907 | WEEK 12-13 20 MAART 2019
MET DE EENMASTKLIPPER DE HOGE WIER DE DAGTOCHTENMARKT OP “Dit is het moment voor dagtochten”
Charterreder Joost Martijn heeſt vertrouwen in de economie en breidde zijn vloot uit met een schip voor de dagtochtenmarkt, de zeil- klipper De Hoge Wier. “Onze zakelijke klan- ten gebruiken ons schip om hun klanten een mooie dag te bezorgen”.
HEERE HEERESMA JR.
De vloot van Joost Martijn (1976) en zijn vrouw Anna Glas (1984) bestaat uit de eenmasttjalk Overwinning en de tweemastklipper Isis, waar- mee meerdaagse vaartochten worden gemaakt. Sinds maart 2018 maakt de eenmast zeilklip- per De Hoge Wier (24,95 x 5,24 meter, 165 vier- kante meter grootzeil, 150 pk Daf) deel uit van hun vloot. Het schip is speciaal ingericht voor dagtochten met grote gezelschappen. “We heb- ben voor uitbreiding gekozen met een dagtoch- tenschip, omdat we dat nog niet hadden”, zegt Joost Martijn. “De andere schepen varen vanuit Harlingen en dit schip vanuit Muiden. En omdat ikzelf in Amsterdam woon, is het ook bedoeld om werk bij huis te hebben”.
Wat waren de zakelijke overwegingen? “Ik dacht dat de economie aan het aantrekken was en dat de mensen het zat waren om het zuinig aan te doen. Er ontstaat krapte op de arbeidsmarkt en daardoor moeten bedrijven iets doen om perso- neel aan zich te binden. En daarom dacht ik dat dit het moment was voor dagtochten”. Neemt de belangstelling voor meerdaagse tochten af? “Nee hoor, dat blijſt. Volgens mij gaat het met de branche als geheel goed. Ik hoor van veel col- lega’s dat het beter gaat, dat ze meer aanvragen en meer boekingen hebben”.
Wedstrijdzeilen Martijn kreeg De Hoge Wier in november 2017 te koop aangeboden door de vorige eigenaar, Sacha Emmerik, en in maart 2018 was de koop rond. Hij heeſt er weinig aan moeten doen, be- halve onderhoud. Martijn en Glas verhuren hun schepen zelf. “We hebben onze eigen boekings- kantoren, de Gouden Vloot en Muiden Maritiem. De Gouden Vloot opereert vanuit Harlingen en Muiden Maritiem vanuit Muiden. We verhuren onze eigen schepen en die van collega’s”.
COLUMN
Duisenburgh Jack Verkamman
DSI senior vermogensadviseur en financieel planner bij Duisenburgh Vermogensregie Verkamman heeſt veel meer te bieden dan alleen beleggen. Zelf zegt hij daarover: Kies een partij waar uzelf centraal staat en niet een bank of beheerder.
E
jmverkamman@duisenburgh.nl T 085 - 4 894 894 of 06-5 2525 994 (direct)
I
www.duisenburgh.nl/verkamman
Voor Martijn mag er vanuit de gemeentes wel wat meer waardering komen voor de zeilende chartervaart en de ondernemers die de sche- pen in de vaart houden. “De havengelden zijn hoog en de toeristenbelasting is vaak een melk- koe van de gemeente. De belasting die betaald wordt door de charterondernemers wordt vaak niet één op één gebruikt om betere faciliteiten voor de chartervaart te maken”.
Joost Martijn in het ruim van De Hoge Wier. “Het is heel geschikt om als vergaderlocatie te gebruiken of voor relatiedagen”.
Foto’s Heere Heeresma jr.
Op De Hoge Wier kunnen maximaal zestig men- sen een dagtocht maken en als het schip voor de wal blijſt kunnen er zeventig mensen aan boord. “Het is heel geschikt om als vergader- locatie te gebruiken of voor relatiedagen, onze zakelijke klanten gebruiken ons schip om hun klanten een mooie dag te bezorgen”.
Vaart het schip altijd vanuit Muiden? “Eigenlijk maakt ons dat niet uit. Als mensen ergens an- ders vandaan willen varen, dan varen we het schip over. Maar gebruikelijk is Muiden. Dat proberen we zo te verkopen, omdat we den- ken dat we zo de mooiste reis kunnen aanbie- den. Het hangt van de reis af waar je dan heen gaat. Gaat het om het zeilen of gaat het om de bestemming? Je kunt naar Pampus, naar Marken of naar Volendam, naar Hoorn of naar Amsterdam. Er zijn allerlei mogelijkheden te verzinnen op het Markermeer. Een meerdaagse reis kan ook, maar dan wordt er overnacht in een hotel”.
Martijn wil ook wedstrijden gaan zeilen met De Hoge Wier. “Ik vind wedstrijdzeilen het al- lerleukste wat je kunt doen. Ik heb met de Overwinning altijd wedstrijden gezeild tegen De Hoge Wier, dat was de grote concurrent. We wonnen zo’n beetje om de beurt. De Hoge Wier heeſt alle wedstrijden voor dit scheepstype
meerdere keren gewonnen. Eigenlijk jammer dat die concurrent nu is weggevallen. Het plan is om dit jaar een wedstrijdteam op De Hoge Wier te zetten, misschien al voor de Pieperrace”.
Hospitality De zeilende chartervaart heeſt nu een jaar ervaring met de Europese richtlijn op de pakketreizen. “Ik ben erg blij met de BBZ (Belangenvereniging Beroepszeilvaart), volgens mij verzetten die enorm veel werk voor de bran- che”, zegt Martijn. “Via de BBZ hebben we een garantiefonds geregeld bij STO Garant. Je be- taalt inleggeld en een percentage van je omzet, waaruit mensen die gedupeerd worden schade- loos worden gesteld. Als dagtochtenschip heeſt De Hoge Wier niets met pakketreizen te maken, dus dat is relaxed”.
Volgens Martijn gaat het met de zeilende char- tervaart beter dan ooit. “Niet per se vanwege het geld dat wordt verdiend, maar de schepen worden mooier, de schippers worden profes- sioneler. Ze zijn meer gefocust op klantte- vredenheid, eerst ging het om het hebben van een schip en die klanten mochten mee. Nu is dat echt verschoven naar gastvrijheid en zijn ondernemers bezig met hospitality”.
Naviducten “Ik denk dat de rest van Nederland een voor- beeld kan nemen aan de naviducten in Friesland”, vervolgt Martijn. “Als ze die brug over het IJ zouden bouwen, zou dat economisch su- perdom zijn. Het enige wat Nederland speciaal maakt, is het water en de waterkant, niet het land. Als men dat eens zou beseffen, zou daar veel economisch voordeel mee behaald kunnen worden. Het zou goed zijn om te beseffen wat er eerst was. Eerst was er het water en pas later is er een brug gekomen om de voetganger, de fiet- ser en de automobilist eroverheen te helpen. Nu lijkt het of die brug openstaat om een schip er- door te laten, maar eigenlijk is het andersom. Die brug mag af en toe eventjes naar beneden om de mensen over het water heen te laten dat er al was. denk ik dat leuker van
die naviduc- is er minder soepeler”.
Als we er zo naar kijken, Nederland daar mooier en wordt. Daarom moeten ze ten verder uitbouwen, dan irritatie en gaat alles veel
19
Op koers met uw vermogen 15 Uit de adviespraktijk (deel 1)
Dit is de eerste column over praktijksituaties bij beleggen. Het doel van deze serie is om aan de hand van sprekende gebeurtenissen uitleg te geven over kansen en bedreigingen bij beleggen. Doe er uw voordeel mee!
Gouden tip Het is inmiddels alweer jaren geleden dat ik op een mooie winterdag, een klant in de spreek- kamer kreeg met een opvallend verhaal. Hij vertelde mij dat hij een winterborrel had gehad met wat vrienden. Naast de sterke ver- halen van strenge winters uit het verleden en de schaatsprestaties, ging er ook een serieuze gouden beleggingstip over tafel; die heb ik goed onthouden. “Dit aandeel wil ik direct kopen. Mijn hele spaarvermogen moet er in, maar wel snel; ik wil de boot niet missen”. “Voordat dit verhaal in de krant komt, wil ik een positie hebben. De koers moet hierdoor een enorme impuls krijgen, per slot van reke- ning is het nu afgeprijsd..” Het kon niet stuk, zo overtuigd was hij van de ‘gouden tip’ die hij te horen had gekregen.
Wat was die gouden tip dan? Deze klant had een grafiek te zien gekregen van een IT-aandeel. De koers van dit aandeel was reeds fors onderuit gegaan. In een periode van zes maanden was er nog maar de helſt van over. Het aandeel was nu dus ‘goedkoop’ geworden. Bovendien zou deze IT-onderne- ming een deel van haar activiteiten verkopen. Hierbij kon dan een enorme boekwinst gereali- seerd worden.
Weet u nog van toen? Deze anekdote komt uit de periode van de IT-bubble, rond het jaar 2000. Het was de tijd van HCS, Begemann, Baan, Tulip, KPN Qwest, CMG, Getronics, Versatel en World-Online. Kent u ze nog? Het was een tijdperk waarin het voor een beleggingsadviseur lastig was om te bewijzen dat het anders moest dan uitsluitend te beleggen in IT-aandelen, het kon immers niet op! Beleggers (zeg: speculanten) wilden uitsluitend profiteren van de enorme koersstij- gingen in de IT-sector (soms wel 150 procent op jaarbasis). Aandelen als Koninklijke Olie, DSM, Unilever waren met rendementen van 8 – 10 procent veel te saai. We weten inmiddels hoe de IT-bubble uit elkaar spatte ..
De lessen hieruit In de tijd van de IT-bubble liepen ‘beleggers’ als kuddedieren achter elkaar aan; niemand wilde de boot missen. Massaal stapte men in. Zolang dat gebeurt blijſt een koers inderdaad omhoog gaan. Immers, de vraag is dan groter dan het aanbod. Maar waren deze aandelen die hogere koers wel waard volgens de (ver- wachte) koers-winstverhoudingen? Welnee, het was niets meer dan ‘gebakken lucht’; de waarderingen sloegen op dat moment nergens meer op. De markt was volledig in de ban van het sentiment. Emotie bij beleggen is gevaar- lijk! Zeker, wanneer u individueel belegt is het van groot belang om de getallen en perspec- tieven achter het betreffende aandeel te ken- nen. Goed onderzoek kan veel teleurstellingen voorkomen.
Zorg altijd voor juiste spreiding in een beleg- gingsportefeuille. Dit klinkt wellicht saai, maar dit is één van de belangrijkste fundamenten om het risico bij beleggen te reduceren, dat geldt niet minder bij spreiding over bedrijfs- sectoren.
Laat u niet van de wijs brengen met ‘gouden tips’. Doorgaans is dit niet meer dan borrel- praat, trap er niet in! Een lagere aandelen- koers wil niet zeggen dat een aandeel ‘goed- koop’ is: financiële markten prijzen alles direct in, wanneer een koers halveert is er veelal iets aan de hand. Onderzoek dit goed, ga niet over één nacht ijs!
Risico: een hoog rendement nastreven bete- kent ook veel risico nemen. Immers, als er veel te winnen is, kunt u ook veel kwijtraken. Past dit wel bij u?
Laat u eerlijk voorlichten door een bank- onafhankelijk adviseur.
Méér dan alleen beleggen
Maak uw vermogensdoelen bereikbaar. Laat u bank-onafhankelijk adviseren. Afspraak bij u thuis, zaak of kantoren te Stellen- dam, Barendrecht, Sint-Annaland en Yerseke. Zes dagen per week beschikbaar, ook ’s avonds!
Page 1 |
Page 2 |
Page 3 |
Page 4 |
Page 5 |
Page 6 |
Page 7 |
Page 8 |
Page 9 |
Page 10 |
Page 11 |
Page 12 |
Page 13 |
Page 14 |
Page 15 |
Page 16 |
Page 17 |
Page 18 |
Page 19 |
Page 20 |
Page 21 |
Page 22 |
Page 23 |
Page 24 |
Page 25 |
Page 26 |
Page 27 |
Page 28 |
Page 29 |
Page 30 |
Page 31 |
Page 32 |
Page 33 |
Page 34 |
Page 35 |
Page 36 |
Page 37 |
Page 38 |
Page 39 |
Page 40 |
Page 41 |
Page 42 |
Page 43 |
Page 44 |
Page 45 |
Page 46 |
Page 47 |
Page 48 |
Page 49 |
Page 50 |
Page 51 |
Page 52 |
Page 53 |
Page 54 |
Page 55 |
Page 56 |
Page 57 |
Page 58 |
Page 59 |
Page 60 |
Page 61 |
Page 62 |
Page 63 |
Page 64 |
Page 65 |
Page 66 |
Page 67 |
Page 68 |
Page 69 |
Page 70 |
Page 71 |
Page 72 |
Page 73 |
Page 74 |
Page 75 |
Page 76