922 | WEEK 42-43 16 OKTOBER 2019
ASV twijfelt aan intenties van werkgroep hardheidsclausule
ROTTERDAM Schippersbond ASV plaatst openlijk vraagtekens bij de werkgroep hard- heidsclausule, die eerder dit jaar samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de brancheorganisaties BLN en het CBRB in het leven is geroepen. Een laagdrempelig beroep doen op de uitzonde- ringsregels (via de hardheidsclausule) voor strengere Europese geluidseisen in 2020 moet een ongewenste sanering van de bin- nenvaartvloot voorkomen.
De Algemeene Schippers Vereeniging blijkt eerder deze maand namelijk tijdelijk buiten de werkgroep te zijn geplaatst, vanwege een ongelukkige krantenpublicatie. Daarin geeſt de schippersbond aan voor 2020 geen heil meer te zien in een snelle aanpassing van de Europese scheepvaartregels. “Op de wijze waarop het nu gaat, is dat onmogelijk”, zo be- vestigt ASV-woordvoerster Sunniva Fluitsma. “Een ernstige zaak, want we weten allemaal dat vanaf 2020 de geluidseisen een grote rol gaan spelen bij de keuringen”.
Volgens de ASV heeſt de werkgroep ‘weinig bewogen’ om vaart te zetten achter de doelen waarvoor ze ooit is ingesteld. Fluitsma: “Zo is er nog geen brief opgesteld, maar ook nog geen mailwisseling in de werkgroep geweest met de vraag hoe het staat met het opstellen
van de brief”. De ASV vraagt zich af of het mi- nisterie nut en noodzaak wel ziet van de werk- groep: “Dit vermoeden wordt nog maar eens bevestigd doordat het ministerie er een mail uit doet gaan naar alle leden van de werk- groep, met de suggestie de werkgroep maar op te heffen, op basis van een niet-geveri- fieerd krantenartikel. Hieruit maakt de ASV op dat het ministerie helemaal geen zin heeſt in een werkgroep en met tegenzin haar opdracht uitvoert”.
Oproep aan schippers ‘Opvallend’ noemt de ASV dat de branche- organisaties CBRB en BLN geen contact over deze kwestie hebben gezocht met de ASV. Het CBRB is inmiddels al enkele weken bezig om naar afspraak in de werkgroep een voorstel te schrijven van de oproep aan de schippers om een hardheidsclausule voor de regelgeving aan te vragen, maar die is er nog niet. Wel zou het jubilerende CBRB een dag na de conclusie van het ministerie (dat de ASV geen deel meer uit wenste te maken van de werk- groep) een reactie gereed hebben gehad - over hoe men verder wilde in de werkgroep. Inmiddels is er een ‘verhelderend’ telefoon- gesprek geweest tussen ASV en het minis- terie, waarbij is afgesproken dat de ASV ge- woon deel blijſt uitmaken van de werkgroep hardheidsclausule.
‘ER ZIJN INEENS MINDER SCHEPEN NODIG’ Stikstofeffect treſt de binnenvaart
ROTTERDAM De Nederlandse binnenvaart is een bijkomend slachtoffer van de stikstof- problematiek, die een deel van de grote bouwprojecten in ons land heeſt stilgelegd of vertraagd. Door een uitspraak van de Raad van State eind mei over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) is de vergunningver- lening vrijwel tot stilstand gekomen. Sinds 11 oktober geven de provincie weliswaar nieuwe vergunningen af, maar de schade is groot.
Als neveneffect wordt de natte schakel van de vervoersketen voor bouwmaterialen en grondstoffen merkbaar getroffen, hoewel har- de cijfers ontbreken. “De binnenvaart heeſt er direct last van, als diverse bouwprojec- ten tegelijk worden stopgezet en er bijvoor- beeld ook een kolencentrale op een lager pitje wordt gezet”, vertelt Henri van Sandijk van de binnenvaarcoöperatie PTC in Capelle aan den IJssel.
“Dat mag dan misschien wel een afgeleid ef- fect zijn, maar zoiets merken wij wel degelijk.
Want er zijn ineens minder schepen nodig”. Het liefste ziet Van Sandijk dat alle lopende bouwprojecten in elk geval doorgaan, omdat er anders een ‘keuze tussen milieu en econo- mie’ moet worden gemaakt. Bij brancheor- ganisatie Koninklijke BLN-Schuttevaer is het stikstofeffect op de binnenvaartsector wel be- kend, maar stukken minder concreet dan een soortgelijke discussie rond de verlammende nieuwe PFAS-normen bij baggerwerken.
Grondverzet De afkorting PFAS staat voor poly- en per- fluoralkyl-stoffen. Dit zijn door de mens ge- maakte stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen. Die kunstmatige chemi- sche stoffen leggen nu op grote schaal bag- ger- en grondverzetprojecten stil. In samen- spraak met de Vereniging van Waterbouwers zijn er door BLN alternatieve oplossingen be- dacht, zoals het afdekken van baggerdepots met een schone kleilaag. BLN-woordvoerster Jolanda Dietvortst meldt dat de branche- vereniging zich vooral concentreert op de baggerproblematiek.
Eerste schepen door nieuwe Reevesluis
DRONTEN In het spuiseizoen van 28 okto- ber 2019 tot en met 31 maart 2020 wordt het scheepvaartverkeer inclusief recreatievaart door de nieuwe schutsluis (10,5 meter breed) van de Reevesluis geleid bij het Drontermeer. Dit omdat aannemerscombinatie Isala Delta daar op 28 oktober begint met de bouw van de spuisluis. Deze wordt gebouwd ten oos- ten van de schutsluis, op de plek waar nu de tijdelijke vaarweg ligt.
Om de werkzaamheden goed uit te kunnen voeren, wordt er een torenkraan op het mid- deneiland geplaatst, waarmee het benodig- de materiaal vanaf het bouwterrein over de schutsluis kan worden gehesen. Voor de vei- ligheid zijn er voor de scheepvaart passeer- vensters ingesteld.
Gedurende het spuiseizoen (28 oktober 2019 tot en met 31 maart 2020) staan de deuren van de schutsluis open en is passeren alleen
Situatieschets van de Reevesluis.
na aanmelding mogelijk. Beroeps-en recre- atievaartvaart moet zich minimaal vier uur van tevoren aanmelden voor passage tijdens één van de passeervensters. Tijdens werk- zaamheden staan de seinen standaard op dubbel rood en mag de scheepvaart niet pas- seren. Kijk voor meer informatie op www.
ruimtevoorderivierijsseldelta.nl/nl/reevesluis
MER-studie bredere Rijnbrug bij Rhenen
UTRECHT Voor een betere doorstroming op de N233 via de Rijnbrug in Rhenen tussen Gelderland en Utrecht, brengen beide provin- cies de milieueffecten van een gewenste verbre- ding naar tweemaal twee rijstroken in kaart.
Tot deze verbreding hebben de Staten van beide provincies inmiddels al besloten. Het onderzoek vindt plaats in de vorm van een Milieueffectrapportage (MER).
Van de bank af Tijd voor een bekentenis, maar wel eentje met een doel. Deze krant staat in het teken van de special Binnenvaart Carrière, want de sec- tor wordt momenteel geteisterd door perso- neelstekorten. Nu heb ik in mijn jaren op de redactie van de Scheepvaartrant al heel veel manieren langs zien komen om in de binnen- vaart terecht te komen, maar nét niet de mij- ne! Want eigenlijk is dat ooit uit vriendschap ontstaan. Door de massale ontlezing en de opkomst van het internetnieuws had ik al me- nig regionale dagbladtitel - waar ik destijds als schrijvend journalist werkte - ter ziele zien gaan. Dan kun je heel lang en vaak net op tijd overstappen naar steeds weer een nieuwe uit- gever, maar op een gegeven moment sta je vanwege je leeſtijd tóch zelf buiten de deur – op de stoep dus. En via het UWV beland je dan bijna als vanzelf langdurig thuis op de bank. En dat voor jaren. In tijden van crisis is het dan wel heel erg bijzonder om via een oude jeugd- vriend eens een weekje of dan weer telkens voor een paar dagen, te worden uitgenodigd
om mee op reis te kunnen op een binnen- vaartschip. Een cementtanker in mijn geval, die kriskras door het land voer en dan weer eens wat verderop in het Ruhrgebied moest la- den. Maar wat is dat voor mij een openbaring geweest! Om dagen, nachten en soms weken van huis te blijven en daar die akelige zitbank voor de tv eens onbezet te laten. Dus hierbij nog een klein tipje voor de arbeidsmarkt-com- municatie ten behoeve van de binnenvaart: werf eens gericht onder de langdurig werklo- zen van deze tijd, want die kunnen thuis van pure ellende wel tegen de muren opklimmen.
7
Tweede deurkas zeesluis IJmuiden afgezonken
IJMUIDEN Bij de aanleg van de nieuwe zee- sluis IJmuiden heeſt Rijkswaterstaat een be- langrijke mijlpaal bereikt. De tweede deur- kas (een caisson) voor de nieuwe sluis is succesvol afgezonken en ligt op zijn vas- te plek. In deze deurkas van het binnen- hoofd rolt straks de sluisdeur aan de kanaal- zijde in en uit. Er is tevens plaats voor een reservedeur.
In de afgelopen maanden heeſt het aanne- mersconsortium OpenIJ (een combinatie van BAM en VolkerWessels) het caisson ruim 18 meter gecontroleerd afgezonken. Een tech- nisch hoogstandje waarbij de deurkas cen- timeter voor centimeter op de juiste diepte werd geplaatst.
De deurkas is 81 meter lang, 55 meter breed en 28 meter hoog. Het gewicht bedraagt 150.000 ton. Daarmee is het bouwwerk aan- zienlijk groter dan de deurkas aan de zeezijde,
die een afmeting heeſt van 80 meter lengte, 26 meter breedte en 24,5 meter hoogte. Deze deurkas is vorig jaar al op zijn definitieve plek gelegd.
Robotarmen Het afzinken gebeurde door het zand onder de deurkas - met behulp van op afstand bestuur- bare spuitlansen - weg te spuiten. Robotarmen zorgden eveneens voor het afvoeren van het zand. Door camera’s op diverse plekken onder de vloer van het caisson, sensoren en meetin- strumenten werd dit proces zeer nauwgezet en 24/7 gemonitord. Nu het caisson op zijn plek ligt, wordt de ruimte onder de deurkas opge- vuld met beton. Ook wordt verder gewerkt aan de aansluiting op de drempel waar straks de deur overheen rijdt.
De nieuwe zeesluis wordt de grootste ter we- reld; van 500 meter lengte, 70 meter breed en een diepte van 18 meter.
Problemen met inname bilgewater
ROTTERDAM Er zijn deze week problemen bij het verwerken van bilgewater in onder meer Noord-Nederland, omgeving Nijmegen, Drechtsteden en Rotterdam. De inzamelaars kunnen het ingenomen bilgewater niet meer kwijt bij de verwerkers. Dat meldt SAB.
Verwerker MAIN BV in Amsterdam is gesloten en verwerker ATM in Moerdijk heeſt door om- standigheden een verlaagde verwerkingsca- paciteit. Daardoor lopen landtanks en inza- melschepen vol.
Er kan daardoor beperkt of geen bilgewater worden ingezameld in delen van Nederland. Het advies is om bilgewater af te geven in het buitenland of vooralsnog in Vlissingen, Terneuzen, Limburg of Amsterdam en IJmuiden. De SAB is zeer bezorgd over deze ontstane situatie en heeſt inmiddels dit zorgpunt neergelegd bij het Ministerie van Infrastructuur en Transport. Ook de binnen- vaartorganisaties zijn over de ontstane situ- atie ingelicht. De grootste problemen zouden inmiddels voorbij zijn.
AVERECHTS
Page 1 |
Page 2 |
Page 3 |
Page 4 |
Page 5 |
Page 6 |
Page 7 |
Page 8 |
Page 9 |
Page 10 |
Page 11 |
Page 12 |
Page 13 |
Page 14 |
Page 15 |
Page 16 |
Page 17 |
Page 18 |
Page 19 |
Page 20 |
Page 21 |
Page 22 |
Page 23 |
Page 24 |
Page 25 |
Page 26 |
Page 27 |
Page 28 |
Page 29 |
Page 30 |
Page 31 |
Page 32 |
Page 33 |
Page 34 |
Page 35 |
Page 36 |
Page 37 |
Page 38 |
Page 39 |
Page 40 |
Page 41 |
Page 42 |
Page 43 |
Page 44 |
Page 45 |
Page 46 |
Page 47 |
Page 48 |
Page 49 |
Page 50 |
Page 51 |
Page 52 |
Page 53 |
Page 54 |
Page 55 |
Page 56 |
Page 57 |
Page 58 |
Page 59 |
Page 60 |
Page 61 |
Page 62 |
Page 63 |
Page 64