search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
907 | WEEK 12-13 20 MAART 2019


GEDEPUTEERDE: ‘GROENE BINNENVAART GOEDKOPER, SNELLER EN EFFICIËNTER’ CLINSH-project voor duurzamere binnenvaart Europees uitgebreid met nog eens 20 schepen


Reders en schippers die willen deelnemen aan de praktijkproeven van CLINSH, kunnen een e-mail sturen naar tenderclinsh@pzh.nl en ‘Notify Tender CLINSH’ gebruiken als on- derwerp. Daarna ontvangen zij per e-mail een inschrijfformulier.


Nu al praktijkproef met 35 deelnemende schepen


Het CLINSH-project richt zich onder meer op de Antwerpse haven.


BRUSSEL De partners in het CLINSH-project (CLean INland SHipping) hebben op 13 maart opnieuw een beroep gedaan op de re- ders en schippers uit de Europese binnen- vaart om te investeren in een verbetering van de duurzaamheid van hun vloot of schip. Het gaat om de derde Europese inschrijving voor 20 praktijkproeven van dit project, dat ooit van start ging op 1 september 2016. Het aanbod geldt tot 22 april 14.00 uur van dit jaar.


JAN SCHILS


De totale kosten van het project, gesteund door het Europese Life fonds, bedragen 8,5 miljoen euro. Samen met dit Europese fonds investe- ren 17 partners uit verschillende landen als Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk in verschillende projecten die bijdra- gen aan een duurzame binnenvaart. “Een duurzame binnenvaart ligt binnen hand- bereik, maar dit vraagt wel een andere benade- ring door havens, vervoerders en verladers. In plaats van te steunen op certificaten voor be- paalde motoren en milieusystemen zouden zij moeten kijken naar de werkelijk geboekte milieuwinst door een schipper”, zo menen de partners van dit project.


De Zuid-Hollandse gedeputeerde Rik Janssen, die het consortium van CLINSH-partners voor- zit, wijst erop dat de binnenvaart van zichzelf al een duurzame vorm van transport is. Janssen: “Maar de binnenvaart kan nog duurzamer. Tot nu toe handelen klanten en ook havenbedrij- ven op bepaalde motortypen en milieusyste- men. Maar uit onze praktijkmetingen blijkt dat andere schepen minstens zo schoon kunnen zijn als gecertificeerde schepen. Verduurzaming van de binnenvaart kan dus goedkoper, sneller en efficiënter”.


Meetapparatuur


Op elk schip dat deelneemt aan de nieuwe CLINSH-praktijkproeven wordt - zoals dat reeds gebeurt bij het aan de gang zijnde project


- meetapparatuur geïnstalleerd, waarna de scheepsemissies gedurende ten minste één jaar continu worden gemeten. Dit levert waar- devolle informatie op over de milieupresta- ties en exploitatiekosten van de verschillende technologieën.


Maximaal 20 schepen, waarvan de eigenaars bereid zijn te investeren, kunnen deelnemen aan deze derde testfase. Daarbij worden de vol- gende brandstoffen en technologieën aan een nader onderzoek onderworpen: SCR gecombi- neerd met DPF, FWE of FWE+ in combinatie met (tijdelijk) GTL, Euro VI/ NRE, 100 procent elek- trisch en de installatie van elektronische com- mon rail-techniek. De projectleiding is ook op zoek naar schepen die als een controle een- heid bij proefvaart kunnen dienen met LNG-, CNG-, Euro VI-, CCR1- of CCR2-motor of hybride vermogen.


Compensatie Na de aanbesteding ontvangen de geselecteer- den een financiële compensatie voor hun deel- name aan het CLINSH-project. De reders krij- gen tot 50 procent terug van de kosten voor de aankoop en installatie van de technologie. Schippers die reeds emissiebeheersingstech- nologie of alternatieve brandstof hebben inge- voerd, kunnen tot 10.000 euro per schip ont- vangen. Alle CLINSH-deelnemers kunnen dus aanspraak maken op een financiële compensa- tie voor het beschikbaar stellen van informatie, die het projectmanagement nodig heeſt om de binnenvaartsector groener en sneller te maken.


De deelnemers kunnen waardevolle informa- tie vergaren over de verschillende beschikbare technologieën en de milieuvoordelen die wor- den behaald. Goede milieuprestaties kunnen schippers tevens helpen bij het verkrijgen van vrachtcontracten of van toegang tot havens. Schippers kunnen hiermee ook vandaag al een vergoeding krijgen voor het ombouwen van hun schepen, in plaats van te wachten tot deze veranderingen in de toekomst verplicht van ho- gerhand worden opgelegd.


Momenteel worden reeds op 35 binnen- vaartschepen met geavanceerde appara- tuur de werkelijke uitstoot tijdens het varen continu bijgehouden, aldus het projectma- nagement. De deelnemende schepen ma- ken gebruik van verschillende motoren en brandstoffen en van duurzame technieken zoals katalysatoren, nabehandelingssyste- men en roetfilters.


De deelnemende schippers krijgen een ver- goeding voor eventueel benodigde aanpas- singen aan hun schip en voor hun inzet. De gegevens die zij verzamelen, worden ge- bruikt om duidelijk te krijgen wat de milieu- winst is van de diverse technieken. Ook wordt de business case voor de schipper of reder – vraag: loont een bepaalde investe- ring in termen van geld en milieu? – inzich- telijk gemaakt. Dit levert nuttige informatie op voor andere schippers en voor overhe- den, financiële instellingen en belangen- organisaties die willen bijdragen aan een duurzame binnenvaart.


Volgens het projectmanagement krijgen nu reeds schippers die kunnen aantonen dat zij een schoon of duurzaam schip hebben, be- paalde praktische voordelen. Daarbij gaat het om kortingen op lig- en havengelden of een hogere prijs voor het vervoeren van la- ding. De investeringen voor een individuele schipper om zijn of haar schip te verduurza- men, zijn echter vaak hoog.


En technieken waarvoor geen certificaat be- schikbaar is, leveren geen directe voorde- len op in de bedrijfsvoering. Daardoor blij- ven op dit moment nog kansen onbenut om de gehele Europese vloot aan binnenvaart- schepen verder te verduurzamen. De part- ners binnen CLINSH willen daar verandering in brengen, door de te boeken milieuwinst van alle beschikbare technieken in beeld te brengen.


u


ROTTERDAM Met een bijeenkomst in de Van Ghentkazerne is donderdag 7 maart de 42ste editie van de Wereldhavendagen of- ficieel afgetrapt. Ook werd hierbij het con- tract tussen Port of Rotterdam en Stichting Wereldhavendagen verlengd.


De 42ste editie van het grootste jaarlijkse ma- ritieme evenement van Nederland vindt dit jaar plaats op 6, 7 en 8 september. Het thema is ‘MariTeam’. Hiermee wil de organisatie aan- dacht vragen voor alle teamspelers die da- gelijks keihard werken aan het succes van de Rotterdamse haven. Het thema biedt ruimte om te laten zien welke beroepen er zijn in de haven, welke ontwikkelingen er plaatsvinden en in welke verrassende combinaties bedrij- ven samen maritieme uitdagingen aangaan.


Contractverlenging Centrale moment van de aſtrap was de ver- lenging van het contract tussen Port of Rotterdam en de Stichting Wereldhavendagen voor de komende vijf jaar. Allard Castelein, directeur van Port of Rotterdam: “Voor de Rotterdamse haven is het van groot belang om regelmatig de poorten open te gooien. Dat doen we jaarlijks samen met de Stichting Wereldhavendagen. Als ons boegbeeld brengt de Wereldhavendagen bedrijven en publiek samen, om ze te laten ervaren hoe het is om in de haven te werken, wonen en stude- ren. De haven van Rotterdam en Stichting Wereldhavendagen zijn daarmee al jaren een team. Vandaag leggen we vast, dat we ook in de komende vijf jaar een team blijven”.


Lezers van de e-paper kunnen hier de nieuwe trailer van het CLINSH-project bekijken


Na ruim tien jaar ‘smeken en bidden’ heeſt de binnenvaart eindelijk een Europese oud-voor-nieuwregeling. Per 1 januari 1990 mag men inschrijven voor de slooprege- ling en al op 1 mei van dat jaar treedt de regeling in werking, zo heeſt de raad van transportministers der EG dinsdag 14 maart in Brussel besloten. Toch is dat laatste voor veel betrokkenen te laat. ‘Nu hebben de makelaars alsnog anderhalve maand om nieuwbouwschepen te bestellen’, klinkt het in bondskringen.


20 JAAR GELEDEN


9


SCHEEPVAARTKRANT 30 JAAR GELEDEN


De Belgische schippers voegen de daad bij het woord. Enkele weken na de eerste vergadering in Antwerpen heeſt meer dan de helſt van de 600 deelnemers de bijdrage voor het Beter Binnenvaart Team / Équipe Batellerie Meilleure (BBT-EBM) al betaald. Nadat het BBT op de koffie was genodigd bij Promotie Binnenvaart Vlaanderen, heeſt het Team een ‘staten-generaal’ bijeenge- roepen. Daarin zitten vertegenwoordigers van alle schippersorganisaties, bonden en coöperaties.


10 JAAR GELEDEN


Port of Rotterdam verlengt contract met Stichting Wereldhavendagen voor vijf jaar


World Port Week De Wereldhavendagen is dit jaar voor het eerst onderdeel van de World Port Week, een initiatief van Rotterdam Festivals. Vanaf 1 sep- tember staat de stad al in het teken van aller- lei havenactiviteiten. De Wereldhavendagen vormt het sluitstuk van de week. Johan Moerman, directeur van Rotterdam Festivals: “Het Rotterdamse evenementenbeleid is nauw verweven met de sterke punten van de stad. Het is dan ook vanzelfsprekend dat de Wereldhavendagen een van de belangrijkste evenementen is. Net als bij de Art Rotterdam Week en North Sea Jazz hebben we de ambitie om uit te groeien naar een mooie week, waarin heel Rotterdam ieder jaar weer samen de ha- ven viert”.


Eind maart 2009 is de belemmerende brug over het Delenkanaal verleden tijd. De gemeente Oss werkt daarnaast steeds aan verdere verbeteringen van het kanaal en de haven. Ze heeſt zich met twee projecten aan- gemeld voor subsidie uit de pot die bestemd is voor het verbeteren van havens. “Op 23 maart wordt de veertig jaar oude hefbrug verwijderd. Dan is de vierlaags-container- vaart door het Burgemeester Delenkanaal naar de havens van Oss een feit”, vertelt wethouder Jan van Loon.


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64  |  Page 65  |  Page 66  |  Page 67  |  Page 68  |  Page 69  |  Page 70  |  Page 71  |  Page 72  |  Page 73  |  Page 74  |  Page 75  |  Page 76