search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
936 | WEEK 18-19 29 APRIL 2020


18 HAFENKRÄNE FÜR ROTTERDAM UND HAMBURG


INVESTITIONEN AUF HOHEM NIVEAU SICHERN ZUKUNFT Hafen Duisburg steigert 2019 Umsatz und Gewinn


Verpackungs- und Kontraktlogistik haben sich sehr gut entwickelt. Diese Geschäſtsfelder wuchsen kräſtig mit 8,9 bzw. 20 Prozent. In den Segmenten Infra- und Suprastruktur und den übrigen logistischen Dienstleistungen musste die duisport-Gruppe leichte Rückgänge verbuchen, um 1,5 Prozent.


Die duisport-Gruppe wollte 2019 ursprünglich mehr investieren, als sie schlussendlich realisierte. Projekte in der Türkei und in Italien verzögerten sich. Nichtdestotrotz erreichte duisport mit 26,4 Millionen Euro einen neuen Investitionsrekord, und zwar 6,4 Millionen Euro mehr als 2018.


Vorstandsporträt mit 1,5 m Abstand (von links): Prof. Thomas Schlipköther, Erich Staake (CEO), Markus Bangen.


DUISBURG Der Duisburger Hafen verzeichnete 2019 nun schon zum einundzwanzigsten Jahr in Folge ein Wachstum in Umsatz und Gewinn. Auch nahmen die Investitionen im letzten Jahr bedeutend zu. Diese strategische Entscheidung soll die Position des Hafens für die Zukunſt sichern. Trotz erfreuliche Zahlen zeigte sich der Vorstandsvorsitzender Erich Staake jedoch pessimistisch.


JUDITH STALPERS


“Wir als Hafen durchlaufen einen zweiten Strukturwandel, geprägt von klima- und handelspolitischen Entscheidungen, und auch wir können uns den Auswirkungen der Coronavirus-Pandemie nicht entziehen”. Für 2020 erwartet er einen Rückgang der gesamten Wirtschaſtsleistung seines Unternehmens von 10 Prozent.


Die Coronavirus-Pandemie trifft auch die Hafengesellschaſt Duisburg, duisport, schwer. Die vielleicht einzige gute Nachricht, so fing der Vorstandsvorsitzende Erich Staake die diesjährige Bilanzpressekonferenz an, sei die Tatsache, dass die duisport-Gruppe seit Anfang der Corona-Krise die Kernfunktionen der Ver- und Entsorgung in Nordrhein-Westfalen sichern konnte. Die Zahlen, die er für 2019 präsentierte, waren jedoch rundum positiv. Der Umsatz stieg um fünf Prozent auf 292,6 Millionen Euro. Operativ verbesserte sich das


Foto duisport_dws


Ergebnis um 2,1 Prozent auf 43,4 Millionen Euro. Der Jahresüberschuss konnte sich mit einem Plus von 6,8 Prozent auf 13 Millionen Euro festigen. Wieder konnten die Eigentümer, die Stadt Duisburg und das Bundesland Nordrhein- Westfalen, mit guten Dividenden rechnen.


Umschlag rückläufig Jedoch ging der Güterumschlag 2019 auf 61,1 Millionen Tonnen zurück. Das ist ein Rückgang von 4,2 Millionen Tonnen. Als Ursachen sieht Staake die sich abschwächende Industrienachfrage und den fortschreitenden Ausstieg aus der Kohleverstromung. Der Kohle- und Stahlumschlag schrumpſte im Vergleich zum vorigen Jahr um 20 Prozent. Ein weiterer Faktor war die Sperrung der Öresundbrücke, die die Transporte von und nach Skandinavien schwer belastete. Der Containerumschlag im Duisburger Hafen blieb mit 4,0 Millionen TEU stabil. Er ist mit einem Anteil von rund 60 Prozent das wichtigste duisport-Geschäſtsfeld.


Binnenschiff


Der Umschlag per Binnenschiff blieb mit 14 Millionen Tonnen stabil, während LKW- und Güterzugtransporte um jeweils zwei Millionen Tonnen abnahmen.


Diversifizierung macht stark Die duisport-Gruppe generiert die starken Wachstumszahlen aus seinen vielfältigen logistischen Dienstleistungen. Die


RUIM 60 JAAR ERVARING, PASSIE EN EXPERTISE


DIVERSE SOORTEN RAMEN (VAST, BUITENKLAP, BINNENKLAP, SCHUIF, ZAK) IN CA. 30 SOORTEN PROFIELEN MET VERSCHILLENDE SOORTEN BEGLAZING (ISOLEREND, HR++


HOCHWERTIGE MODULARE


KLIMAATBEHEERSEND, BRANDWEREND, VERWARMD, GEBOGEN) ONDER KEUR


KLIMAATBEHEERSEND, BRANDWEREND, VERWARMD, GEBOGEN) ONDER KEUR


7 CASCO'S GEARRIVEERD 11 TERUG OP HET WATER POLITIEKE DISCUSSIE ‘NIET SERIEUS, ZELFS LACHWEKKEND’ Havenbedrijf Keulen vecht voor uitbreiding havenbekken


DÜSSELDORF De ondernemingsraad van het havenbedrijf Keulen (HGK) gebruikt duide- lijke woorden tegen de regerende partijen in het stadsbestuur van Keulen, CDU en de Grünen. Het is vanuit economisch en mili- euoogpunt ‘onzinnig’ om de plannen voor de uitbouw van de haven in Godorf terug te draaien. Het besluit om een vierde haven- bekken te bouwen moet dan ook worden uitgevoerd.


JUDITH STALPERS


De voorzitter van de ondernemingsraad, Michael Auer, komt met een trits van argu- menten vóór het nieuwe geplande havenbek- ken in Godorf. Zo probeert hij de politiek er- van te weerhouden een reeds goedgekeurd besluit omtrent het havenbekken alsnog for- meel en definitief te stoppen.


De argumenten zijn als volgt. Ten eerste heeſt de ondernemingsraad enkele jaren geleden ermee ingestemd om de haven Deutz in het centrum van Keulen voor stadsontwikkeling vrij te geven en op te off eren. Daarvoor heeſt Auer ook begrip. De bevolking groeit, en de plek leent zich bij uitstek voor een mooie woon- en werkwijk aan het water.


“Maar toentertijd stelden we wel de eis dat er op een andere plaats in de stad meer over- slagruimte moest komen, en dat kan dus in Godorf”, zo betoogt Auer. Ten tweede ver- dwijnen in Duitsland alsmaar meer aanleg- plaatsen, waar binnenschepen een vaarpau- ze kunnen inlassen. Met het verdwijnen van Deutz is dus ook daarvoor vervanging no- dig. Ook daar biedt Godorf kansen. Ten der- de groeit Keulen. Met een grotere bevolking is ook meer behoeſt e aan aanvoer van (con- sumptie)goederen.


Om de vrachtwagens niet dwars door de stad te laten rijden, is een overslagcentrum in het zuiden van Keulen eigenlijk dingend noodza- kelijk. Vrachtverkeer dat uit het zuiden komt, kan in de toekomst in Godorf zijn waren voor


YOUR SHIP


PERFORMANCE MANOEUVRING SYSTEMS


HIGHHIGH


PERFORMANCE MANOEUVRING SYSTEMS


www.dewaalbv.nl www.dewaalbv.nl


UNDER CONTROL YOUR SHIP UNDER CONTROL DIESEL MARINE SERVICES


VOORTVAREND DOOR techniek


dolderman toonaangevend in binnenvaart


BINNENKALKHAVEN 17 | 3311 JC DORDRECHT | TELEFOON: +31(0)78 - 613 8277 | dolderman.nl


MOURIK EGP NABEHANDELING MEER DAN 100 JAAR


DUURZAME COATINGS VOOR: SCHEEPVAART & INDUSTRIE


WWW.NELFMARINE.NL +31 (0)518 418 000 | info@nelfpaints.com


T +31 184 66 72 00 gvdlinde@mourik.com


VELE MOGELIJ KHEDEN T +31 182 354666


BERGAMBACHT HOLLAND T: 0182-354666 F: 0182-354647 E: pols.aggregaten@wxs.nl W: www.pols-aggregaten.nl www.pols-aggregraten.nl


j pols.aggregaten@wxs.nl REPARATIE + LEVERING


SCHEEPSSCHROEVEN Tel: +31 (0)78 6148219


info@hartogscheepsschroeven.nl www.hartogscheepsschroeven.nl


OFFICIEEL CUMMINS DEALER ®


078-303 97 00


info@degrootmarine.com www.degrootmarine.com


MET EMISSIE-


SCHOON SCHIP


5


Pompen en Service Voorheen K&R


030-2610024


desmibv@desmi.com www.desmi.com


GESPECIALISEERD IN ONDERHOUD, REPARATIE, REVISIE, KEURING EN VERKOOP VAN ALLE MERKEN DIESELMOTOREN.


MOURIK_EGP_Adv-41x48mm_2018_v3.pdf 0184 67 92 25 1 17-09-18 13:41 WWW.GJVDIESELSERVICE.NL BY info@veth.net


Tel. +3178 615 22 66 www.veth.net


RAFA THERMISCH ONDERBROKEN PROFIEL: GEPATENTEERDE CONSTRUCTIE MET BEHOUD VAN STERKTE!


RAFA THERMISCH ONDERBROKEN PROFIEL: GEPATENTEERDE CONSTRUCTIE MET BEHOUD VAN STERKTE!


- SCHMIERÖL - DIESEL - HYDRAULIKÖL


2


- 98% DER BAKTERIEN


TROTS OM BIJ TE DRAGEN Rafa Scheepsramen


Ambachtsweg 28 - 3831 KB LEUSDEN - Nederland T: +31 33 4945040 - W: www.rafa.nl - E: info@rafa.nl


Ambachtsweg 28 - 3831 KB LEUSDEN - Nederland T: +31 33 4945040 - W: www.rafa.nl - E: info@rafa.nl


INFO@MICFIL.COM WWW.MICFIL.COM


TROTS OM BI J TE DRAGEN Rafa Scheepsramen


Besser. Sicherer. Grüner. Rentabler.


NC-MARINE.COM


SERVICE MOTOREN - HERMOTORISERINGEN. LEVERING MOTOREN - LEVERING ONDERDELEN


Het nieuwe havenbekken moet op het stuk land komen ten noorden van de haven aan de linkeroever, ingeklemd tussen de spoorlijn en de Rijn.


Archieff oto HGK


verdeling op kleinere natransporten overla- den. Dat ontlast de nu overbelaste ringweg in Keulen. Want veel vrachtverkeer moet nu eerst naar het noordelijk gelegen Keulen- Niehl rijden.


Tegelijkertijd wordt zo het milieu ontlast. Sterker nog, en dat is het vierde argument van het havenbedrijf, in de nieuwe havenbek- ken is een containerterminal gepland met lo- gistieke centra op aangrenzende bedrijfster- reinen. De terminal heeſt aansluiting op het spoor en op de Rijn. Met het havenbekken wordt het mogelijk om in de toekomst meer containers per schip en trein naar en van Keulen te transporteren.


Goederenstromen zullen meer via deze scho- nere transportwegen kunnen plaatsvinden. Tot slot voert Auer het argument van werk- gelegenheid in de regio aan. Autofabriek Ford vermindert het aantal arbeidsplaatsen. Een grotere haven met bedrijfsterreinen zal


nieuwe werkgelegenheid opleveren, zo stelt Auer: “Dat is goed voor de mensen in Keulen”. Met een goed uitgebouwde infrastructuur blijſt de regio Keulen behouden als belangrijk industrie- en dienstverleningscentrum.


OR-voorzitter Auer wijst erop dat de proble- matiek van stad, haven, natuur en milieu veel complexer ligt dan de discussie die nu wordt gevoerd. “Ja het klopt dat er een stuk natuur- gebied moet worden opgeoff erd voor het ha- venbekken. Maar als compensatie heeſt de HGK de afgelopen jaren elders in de regio een heel gebied teruggegeven aan de natuur”.


Met andere woorden: elders is al pro-actief een nieuw natuurgebied ontstaan. Vanuit milieuoogpunt noemt Auer de discussie ‘niet serieus, zelfs lachwekkend’. Met zijn ar- gumenten dringt hij er bij de partijen in de stadsraad op aan om ‘het gehele plaatje’ in ogenschouw te nemen. Begin september neemt de stadsraad een besluit.


RAFA THERMISCH ONDERBROKEN PROFIEL: GEPATENTEERDE CONSTRUCTIE MET BEHOUD VAN STERKTE!


Foto HGK


OR-voorzitter Michael Auer noemt de politieke dis- cussie over Godorf ‘niet serieus, zelfs lachwekkend’.


BESEITIGT:


OBERFLÄCHEN- TECHNIK


TROTS OM BIJ TE DRAGEN Rafa Scheepsramen


Ambachtsweg 28 - 3831 KB LEUSDEN - Nederland T: +31 33 4945040 - W: www.rafa.nl - E: info@rafa.nl


Ambachtsweg 28 - 3831 KB LEUSDEN - Nederland T: +31 33 4945040 - W: www.rafa.nl - E: info@rafa.nl


VOS Kaiser GmbH &


BING Kaiser east - west connections


east - west connections


WWW.BINGVOSKAISER.DE


Ihre Kontaktperson: Leon Westerhof E-mail: leon.westerhof@messekalkar.de Tel:


+49 (0) 2824/910-149 Mob: +49 (0) 151/526 63 129 Mob: +49 (0) 151/526 63 129 +49 (0) 2824/910-149


Ihre Kontaktperson: Leon Westerhof E-mail: leon.westerhof@messekalkar.de


Ihre Kontaktperson: Leon Westerhof E-mail: leon.westerhof@messekalkar.de Tel:


Mob: +49 (0) 151/526 63 129Tel. +49 (0) 2824/910-151 • www.messekalkar.de Tel. +49 (0) 2824/910-151 • www.messekalkar.de


Griether Straße 110-120 • D-47546 Kalkar +49 (0) 2824/910-149


Ihre Kontaktperson: Leon Westerhof E-mail: leon.westerhof@messekalkar.de Tel:


Griether Straße 110-120 • D-47546 Kalkar


TROTS OM BI J TE DRAGEN Rafa Scheepsramen


RAFA THERMISCH ONDERBROKEN PROFIEL: GEPATENTEERDE CONSTRUCTIE MET BEHOUD VAN STERKTE!


 078 61 33 177/ 0316 54 15 74 www.slurink.nl


www.teamcoshipyard.nl info@teamcoshipyard.nl


60 JAAR ERVARING, PASSIE EN EXPERTISE


DIVERSE SOORTEN RAMEN (VAST, BUITENKLAP, BINNENKLAP, SCHUIF, ZAK) IN CA. 30 SOORTEN PROFIELEN MET VERSCHILLENDE SOORTEN BEGLAZING (ISOLEREND, HR++, GELUIDWEREND,


FILTERSYSTEME, GELUIDWEREND, HEUTE BESTIMMT


RUIM 60 JAAR ERVARING, PASSIE EN EXPERTISE


DIVERSE SOORTEN RAMEN (VAST, BUITENKLAP, BINNENKLAP, SCHUIF, ZAK) IN CA. 30 SOORTEN PROFIELEN MET VERSCHILLENDE SOORTEN BEGLAZING (ISOLEREND, HR++


KLIMAATBEHEERSEND, BRANDWEREND, VERWARMD, GEBOGEN) ONDER KEUR


KLIMAATBEHEERSEND, BRANDWEREND, VERWARMD, GEBOGEN) ONDER KEUR


60 JAAR ERVARING, PASSIE EN EXPERTISE


ZUKÜNFTIGE ERGEBNISSE


DIVERSE SOORTEN RAMEN (VAST, BUITENKLAP, BINNENKLAP, SCHUIF, ZAK) IN CA. 30 SOORTEN PROFIELEN MET VERSCHILLENDE SOORTEN BEGLAZING (ISOLEREND, HR++, GELUIDWEREND,


, GELUIDWEREND,


Zukunſtsorientierung “Die Corona-Situation darf nicht zu einer Lähmung führen”, betonte Staake weiter. Deswegen werden die strategischen Projekte, die duisport unternommen hat, weiter forciert. Das ist an oberste Stelle die weitere Digitalisierung der Prozesse im Hafen und im kombinierten Verkehr. Der Inkubator startport wird weiter ausgebaut. Ein junges Unternehmen baut eine vielversprechende e-commerz-Plattform für deutsche mittelständische Unternehmen. Auch das Infrastrukturprojekt Logport VI mit einem trimodalen Containerterminal und einem Logistikzentrum für einen Großkunden gehen in die nächste Bauphase. Duisport wird sich weiter für die Güterzugverbindungen nach China entlang der Seidenstraße engagieren: Die Anzahl der Zielbahnhöfe soll erhöht und neue Logistikzentren geschaffen werden mit strategischen Partnern wie den staatlichen Unternehmen COSCO und China Railway Container Transport Corporation. Auch das weltgrößte Güterzug- und Logistikzentrum Great Stone in Weiß-Rusland entlang der nördlichen Seidenstraße, an dem die duisport- Gruppe als Initiator und Entwickler beteiligt ist, wird 2020 weiter massiv ausgebaut.


Corona-Krise Die Güterzugverbindung mit China hat in der Coronakrise stark gelitten, weil die sehr stark vom Coronavirus betroffene Region um die Duisburger Partnerstadt Wuhan eine wichtige Drehscheibe für die Duisburg-Verbindung


Scheepvaarttelefoongids 2019 Scheepvaarttelefoongids 2019


17


ist. Die Zugverbindung wurde aber niemals eingestellt. Am Tiefpunkt im Februar fuhren nur 15 bis 20 Züge pro Woche. Im Moment, d.h. Ende April, hat sich die Verbindung fast wieder auf die davor normalen 35 wöchtlichen Züge erholt. Später im Jahr erwartet Staake mehr als 40 Verbindungen pro Woche auf den Schienen zu haben.


Erfreulich ist auch, dass die Hilfsgüter wie Schutzmasken und Schutzkleider, die die duisport-Gruppe als Spende für die Krankenhäuser in Duisburg und Umgebung bestellt hatte, nun per Zug ankommen konnten. Die duisport-Gruppe hatte sich über seinen Geschäſtspartner COSCO in China für 50.000 Euro hochqualitative medizinische Schutzprodukten sichern können.


Prognosen Das erste Quartal 2020 verlief trotz Mitte März einsetzender Rückgänge im Umschlag noch stabil. Das zweite Quartal wird katastrophal sein, weil die Produktion im automotive Bereich fast zum Stillstand gekommen ist. Auch lagen große Teile Europas, sowie in den meisten asiatischen Ländern im Lockdown lahm. Staake erwartet in der zweiten Jahreshälſte einen Nachholeffekt, der aber die Verluste des zweiten Quartals nicht wettmachen können werde. “Wenn wir ein Minus von 10 Prozent der Umsatzerlöse schaffen, dann bin ich zufrieden,” so Staake. Er erwartet jedoch keine extrem kritische Entwicklung für die Hafengesellschaſt. Das Geschäſtsmodell der duisport-Gruppe ist gut aufgestellt, die Liquidität ist abgesichert und die Strategie bleibt auf die Zukunſtsmärkte mit China an erster Stelle ausgerichtet.


SHIPPING - TSEHCIHPNICS - L TOEGCISTIC Deutschlands einzige Fachmesse für die Binnenschifffahrt


Deutschlands einzige Fachmesse für die Binnenschifffahrt 29. und 30.0 September 2020


D


29. und 30. September 2020 • rund 200 Aussteller aus ga•n rzu Enudro 2pa00 Aussteller aus ganz Europa


www.scheepvaarttelefoongids.nl


••• e brrandneue Produkte, Dienstleistungen, Innovationen und Trends • eine wertvolle Plattform zum Netzwerken


•• rund 200 Aussteller aus granz Europa


Haben wir Ihr Interesse geweckt? Kontaktieren Sie uns gerne! • angenehmes Ambiente


•• a enginenehme wertvolle Plattform zum Netzwerken • angenehmes Ambiente


Grundlage für langjährige Geschäftskontakte • Grundlage für langjährige Geschäftskontakte


es Ambiente


Haben wir Ihr Interesse geweckt? Kontaktieren Sie uns gerne! Haben wir Ihr Interesse geweckt? Kontaktieren Sie uns gerne!


Messe-Party “Dock&Rock” mit Live-Musik


inkl. Buffet und Live Musik für nur 30,00 € p P.


Dienstag, 29. September 2020 - Messe PartyDienstag, 29. September 2020 - Messe Party inkl. Buffet und Live Musik für nur 30,00 € p.P.


Messe-Party “Dock&Rock” mit Live-Musik


Dienstag, 29. September 2020 - Messe Party inkl. Buffet und Live Musik für nur 30,00 € p.P.


Messe-Party “Dock&Rock” mit Live-Musik


Dienstag, 29. September 2020 - Messe Party inkl. Buffet und Live Musik für nur 30,00 € p.P.


andneue Produkte, Dienstleistungen, Innovationen und Trends •• Grundlage für langjährige Geschäftskontakte


b rruandn 200 Aussteller aus ganz Europa bine wertvolle Plattform zum Netzwerken


Messe-Party “Dock&Rock” mit Live-Musik


eue Produkte, Dien•st bleiastungen, Innovationen und Trends


SHIPPING - TECHNNICS - LOGISTICS Deutschlands einzige Fachmesse für die Binnenschifffahrt . September 2020


nds einzige Fachmesse für die Binnenschifffahrt 29. und 30. September 2020


Haben wir Ihr Interesse geweckt? Kontaktieren Sie uns gerne!


G - TECPHNGIC -S - LHONGIST -IC LSOGISTIC Deutschlands einzige Fachmesse für die Binnenschifffa


nd eue Produk e, Dienstleistu gen, Innovationen und Trends • eine wertvolle Plattform zum Netzwerken • Gr ndlag für langjährige Geschäftskontakte • angenehmes Ambiente


Scheepvaarttelefoongids 2019


Scheepvaarttelefoongids 2019


J60AAR


STORINGEN KETELBRUG 13 48-UURS MELDPLICHT


9 16 MEE MET DEFENSIE


 078 61 33 177/0316 54 15 74 www.slurink.nl


Laagwaterprobleem houdt gemoederen ‘intensief’ bezig


www.teamcoshipyard.nl info@teamcoshipyard.nl


Gasolie nodig?


DÜSSELDORF Hoewel de Rijn dit jaar voldoen- de water draagt en er eigenlijk geen reden voor zorg is, trekt het thema ‘droogte, hitte en laagwater’ enorm de aandacht. Het jaar 2018 heeſt de schrik in het lijf gejaagd. Hoe een herhaling te voorkomen. Daarom werken de binnenvaart, de industrie en de overheid aan scenario’s om een volgende laagwater- crisis te voorkomen, of tenminste te ve rzach- ten. Aanpassingen zijn vereist, technisch én in de logistieke keten. Maar dat helpt alle- maal niet wanneer we niet drastisch onze CO2-uitstoot reduceren. Doen we dat niet, dan worden laagwaterperioden extremer en langer.


JUDITH STALPERS


“We kunnen eenvoudigweg niet zonder de Rijn!” luidde de noodkreet bij BASF, Bayer, ThyssenKrupp, BP, Evonik & co. Maar het be- treſt ook kleinere spelers uit de schroot-, kiezel- en zandsectoren of voor speciaal


YOUR SHIP UNDER CONTROL HIGH


PERFORMANCE MANOEUVRING SYSTEMS


www.dewaalbv.nl


EASYFLOW® VAN DE WAAL ALS BESTE GETEST


BEL ONS!


voor informatie en alle voordelen +31 (0)183-501811


www.dewaalbv.nl www.werkendammaritimeindustries.nl


LAAT OOK UW ROERSYSTEEM OMBOUWEN!


techniek YOUR SHIP UNDER CONTROL


VOORTVAREND DOOR


dolderman toonaangevend in binnenvaart BINNENKALKHAVEN 17 | 3311 JC DORDRECHT |


TELEFOON: +31(0)78 - 613 8277 | dolderman.nl


transport. Duitsland was vorig jaar in rep en roer. De Rijn met zijn brede stranden en zandbanken haalde voorpagina’s. Er was nauwelijks nog Rijn, als het ware. Dat klinkt dramatisch. Voor hen die plotseling met laag- watertoeslag en het charteren van alternatie- ve transportmiddelen te doen hadden, had het hete en droge weer in 2018 dramatische gevolgen. Het kostte BASF 250 miljoen euro aan extra transportkosten. Bij ThyssenKrupp spreekt men over een verlies van een ‘laag honderd miljoenen euro bedrag’. Vervoer over het Duitse gedeelte van de Rijn kromp met 20 procent over heel 2018 gerekend. Over de Moezel, de Saar en de Main was het meer dan 30 procent minder, in tonnage ge- rekend. Het gevolg was dat in 2019 de spe- lers van de natte sector bij het Duitse minis- terie bleven lamenteren en aandringen. Want een onbetrouwbare Rijn stelt standplaats Duitsland voor hun industrie ter discussie. Mochten deze industrieën werkelijk wegtrek- ken, dan is dat een economische ramp voor


Nog CCR2 motoren Prijsverschil: Ja


Kwaliteitsverschil: Nee


beschikbaar 102-350 pk


ABATO Motoren


www.scheepsmotorcalculeren.nl www.aggregaatcalculeren.nl www.abato.nl . T: 088-2228600


VELE MOGELIJ KHEDEN T +31 182 354666


BERGAMBACHT HOLLAND T: 0182-354666 F: 0182-354647 E: pols.aggregaten@wxs.nl W: www.pols-aggregaten.nl www.pols-aggregraten.nl


pols.aggregaten@wxs.nl SCHROEVENDOK


tot 12.20mbr.(max.650 t.) HELLINGEN tot 76m


VAN GREVENSTEIN’S SCHEEPSWERF BV


Noord 49 2931 SJ Krimpen aan de Lek T: 0180 - 512200


v.grevenstein@worldonline.nl www.vangrevenstein.nl


REPARATIE + LEVERING SCHEEPSSCHROEVEN


Tel: +31 (0)78 6148219


info@hartogscheepsschroeven.nl www.hartogscheepsschroeven.nl


2e Merwedehaven Grevelingenweg 23 3313 LB Dordrecht


Tel. +31(0)78 3039700 powertransmissionsdordrecht.com J60AAR


Duitsland en de binnenvaart. Nog bijna dage- lijks is er media-aandacht. Dit jaar verbraken juni en juli immers hitterecords, en de neer- slag is in grote delen van Duitsland inder- daad minimaal. Reden temeer om de risico’s van de Rijn op alle manieren te verminderen.


Uitdiepen


De vaargeul uitbaggeren klinkt als een logi- sche oplossing. Maar hoe diep je ook bag- gert, als er weinig water stroomt wordt de aflaaddiepte daarmee niet verder gehol- pen. Dat erkent ook iedere binnenschip- per. Ook verandert iedere baggeractie de morfologie van het vaarwater. Waar ero- deert het dan, en waar zal het slib zich af- zetten. Desalniettemin zijn de -bekende- knelpunten nu hoog op de to-do-list van de Duitse Wasser- und Schiff fahrtsverwaltung (WSV): het wegboren van rotsverhogingen in de Midden-Rijn en het uitbaggeren van de Nederrijn ten zuiden van Duisburg. Daar gaat men aan de slag. Het besluit staat vast.


“Maar alsjeblieſt niet verder baggeren,” waar- schuwt Thomas Schlipköther, bestuurslid van de haven Duisburg, “dan zinkt ook het waterpeil in onze havenbekkens. Dan zou- den we al die kaaimuren moeten aanpassen. Of de hele haven een paar meter dieper leg- gen” – wat in de jaren ’60 inderdaad op inge- nieuze wijze is gebeurd. De ingenieur hoort tot de pleitbezorgers van stuwen en sluizen in de Rijn. Zoiets is een generatieproject, hoort men vanuit het WSV, alleen al om het maatschappelijk geaccepteerd te krijgen. Dat brengt op korte of middellange termijn geen verlichting. Mocht het echter zo ver komen dat het waterpeil bij Koblenz niet aan de mi- nimale diepte voldoet zoals in het Rijverdrag vastgelegd, dan is Duitsland verplicht om daar een sluis aan te leggen. Ook dit feit is in crisisjaar 2018 weer in herinnering geroepen. Eigenlijk wil niemand binnen het WSV daar aan denken.


Lees verder op pagina 2-3 over dit onderwerp.


2


+31(0)168 416310 www.propellerservice.nl


NEU!


a


5 5


Gasolie nodig?


9 15


www.teamcoshipyard.nl info@teamcoshipyard.nl


AFTRAP WERELDHAVENDAGEN ‘ALS EEN MELKKOE’ j ETIS WORDT STICHTING MINISTER VAN NIEUWENHUIZEN: ‘2024 UITERSTE TERMIJN TOTAALVERBOD’ Scherpe norm maakt varend ontgassen op slag onwerkbaar


DEN HAAGDe definitie van een ‘dichtbe- volkt gebied’ zal volgende maand een allesbepalende rol gaan spelen bij de eerste algemene handhavingsactie te- gen varend ontgassende tankers in ei- gen land. Dat voorspelt minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD/Infrastructuur en Waterstaat) in een brief tijdens het zomer- reces aan de Tweede Kamer.


“Ik streef ernaar het varend ontgassen zo snel als mogelijk te beëindigen. In samenwerking met de Taskforce Varend Ontgassen werk ik aan het realiseren van voldoende capaciteit voor de verwerking van dampvormige restla- ding afkomstig van tankschepen in daarvoor geschikte verwerkings- of terugwininstalla- ties”, schrijſt de minister, die 2024 als uiterste termijn noemt voor een totaalverbod op va- rend ontgassen. Maar al sinds april van dit jaar mag een breed spectrum aan stoff en niet meer varend wor- den ontgast, waarvoor komend najaar (okto- ber) een grote landelijke toezichtsactie op het binnenwater van ILT, havens, Rijkswaterstaat en de waterpolitie wordt opgetuigd. De pa- trouilleschepen zullen daarbij gebruik maken


Aaneengesloten De ILT-onderzoekers concluderen in een bij- lage: “In verband met de duur van ontgas- singen, is een langere aaneengesloten vaar- weg waar ontgast kan worden noodzakelijk. Langere aaneengesloten trajecten zijn op ba- sis van de hoge bevolkingsdichtheid en het grote aantal bruggen en sluizen op de hoofd ontgassingsroutes in Nederland slechts be- perkt beschikbaar. Op andere plekken in Nederland is op korte trajecten afwisselend een kleinere en een grotere bevolkingsdicht- heid vastgesteld. Ontgassen in deze gebieden is niet praktisch uitvoerbaar”.


van nieuwe technieken, zoals drones, e-noses en specifieke camera’s. De minister: “Op basis van de ervaringen zal de ILT haar toezicht op varend ontgassen definitief inrichten”.


Ontgassingsroutes Omdat varend ontgassen bij bruggen, sluizen en bij ‘dichtbevolkte gebieden’ nu al volgens het ADN en CDNI verboden is, gaat het erom wat de norm voor dichtbevolkt wordt. De brief van de minister: “Gebieden met meer dan 200 inwoners per hectare binnen 500 meter van de vaarweg kunnen als dichtbevolkt worden beschouwd”. Dat maakt de meest gebruikte


ontgassingsroutes van dit moment op slag onbruikbaar. Op de binnenvaartcorridor Amsterdam- Rotterdam-Antwerpen wordt de grootste stroom gevaarlijke goederen vervoerd. Op dit traject vinden dan ook de meeste ontgas- singen plaats (zie kaartje). De zwaartepun- ten van de ontgassingen liggen bij de laad-, en losfaciliteiten in Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen. De gebruikelijke vaarroutes als de Lek, het Amsterdam-Rijnkanaal en de Oude Maas nabij Rotterdam en Amsterdam worden eveneens frequent gebruikt om te ontgassen in de atmosfeer.


Statenvragen over ‘vrijplaats’ Zeeland


De meest gebruikte ontgassingsroutes, in 2016 in kaart gebracht door het bureau CE Delſt , in opdracht van de provincies Utrecht, Noord- Holland, Gelderland en Zeeland. De dikte van de lijn geeſt het aantal vaarten weer.


YOUR SHIP HIGH


PERFORMANCE MANOEUVRING SYSTEMS


www.dewaalbv.nl


EASYFLOW VAN DE WAAL ALS BESTE GETEST


® BEL ONS!


voor informatie en alle voordelen +31 (0)183-501811


www.dewaalbv.nl


+31(0)168 416310 www.propellerservice.nl


www.werkendammaritimeindustries.nl REPARATIE + LEVERING


SCHEEPSSCHROEVEN Tel: +31 (0)78 6148219


info@hartogscheepsschroeven.nl www.hartogscheepsschroeven.nl


078-303 97 00


info@degrootmarine.com www.degrootmarine.com


LAAT OOK UW ROERSYSTEEM OMBOUWEN!


“Wordt Zeeland een vrijplaats voor va- rend ontgassen, nu de minister uiteen- gezet heeſt dat dit in minder dichtbe- volkte gebieden nog wel mag?” Zo luiden de statenvragen van de fractie van GroenLinks in Zeeland. De collega-sta- tenfractie van het CDA wil vooral weten welke vervolgstappen de provincie gaat nemen.


Brancheorganisatie Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB) reageert met: “Eerder al is door onze sector aangege- ven dat de ontgassingsproblematiek alleen oplosbaar is als er voldoende ontgassings- capaciteit komt. Op dit moment beschikt Nederland alleen over ATM Moerdijk en Rubis in Rotterdam als geaccepteerde ontgassingsinstallaties”.


Minister Cora van Nieuwenhuizen UNDER CONTROL Kwaliteitsverschil: Nee


Nog CCR2 motoren beschikbaar 102-350 pk


Prijsverschil: Ja ABATO Motoren


www.scheepsmotorcalculeren.nl www.aggregaatcalculeren.nl www.abato.nl . T: 088-2228600


YOUR SHIP UNDER CONTROL


VOORTVAREND DOOR techniek


dolderman toonaangevend in binnenvaart


BINNENKALKHAVEN 17 | 3311 JC DORDRECHT | TELEFOON: +31(0)78 - 613 8277 | dolderman.nl


GESPECIALISEERD IN ONDERHOUD, REPARATIE, REVISIE, KEURING EN VERKOOP VAN ALLE MERKEN DIESELMOTOREN.


0184 67 92 25 WWW.GJVDIESELSERVICE.NL


Uitsluitend langs de hoofdvaarwegen in Zeeland, het IJsselmeer, Markermeer en aan de zuidkant van Zuid-Holland is de bevolkingsdichtheid doorgaans lager. Dat betekent dat alleen de volgende vaarwe- gen geschikt zijn om te ontgassen in de openlucht: Markermeer en IJsselmeer, de Waddenzee, de hoofdvaarwegen in Zeeland (op enkele dichtbevolkte plaatsen na); de Nieuwe Merwede vanaf Werkendam; het Hollandsch Diep overgaand in het Volkerak en de Rijn-Schelde verbinding (op enkele uit- zondelingslocaties na).


19


 078 61 33 177/0316 54 15 74 www.slurink.nl


DIESEL MARINE SERVICES


VELE MOGELIJ KHEDEN T +31 182 354666


BERGAMBACHT HOLLAND T: 0182-354666 F: 0182-354647 E: pols.aggregaten@wxs.nl W: www.pols-aggregaten.nl www.pols-aggregraten.nl


pols.aggregaten@wxs.nl


BOEGSCHROEVEN BALLASTPOMPEN


WEEK 36-37 04.09.2019 I NUMMER 919


Gasolie nodig?


2


a


a


j


r


a


r


!


a

WEEK 34-35 21.08.2019 I NUMMER 918

a


!


WEEK 32-33 07.08.2019 I NUMMER 917


r


!


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32