1024 | WEEK 38-39 20 SEPTEMBER 2023
‘DIGITAAL, DUURZAAM EN BEREIKBAAR’ Scheldeconferentie vestigt hoop op de binnenvaart
mobiliteit in de regio duurzamer. Dit vereist echter ook investeringen in infrastructuur, zoals het uitbreiden van de capaciteit van havens, het verbeteren van de toegangswe- gen en het aanleggen van nieuwe spoor- en binnenvaartverbindingen. De ontwikkeling van havens als multifunctionele hubs kan bijdragen aan een meer duurzame en econo- misch levensvatbare regio.
Nieuwslezer en dagvoorzitter Wim de Vilder (links) bevraagt Marc Beerlandt (MSC) en Joeri Peeters (Tessenderlo).
ANTWERPEN Op donderdag 14 september vond in Antwerpen alweer de 17de editie van de Scheldeconferentie plaats. Onder de titel ‘Digitaal, Duurzaam en Bereikbaar’ werden vooraanstaande medewerkers van de Scheldehavens bijgepraat over de ver- schillende transities en uitdagingen waar havens momenteel voor staan.
Transities uit het verleden, in de jaren ‘20- ’30, ‘50-’60 en ‘80-’90 van de vorige eeuw, zorgden al voor fundamentele veranderin- gen. Ook de transities van nu hebben gevol- gen voor het grondbeheer, de infrastructuur, mensen en de wijze van bestuur. De haven- econoom en maritiem expert gaf daarover zijn visie en ging daarop nader in op de rol die duurzaamheid, digitalisering en bereik- baarheid gaan hebben op de toekomst van de havens en hoe verschillende toekomst- scenario’s eruit gaan zien.
WILFRIED VELDHUIJZEN
De Scheldeconferentie doet zijn naam eer aan, want organisator Management Producties had net als vorig jaar het clubge- bouw van de Royal Yacht Club Belgium op de Linkeroever als locatie gekozen, van waaruit de gasten konden genieten van een prachtig uitzicht over de rivier en de van nieuwbouw voorziene skyline van Antwerpen.
Koen Schoors, hoogleraar economie aan de Universiteit Gent bekeek de economische perspectieven op de toekomst. De havens vormen de grootste economische motoren van België en Nederland. Het gaat er even- wel om deze krachtpatsers te behouden. Professor Schoors schetste namelijk het ef- fect van de veranderende wereldeconomie op de havens en welke ontwikkelingen een grote invloed gaan krijgen.
De hoogleraar ziet daarbij vijf grote trend- breuken, te weten de wereldwijde prijs- ontwikkeling, de regionalisering, de veran- derende economie, personeelswerving en digitalisering. Ten aanzien van de prijzen gaf hij als voorbeeld het verloop van de gasprij- zen sinds februari 2022 en de invloed op de gasvoorraad. ‘Prijzen werken’, zo is de over- tuiging van Schoors. Bij de regionalisering noemde hij onder meer de al tien jaar du- rende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, die hij als ‘spannend’ betitelde.
Regionalisering zorgt daarnaast ook voor een herschikking van aanvoerketens. Als be- drijven op de hoogte zijn van dergelijke eco- nomische ontwikkelingen bij belangrijke handelspartners kunnen zij hun activiteiten beter afstemmen op vraag en aanbod van de internationale markt. Een goed begrip van de wereldeconomie kan helpen bij het ne- men van weloverwogen financiële beslissin- gen, en een sterkere positie van het bedrijf.
Havenscenario’s Vooraleer Theo Notteboom, professor ha- ven- en scheepvaarteconomie aan de univer- siteiten van Gent en Antwerpen, toekomst- scenario’s ging schetsen, blikte hij eerst terug op de geschiedenis van de havens.
In alle scenario’s is een groei voorzien in de containertrafie- ken van de havens. Dat betekent voor de inrichting van de ha- vencomplexen dat de havenplanning en strategie veranderen. Ruimte wordt een be- langrijke productiefac- tor, maar dat geldt ook voor menskracht. ‘War for talent’ wordt meer ‘war for people’. Daarbij wordt de druk door regelgeving, na- leving en transparantie een specifieke uitda- ging. Van belang is hoe rederijen, terminals en logistieke bedrijven in de Schelderegio hierop inspelen en elkaar versterken.
Groene havenhub Nieuw in het conferentieprogramma was dat de deelnemers daarna konden kie- zen tussen twee parallelle debatsessies. In de ene gingen Saskia Walraedt (Essenscia Polymatters), Steven Peleman (Triple Helix Group) en Rob Kruitwagen (Indaver) on- der voorzitterschap van Elvira Haezendonck (Vrije Universiteit Brussel) in debat over ‘de groene havenhub’. Want duurzaamheid en milieuverantwoordelijkheid zijn belangrij- ke aandachtspunten voor de havens in de Schelderegio. Bedrijven worden aangemoe- digd hun CO2-uitstoot te verminderen, afval te minimaliseren en te zorgen voor een vei- lige en gezonde werkomgeving.
Tijdens dit debat werd gediscussieerd over de uitdagingen die dit met zich meebrengt en welke innovaties voor reductie van uitstoot kunnen zorgen. De gevolgen van verduurzaming van de havens zijn ook vervat in nieuwe businessmodellen, nieuwe ladingstromen en nieuwe bedrijvigheid. Zo ontstaat er een hele nieuwe economie voor transportketens die kansen biedt om te innoveren en waarde toe te voegen.
Bereikbaarheid In de andere sessie gingen Marc Beerlandt (MSC Belgium) en Joeri Peeters (Tessenderlo Groep) onder leiding van dagpresentator Wim de Vilder in op de vraag ‘Betere be- reikbaarheid: Op weg naar minder conges- tie?’ Congestie is een uitdaging waar men
Foto Wilfried Veldhuijzen
immers al jaren over spreekt. Een ‘reverse modal shiſt’ is niet het gewenste resultaat. Bereikbaarheid blijſt hierdoor een belangrijk punt op de strategische agenda.
Peeters, verantwoordelijk voor transport en logistiek bij Tessenderlo Chemie, zegt dat de focus vooral op multimodaal transport moet liggen. 75 procent van hun vervoer is zee- en binnenvaart, 24 procent gaat over de weg en slechts 1 procent per spoor. Zij hebben daar- voor één eigen binnenschip en twee schepen in timecharter.
Marc Beerlandt (MSC Belgium)
'Het binnenschip gaat soelaas bieden'
“Doel is multimo- daal vervoer te sti- muleren, maar de prijs en kosten blij- ven belangrijk”, be- nadrukt Peeters. Beerlandt wijst op de samenwerking van MSC met PSA in MPET, de MSC-
PSA European Terminal. “Daarin staan wij in contact met 90 procent van de binnen- vaartrederijen. Wij zijn de grootste terminal in Antwerpen en alle binnenvaart wordt bij ons goed afgehandeld. Het binnenschip gaat soelaas bieden.”
Volgens de MSC-directeur is er nu geen con- gestie, omdat er weinig ladingaanbod is. Maar die lading en daarmee de congestie ko- men terug. “Wij vragen de binnenvaart dat er meer lading komt, want wij hebben schaal- vergroting nodig”. Peeters voegde daaraan toe: “Alles wat we kunnen, doen we via de binnenvaart. Onze doelstelling is 80 procent via de binnenvaart!”
Het uiteindelijke doel is om structureel con- gestie te verlagen en betrouwbaarheid te verhogen voor alle modaliteiten: binnen- vaart, trein en het vrachtvervoer over de weg. Daarvoor moet het logistieke systeem aangepast worden, nu de containerstromen blijven toenemen en schepen groter worden. Door slimme innovatie kunnen bedrijven worden gestimuleerd om vaker voor alterna- tieven te kiezen en kan de verkeersstroom beter worden geleid. Dit kan uiteindelijk zor- gen voor minder congestie en een betere doorstroming in de Schelderegio.
Modal shiſt Na de koffiepauze vonden wederom twee parallelle debatsessies plaats. De Vilder leid- de het debat ‘duurzaam verbonden’ tus- sen Nicholas Gibbs (BASF) en Ben Beirnaert (Combinant) over modaliteitenshiſt. Het de- bat richtte zich op de transitie naar duurza- me vervoerswijzen, zoals spoor en binnen- vaart en de invloed daarvan op de mobiliteit en economie in de regio. Door de modal shiſt naar duurzame vervoerswijzen wordt de druk op de wegen verminderd en wordt de
Moduleren Bij sessie twee werd voorzitter Larissa van der Lugt, die vanwege persoonlijke omstan- digheden verhinderd was, vervangen door Daniëlle Schönhage, directeur Management Producties. Zij leidde het gesprek over in- novatie in de maritieme sector tussen Pierre Durot, (Boeckmans België), Dirk Waaijenberg (Shipfit) en Thomas Pelts. Zij gingen nader in op hoe de maritieme sector zo efficiënt en transparant mogelijk georganiseerd kan worden, zodat er met zo min mogelijk tijd en geld, en zo goed en duurzaam mogelijk re- sultaat wordt behaald.
Gekeken werd daarbij naar welke innova- ties er te vinden zijn in de markt en wat be- drijven hiervan kunnen leren. Durot is voor de vloot van rederij Boeckmans verant- woordelijk voor realisatie van het nieuw- bouwprogramma. Hij denkt daarbij vooral aan CO2-reductie, maar ook het scheeps- design heeſt zijn aandacht. Durot noemt de nieuwe Panamax-schepen als evolutie in de rompvorm. Ook de ontwikkeling van voortstuwingssystemen gaat steeds verder. “Iedereen kiest voor future-proof module- ren”, omschrijſt hij de huidige trend.
Roersysteem Waaijenberg greep de kans om de innovatie van Shipfit, de ontwikkeling van een nieuw roersysteem onder de aandacht te brengen. Shipfit, gevestigd in Terneuzen en gespecialiseerd in scheepsreparaties, heeſt een revolutionair roersysteem ontwikkeld. Met dit systeem wordt de manoeuvreerbaarheid van een schip onder alle omstandigheden gehandhaafd en is het mogelijk de roerkrachten 360° te draaien. Als er een tunnel boven de schroef wordt geplaatst, is het zelfs mogelijk om bij gedeeltelijk boven water stekende schroef nog achteruit te slaan en zelfs achteruit te varen en daarbij ook nog te sturen.
Het roersysteem is al toegepast op een mo- torvlet en uitgebreid getest. Daaruit bleek onder meer dat in de achteruitstand een paaltrekkracht van 50 procent ten opzich- te van de vooruit stand kan worden be- haald. Binnenkort zal het nieuwe systeem ook uitvoerig worden getest bij MARIN in Wageningen. Maar dat heeſt tijd nodig. “Innoveren is een heel lange weg”, omschrijſt Waaijenberg de procedure.
Oplossingen Wim De Vilder voerde het slotdebat met Haezendonck en Schoors en de havenver- tegenwoordigers Erwin Verstraelen (Port of Antwerp-Bruges) en Peter Van Parys (North Sea Port). Daarin werden alle punten aan- gestipt die op deze dag voorbij kwamen en werd er verder gekeken naar concrete op- lossingen. Vraag is hoe de Schelderegio zich duurzaam kan ontwikkelen en hoe de effi- ciëntie in de logistieke keten en maritieme sector kan worden verhoogd.
Oplossingen zijn onder meer nodig voor het congestievraagstuk en hoe de bereik- baarheid kan worden geoptimaliseerd. Van Parys en Verstraelen gaven hun visies over waar de belangrijkste kansen liggen voor de toekomst voor de twee havenbedrijven. Haezendonck en Schoors leverden vervol- gens hun bijdrage aan verdieping van de hoofdonderwerpen van de dag: digitaal, duurzaam en bereikbaar.
15
Page 1 |
Page 2 |
Page 3 |
Page 4 |
Page 5 |
Page 6 |
Page 7 |
Page 8 |
Page 9 |
Page 10 |
Page 11 |
Page 12 |
Page 13 |
Page 14 |
Page 15 |
Page 16 |
Page 17 |
Page 18 |
Page 19 |
Page 20 |
Page 21 |
Page 22 |
Page 23 |
Page 24 |
Page 25 |
Page 26 |
Page 27 |
Page 28 |
Page 29 |
Page 30 |
Page 31 |
Page 32 |
Page 33 |
Page 34 |
Page 35 |
Page 36 |
Page 37 |
Page 38 |
Page 39 |
Page 40 |
Page 41 |
Page 42 |
Page 43 |
Page 44 |
Page 45 |
Page 46 |
Page 47 |
Page 48 |
Page 49 |
Page 50 |
Page 51 |
Page 52 |
Page 53 |
Page 54 |
Page 55 |
Page 56 |
Page 57 |
Page 58 |
Page 59 |
Page 60 |
Page 61 |
Page 62 |
Page 63 |
Page 64 |
Page 65 |
Page 66 |
Page 67 |
Page 68 |
Page 69 |
Page 70 |
Page 71 |
Page 72 |
Page 73 |
Page 74