporen bóven de waterlijn.


De nanocoating bewijst zich als schok- en snij- bestendig, en is zeer gemakkelijk van vervuiling te ontdoen. Zeepokken en mossels hebben zich niet kunnen vastzetten op de romp, het schurende werk van zand en stenen is niet van invloed geweest. De boten blijven qua verbruik ook zuinig, daar er minder aangegroeide romp door het water hoeſt te worden getrokken. De coating, niet gebaseerd op fouling release, maar op hydrofobie en frictieloosheid, slijt niet van de romp af en vervuilt het water dan ook niet. Dit zijn eigenschappen die volledig passen in het huidige beeld van duurzame scheep- vaart.


Intussen zijn veel meer boten en schepen met deze coating uitgerust. Voor verdere informa- tie en referenties omtrent deze technieken of applicatie kunt u contact opnemen met nC Marine, via netherlands@nc-marine.com of www.nc-marine.com. en referenties omtrent deze technieken of applicatie kunt u contact opnemen met nC Marine, via netherlands@nc-marine.com of www.nc-marine.com.


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64  |  Page 65  |  Page 66  |  Page 67  |  Page 68