1032 | WEEK 02-03 10 JANUARI 2024
Afdeling Terneuzen uiterst kritisch over KBN ‘Zoals het nu gaat is Schuttevaer gedoemd te verdwijnen’
TERNEUZEN De afdeling Terneuzen van schippersvereniging Schuttevaer twijfelt openlijk over het voortbestaan van deze club. Op de traditionele jaarvergadering in zaal d’Ouwe Kercke in het oude centrum van de Zeeuwse havenstad was afdelings- voorzitter Johnny van IJk uiterst kritisch over het functioneren van de landelijke koepelorganisatie Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN), waar Schuttevaer een ledengroep van is.
MARK VAN DIJK
“Zoals het nu gaat, is Schuttevaer gedoemd te verdwijnen”, zo besloot Van IJk zijn jaar- rede voor een maar half gevulde zaal van toehoorders. Hij stelde in zijn toespraak dat zijn afdelingsbestuur het voorbije jaar wel vijſtig fysieke vergaderingen en bijeen- komsten heeſt bijgewoond, waarvoor KBN geen financiële vergoedingen wil verstrek- ken. Van IJk: “Na de fusie met het CBRB zijn alle vergoedingen die bestonden binnen de vereniging afgeschaſt. Ik hoop dat de nieu- we voorzitter en waarnemend directeur van KBN de waarde van deze bestuursleden in- zien en onze 174-jarige vereniging laten voortbestaan.”
Vanuit de zaal kwamen vele spontane steunbetuigingen en voorstellen om een
er dan met een gestrekt been in? Ik vind het prima!”
Afdelingsvoorzitter Johnny van IJk krijgt een gouden speld voor 25 jaar lidmaatschap opgeprikt door aſtredend penningmeester Rita Steenbergen. Links kijkt vicevoorzitter J.P. Kleine toe.
brandbrief op te stellen om aan het hoofd- bestuur te sturen. De algemene klacht is dat de historisch diep in de sector veran- kerde schippersvereniging binnen de KBN- structuur ‘op een zijspoor’ zou zijn gezet.
Bij de fusie met het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB) zou Schuttevaer vorig jaar niet alleen haar kroontje zijn verloren, maar ook haar tan- den. “De stem van de schipper dreigt verlo- ren te gaan”, klonk het uit de zaal.
Gestrekt been Om nog wat olie op het vuur te gooien, ver- telde Van IJk dat het hoofdbestuur een brief had rondgestuurd om de fusieperikelen als onderwerp op de jaarvergaderingen juist zo veel mogelijk te vermijden. Van IJk: “De ma- nier waarop we gefuseerd zijn, was al van de gekke. Want alleen zij die erbij aanwe- zig waren, hebben mogen beslissen. Maar het zijn de afdelingen die de regionale za- ken bepalen en ik wens daarbij niet als een hoop stront te worden behandeld. Gaan we
Werkzaamheden Julianakanaal: ‘Acht maanden is onacceptabel’
Schippers De Amer boos en bezorgd over staat van vaarwegen in de regio DRIMMELEN Aan de steiger van de haven in Drimmelen, aan boord van het gloednieu- we schip Z9, was donderdag 28 december de jaarvergadering van Schippersvereniging Schuttevaer, afdeling De Amer. Zoals in voorgaande jaren was het niet alleen een of- ficieel samenzijn van de vereniging, maar ook een sociale bijeenkomst met ruim vol- doende tijd voor een praatje onderling en een hapje en een drankje.
vertrouwen. Een langjarige visie lijkt te ont- breken, het lijkt vooral te gaan om het korte- termijnbeleid dat wordt uitgevoerd.” Vanuit de zaal wordt geopperd om eens flink uit te pakken en een rechtszaak aan te spannen te- gen de staat, om zo aandacht te vragen voor de problematiek. Het idee kon rekenen op enige bijval vanuit andere leden.
De Z9 is in 2023 nieuw in de vaart gekomen. Het was de eerste keer dat de jaarvergadering op deze locatie werd gehouden, beschikbaar gesteld door rondvaartbedrijf Zilvermeeuw, dat al vanaf het begin lid is van de regio-af- deling. Menig aanwezige maakte een com- pliment over het innovatieve nieuwe passa- giersschip dat volledig elektrisch is. Het gaf een mooie combinatie met de nostalgie: het was immers 62 jaar eerder in Drimmelen dat afdeling ‘De Amer’ is opgericht.
Behalve de leden van de verenigingsafdeling, waren er ook diverse sprekers, onder wie de havenmeester van het jaar, Nanda Boer, re- giocoördinator Jean-Pierre Dubbelman en andere belanghebbenden zoals onder ande- re wethouder Harry Bakker van de gemeente Drimmelen. Ook waren er drie jubilarissen, die elk 25 jaar lid zijn van de vereniging: Tonny van Strien, Johnny Schapers en Bert Leijten. Zij werden na de standaard vergaderpunten van het bespreken van de begroting en notu- len even in het zonnetje werden gezet.
Onderhoud Voor deze regio was, net als voor veel an- dere gebieden in Nederland, de staat van de infrastructuur en de kunstwerken van de vaarwegen het afgelopen jaar een heikel punt. Voorzitter Marcel van Schijndel in zijn jaarrede: “De staat ervan is onvoldoende te
Van Schijndel wees in zijn jaarrede verder op de problemen met het hoogwater en het strijken van stu- wen en sluizen, soms eerder dan nodig zou hoeven zijn. Maar ook het Wilhelminakanaal, waarvan onder an- dere Sluis IV ge- stremd is vanwege defecten, was een struikelblok het af- gelopen jaar. En dat blijkt nog niet over te zijn. Voor 2024 en later zijn er plannen om te werken aan die sluizen en ook de brug- gen in Tilburg moeten worden aangepakt, zo weet Leny van Toorenburg van Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN) te vertellen.
Marcel van Schijndel
'Een langjarige visie lijkt te ontbreken, het lijkt vooral te gaan om het
kortetermijnbeleid dat wordt uitgevoerd'
gaan duren, hoe beter voor de binnenvaart, is de algemene conclusie, want op nog meer stremmingen zitten de schippers niet te wachten. Regiocoördinator Jean-Pierre Dubbelman kan beamen dat schepen afgelopen jaar re- gelmatig stil hebben gelegen wegens geplan- de én niet-geplande stremmingen. Vooral dat laatste is hem een doorn in het oog. “Er zijn normen voor ongeplande stremmingen, maar voor Grave kwamen we daar al ver bo- ven uit.” Het is vol- gens hem belangrijk dat schippers blijven doorgaan wanneer ze niet verder kunnen va- ren door stremmingen of storingen. Hoe kort ook, al is het maar een brugwachter die te laat is of een slagboom die het niet doet waardoor een brug niet draait of er niet geschut kan
Het Julianakanaal staat ook op de plan- ning. Van Toorenburg: “We willen heel graag dat dit gefikst wordt ‘in de natte’, zodat de scheepvaart gewoon door kan gaan.” Of dat gaat lukken, is de vraag. De risico’s van het bouwen als er nog water door het kanaal stroomt, zijn relatief groot. Vorig jaar nog is de bouwkuip volgelopen. De bodem van het kanaal vormt er een uitdaging. “Niemand kan nog zeggen hoe lang het gaat duren”, zegt Van Toorenburg. “Het kan drie tot acht maan- den duren, maar acht is absoluut onaccep- tabel.” Hoe minder lang de werkzaamheden
worden. Zo moet goed duidelijk worden hoe groot en waar het probleem precies is. Qua nieuwbouw en andere projecten meldde hij dat het relatief stil lag, onder andere door de stikstofproblematiek, zoals in Waalwijk en Moerdijk. In Lage Zwaluwe moet weer ge- baggerd worden, omdat er ondiepe delen zijn ontstaan volgens een van de aanwezi- ge schippers: “Tja, met een autoweg kun je het makkelijk zien, maar water is altijd glad, dan kun je het niet van buiten zien als er een bult zit.” De aanwezige wethouder van de ge- meente Drimmelen maakt er direct een aan- tekening van.
Westerschelde Een van de andere discussiepunten tij- dens de vergadering was de stremming van de Westerschelde afgelopen jaar.
Deze vaarweg was in november door de Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit (GNA) gesloten vanwege storm, tot grote on- tevredenheid van binnenvaartschippers. Voorzitter Van Schijndel: “Persoonlijk vraag ik me soms af wat ons vaarbewijs nog voor waarde heeſt. De verantwoordelijkheid wordt weggenomen bij schippers, waardoor de kans bestaat dat de keuze daarvoor bij anderen komt te liggen. De afweging om niet te varen, kan alleen maar gemaakt worden door dege- ne die op het schip vaart, die het schip kent. Deze stremming was een maatregel waarvan de gevolgen onvoldoende duidelijk waren.” KBN is in ieder geval in gesprek geweest met de GNA en hoopt in de toekomst het belang van de binnenvaart verder duidelijk te kun- nen maken vóór opnieuw een dergelijk grote vaarweg wordt afgesloten.
Ecokaart Een van de leden van de regio-afdeling bracht ook de Eco-kaart van SAB nog ter sprake. Deze kaart is afgelopen jaar vervangen door een app of qr-code, bedoeld om onder an- dere te betalen bij het bunkeren, maar het gebruik ervan lijkt nog niet volledig te zijn in- geburgerd bij alle schippers. Voorzitter Van Schijndel, zelf actief in de bunkering, gaf aan positief te zijn over de veranderingen, vooral omdat het nieuwe systeem meer duidelijk- heid en gemak geeſt op financieel en admi- nistratief gebied.
Vooruitzichten De vooruitzichten voor de regio zijn verder nog wel gunstig te noemen, zo blijkt uit de woorden van Dubbelman en Nanda Boer, ha- venmeester van Bergen op Zoom. Voor de Brabantse regio wordt groei verwacht voor het vervoer over water, onder andere door de plannen voor een nieuwe terminal in Tilburg Oost.
Enkele reacties uit de zaal: “Wij zijn het be- drijfsleven, de korte lijntjes zijn jullie.” En: “De feeling is weg, ik ken daar niemand meer.” Maar ook behoedzamer: “Zoals we nu opereren, krijgen we weer een afsplit- sing.” Voorzitter Van IJk kondigde aan de feedback mee te nemen naar de kennis- making voor de afdelingsbesturen met de nieuwe KBN-voorzitter Ad Koppejan en di- recteur Van Helvoirt van KBN op 9 januari in het Binnenvaarthuis in Zwijndrecht. Verder waren er nog presentaties over de eind dit jaar officieel te openen Nieuwe Sluis Terneuzen, de herkansing voor de aangepaste sluisplanning voor de binnen- vaart en over de hardheidsclausule. De bij- drage van KBN-regioconsulente Marjolein de Voogd werd wegens ziekte uit haar naam voorgelezen en had vooral betrekking op de stremmingen van sluizen en bruggen we- gens personeelsgebrek bij Rijkswaterstaat. Haar klacht over het op voorhand strem- men van de hele Westerschelde en het Kanaal Gent-Terneuzen wegens een storm- waarschuwing op 1 november kreeg bij- val vanuit de hele zaal. De datum voor de volgende jaarvergadering van de afdeling Terneuzen is vastgesteld op vrijdag 20 de- cember 2024.
35
Page 1 |
Page 2 |
Page 3 |
Page 4 |
Page 5 |
Page 6 |
Page 7 |
Page 8 |
Page 9 |
Page 10 |
Page 11 |
Page 12 |
Page 13 |
Page 14 |
Page 15 |
Page 16 |
Page 17 |
Page 18 |
Page 19 |
Page 20 |
Page 21 |
Page 22 |
Page 23 |
Page 24 |
Page 25 |
Page 26 |
Page 27 |
Page 28 |
Page 29 |
Page 30 |
Page 31 |
Page 32 |
Page 33 |
Page 34 |
Page 35 |
Page 36 |
Page 37 |
Page 38 |
Page 39 |
Page 40