search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
959 | WEEK 12-13 24 MAART 2021


Tegenslag valt mee in haven van Hamburg


39


Antwerpse haven ziet toename van 10,5 procent in reefercontainers


ANTWERPEN De haven van Antwerpen heeſt afgelopen jaar een groei van meer dan 10 procent bereikt als het gaat om reefercontai- ners. Dat is meer dan de globale trend van 3 tot 4 procent in het marktsegment.


De haven behandelde in het jaar 2020 een to- taal volume van 1 miljoen TEU reefercontai- ners. Dit komt neer op een groei van 10,5 pro- cent ten opzichte van 2019. Zowel op vlak van import als export was de groei substantieel.


HAMBURG De haven van Hamburg heeſt de overslag in 2020 met 7,6 procent zien krim- pen naar 126,3 miljoen ton. De tweede helſt van het jaar verliep lang niet zo dramatisch slecht als de eerste helſt. Zo toonde het vier- de kwartaal weer een groei van drie pro- cent. Daardoor viel het resultaat over het hele ‘pandemiejaar’ nog mee, meldde de Hamburger Hafen Marketing (HHM) bij de presentatie van de jaarlijkse overslagcijfers. Voor 2021 wordt een stabiel verloop met een lichte stijging verwacht.


JUDITH STALPERS


De containeroverslag liep met 7,9 procent te- rug naar 8,5 miljoen teu. In Hamburg hou- den import en export elkaar met resp. 4,4 mil- joen en 4,2 miljoen teu in evenwicht. Omdat China veruit de grootste handelspartner is van Hamburg leed de containeroverslag meer dan de bulksector (– 6,7 procent). Ook maken de transshipmentcijfers voor 2020 (– 11,6 pro- cent) duidelijk waar Hamburgs achillespees zit. Containerverkeer met Rusland, Zweden en Polen ging sterk achteruit. De havens in de Oostzee worden steeds vaker direct van- uit de grotere zeehavens als Antwerpen en Rotterdam aangevaren. Wel won Hamburg meer vracht op de relaties met de Verenigde Staten, Singapore, het Verenigd Koninkrijk (vanwege brexit-hamsteren) en Maleisië. De sterke achterlandverbindingen per spoor


COLUMN AD VERDOORN


Ad Verdoorn regelt al meer dan 25 jaar belastingzaken voor de binnenvaart. In zijn columns behandelt hij fiscale regelingen uit zijn dagelijkse praktijk waarmee binnenvaartschippers hun voordeel kunnen doen.


Drs. A. Verdoorn RB T 0184 414 766 I www.drv.nl


blijven voor Hamburg een belangrijke troef. Het aantal vervoerde containers nam welis- waar met 4,4 procent af, maar het totale vo- lume van 2,6 miljoen teu is nog altijd het één na sterkste resultaat voor de Hanzestad. Meer dan de helſt van de containers (50,7 procent) verlaat of komt naar Hamburg over het spoor.


In de bulksector nam de kolenoverslag als ge- volg van de energietransitie met 35 procent af naar 4,7 miljoen ton. Ook het ertstransport zwakte door de kwakkelende autoproductie af met 4,4 procent. Daarentegen groeide de export van landbouwproducten met 19,7 pro- cent naar 7,5 miljoen ton, en de import van olievruchten (soja, pinda’s e.d.) met 6,8 pro- cent naar 3,2 miljoen ton.


Kentering Hamburg spreekt van een uitzonderlijk jaar. De haven werd minder aangelopen door con- tainerschepen uit Azië. De verwachting is dat dit tij gaat keren, omdat de wereldhandel weer zal toenemen. Verder nemen de werk- zaamheden aan de vaargeul van de Elbe, de flessenhals op de route naar Duitslands grootste zeehaven, vorm aan. Dit maakt de vaart op Hamburg attractiever voor grootfor- maat containerschepen. Daarom verwacht de Hamburger Hafen Marketing dat de overslag aan de zeeterminals dit jaar zich zal stabilise- ren op 130 miljoen ton, waarvan 87 miljoen teu containereenheden zullen zijn.


Het grotere volume in Antwerpen komt ener- zijds door een verhoogde vraag naar gezon- de voeding wereldwijd, maar volgens Port of Antwerp komt het ook door de aantrekkelijke positie en gespecialiseerde diensten die de haven naar eigen zeggen biedt.


Het volume aan reefercontainers maakt ge- staag een groter relatief deel uit van het totaal aantal behandelde containers in Antwerpen. Zo’n 8 procent van alle behandelde containers in de haven van Antwerpen zijn koelcontai- ners ten opzichte van 7,3 procent in 2019.


Een onderdeel van reefersegment is het transport farmaceutische producten. Om de


kwaliteit van medische producten te garande- ren gedurende het distributieproces riep de EU de GDP (Good Distribution Practice) richt- lijnen in het leven. De haven van Antwerpen vertaalde deze regelgeving naar een maritie- me context waardoor het de eerste haven in de wereld is die het initiatief neemt om in alle schakels van de logistieke keten te opereren volgens deze standaarden.


Marc Vervoort, Branch Manager Hamburg Süd Belgium: “Antwerpen beschikt over uit- stekende verbindingen met het achterland tot diep in de West-Europese markten gecom- bineerd met zeer efficiënte terminalfacilitei- ten en een speciale focus op reefervracht. Een goed voorbeeld is de Belgische terminal New Fruit Wharf, die precies aansluit bij de behoef- ten van Hamburg Süd als een van de toon- aangevende en meest betrouwbare reefer carriers voor zowel fruit als vlees en farma- ceutische producten. Dankzij deze gespeciali- seerde diensten voor reefervrachten zijn onze activiteiten in Antwerpen altijd zeer efficiënt en professioneel afgehandeld. Hamburg Süd wordt dit jaar 150 jaar en zou vereerd zijn om ook in 2021 tot de nummer 1 reefer carriers in de haven van Antwerpen te blijven behoren.”


Concordia Damen lanceert tool en binnenvaartfonds


ROTTERDAM Concordia Damen heeſt een nieuw fonds gelanceerd om de aankoop van nieuwe of gebruikte binnenvaartschepen te vergemakkelijken. Daarmee wil het bedrijf onder meer beweging binnen de binnen- vaartsector stimuleren.


Via Concordia Damens website kunnen be- langstellenden een zogeheten ‘business plan tool’ invullen om zo een businessplan op maat te krijgen voor een motorschip uit de voorraaddatabase van het bedrijf. Het plan dat daar uit rolt, kan gebruikt worden als


eerste basis voor een beoordeling van de fi- nancieringsmogelijkheden van een schip. Ondernemers kunnen daarnaast ook een beroep doen op een speciaal fonds van Concordia Damen om de financiering rond te kunnen krijgen.


Concordia Damen werkt er aan om de meest duurzame scheepsbouwer ter wereld te zijn door middel van digitalisering en standaar- disering van de producten. Het draait dan ook veelal om seriebouw van innovatieve schepen.


Check of u voldoet aan de voorwaarden voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)


Het eerste kwartaal van 2021 in de bin- nenvaart kenmerkt zich door een zekere grilligheid. Waar de ene ondernemer zijn zaken goed op orde heeſt, heeſt de andere ondernemer grote moeite om zijn omzet op peil te houden.


Met name voor deze laatste groep willen wij in dit artikel aandacht besteden aan de TVL van het eerste kwartaal van 2021.


Net als in de eerdere versies van de TVL komt de overheid ook in het eerste kwartaal van 2021 tegemoet aan ondernemers die vanwege de coronacrisis moeite hebben met het beta- len van hun vaste lasten. Controleer daarom of u voldoet aan de voorwaarden van de TVL Q1 2021 en verzeker u ervan dat u deze steun- maatregel optimaal benut.


Vaste tegemoetkoming TVL Q1 2021 Heeſt u als ondernemer een omzetverlies van 30 procent of meer? Dan krijgt u een tegemoetkoming van 85 procent van de vaste lasten. De formule voor de hoogte van de tegemoetkoming is als volgt:


• Normale omzet (op basis van Q1 2019) x omzetverlies in procenten (op basis van Q1 2021) x aandeel in vaste lasten gebaseerd op SBI-code x 85 procent.


• Het percentage vaste lasten van uw onder- neming is afhankelijk van de sector en wordt bepaald op basis van cijfers van het CBS. Uw werkelijke vaste lasten zijn hiervoor dus niet bepalend. Het percentage vaste lasten voor de SBI-code 5040 ‘binnenvaart (vracht-, tank- en sleepvaart)’ is 43 procent.


Rekenvoorbeeld Een ondernemer met een koppelverband heeſt 300.000 euro omzet in Q1 2019 en verwacht 180.000 euro omzet in Q1 2021. Op basis van de eerder genoemde formule is de uiteinde- lijke hoogte van zijn tegemoetkoming dan als volgt: € 300.000 x 40% x 43% x 85% = € 43.860


Drempel vaste lasten Heeſt u minstens 1.500 euro aan vaste lasten? Dan kunt u de TVL Q1 2021 aanvragen. Tot nu toe gold steeds een drempel van 3.000 euro aan vaste lasten, maar deze drempel is bij de TVL Q1 2021 dus verlaagd.


TVL onafhankelijk van bedrijfstak en grootte De TVL Q1 2021 is ook niet langer afhankelijk van de bedrijfstak. Dit betekent dat vrijwel iedere ondernemer die minstens 30 procent omzetverlies heeſt in het eerste kwartaal 2021 ten opzichte van het eerste kwartaal 2019 recht heeſt op de TVL. Ook is de regeling niet langer beperkt tot het mkb. Dit betekent dat u ook als u meer dan 250 werknemers in dienst heeſt de TVL Q1 2021 kunt aanvragen.


Minimum en maximum TVL stijgt ook Ook het minimum en maximum van de TVL stijgen. Het minimum subsidiebedrag wordt verhoogd naar 1.500 en het maximum naar 550.000 euro voor mkb-bedrijven en naar 600.000 voor niet-mkb-bedrijven.


TVL Q1 2021 aanvragen Aanvragen van de TVL Q1 2021 kunnen digitaal worden ingediend via de site van de Rijks- dienst voor Ondernemend Nederland (rvo.nl/ tvl). Dit kan tot 30 april 17.00 uur.


Op het moment dat de aanvraag van de TVL Q1 2021 is goedgekeurd, wordt een voorschot van 80 procent van de tegemoetkoming uit- betaald. Het restant van de tegemoetkoming volgt op een later moment bij de definitieve vaststelling.


Meer weten? Op onze website www.drv.nl hebben we een pagina ingericht waar ons specialistenteam coronacrisis haar kennis veelvuldig met u deelt. Daarnaast hebben we een pagina met veelgestelde vragen over de coronacrisis toegevoegd. Houd deze pagina’s in de gaten, zodat u op actuele informatie de juiste keuzes kunt maken voor uw onderneming. Uiteraard kunt u ook altijd telefonisch contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder!


Drs. A. Verdoorn RB Fiscalist bij DRV Accountants & Adviseurs


Trapezium 150 3364 DL Sliedrecht T 0184 414 766 I www.drv.nl


Meld u nu aan voor de nieuwsbrief


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64