This page contains a Flash digital edition of a book.
PROJECT SHOWCASE


Project Showcase Stunning Residential Pool In St Johns Wood, London


T


his elegant subterranean pool and leisure area is located in a large double basement development in the rear garden of a £5.8m luxury remodelling of a family home just around the corner from trendy Abbey Road Studios in London NW8. In addition to the swimming pool, the wellness area includes a fully air conditioned gym, steam room, lounging/yoga room and changing facilities, all finished in shades of sand to harmonise with the understated colour palette of the rest of the property. The space is directly connected to the lower ground floor of the main house by means of a spectacular glass staircase which complements the glass mosaic tiles of the interior of the pool. The spiral stairway provides a beautiful focal point as well as an abundant source of natural light which enters via the opening from the glazed atrium above. Ambient lighting in the area is streamed from inside recesses within the ceiling. The client brief was to install the largest pool that could comfortably sit within the area which is something we always recommend as it rapidly becomes a much used feature of the house and the dimensions therefore resulted in 9x4 metres. The lovely Italian glass mosaic tiles presented a precision fixing challenge in that they are


68 August 2013 SPN


clear so any imperfections behind them would show through and the thickness of 10mm required them to be drilled as opposed to cut when matching up around fittings. The underwater LED lights and fixtures are 316 grade stainless steel and provide an attractive contrast to the earth colours and materials used elsewhere. To accommodate some vigorous fitness swimming, a counter-current unit was installed at one end.


The pool part of the project took a year, which included a lengthy design and testing process of some special features. The architect introduced the stylish stainless steel water line detail for which several mock-ups in aluminium were required in order to achieve the exact measurements before the final template could be created for the costly polished stainless steel fabrication. The pit which houses the automatic pool cover making it disappear from sight when it is rolled back, is hidden behind a suspended wall above the water line and a concrete wall below the waterline separated by a 100mm slot for the cover to slide through. The swimming pool and plantroom look very neat and simple but is the result of complex planning, high dimensional accuracy and demanding teamwork. SPN


www.swimmingpoolnews.co.uk


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64  |  Page 65  |  Page 66  |  Page 67  |  Page 68  |  Page 69  |  Page 70  |  Page 71  |  Page 72  |  Page 73  |  Page 74  |  Page 75  |  Page 76  |  Page 77  |  Page 78  |  Page 79  |  Page 80  |  Page 81  |  Page 82  |  Page 83  |  Page 84  |  Page 85  |  Page 86  |  Page 87  |  Page 88  |  Page 89  |  Page 90  |  Page 91  |  Page 92