1023 | WEEK 36-37 6 SEPTEMBER 2023
Emissielabel voor binnenvaartschepen verplicht per 2030
ROTTERDAM Een emissielabel voor binnen- vaartschepen wordt mogelijk verplicht per 2030. Dat staat in een brief van demissionair staatssecretaris Heijnen van infrastructuur en waterstaat aan de Tweede Kamer. Er is nog wel een onderzoek bezig naar de mogelijke impact hiervan op de sector en andere betrokkenen. Branchevereniging KBN is niet tevreden en wil graag het overleg over het labelsysteem weer vlot trekken. Donderdag 7 september wordt er- over gedebatteerd in een commissie over duur- zaam vervoer.
In november 2021 is het emissielabel geïntrodu- ceerd voor binnenvaartschepen. Het label geeſt de emissieprestaties weer van het schip voor broeikasgassen en milieuverontreinigende stof- fen, zoals stikstof. Het gaat om een label met vijf categorieën: A tot en met E, waarbij A staat voor klimaatneutraal en E voor het tegenovergestelde qua CO2-uitstoot.
Daar horen ook getallen bij, bedoeld voor de emissie van NOx en fijnstof, waarbij 5 aangeeſt dat een schip veel uitstoot. De beoordeling is afhankelijk van het gemiddelde van het maxi- maal vermogen van alle motoren aan boord, het brandstofverbruik en het aantal draaiuren per motor. De metingen worden verricht door gespe- cialiseerde meetbedrijven.
Het gaat om een ander label dan de Green Award-certificaten. De labels worden uit- gegeven door de Stichting Afvalstoffen & Vaardocumenten Binnenvaart (SAB) in op- dracht van het ministerie van Infrastructuur en
Waterstaat. Met een binnenvaartemissielabel kunnen schepen bepaalde voordelen krijgen bij havens, verzekeraars of banken.
Betere labelcategorie Nu is het label nog niet verplicht, omdat het nog geen wettelijke basis heeſt. Scheepseigenaren kunnen het wel al vrijwillig aanvragen. Minder dan twintig schepen zouden dat al gedaan heb- ben sinds het label beschikbaar is. Het aanvra- gen van het label is gratis, maar de metingen om de uitstoot te bepalen, zijn dat niet altijd. Er is tot nu toe voor zover bekend één binnen- vaartschip in de A0-categorie: de H2 Barge 1 van Future Proof Shipping. De verplichtstelling zou in ieder geval stap voor stap ingevoerd moeten worden. Zo zouden eerst alle scheepseigena- ren verplicht moeten worden om een label aan te vragen. “Dan kan van de scheepseigenaren stapsgewijs worden verlangd dat zij in een be- tere labelcategorie terechtkomen”, zo staat te lezen in een brief van Heijnen aan de Tweede Kamer.
Specifiek voor de binnenvaart Het plan heeſt nog wel wat gevolgen. Mede daar- om is er nu een onderzoek bezig naar de impact van het invoeren van een verplicht label. De re- sultaten van het onderzoek naar de impact van een verplicht emissielabel worden eind dit jaar verwacht. In het onderzoek wordt nagegaan aan welke scheepscategorie een bepaald label kan worden opgelegd in welke periode in de tijd, met als doel een gemiddeld label B in 2030. Dat komt neer op een maximale uitstoot van maximaal 265 gram CO2 per kWh. Bij dit onderzoek wordt
volgens de staatssecretaris rekening gehouden met de specifieke kenmerken en eigenschappen van de binnenvaartvloot en relevante nationale en internationale regelgeving, vanuit zowel de Nederlandse overheid, de CCR en de EU.
Duurzamer vervoer
Staatssecretaris Heijnen
De plannen voor het ver- plichte label zijn onderdeel van een be- leidspakket voor duurza- mer vervoer, zowel het personen- als goederenvervoer. In dat pakket aan maatregelen wordt ook gesproken over subsidies voor bijvoorbeeld waterstof, aan- scherpen en monitoren van CO2-prestaties van het goederenvervoer en beprijzing van emissies. Deze maatregelen zijn bedoeld om uiteindelijk de binnenvaart verder te verduurzamen en ver- groenen. Het genoemde emissielabel kan hel- pen om CO2-prestaties beter en inzichtelijker te maken, van individuele schepen en daarmee op termijn ook van de gehele binnenvaartsector.
Reactie KBN Branchevereniging Koninklijke Binnenvaart Nederland meldt verrast te zijn door de plannen van de demissionair staatssecretaris. Volgens KBN is er met deze plannen geen relatie gelegd tussen afspraken uit de green deal binnenvaart
‘Na verplichtstelling kan van de scheepseigenaren stapsgewijs worden verlangd dat zij in een betere labelcategorie terechtkomen’
en eerdere maatregelen gericht op CO2-reductie. Ook is volgens KBN nu niet duidelijk tot welk re- ductie de norm per KWh gaat leiden. “Het bin- nenvaartlabel is in de huidige opzet een mo- torlabel een geen scheepslabel, het geeſt geen inzicht in de CO2- uitstoot tijdens een reis of op jaarbasis, en dat is toch waar het om gaat”, zegt KBN.
De branchevereniging ziet dan ook liever dat het emissielabel aangepast wordt voordat er ge- sproken wordt over verplichtstel- ling. “Met name een label voor de emissie per tonkilometer, voor verlader van belang, ont- brak nog. Ook is het geen echt
scheeps label, maar een label voor de motoren”, zo legt KBN uit. KBN zou graag zien dat er twee verschillende labels komen: een motor-emis- sielabel én een echt binnenvaartscheepslabel.
“We denken dat deze opzet beter uit te leggen is”, zegt KBN. “Ook voor andere stakeholders zo- als verladers en havens is het zo duidelijker wat het huidige label wel en niet is en waar we nog aan gaan werken.” Tegelijkertijd blijſt het voor KBN niet alleen bij een label, maar ziet de ver- eniging graag concrete stappen, zoals bijmen- gen. De vereniging ziet liever dat de binnenvaart de CO2-uitstoot terugbrengt door het gebruik van bijgemengde brandstof stapsgewijs gaan te- rugbrengen tot 50 procent in 2030. “Dat is veel concreter dan de CO2 van bestaande motoren te normeren”, beargumenteert KBN.
ZES bestelt mobiel walstroomsysteem samen met nieuwe laadstations voor batterijcontainers
ROTTERDAM Zero Emission Services (ZES) heeſt laadstations en een mobiele walstroo- minstallatie besteld bij Ebusco, dezelfde le- verancier die ook batterijcontainers heeſt ge- leverd. Het gaat om een discharge station, charging station en in ieder geval tien doc- king stations. Daarmee kan er ook een volle- dig elektrische mobiele walstroominstallatie worden gerealiseerd.
Walstroom Energiecontainers waren er al wel voor ZES, maar er was nog een laadoplossing nodig. Ebusco zal tien docking solutions leveren, met een optie voor nog eens vijf extra. De docking solutions worden ingezet om ZESpacks op te laden zodat deze schepen tijdens de vaart van stroom kunnen voorzien. Ebusco wil hiermee bijdragen aan de versnelling van de verduur- zaming van de scheepvaart.
Batterijcontainers wisselen ZES levert verwisselbare energiecontainers voor nieuwe en bestaande binnenvaartsche- pen. Deze ‘ZESpacks’ worden gebruikt voor de aandrijving van de schepen. Lege batterijcontainers kunnen worden ingewisseld bij een van de wissel- en laadstations zoals nu besteld zijn.
Mobiel systeem Daarnaast heeſt ZES ook ong ge- kozen voor een walstroomvoorziening: een 20-voetscontai- ner met daarin elektrotechnische apparatuur,
waarmee schepen kunnen worden voorzien van stroom tijdens het laden en lossen.
Bart Hoevenaars
‘Met deze aanschaf zetten we een belangrijke stap naar een compleet ecosysteem voor emissieloos varen’
Het is een zogeheten plug-and-play-oplos- sing: het discharge sta- tion wordt niet gekop- peld aan het openbare elektriciteitsnet, maar ge- bruikt in combinatie met energieopslagcontainers. Daardoor kan het geheel ook eenvoudig worden verplaatst.
De zes ZESpacks die hier- voor benodigd zijn kunnen op hun beurt weer worden geladen met het charging
station, dat door een 20-voetscontainer meer- dere energiecontainers ineens kan laden.
Hoogtebeperking Buitenhuizerbrug over Zijkanaal C
AMSTERDAM Wegens een ernstige storing aan de Buitenhuizerbrug kan de brug niet worden bediend. Dit levert hinder op voor de scheepvaart: er geldt een vaarwegbe- perking in de doorvaarthoogte van 6.82m (Kanaalpeil).
Er is geen hinder voor scheepvaart lager dan 6,82m en wegverkeer (N202). Op dit moment is niet duidelijk op welke termijn de brug weer geopend kan worden. Gezien de complexe
situatie zal de brug in ieder geval tot medio volgende week gesloten blijven, zo meldt
Rijkswaterstaat.Afgelopen week kon de brug nog bediend worden in aanwezigheid van een monteur, maar gebleken is dat daarbij techni- sche problemen met de hydrauliek ontstaan.
Daarmee ontstaat een risico dat de brug na een opening niet meer gesloten kan wor- den en deels open kan blijven staan. Met als gevolg hinder voor zowel wegverkeer als
vaarwegverkeer. Daarom is ervoor gekozen de lokale bediening te staken totdat hier een op- lossing voor is en de noodbediening succesvol getest is.
Noodbediening Momenteel wordt druk gezocht naar een op- lossing om de brug veilig te kunnen openen. Om te testen of noodbediening op locatie veilig kan, is een stremming van het wegver- keer nodig. Dat vergt voorbereidingstijd: zo is
afstemming met de omgeving nodig, zoals ov- en hulpdiensten. Voor de actuele situatie kunt u ook de status en berichten op Vaarweg- informatie raadplegen: 5 en 6 september.
Zeilschepen (>6,82m Kanaalpeil) van- uit Spaarndam en Haarlem kunnen niet meer via de staande-mastroute naar het Noordzeekanaal varen. De omvaarroute gaat via de Ringvaart, de Nieuwe Meer en in de nacht door Amsterdam.
Aflosser vinden Of aflosser worden?
Omdat stilliggen geen optie is T +31(0)181-614 466
www.reikon.nl
inspecteert & repareert • Keerkoppelingen • Reductiekasten • ABC dieselmotoren • Pompen
Grote voorraad ABC recon-onderdelen
storing service 24/7
De nummer één in aluminiumscheepsramen én -deuren voor de binnenvaart
Scheepvaarttelefoongids 2022 OMRU SCHEEPSRAMEN
Al meer dan 15 jaar zijn wij actief in de wereld van de binnenvaart. Wij zijn gespecialiseerd in de productie, levering
en montage van hoogwaardige aluminium
scheepsramen en scheepsdeuren. Zowel voor binnenvaartschepen als voor werkboten en passagiersschepen.
Meer weten of advies nodig? Neem contact op met Yvo de Ruijter: tel. +31 (0) 475 580 488 /
yvo@omruscheepsramen.com
www.omruscheepsramen.com
Elektriciteitsnet ontlasten Wanneer de totaaloplossing van ZESpack tot laadstation niet voor de binnenvaart wordt ingezet, kan deze worden gebruikt om het elektriciteitsnet in balans te houden. Het balanceren van vraag en aanbod van elektriciteit is essentieel om de veerkracht van het elektriciteitsnet te vergroten naar- mate het aandeel van hernieuwbare ener- giebronnen, met een meer variabele output, toeneemt.
Zero emissie Bart Hoevenaars, CEO van Zero Emission Services, vult aan: “Met deze aanschaf zet- ten we een belangrijke stap naar een com- pleet ecosysteem voor emissieloos varen en komen we weer een stap dichterbij zero emissie.”
5
Kijk op:
www.scheepvaarttelefoongids.nl
Scheepvaarttelefoongids 2022
Page 1 |
Page 2 |
Page 3 |
Page 4 |
Page 5 |
Page 6 |
Page 7 |
Page 8 |
Page 9 |
Page 10 |
Page 11 |
Page 12 |
Page 13 |
Page 14 |
Page 15 |
Page 16 |
Page 17 |
Page 18 |
Page 19 |
Page 20 |
Page 21 |
Page 22 |
Page 23 |
Page 24 |
Page 25 |
Page 26 |
Page 27 |
Page 28 |
Page 29 |
Page 30 |
Page 31 |
Page 32 |
Page 33 |
Page 34 |
Page 35 |
Page 36 |
Page 37 |
Page 38 |
Page 39 |
Page 40 |
Page 41 |
Page 42 |
Page 43 |
Page 44 |
Page 45 |
Page 46 |
Page 47 |
Page 48 |
Page 49 |
Page 50 |
Page 51 |
Page 52