This page contains a Flash digital edition of a book.
060


PROJECT / LIBRARY OF BIRMINGHAM, UK Photograph: Christian Richters PROJECT DETAILS


Library of Birmingham, UK Client: Birmingham City Council Interior Design & Architecture: Mecanoo Lighting Design: Happold Lighting


Structural and mechanical engineer: Buro Happold Contractor: Carillion Building / EMCOR


LIGHTING SPECIFIED INTERIOR


Specified by contractor EMCOR


Staff office / BoH / REP areas: Whitecroft Duo Micro Prism Side / Centre Optic, Cascade Louvre Nitrate store: Whitecroft ACFDN


Receptions / corridors / lobbies: Whitecroft Mirage MX24 Gallery: Wila Compact + Toilets: Whitecroft Circo CIRIP


The central skylight ensures the chimney stack requirement for the natural ventilation strategy and natural light to the central circulation space given the deep plan of the building.


natural light to enter this space during the day and allows the internal light to glow out at night creating a connection to the landscape amphitheatre above. The perimeter landscape of the building is lit with multi-head column fittings (iGuzzini MultiWoody pole mounted floodlights) that illuminate the paths to the building across Centenary Square and the steps of the circular amphitheatre have integral linear step-lighting from LED Linear to draw you to the space at night and to allow visitors to enjoy performances in the stage space below.


The project was a design and build con- tract and post Stage D+ design was handed over to the contractor Carillion and their specialist sub-contractor EMCOR. It was beneficial that the client, Birmingham City Council, had the foresight to continue with Mecanoo and Buro Happold services as a review consultant to allow the design team to continue to assist EMCOR and Capita


DEUTSCH


Dieser moderne „People’s Palace”, so Francine Houben, künstlerische Leiterin von Mecanoo, der vom holländischen Architekten Mecanoo, welcher im August 2008 die Auss- chreibung gewonnen hat, entworfen wurde, weist ein Beleuchtungsdesign von Happold Lighting auf. Die trans- parente Fassade ist in einen Metallfries aus ineinander greifenden Kreisen als Referenz an die industrielle Ver- gangenheit von Birmingham eingehüllt. Von Innen bieten die Kreise ein neues Panorama der Stadt. Der Innenbereich basiert auf einer Reihe von ‘Rundbauten’ – kreisförmige Hohlräume, die das Herzstück des Gebäudes bilden und in einen eindrucksvollen Buch-Rundbau gipfeln. Die Kontroll- strategie des Gebäudes war ein Schlüsselfaktor, um die BREEAM-Anforderungen zu erfüllen, für die Randbereiche tageslichtabhängig sind, der gesamte rückwärtige Bere- ich des Haus verfügt über eine Präsenzerkennung und ein Zeitschaltprogramm, Grundvoraussetzung, um die Ener- gieziele zu erreichen. Im Inneren des Gebäudes war eine Modellierung des Tageslichts auf dem zentralen Oberlicht erforderlich, um zu gewährleisten, dass die Schornstein-


Symonds on the more challenging aspects of the project as the design developed. One such example was the external terrace lighting that required careful modelling and specification to ensure safety levels were met while retaining a subdued light level to allow views of the city to be enjoyed at night from these unique exterior terraces. The design team has very much treated the spaces as social areas and a practical approach was adopted to future proof the building while meeting the energy require- ments for the spaces. Tracks and busbars are allocated in parts of the Library to allow future development. By concentrating on key visitor areas and the core library ac- tivity spaces the brief has been met where an exciting and creative backdrop has been achieved to promote learning, knowledge and culture. www.happoldlighting.com www.emcoruk.com www.mecanoo.nl


anforderung für die natürliche Belüftungsstrategie erfüllt und natürliches Licht für den zentralen Durchgangsbereich der tiefen Grundrisse des Gebäudes in Bereichen abgege- ben wird. Visuell sind die Bereiche relativ offen und un- einheitlich, so dass interessante Ausblicke auf die Etagen durch die zentralen Hohlräume geschaffen werden.


ITALIANO


Progettato dallo studio d’architettura olandese Mecanoo che ha vinto la gara nell’Agosto 2008, questo “Palazzo della Gente” moderno (nota costruzione della fine del XIX secolo situata a Glasgow), così descritto da Francine Houben, direttore artistico della Mecanoo, presenta una progettazione di illuminazione della Happold Lighting. La facciata trasparente è avvolta in un fregio in metallo a cer- chi intrecciati, un riferimento al passato industriale della città di Birmingham. Dall’interno, i cerchi offrono un nuovo panorama della città. L’interno è costituito da una serie di “rotonde”, vuoti circolari che formano il cuore dell’edificio, culminanti nell’imponente Rotunda del Libro. La proget- tazione del controllo dell’illuminazione dell’intero edificio


REP rehearsal studios: Whitecroft Glide GLIW BoH areas / rear entrance / waiting: Whitecroft Vespere VWM BoH areas / stores / plant rooms / stairs etc: Whitecroft Enter- prise, G line, Convor CON, Duralite ACF, Stilleto Kitchens / labs / box making: Whitecroft Hygiene HYG REP FoH area: Whitecroft Euroflood MINI Archive: Whitecroft Lamina LAM


Toilets / displays / retail: Whitecroft Concert S LED Open areas / café / retail spaces: Whitecroft Strato STRA Changing rooms / LGM staff room: Whitecroft Flight FLT FoH stairs: Fagerhult Notor surface mounted / semi recessed FoH throughout: Whitecroft Circo Fast 190 FAS wide beam, Concert EX1S


Ground floor area: Lighting Motions 240 Star discharge Storage / racking areas: Whitecroft Trimpack hi-rack reflector FoH stair core lobbies: Whitecroft Trimpack asymmetric Workshop / stage entrance: Whitecroft Aerial AER REP apartments / changing rooms: Sylvania Elite


SPECIAL LIGHTING Specified by Happold Lighting


Enhanced lighting: Wila Compact, & LED E Connect Nero accent; Lighting Motions Type XI (special); ERCO Parscoop III washlight (4th floor)


Meeting / banqueting rooms: Concord Kometa Book wall: Wila Linic


General wallwashing throughout building: ERCO Lightcast Lens wallwasher; Wila Linic


Offices / open areas / study rooms / labs: Concord Kometa 600 Contemplation room: PJR Panorama Seemless; Wila LED E Connect Nero accent; acdc EVO 100 Fixed


EXTERIOR


Specified by Happold Lighting Façade: acdc Como RGB LED floodlight


Centenary Square: iGuzzini MultiWoody pole mounted adjustable area floodlight, Light Up Professional (for trees); LED Linear VarioLED Flex Venus Side View


External terraces: iGuzzini Light Up Professional (for trees); We-ef wall recessed fitting


è stata di notevole importanza per rispettare le richieste della BREEAM, nelle situazioni dove le aree perimetrali sono state realizzate in funzione della luce del giorno, in tutte le aree dove i magazzini sono provvisti di segnalatore di presenza e nello spegnimento a tempo necessari per rispettare le richieste di risparmio energetico. All’interno dell’edificio, la variazione della luce del gior- no si è resa necessaria in particolare nella parte centrale provvista di apertura a lucernario, per assicurare che venisse prodotta la ventilazione naturale necessaria sec- ondo le norme ed allo stesso tempo inviasse la luce na- turale in direzione dello spazio circolare centrale, data la caratteristica della realizzazione deep-plan in alcune zone. Alla vista, gli spazi sono in una certa misura ariosi e non uniformi, ciò significa che vengono creati degli interessan- ti effetti lungo i pavimenti attraverso i vuoti centrali.


ESPAÑOL


Diseñado por los arquitectos Holandeses Mecanoo, quienes ganaron la licitación en Agosto de 2008, este moderno “Palacio de la Gente”, tal como lo describió Francine Hou-


ben, director creativo de Mecanoo, presenta un diseño de iluminación de Happold Lighting. La fachada transparente se encuentra envuelta en un friso de metal de círculos conectados, haciendo referencia al pasado industrial de Birmingham. Desde el interior, los círculos ofrecen un nue- vo panorama de la ciudad. El interior está basado sobre una secuencia de rotondas - huecos circulares que forman el corazón del edificio, culminando con una impactante Rotonda de Libros. La estrategia para los controles del edificio fue clave en lograr los requerimientos del BREEAM, en donde las áreas perimetrales están conectadas con la luz natural, toda la parte trasera del edificio tiene detec- ción de ocupantes y el encendido/apagado programado, lo cual fue crítico para cumplir con los objetivos energéticos. Dentro del edificio, el modelado de la luz natural interior fue requerido en el tragaluz central para asegurar que cumpliría con el requerimiento de la columna de chime- nea para la estrategia de ventilación natural y que llevara la luz natural al espacio de circulación central, dado el diseño profundo del edificio en algunas zonas. Visual- mente los espacios son relativamente abiertos y no son uniformes lo que crea interesantes vistas a lo largo de las plantas a través de los huecos centrales.


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64  |  Page 65  |  Page 66  |  Page 67  |  Page 68  |  Page 69  |  Page 70  |  Page 71  |  Page 72  |  Page 73  |  Page 74  |  Page 75  |  Page 76  |  Page 77  |  Page 78  |  Page 79  |  Page 80  |  Page 81  |  Page 82  |  Page 83  |  Page 84  |  Page 85  |  Page 86  |  Page 87  |  Page 88  |  Page 89  |  Page 90  |  Page 91  |  Page 92  |  Page 93  |  Page 94  |  Page 95  |  Page 96  |  Page 97  |  Page 98  |  Page 99  |  Page 100  |  Page 101  |  Page 102  |  Page 103  |  Page 104  |  Page 105  |  Page 106  |  Page 107  |  Page 108  |  Page 109  |  Page 110  |  Page 111  |  Page 112  |  Page 113  |  Page 114  |  Page 115  |  Page 116  |  Page 117  |  Page 118  |  Page 119  |  Page 120  |  Page 121  |  Page 122  |  Page 123  |  Page 124  |  Page 125  |  Page 126  |  Page 127  |  Page 128  |  Page 129  |  Page 130  |  Page 131  |  Page 132  |  Page 133  |  Page 134  |  Page 135  |  Page 136  |  Page 137  |  Page 138  |  Page 139  |  Page 140  |  Page 141  |  Page 142  |  Page 143  |  Page 144  |  Page 145  |  Page 146  |  Page 147  |  Page 148  |  Page 149  |  Page 150  |  Page 151  |  Page 152  |  Page 153  |  Page 154  |  Page 155  |  Page 156  |  Page 157  |  Page 158  |  Page 159  |  Page 160  |  Page 161  |  Page 162  |  Page 163  |  Page 164  |  Page 165  |  Page 166  |  Page 167  |  Page 168  |  Page 169  |  Page 170  |  Page 171  |  Page 172  |  Page 173  |  Page 174  |  Page 175  |  Page 176  |  Page 177  |  Page 178  |  Page 179  |  Page 180  |  Page 181  |  Page 182