This page contains a Flash digital edition of a book.
871 | WEEK 44-45 01 NOVEMBER 2017


BLN-SCHUTTEVAER VERLIEST TWEEJARIGE STRIJD Afwaardering gemeentesluis Waalwijk een feit ondanks verzet


7 Ff dimmen Ontwerp voor de nieuwe haven, parallel gelegen aan de Bergsche Maas.


WAALWIJK Een tweejarige strijd van binnen- vaartbranchevereniging Koninklijke BLN- Schuttevaer heeſt de afwaardering van de gemeentesluis in Waalwijk uiteindelijk niet kunnen verhinderen. De Waalwijkse ge- meenteraad heeſt afgelopen donderdag 26 oktober namelijk een havenverordening aangenomen, waarin is opgenomen dat de schutlengte van de gemeentesluis Waalwijk ingekort wordt van 86 naar 82 meter.


Hiermee is het beperkte gebruik van de sluis Waalwijk een feit, ondanks de vele pogingen van BLN-Schuttevaer om dit voornemen een halt toe te roepen. De gemeente bleek op het laatste moment niet bereid om in de buidel te tasten om te voorzien in de noodzakelijke veiligheidseisen.


“We zijn diep teleurgesteld”, reageert voorzitter Marcel van Schijndel van de regionale afdeling de Amer van BLN-Schuttevaer. “We hebben in de afgelopen twee jaar alle denkbare argumen- ten op tafel gelegd. We hebben vergaderd met de gemeente, ingesproken op raadsvergaderin- gen, brieven geschreven, deskundigen geraad- pleegd en betrokkenen gemobiliseerd. Maar het heeſt helaas niet het gewenste resultaat opgeleverd. We hebben het voorstel vorig jaar nog kunnen tegenhouden, maar na aanvullend onderzoek door de gemeente is het vandaag alsnog aangenomen”. De sluis moet voldoen aan de nieuwe machi- nerichtlijn en dan gelden extra veiligheidsei- sen die leiden tot inperking van de schutleng- te. De sluis alsnog geschikt maken, kost naar


schatting 800.000 euro en dat wil de gemeente niet uitgeven. “Voor ons als branchevereniging van de binnenvaart is elke vorm van afwaarde- ring een groot verlies en daarmee onbespreek- baar. Wij willen dat het vaarwegennet tot in de haarvaten optimaal voor de sector beschik- baar blijſt. We hebben een gedifferentieerde vloot en er is werk voor elke scheepsmaat. We willen de logistiek kunnen bedienen op elk niveau”.


Nieuwe haven Het is overigens ook weer niet zo dat de ge- meente Waalwijk de binnenvaart nu de rug toe keert. Er komt buiten de sluis een geheel nieu- we haven voor de binnenvaart, direct achter de Bergsche Maas die in 2020 operationeel moet zijn. De meeste bedrijven verhuizen naar deze nieuwe haven. De grootste maat schepen kun- nen straks Waalwijk blijven bereiken en het verkeer naar de haven achter de sluis vermin- dert sterk. Hiermee zet de gemeente toch nog in op vervoer over water. “De sluis blijſt toe- gankelijk voor schepen tot 82 meter, maar ex- tra investeren om de binnenhaven geschikt te houden voor schepen tot 86 meter zat er dus helaas niet in. Hoewel het in Waalwijk op het laatste moment niet is gelukt om de beperking van de schutlengte tegen te gaan, blijven wij lobbyen voor onze achterban en een robuust en betrouwbaar vaarwegennetwerk. Vervoer over water is niet alleen duurzaam en prijsgun- stig, maar heeſt ook nog veel ruimte beschik- baar om de congestie van de weg op te vangen. Heel verstandig om daar als gemeente in te in- vesteren”, besluit Van Schijndel.


Vond u het ook zo fijn dat het vanochtend weer ietsje eerder licht was? Maakte dat het uit bed komen weer net iets makkelijker? Of heeſt u kinderen die nu niet te genieten zijn, omdat ze eerst even moeten wennen aan dat uurtje tijdverschil? In dat geval wens ik u alvast veel succes. Traditiegetrouw was er ook dit jaar weer een discussie over de zo- mer- en wintertijd. Is het onzin en moet het worden afschaſt of kunt u zich wel vinden in de duurzame reden die erachter zit? Door de klok een uur vooruit te draaien vanaf eind maart tot eind oktober, wordt het in de avond later donker en kunnen de lichten een uur langer uit blijven. Zonder zomertijd wordt het eind juni al heel vroeg licht, rond 4.30 uur, en om 21.00 uur ’s avonds weer donker. Nederland is een van de meest verlichte landen op aarde en wordt elk jaar lichter. Al dat licht kost veel energie en daar- naast verstoort het de nachtelijke natuur. Ook in havengebieden staat het licht vaak wel 24 uur per dag aan. De werkzaamheden gaan immers dag en nacht door en lichten kunnen niet zomaar gedoofd worden. Toch lijkt de lichttoename te stoppen, onder andere door gebruik te maken van ledver- lichting en door op steeds meer plekken het


licht te doven of dimmen. Ook Zeeland Se- aports geeſt aan te werken met 100 procent led openbare verlichting in het havengebied. Sinds de invoering van deze verlichting bespaart Zeeland Seaports ruim 108.000 Kwh per jaar op de openbare verlichting in de haven van Terneuzen en Vlissingen. Een gemiddeld Nederlands huishouden gebruikt 3500 Kwh per jaar. Tijdens de Nacht van de Nacht, van 28 op 29 oktober, waren er in heel Nederland activiteiten georganiseerd in het donker en doofden vele bedrijven en gemeenten hun lichten om op die manier aandacht te besteden aan de gevolgen van al dat licht. Als dat uurtje tijdverschil helpt om ons landje weer iets duurzamer te maken, dan is er toch geen reden voor discussie? Toch zijn er mensen en dieren die ook nadelige gevolgen ondervinden. Men ervaart bijvoorbeeld meer stress met dank aan die zestig minuten verschil. Schijnbaar komen er zelfs meer hartinfarcten voor in de week na het invoeren van de zomertijd. En: ‘ook koeien verwachten op een bepaalde tijd gemolken te worden’, haalt de website weer.nl aan als nadelig voorbeeld van de zomer- en wintertijd. Tsja, al die loeiende koeien op de vroege ochtend geven van de stress misschien wel weer minder melk met energievretende gevolgen van dien…


Besluit inperking schutlengtes sluizen in Flevoland uitgesteld


LELYSTAD Het besluit over de aanpassing van schutlengtes voor de sluizen in Flevoland is uitgesteld. De provincie Flevoland wil eerst nog verder onderzoek doen en in overleg tre- den met onder meer de binnenvaartsector.


Het plan was de schutlengtes voor de Noorder-, Zuidersluis en Urkersluis te beper- ken, waardoor de allergrootste schepen niet meer door de sluizen zouden kunnen. De maximalisering van de schutlengtes was be- doeld om de veiligheid te vergroten. Het plan zou grote gevolgen hebben voor de scheep- vaart die gebruikmaakt van de sluizen in Flevoland. De wijzigingen zouden volgens ASV in elk geval 15 schepen treffen die de Noorder- en Zuidersluis geregeld gebruiken. Bij de Urkersluis zou het gaan om 13 schepen.


Opleidingsschip Themis II kan voorlopig blijven varen


ANTWERPEN Het Gemeenschapsonderwijs en de DAB Vloot zijn op weg naar een akkoord om de toekomst van het opleidingsschip Themis II te verzekeren. De noodzakelij- ke aanpassingswerken om het vaarcertifi- caat van het schip te verlengen, gebeuren in 2018. Dit vernam Vlaams volksvertegen- woordiger Bert Maertens (N-VA) in antwoord op zijn parlementaire vraag over het dossier aan Vlaams minister van Openbare Werken en Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).


De Themis II is hét opleidingsschip bij uit- stek van de binnenvaartschool Cenflumarin. “De kostprijs om dit 52 jaar oude schip om te bouwen tot opleidingsschip be- droeg 3,6 miljoen euro. 85 procent hiervan werd gedragen door de DAB Vloot, de rest door het Gemeenschapsonderwijs”, legt Maertens uit. De DAB Vloot droeg het schip voor dertig jaar over aan de scheepvaart- school Cenflumarin, op voorwaarde dat het Gemeenschapsonderwijs (GO!) verder alle kosten zou dragen. Het huidige vaarcertificaat


verstrijkt binnenkort en de kosten om aan de wettelijke vereisten, bijvoorbeeld inzake elektriciteit, te voldoen, worden geschat op 250.000 euro.


“Er werd overeengekomen dat de kosten om het vaartuig Themis II aan te passen, zullen worden opgesplitst. De gebruikerskosten ten laste van het GO!, de eigenaarskosten voor DAB Vloot”, zo vult Vlaams volksvertegen- woordiger Annick De Ridder (N-VA) aan. De analyse van de noodzakelijke uitgaven is mo- menteel bezig. Op deze manier kan het tot een billijke verdeling van de kosten komen en zal het samenwerkingsakkoord tussen de DAB Vloot en GO! worden aangepast.


“De noodzakelijk aanpassingen om het schip verder gecertificeerd te houden, worden in de loop van 2018 uitgevoerd. Hiervoor werden al de nodige aanvragen gedaan. Ook de bespre- kingen rond het bijzonder statuut van dit op- leidingsschip voor wat de vaarten op de Rijn betreſt, zijn reeds aangevat”, besluit Maertens.


Gedeputeerde Staten liet 18 juli weten de toe- gangsregels te willen aanpassen. In de weken daarna tot aan 7 oktober waren er negentien reacties op het plan binnengekomen, vanuit onder meer de scheepvaartsector en gemeen- ten. Deze zienswijzen zijn voor de provincie aanleiding om meer tijd te willen nemen voor de plannen: “Op deze manier kan er recht worden gedaan aan de specifieke situaties en kan met een aantal indieners nog een gesprek plaatsvinden”, zo schrijſt de provincie.


stateninformatie.flevoland.nl/documenten/ ingekomen-stukken/DOCUVITP-2141833-v2- Voortgang-Ontwerpbesluit-schutlengte-en- schutten-met-open-brug.PDF


Inkomstenderving Schippersbond ASV voorspelde eerder al dat de plannen de economische inzet van de gro- tere schepen zou verminderen en tot inkom- stenderving zou leiden voor deze schepen. “Bedrijven die gebruik maken van aanvoer via de sluizen zullen minder schepen tot hun beschikking hebben. Dit leidt tot hogere prij- zen voor de aanvoer van grondstoffen, in een markt die toch al veel prijsdruk kent van het wegverkeer. U riskeert door het terugbrengen van maximale schutlengten dan ook een aan- zienlijke negatieve modal shiſt”.


Gedeputeerde Staten willen de cijfers rond- om het aantal gebruikers per sluis en de leng- te van de schepen helder in beeld krijgen. De economische gevolgen van de ontwerpbe- sluiten zullen worden uitgerekend door een onafhankelijk bureau en er wordt met onder meer gemeenten en ondernemers overlegd om eventueel andere oplossingen op tafel te krijgen. Totdat er overeenstemming is bereikt over de plannen, verandert er voor de scheep- vaart niets. Oorspronkelijk zou Provinciale Staten op 22 november over de plannen spreken.


Follow us on twitter volg ons op @scheepvaartkrnt


AVERECHTS


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64  |  Page 65  |  Page 66  |  Page 67  |  Page 68  |  Page 69  |  Page 70  |  Page 71  |  Page 72  |  Page 73  |  Page 74  |  Page 75  |  Page 76  |  Page 77  |  Page 78  |  Page 79  |  Page 80  |  Page 81  |  Page 82  |  Page 83  |  Page 84  |  Page 85  |  Page 86  |  Page 87  |  Page 88  |  Page 89  |  Page 90  |  Page 91  |  Page 92