e maritiem technische opleidingen van ROC Friese Poort in Sneek zijn ver- huisd. De opleidingen Scheeps- en Jachtbouwkundige/ Maritieme Techniek (niveau 4), Watersportindustrie (niveau 2, 3 en 4) en Scheeps- en Jachtbouw (niveau 2 en 3) hebben een unieke leslocatie gekregen: een werf op watersportbedrij- venterrein ’t Ges in Sneek.
Op het ‘t Ges worden praktische vakken gegeven: scheepsmetaalbewerken, casco- bouw, scheepsinstallaties en (in de nabije toekomst) jachtschilderwerk. Er is een realistische werksfeer gecreëerd, compleet met hijskraan om boten uit het water te liften. Zo leren de studenten praktische vaardigheden aan. De theoretische vakken, bijvoorbeeld shipconstructor tekenen, wiskunde, natuurkunde en hydrostatica, worden gegeven in het gebouw aan de Harste in Sneek. Bij de locatie aan ’t Ges zijn ook enkele havenplaatsen beschikbaar. Boten die door studenten van ROC Friese Poort zijn gebouwd, komen daar te liggen.
Werken aan projecten
De opleidingen zijn zeer praktijkgericht. Studenten werken vaak aan projecten die op verzoek van externe partijen bij de school binnenkomen. Afgelopen schooljaar hebben vier studenten de nieuwe rond- vaartboot van Bolsward gebouwd. Deze zo- genaamde Westlandpraam is een elektrisch aangedreven (fl uister)boot waarvan het casco door twee studenten van Scheeps-
en Jachtbouw is gemaakt. Na afl evering van het casco hebben twee studenten van de opleiding Meewerkend voorman watersportindustrie het overgenomen en de boot verder afgebouwd.
Ook internationaal werken de leerlingen aan projecten. In Turkije hebben studen- ten samengewerkt aan de bouw van een houten boot, een 12-voets jol. Niet alleen leerzaam om te zien welke werkmethodes er in het buitenland zijn, maar ook om kennis te maken met andere culturen. Zeer praktisch als je kiest voor een opleiding in een internationaal opererende sector.
Studentenaantal stijgt Sinds ROC Friese Poort de maritiem technische opleidingen aanbiedt is het studentenaantal aanzienlijk gegroeid. Op dit moment volgen een kleine 130 studen- ten op verschillende niveaus, een BOL- of BBL-opleiding. Watersportindustrie is met 62 studenten nog steeds de grootste. De nieuwe opleiding Scheeps- en Jacht- bouwkundige/ Maritieme Techniek is dit schooljaar begonnen met zo’n 30 studen-
Friese Poort heeft ‘leswerf’ D
ten in het eerste en tweede jaar. De overige studenten zijn verdeeld over de BBL-oplei- dingen van Scheeps- en Jachtbouw en de Bedrijfsschool in Makkum.
Uit recent onderzoek naar de kwaliteit van het onderwijs, scoort ROC Friese Poort met de opleiding Scheeps- en Jachtbouw- kundige/ Maritieme Techniek zeer goed, ruim boven het landelijk gemiddelde. Met name de inhoud van de opleiding en de begeleiding van de docenten scoren goed. Een uitslag waar ROC Friese Poort erg trots op is.
Een werf op ‘t Ges in Sneek biedt een realistische werksfeer voor de studenten.
en groeiend aantal jongeren, momenteel zo’ 6.000, kiest voor het volgen van een (technische) beroepsopleiding bij de STC-Group. Dat is een groei van ruim een derde ten opzichte van het voorgaande schooljaar. Sommige opleidingen, waaronder de hbo-opleiding Scheepsbouwkunde/Maritieme techniek, verwelkomden zelfs 80 tot 100% meer eerstejaarsstudenten dan vorig jaar. Ook het aantal vmbo- leerlingen groeide sterk.
Volgens Erik Hietbrink, voorzitter van het college van bestuur van de STC-Group, is de verklaring voor deze groei simpel. “De afgelopen jaren heeft de STC-Group sterk ingezet op de ontwikkeling van de verticale onderwijs- en beroepskolom. Wij hebben € 45 miljoen extra geïnvesteerd in de kwaliteit van het technische beroepson- derwijs.” Dankzij die inspanningen biedt de STC-Group, de grootste vakinstelling in Nederland, op dit moment beroepsoplei- dingen van vmbo tot en met Professional Masters.
Dat deze geïntegreerde aanpak werkt, blijkt
volgens de opleiding uit de succesvolle start van de Rotterdam Mainport Univer- sity. Dit gezamenlijke initiatief van de STC-
Group en de Hogeschool Rotterdam kende dit schooljaar een vliegende start. In totaal verwelkomde de STC-Group dit schooljaar zo’n 2.700 nieuwe vmbo’ers, mbo’ers en hbo’ers, ongeveer 800 meer dan vorig jaar. Ook de komende jaren blijft de STC-Group investeren in de kwaliteit van het onder- wijs. Hietbrink: “Wij leiden niet op voor de fun, maar voor een baan in de haven, scheepvaart, scheepsbouw, logistiek en procesindustrie. Dat betekent dat wij voortdurend zullen blijven investeren in de kwaliteit van docenten, faciliteiten en lesmateriaal. Alleen dan zijn wij in staat om die vakmensen op te leiden waar bedrijven op zitten te wachten. Slimme bedrijven hebben geen behoefte aan bedrijfsscholen, wel aan een goede vakinstelling zoals de STC-Group.”