1024 | WEEK 38-39 20 SEPTEMBER 2023
Zorgen bedrijven langs de Maas over
geplande drooglegging Julianakanaal STEIN Chemelot is bezorgd om de continu- iteit en bereikbaarheid van de haven Stein nu Rijkswaterstaat het Julianakanaal mo- gelijk deels zal droogleggen voor werk- zaamheden. Het kanaal is een onmisbare noord-zuidroute voor de binnenvaart in de Benelux en essentieel voor de continuïteit van de bedrijven aan het kanaal.
Als de werkzaamheden van start gaan, blijſt de haven van Chemelot enkel via de zuidkant bereikbaar. Volgens directeur Bob Joosten van Wessem Port Services, verantwoordelijk voor een groot deel van de logistiek in de ha- ven van Chemelot, wordt de impact hiervan onvoldoende in kaart gebracht en is het ui- terst zorgelijk dat deze impact tot op heden door RWS niet is meegenomen in zijn besluit- vorming om het kanaal voor een langduri- ge periode droog te leggen. Een scheeps- lading producten van Chemelot richting Noord-Limburg zou dan via Antwerpen en Rotterdam moeten gaan.
Branchevereniging European Logistic Center Limburg stelt dat het minimaal vier miljoen euro per dag kost als watergebonden groot- verbruikers in Limburg de vaarroute niet kun- nen gebruiken.
Dat blijkt uit een eerste enquête onder tientallen bedrijven die verladen aan de Maasroute. Deze vier miljoen euro staan nog
los van de kosten verderop in de keten en al- ternatief vervoer. “Deze plannen vormen een groot risico voor de geruisloze economische levensader van Limburg”, stelt Joosten.
De bedrijven op Chemelot geven bij de bran- chevereniging aan amper drie tot vijf dagen zonder scheepvaart te kunnen zonder dat de bedrijfsvoering kritiek wordt en de continuï- teit in gevaar komt.
De haven Stein is wezenlijk voor de aan- en afvoer van grondstoffen voor Chemelot en de producten van de bedrijven, met circa 3500 schepen per jaar. Het Julianakanaal, de Maas en het Belgische Albertkanaal vormen een zogenoemde natte rotonde van en naar de havens in Rotterdam en Antwerpen.
Het is nog niet duidelijk wanneer het kanaal precies gestremd zal worden. Chemelot wil de eerste circulaire chemie- en materialensite van Europa zijn in 2050. De haven in Stein is van essentieel belang voor de verduurzaming van Chemelot. De fossiele grondstoffen naſta en aardgas die via buis- leidingen naar het terrein komen, worden vervangen door groene reststromen zoals biomassa. Deze bulk ziet Chemelot het liefst vervoerd via het water, omdat dat duurza- mer en veiliger voor de omgeving is. Voor één scheepslading zijn anders vijſtig tot zestig vrachtauto’s nodig.
Oude tijden herleven, bij heropening van de werf Foto Domera
GOUDA Gouda heeſt weer een scheeps- werf die de naam De Kroonprinces draagt. Burgemeester Pieter Verhoeve heeſt afge- lopen vrijdag de openingshandeling ver- richt door het naambord van de werf te ont- hullen. Hij deed dit samen met Jaap van Vlaardingen, de laatste scheepsbouwmees- ter van de oude werf.
Sinds tenminste 1452 zijn er scheepswerven gevestigd in Gouda en aan de Hollandsche IJssel. Vanaf 1856 zijn er ook werven ge- weest aan de Gouderakse zijde van de IJssel. Aan het begin van de twintigste eeuw was de naam van de werf Scheepswerf De Kroonprinses. Deze was eigendom van de gebroeders Prins. Ze gaven hun werf deze naam, omdat op de dag van de overdracht bij de notaris, 30 april 1909, prinses Juliana werd geboren.
VAARWEG VOORTAAN DROOGGEZET BIJ VERRUIMINGSWERK Belgisch breuksteen voor stevige
bodem dieper en breder Julianakanaal MAASTRICHT Komende week wordt bij het Julianakanaal ter hoogte van de bouwkuip bij Berg Obbicht 70.000 ton breuksteen uit België aangevoerd. Het materiaal is nodig voor bodemversteviging bij het verruimen van dit stuk van het kanaal. Over de volle drie kilometer van het werk zal ongeveer 260.000 ton nodig zijn.
Rijkswaterstaat wil de Maasroute geschikt maken voor langere en diepere scheepvaart (tot maximaal 3,5 m diep). Hiertoe zijn ver- schillende maatregelen op verschillende trajecten van de Maasroute uitgevoerd in de afgelopen jaren. Het laatste stuk kanaal tus- sen Berg en Obbicht en bij Berghaven moet nog aangepakt worden.
Tot 2016 werden deze werkzaamheden in een ‘vol’ kanaal gedaan, de zogeheten natte uitvoering. Enkele jaren geleden ging dit bij Nattenhoven mis, waarbij kanaalwater via de bodem en het grondwater een ernstige vernatting van de omgeving veroorzaakte.
Vanaf dat moment is er met bouwkuipen gewerkt die een deel van het kanaal afzet- ten, waardoor scheepvaart door kon gaan. Bij het werk aan het kanaal bij haven Stein
is in september 2020 de bouwkuip onder water gelopen. In februari 2023 ontstonden eveneens problemen, toen de bouwkuip bij Berg bezweek. Het werk werd op dat mo- ment stilgelegd.
Drooggezet Voor het hervatten van de verruimingswerk- zaamheden worden momenteel verschillen- de zaken onderzocht.
Eén ding is nu al zeker: het Julianakanaal zal op de plek van de werkzaamheden volle- dig drooggezet worden om veilig en verant- woord te kunnen werken.
Dit betekent dat een deel van het Julianakanaal tussen brug Berg en sluis Born gestremd zal worden voor scheep- vaart. Hinder vanwege het omvaren is onvermijdelijk.
Alle bedrijven op dit traject blijven bereik- baar, maar tijdelijk slechts vanuit één kant. Wanneer dit zal zijn en hoe lang dit zal du- ren staat nu nog niet vast. Naar verwachting wordt na deze zomer meer duidelijkheid over de voortgang en planning.
ONNODIG STILLIGGEN KOST GELD Bel van Andel 010 4293316
• Topkwaliteit tractieaccu’s, scheepsaccu’s en dynamo’s • Uit voorraad geleverd en vakkundig gemonteerd • Dealer voor Mastervolt en Victron omvormers en lader
Van Andel zorgt al ruim 85 jaar voor de juiste spanning aan boord!
www.vanandel-rotterdam.nl |
info@vanandel-rotterdam.nl
De werf kreeg enkele decennia daar- na de naam van de latere eigenaar, Van Vlaardingen. In 1995 stopten de scheeps- bouwactiviteiten. In 2018 werd de werf
overgeno- men door de gebroeders Vroegindeweij. Sindsdien is het bedrijf Domera er gehuisvest en worden hier exclusieve drij- vende woningen gebouwd. De vijſtiende woning is op dit moment in aanbouw. Tevens worden bestaande woonarken gerenoveerd.
Scheepsonderhoud Domera bestaat ondertussen vijf jaar. Sinds anderhalf jaar heeſt de Goudse onderneming hier een metaalafdeling die gericht is op de- sign, binnenwerk en constructiewerk in rvs, aluminium en staal. Ook bouwde Domera enkele pleziervaartuigen voor recreatiedoel- einden. Met het aangetrokken vakbekwaam personeel is ook aan diverse boten onder- houd gepleegd. Domera brengt deze werk- zaamheden nu onder in Scheepswerf De Kroonprinces.
Domera blijſt eveneens gevestigd op deze lo- catie en hier zullen de drijvende woningen ge- bouwd blijven worden. De scheepswerf heeſt een oppervlakte van 6600 vierkante meter. Er is nog altijd een dwarshelling aanwezig voor schepen en woonarken tot 30 meter met een capaciteit tot 750 ton. Tevens is er een boten- liſt in aanbouw van 20 ton.
Normen voor brandstof en bijmenging onder de loep
BRUSSEL Er komt een herziening van de Europese normen voor brandstoffen voor wegvoertuigen, diesel en ongelode benzi- ne. Dat zijn ook deels brandstoffen die de binnenvaart gebruikt. De aanpassing gaat voornamelijk over de samenstelling van de brandstof. Schippersbond ASV is blij met die wijziging, maar benadrukt ook dat daarmee nog niet alle mogelijke problemen met bij- voorbeeld bijmenging zijn opgelost.
De aanpassing gaat om het probleem van de zogeheten abrasive particles, de schuren- de deeltjes, in de diesel en gasolie. Het gaat om de eisen aan de brandstoffen en beproe- vingsmethoden. Het voorstel in de nieuwe NEN-EN 590 is om een limiet van 10.000 deel- tjes (groter of gelijk aan 4 micrometer) per milliliter brandstof toe te staan. Dat staat vol- gens ASV nog los van de eventuele gevolgen van bijmenging met biobrandstoffen.
Een andere wijziging die nog wordt bespro- ken is een aanpassing aan de minimum dichtheid van diesel om meer hernieuwbare brandstoffen te kunnen bijmengen. Hierbij is
de vraag in hoeverre de mogelijkheid open blijſt om minder gewenste componenten, zo- als kerosine, bij te mengen.
De ASV heeſt al langer zorgen over de samen- stelling van de brandstoffen die in de binnen- vaart wordt gebruikt. De schurende deeltjes, metaaldeeltjes, kunnen zorgen voor slijtage van de brandstofinjector en daarmee ook aan andere onderdelen. De oorzaak ligt vol- gens het NEN vooral bij geïmporteerde die- sel met een hoog gehalte aan schurende deeltjes.
Vragen zijn er volgens ASV nog wel over de manieren van handhaving en testen op de samenstelling van brandstoffen.
“Het is nog geen gelopen race want waar in de keten de feitelijk bepaling en productcer- tificatie precies moet plaatsvinden, is nog onderwerp van discussie”, zo laat de schip- persvereniging weten. Ook over de rol van de inspectie en handhaving is nog onduidelijk- heid. Wanneer de normen precies aangepast zullen zijn, is nog niet bekend gemaakt.
Scheepswerf De Kroonprinces herleeſt in Gouda
3
www.scheepvaarttelefoongids.nl Aflosser gezocht?
Of als aflosser gevonden worden?
Ongeëvenaard maatwerk in scheepsramen én -deuren. Robuust uitgevoerd voor de beroepsvaart.
Scheepvaarttelefoongids 2023
Al meer dan 15 jaar produceren, leveren en monteren wij hoogwaardige aluminium scheepsramen en –deuren uit eigen productie voor de binnenvaart, passagiersvaart en werkboten. Onze ramen voldoen aan de strenge kwaliteitseisen die vanuit de ISO 3903-norm worden gesteld.
OMRU SCHEEPSRAMEN
Ongeëvenaard Maatwerk Robuust Uitgevoerd
• Scheepsramen (ISO 3903) • Vernieuwde fraaie opzethorren • Scheepsdeuren • (Schuif)puien • Franse balkons • Glasdikte berekening • Glas vervangen • Speciale folies • Refit én nieuwbouw • Profielen geschikt voor ‘coastal area’
Offerte? Bel +31(0) 475 58 04 88. Of kijk op
omruscheepsramen.com/offerte Official FirePro. dealer
Scheepvaarttelefoongids 2023
Page 1 |
Page 2 |
Page 3 |
Page 4 |
Page 5 |
Page 6 |
Page 7 |
Page 8 |
Page 9 |
Page 10 |
Page 11 |
Page 12 |
Page 13 |
Page 14 |
Page 15 |
Page 16 |
Page 17 |
Page 18 |
Page 19 |
Page 20 |
Page 21 |
Page 22 |
Page 23 |
Page 24 |
Page 25 |
Page 26 |
Page 27 |
Page 28 |
Page 29 |
Page 30 |
Page 31 |
Page 32 |
Page 33 |
Page 34 |
Page 35 |
Page 36 |
Page 37 |
Page 38 |
Page 39 |
Page 40 |
Page 41 |
Page 42 |
Page 43 |
Page 44 |
Page 45 |
Page 46 |
Page 47 |
Page 48 |
Page 49 |
Page 50 |
Page 51 |
Page 52 |
Page 53 |
Page 54 |
Page 55 |
Page 56 |
Page 57 |
Page 58 |
Page 59 |
Page 60 |
Page 61 |
Page 62 |
Page 63 |
Page 64 |
Page 65 |
Page 66 |
Page 67 |
Page 68 |
Page 69 |
Page 70 |
Page 71 |
Page 72 |
Page 73 |
Page 74