1066 | WEEK 18-19 30 APRIL 2025
‘Kleine broertje’ Zeebrugge deelt steeds meer in succesverhaal van Port of Antwerp-Bruges
ANTWERPEN Het wereldwijde onrustige eco- nomische klimaat, dat gekenmerkt wordt door al enkele jaren van geopolitieke span- ningen, hoge energieprijzen en toegenomen internationale concurrentie, heeſt niet kun- nen verhinderen, dat de fusiehaven Port of Antwerp-Bruges vorig jaar opnieuw een met 2,3 procent gestegen goederenoverslag van 278 miljoen ton heeſt weten te realiseren vergeleken met 2023.
JAN SCHILS
Zo steeg het marktaandeel van de haven in de Hamburg-Le Havre Range in de eerste negen maanden met 0,7 procent tot 30,6 procent. Het lopende jaar staat voor de haven in het teken van het behoud en de uitbreiding van de internationale handel, van een versterking van de operationele werking en van de ener- gietransitie. Zo werden in 2024 opnieuw be- langrijke stappen gezet om tegen 2050 een kli- maatneutrale haven te worden, een prioriteit die ook dit jaar centraal staat. In 2024 deden 20.195 zeeschepen de Port of Antwerp-Bruges (+0,2 procent). Zeebrugge was goed voor 187 cruiseschepen en 557.000 passagiers.
Zoals in de voorgaande jaren was ook in 2024 de containeroverslag de krachtige motor, die deze wereldhaven niet alleen mede draaiende hield, maar voor de eerstkomende jaren ook mikt op een substantiële stijging van het aan- tal behandelde containers (nu 13,5 miljoen per jaar) . Bij de containers was er vorig jaar sprake van een stijging van 8,9 procent in ton- nage en 8,1 procent in TEU. Bij de reefercon- tainers werd een stijging met 9,2 procent ge- noteerd en dat vertegenwoordigt 8,6 procent van de totale containeroverslag. Pluspunt was ook dat het verlies van bijna een half miljoen TEU-containers van en naar Rusland in 2021 inmiddels volledig werd opgevangen door een
stijging naar andere vaargebieden. Intussen komen in Zeebrugge (oorlog of geen oor- log) nog wel Russische LNG-transporten aan, waaraan goed wordt verdiend.
Complementair Van de aanvankelijke vrees dat de wereld- haven Antwerpen de veel kleinere haven van Zeebrugge na de fusie stiefmoederlijk zou behandelen is na drie jaar geen sprake. Zeebrugge deelt in het succesverhaal, wat zich onder meer manifesteert in de verbete- ring van de haven- en wegeninfrastructuur. Uit de woorden van Dirk De fauw, burgemees- ter van Brugge en ondervoorzitter van Port of Antwerp-Bruges, blijkt van een David te- gen Goliath-scenario, dat de tegenstanders van de havenfusie destijds voorspelden, dan ook geen sprake. De fauw: “De complemen- tariteit van onze havenplatformen heeſt zich opnieuw bewezen als een grote toegevoeg- de waarde. Daarnaast zetten we in op maat- schappelijke betrokkenheid, zoals met de tv- serie ‘De Haven’ om de fascinerende wereld van de haven dichter bij het grote publiek te brengen. Tegelijkertijd investeren we in cru- ciale infrastructuur, zoals de vernieuwing van de Zweedse Kaai met walstroom voor cruise- schepen. Ik kijk ook uit naar vervolgstappen in het project NSZ (Nieuwe Sluis Zeebrugge) dat essentieel is om onze positie als wereld- haven te versterken en de capaciteit future- proof te maken.”
Met de invoering van een diepgang van 16 me- ter diepgang in 2024 heeſt de haven haar con- currentiepositie aanzienlijk versterkt. Het re- cord van 16,3 meter diepgang in Zeebrugge was in dit verband een flinke opsteker. Tegelijkertijd wordt in Zeebrugge de ro-ro-ter- minal verder ontwikkeld, waarmee het plat- form inspeelt op de groeiende vraag naar ca- paciteit. De bouw van het nieuwe Antwerp
Coordination Center zal daarnaast dienen als strategisch knooppunt om de nautische keten te optimaliseren en de efficiëntie van de ha- ven verder te verhogen. In de maritieme sec- tor zorgde de eerste methanol bunkering van een diepzeeschip voor een belangrijke mijl- paal in de ontwikkeling van Port of Antwerp- Bruges als multifuel haven. Ook walstroom- projecten in Antwerpen en Zeebrugge spelen een essentiële rol in het verminderen van emissies en geluidsoverlast.
Enkele kerncijfers In andere sectoren dan het containervervoer werd vorig jaar de impact van de moeilijke marktomstandigheden wel degelijk gevoeld. De wereldwijde geopolitieke spanningen en conflicten blijven zorgen voor snel verande- rende markten. Instabiliteit in de Rode Zee en geopolitieke spanningen leidden tot lan- gere vaartijden en onzekerheid in de interna- tionale scheepvaart. De chemiesector maakt haar slechtste jaren mee in vijſtien jaren, ter- wijl de bouw en auto-industrie fel onder druk staan door hoge energie- en grondstofprijzen bij een tegenvallende vraag. Bij het stukgoed was er geen noemenswaardige verandering in 2024. De ijzer- en staaloverslag steeg met 3,7 procent terwijl de ro-ro-overslag 3,4 procent prijsgaf. Dat was dan weer het gevolg van een daling bij de overslag van nieuwe (vooral elek- trische) auto’s van bijna 10 procent. Bij droge bulk was er een kleine stijging met 0,4 pro- cent. Steenkool gaf een forse teruggang met 35 procent te zien, maar bij meststoffen was er een forse groei met 22,9 procent. Ook land- bouwproducten scoorden goed met 66 pro- cent. Bij diesel was er een teruggang van ruim 22 procent en bij LNG met 21,9 pro- cent . Chemicaliën tekenden een opmerke- lijke groei op met 14,8 procent als gevolg van een sterke toename bij de biobrand- stoffen van 60,1 procent.
‘Concurrentie waar het moet en samenwerking waar noodzakelijk’
Jacques Vandermeiren, ceo van de Port of Antwerp-Bruges, acht het totaal uitgesloten dat het ooit tot een fusie komt tussen ‘zijn’ haven en die van Rotterdam. “Wij gaan con- curreren waar het moet en samenwerken waar dat noodzakelijk is”, zo luidde zijn boodschap bij de voorstelling van de jaarre- sultaten van 2024.
In feite was dat een overbodige boodschap, want een fusie zou zonder enige twijfel ver- boden worden door de Europese concur- rentie-autoriteiten als een veel te groot en oppermachtig kartel, dat de eerlijke me- dedinging totaal zou uitschakelen. Zelfs de fusie tussen de havens van Antwerpen en Zeebrugge werd negen maanden onderzocht in Brussel en kreeg met moeite Europese goedkeuring. Bij elk gesprek tussen de ha- vens van Antwerpen en Rotterdam blijken
Havenbaas (ceo) Jacques Vandermeiren van de Port of Antwerp-Bruges straalt zoals elk jaar bij de bekendmaking van de jaarcijfers optimisme uit en roemt de veerkracht van- de haven: “De uitdagingen waar we mee te maken hebben, vragen meer dan ooit om grensoverschrijdende samenwerking en een gedeelde visie. Alleen zo blijven we aan- trekkelijk voor investeerders en behouden we onze strategische rol als pionier in de sector. Daarnaast blijſt de vraag naar extra
zelfs juristen aanwezig te zijn (en dat is geen aprilmop), die erop toezien dat er geen ver- boden zaken worden besproken, zo ont- hulde hij. De tarieven voor concessies of ha- venrechten vallen onder dat strikte verbod bijvoorbeeld.
Noodzakelijke samenwerking is volgens de havenbaas wel geboden bij de aanleg van een nieuw pijpleidingennet voor het tran- sport van onder andere waterstof. Dat is ook het geval op het gebied van de uitwisseling van digitale methoden voor het beveiligen van containers tegen de in beide havens nog altijd oppermachtige en niemand en niets ontziende drugscriminelen.
Port of Antwerp-Bruges won in 2024 licht marktaandeel in de container business en zag zo de kloof met Rotterdam wel een
capaciteit luider klinken, terwijl veiligheid een steeds belangrijker thema wordt. Met onze unieke mix van logistiek, maritiem en industrie, en onze strategische ligging, zijn we klaar om opnieuw onze wendbaarheid te bewijzen.”
Johan Klaps, havenwethouder van Antwerpen: “Onze haven is de grootste economische motor van Vlaanderen, zelfs in uitdagende tijden. En we blijven aan
beetje kleiner worden, maar dat leidde daar allerminst tot onrust. Van een echte nek-aan- nekrace tussen beide wereldhavens met on- geoorloofde concurrentiemethoden is voor- alsnog geen sprake, omdat ze beide wel zo nuchter zijn dat ze hebben ingezien dat ze op enkele cruciale gebieden beter kunnen samenwerken dan elkaar de das om doen. Het was daarom dat zij begin van dit jaar de Europese Commissie gezamenlijk aanmaan- den om meer te investeren in het concurren- tievermogen van de Europese industrie.
Eind februari gaf Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, bij een bezoek aan de Antwerpse haven gehoor aan deze oproep. Ze kondigde daar de de- tails van de ‘Clean Industrial Deal’ aan, een meerjarenplan om de energie-intensieve in- dustrie te stimuleren.
marktaandeel winnen in de Hamburg-Le Havre Range. Dit is te danken aan de inzet van alle werknemers en bedrijven die da- gelijks het beste van zichzelf geven, en daar ben ik hen enorm dankbaar voor.
Met een sterke focus op duurzaamheid, in- novatie en het versterken van onze interna- tionale positie blijven we investeren in een toekomstbestendige haven die welvaart cre- eert voor Vlaanderen en ver daarbuiten.”
31
Solar Boat Twente presenteert allerlaatste zonneboot: Aquila
ENSCHEDE Studententeam Solar Boat Twente heeſt vorige week in het Wilminktheater in Enschede zijn allerlaatste zonneboot ooit onthuld: de Aquila. Het team had eerder al bekend gemaakt over te willen stappen naar een andere energiebron: me- thanol. Tot komend najaar doet men nog mee aan zonnebootraces met hun laatste en, volgens het team zelf, beste boot.
Met deze laatste zonneboot willen de studen- ten nog één keer alle vergaarde kennis van de voorbije acht jaar aan de buitenwereld laten zien. Dat gebeurt tijdens het Nederlands kam- pioenschap, een zomerversie van de Elfstedentocht, en uiteindelijk op de Balaton Solar Boat Challenge in Hongarije. De naam Aquila is Latijns voor adelaar. “Een perfecte analogie voor onze boot”, zo stelt teammana- ger Birgit van der Burg vast. “Want zoals een adelaar op jacht gaat naar vis, zo gaat onze Aquila op jacht naar de winst.”
Bij de presentatie vertelden de studenten on- der andere wat ze allemaal hebben verbeterd ten opzichte van vorig jaar. Zo is er een nieuw staartstuk ontworpen, en is er een gloednieu- we en lichtere accu geproduceerd. “Ook heb- ben we volledig nieuwe vleugels ontwikkeld”, vertelt Stan Rolfes tijdens de onthullingscere- monie. Het blijkt namelijk dat de zonneboot niet gemaakt is om te varen, maar door de zo- genaamde hydrofoils (letterlijk: watervleu- gels) voor een groot deel boven het water te ‘vliegen’.
In evenwicht “Achter de schermen zijn ook de soſtware en het controlesysteem ook grondig aangepast”, vertelt Rolfes. “Deze systemen zorgen dat Aquila zichzelf computergestuurd in even- wicht kan houden, en zo boven het water blijſt vliegen”. Het team hoopt met deze ver- beteringen de gemiddelde snelheid van de boot te kunnen verhogen, van 24 naar 30 km/u. Met alle vernieuwingen zou een podi- umplek haalbaar zijn.
Vierde generatie aan het roer bij Machinefabriek De Waal
WERKENDAM De vierde generatie is aan het roer gekomen bij het Werkendamse Machinefabriek De Waal. Het 87-jarige fami- liebedrijf kondigt met trots aan dat Jacco de Waal (24) sinds 2 april tot directeur is benoemd.
Na het vertrek van directeur Albert Visser is de dagelijkse leiding nu weer terug in vertrouwde familie- handen. Jacco groeide op aan de haven, naast het bedrijf en was hierdoor al op jonge leeſtijd actief betrokken bij het be- drijf, in 1938 opgericht door zijn overgrootvader Co de Waal. Na de havo volgde Jacco een hbo-studie werktuigbouwkunde in Breda. Met stages bij Koedood, Asto en Holland Shipyards kent hij de ma- ritieme wereld inmiddels van binnen en buiten. Dankzij Jacco’s eerdere di- recteurschap van De Waal Metaaltechniek is de familie nu actief in zowel de scheepsbouw als de industrie.
Page 1 |
Page 2 |
Page 3 |
Page 4 |
Page 5 |
Page 6 |
Page 7 |
Page 8 |
Page 9 |
Page 10 |
Page 11 |
Page 12 |
Page 13 |
Page 14 |
Page 15 |
Page 16 |
Page 17 |
Page 18 |
Page 19 |
Page 20 |
Page 21 |
Page 22 |
Page 23 |
Page 24 |
Page 25 |
Page 26 |
Page 27 |
Page 28 |
Page 29 |
Page 30 |
Page 31 |
Page 32 |
Page 33 |
Page 34 |
Page 35 |
Page 36 |
Page 37 |
Page 38 |
Page 39 |
Page 40 |
Page 41 |
Page 42 |
Page 43 |
Page 44 |
Page 45 |
Page 46 |
Page 47 |
Page 48 |
Page 49 |
Page 50 |
Page 51 |
Page 52 |
Page 53 |
Page 54 |
Page 55 |
Page 56 |
Page 57 |
Page 58 |
Page 59 |
Page 60 |
Page 61 |
Page 62 |
Page 63 |
Page 64 |
Page 65 |
Page 66 |
Page 67 |
Page 68 |
Page 69 |
Page 70 |
Page 71 |
Page 72