search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
1023 | WEEK 36-37 6 SEPTEMBER 2023


Medewerkers De Waterbus redden hondje uit Schelde


ANTWERPEN Medewerkers van De Waterbus in Antwerpen hebben donderdag een hond- je gered uit het water van de Schelde. Het beestje is in orde en is voor zover be- kend met de schrik vrijgekomen van het avontuur.


De bemanning van De Waterbus had eerst ge- probeerd het dier met een touw aan boord te halen, maar uiteindelijk konden ze dichterbij komen en is het hen gelukt de hond uit het water te halen.


Hoe het dier in het water is terechtgekomen, is niet bekend. De eigenaar van het hondje is nog niet terecht: het dier was wel gechipt, maar de chip kon niet uitgelezen worden. Voor nu is de hond naar het dierenasiel in Wommelgem gebracht.


Foto De Waterbus


Stichting Vaarkracht heeſt eigen varend huis op het water


ROTTERDAM Stichting VaarKracht heeſt sinds kort een extra aanvulling in hun vaartochten en activiteiten: een vaartocht met een zoge- heten WaterHuis: een tiny house op het wa- ter. Daarmee kunnen kankerpatiënten en hun naasten genieten van een dag op het water.


Het WaterHuis is een derde variant op de pri- vé- of groepsvaartochten. Het WaterHuis heeſt een vaste ligplaats in Huizen, maar gaat ook enkele keren op reis. Zo vaart het begin sep- tember naar Rotterdam en doet onderweg de steden Haarlem, Leiden en Delſt aan.


Op zaterdag 9 september is er een open dag waarbij het WaterHuis te bekij- ken is. In Rotterdam maakt door de week het Inloopcentrum Patio gebruik van het WaterHuis. In de weekenden kunnen privé- gezelschappen een dagje op het WaterHuis verblijven. Op een enkele dag door de week


kunnen bedrijven het WaterHuis huren. Het WaterHuis ligt in de Erfgoedhaven/Haringvliet in Rotterdam.


Stichting Vaarkracht Stichting Vaarkracht organiseert al meer dan tien jaar vaartochten. In tien jaar tijd heb- ben de vrijwilligers van VaarKracht een kleine 9.000 gasten een dagje uitwaaien op het wa- ter aangeboden. Dat ging met privé-vaartoch- ten of groepsvaartochten. Het gaf een enor- me diversiteit van schepen, vaargebieden en vooral belevenissen. Varen met het gezin, of met lotgenoten; het kon allemaal.


De gezelschappen die voor een privé-vaar- tocht kiezen worden in contact gebracht met schippers die een eigen (privé) schip hebben. Inmiddels doen er ongeveer 300 schippers mee, met ligplaatsen in het hele land. De vaar- tochten worden gepland in overleg met de schipper.


Bedientijden weer verruimd na zomermaanden


ROTTERDAM Rijkswaterstaat verruimt een aantal bedieningstijden en sommige beper- kingen worden opgeheven bij een aantal sluizen en bruggen. Dat meldt Varen Doe Je Samen.


Deze zomermaanden heeſt Rijkswaterstaat de bedientijden moeten aanpassen vanwege per- soneelstekorten. Ook nog in september en au- gustus, maar de bedientijden zijn deze maan- den wel wat verruimd.


Zo wordt de jachtensluis bij de Krammersluizen weer op de normale tij- den bediend, behalve op dinsdag en don- derdag. Vanaf begin augustus zijn de sluizen


van Hansweert weer volcontinu in bediening. Alleen de bruggen worden minder vaak be- diend, alleen één keer per uur. De Oostkolk bij Terneuzen zal ’s avonds gestremd zijn – van 22.45 tot 6.45 uur – zodat deze overdag nog wel bediend kan worden. Bij de Stevinsluis zal vanaf maandag 14 augustus sprake zijn van stremming in de nacht van 22.00 tot 6.00 uur. De bediening van eerder genoemde klei- ne objecten blijſt ongewijzigd. Dit gaat over Grevelingen, Zandkreeksluis en de sluis bij Roompot.


De bedientijden zijn nog wel afhankelijk van de beschikbaarheid van personeel en aanpas- singen zijn eveneens mogelijk.


Haven Luik biedt watergebonden perceel aan


LUIK De haven van Luik heeſt een waterge- bonden perceel ter beschikking gesteld voor geïnteresseerde bedrijven. De deadline om daarvoor aan te melden is verlengd tot 30 oktober 2023.


Het gaat om de erfpacht van een perceel en de concessie van grond gelegen langs de maas in Hermalle-Sous-Huy, voor een periode van dertig jaar. De grondgebieden liggen aan de waterweg en zijn daarmee verbonden met Antwerpen, Bugge, Rotterdam, en North Sea


Port. De locatie is dan ook bedoeld voor acti- viteiten die verbonden zijn met de waterweg.


Bedrijven die in aanmerking willen komen, zullen onder andere worden beoordeeld op de kwaliteit van dienstverlening, het aantal gecreërde banen, de complementariteit met nabijgelegen andere bedrijven, relvantie van het werk en de impact die de activiteiten op het gebied zullen hebben.


ROTTERDAM De nieuwe versie van de web- site sluisplanning.rws.nl is 30 augustus live gegaan. Sluisplanning toont informatie aan de scheepvaart over de geplande schuttin- gen en de bezetting van de wachtplaatsen bij de sluis.


De website is volgens Rijkswaterstaat in een nieuw overzichtelijk jasje gestoken. Zo is de navigatie verbeterd, de vormgeving aan- gepast en is de website nu goed te gebrui- ken op ieder apparaat; van smartphone tot laptop.


Op dit moment biedt de vernieuwde web- site toegang tot de sluisplanningen van de sluizen op de Hoofdvaarweg Lemmer- Delfzijl, namelijk de Prinses Margriet- sluis, Sluis Gaarkeuken, Oostersluis en de Zeesluis Farmsum. Daarnaast zijn ook de sluisplanningen beschikbaar voor vier sluizen in Zuid-Holland en Zeeland, na- melijk de Volkeraksluizen, Krammersluis, Kreekraksluizen en Sluis Hansweert.


Uitbreiden Rijkswaterstaat onderzoekt momenteel mo- gelijkheden om deze dienst uit te breiden naar andere sluizen. Het merendeel van de informatie over sluisplanningen is openbaar toegankelijk zonder dat er hoeſt te worden ingelogd. Echter, voor gepersonaliseerde


schipindelingen is inloggen vereist. De mogelijkheid om in te loggen op de GTI- tool voor de sluis Terneuzen blijſt ongewij- zigd beschikbaar. Als u al een account had voor de vorige versie van de website, hoeſt u geen actie te ondernemen, aangezien de accountgegevens naadloos zijn overgezet naar de nieuwe website.


Beter Bediend Het tonen van sluisplanningen aan schip- pers is een cruciaal onderdeel van het brede- re ‘Beter Bediend’-programma. Dit initiatief heeſt als doel de service op de Nederlandse vaarwegen te verbeteren door onder andere verruimde bedientijden en verhoogde infor- matieverstrekking aan schippers. Het sys- teem moet de betrouwbaarheid vergroten van de reistijden en de uitbreiding van de be- diening op vaarwegen waar nu nog niet alle mogelijkheden worden benut.


Samen met brancheorganisatie KBN, schippersvereniging ASV en verladersclub Evofenedex werkt men aan een efficiëntere bediening, vlottere en veiligere afhandeling van het scheepvaartverkeer en een actuele en uniforme informatievoorziening. Het aan- bieden van gedetailleerde sluisplanningen stelt schippers in staat om real-time inzicht te krijgen in de vaarwegdrukte en hun reizen nog beter te plannen.


Beloning en straf


Een donderslag bij heldere hemel leek het, de brief met daarin de mededeling dat de over- heid graag een verplicht emissielabel wil in- voeren voor de binnenvaart. Tenminste, zo leek het voor KBN en misschien ook nog wel andere partijen in de sector. Als een overval. Ik vond het niet zo heel verrassend. Misschien het moment wel, maar het hing al langer in de lucht met de Europese green deal, stimu- leringsregelingen voor vergroening vanuit de Nederlandse overheid en de toenemende aan- dacht ervoor de afgelopen jaren. Er lijkt echt vaart te komen in de steun en stimulering van vergroening, richting minder uitstoot van scha- delijke stoffen. Niet meer dan logisch, want de tijd begint toch wel wat te dringen om in ie- der geval in de buurt te komen van de gestelde (Europese) klimaatdoelen. Wat wel nieuw is, is dat er nu een verplichting aan vast zit. De be- staande labels, bijvoorbeeld van Green Award of het nu nog vrijwillig aan te vragen emissiela- bel, zijn vrijblijvend en lang niet elke scheeps- eigenaar vraagt die aan – of neemt de bijbeho- rende maatregelen om ervoor in aanmerking te komen. Behalve de CCR-eisen en de Stage V-richtlijnen, die nu gemeengoed zijn gewor- den, zijn er verder relatief weinig concrete ver- plichtingen voor wat betreſt schonere sche- pen. Met het verplichten van zo’n label, wordt


er druk op gezet. Het kan ervoor zorgen dat scheepseigenaren toch nog meer stappen ne- men dan alleen het hoognodige. Dat is tenmin- ste mijn hoop en het ideale scenario voor wat betreſt het klimaatperspectief. Economisch gezien kan ik goed begrijpen dat een verplich- ting weerstand oproept – vergroening is im- mers niet gratis. Het emissielabel neemt dan ook nog eens niet alles in overweging, want het gaat voornamelijk over de motoren, terwijl er wel meer dingen zijn die zorgen voor scho- nere schepen. Het lost nog niet alles op. Maar er is wel actie nodig. De sector vergroent, maar de vraag is of het wel snel genoeg gebeurt. Een verplichting is nooit fijn, het liefst zie je natuurlijk dat iedereen er uit eigen vrije wil voor kiest – en de mogelijkheden ervoor heeſt. Maar een verplichting kan tot actie aanzetten. Tegelijkertijd denk ik ook dat het geen kwaad kan om een combinatie te maken van ‘straf’ en ‘beloning’. Zomaar verplichtingen invoe- ren, zonder enige vorm van tegemoetkoming of steun, de vraag is of dat wel effectief is. Iets verplichten zonder dan iedereen de kans en (fi- nanciële) mogelijkheden te bieden, dat is ook niet eerlijk. Maar dat de Nederlandse overheid daar niet zo goed over lijkt te hebben nage- dacht, dat zou inmiddels ook geen verrassing meer moeten vormen, denk ik zo.


Website sluisplanning.rws.nl overzichtelijker gemaakt


7 NOELIA ROMERO CABRERA – VOOYS


AVERECHTS


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52