search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
876 | WEEK 02-03 10 JANUARI 2018


Bouwen zonder stremmingen aan een tweede Sluis bij Eefde


EEFDE De nieuwe sluis bij Eefde is naar verwachting pas klaar in 2020, maar de voorbereidingen zijn al in volle gang. Dat bleek tijdens de jaarvergadering van BLN-Schuttevaer afdeling IJsseldelta- Zwartewater op 28 december.


Chris Vaartjes, omgevingsmanager voor Rijkswaterstaat, en Ria Vrieling, van aannemer Lock2Twente, gaven een presentatie met de laatste stand van zaken voor de sluis bij Eefde. Vaartjes vertelt: “Er is heel hard gewerkt de af- gelopen tijd. Het meeste daarvan is binnens- kamers geweest, vooral gericht op ontwerpen en planen maken”.


De tweede sluis van Eefde wordt gemaakt vol- gens het concept ‘design-build-finance-main- tain’: aannemer Lock2Twente is daarmee ver- antwoordelijk voor niet alleen het ontwerp, de bouw en de voorfinanciering, maar ook voor het onderhoud van de sluis ná de bouw voor in ieder geval 27 jaar. Voordelig en goed voor Rijkswaterstaat, legt Vaartjes uit: “De aan- nemer gaat nu ook nog eens goed nadenken over hoe de sluis efficiënt onderhouden kan worden”.


Ria Vrieling kan beamen dat er hard gewerkt wordt aan de plannen en de eerste uitvoe- ringswerkzaamheden. Er is begonnen met het slopen van woningen in de omgeving, zo- dat er ruimte voor de nieuwe sluis komt. Er is gewerkt aan de voorsluis van de bestaande kolk, waarbij onder meer explosieven zijn ge- ruimd. Daarnaast is het plan opgesteld. “Dat is nog best ingewikkeld”, zegt Vrieling. “Er zijn 2500 eisen vanuit het contract en de wetge- ving waar wij aan moeten voldoen: interpre- tatie daarin is belangrijk.” Ze geeſt als voor- beeld de opdrachtomschrijving dat iets rond, wit en van plastic moet zijn, waarbij zowel een pingpongballetje als een koffiebekertje zou voldoen aan die opdracht. “We moeten eerst checken of voldaan is aan alle eisen, dan pas kunnen we starten”.


Onderhoud De binnenvaart is blij met de komst van de nieuwe sluis. Zorgen zijn er wel over het onderhoud, vooral omdat dit nu on- der de verantwoordelijkheid van aannemer Lock2Twente valt: zij zorgen de komende 27 jaar voor het onderhoud. “Het werkt sim- pel: Lock2Twente krijgt een beschikbaar- heidsvergoeding: als de sluis niet goed func- tioneert, krijgen we geen vergoeding of zelfs boetepunten. We steken er nu al enorm veel geld in en krijgen nu nog niets terug van Rijkswaterstaat, dat gebeurt pas als de sluis werkt. Het is dus in ons eigen belang om de sluis goed te laten functioneren, het zou dom zijn als we dat zouden laten klap- pen”, zegt Vrieling. De sluis is eigendom van Rijkswaterstaat, het beheer is in handen van de aannemer. Als er iets mis gaat, neemt Rijkswaterstaat het weer over.


Bouwen zonder stremmingen De bedoeling is dat de zichtbare werkzaamhe- den in januari 2019 van start gaan, waarna de nieuwe sluis klaar zal zijn in 2020. In 2021 zul- len dan beide kolken beschikbaar zijn en is de capaciteit van de sluis verdubbeld. “Het doel is om te bouwen zonder stremmingen”, zegt Vrieling. Tijdens de bouw zullen er sluiswach- ters beschikbaar zijn voor de begeleiding en er staan eveneens borden.


Met de aanpassingen zal de nieuwe sluis ge- schikt zijn voor klasse Va-schepen met een aflaaddiepte tot 3,50 meter. De nieuwe sluis wordt energieneutraal gebouwd. Er zullen meerpalen worden geplaatst met verschil- lende hoogtes. Recreatievaart zal dan voorna- melijk via de oude sluis varen, de binnenvaart gaat via de nieuwe sluis, zodat beroeps- en re- creatievaart zoveel mogelijk gescheiden blijſt. De sluis zal centraal bediend worden samen met de sluizen Delden en Hengelo. De tweede, nieuwe sluis, moet zorgen voor een betere be- reikbaarheid van Twente en een impuls voor de regionale economie.


7 Narcissen


Om te beginnen aan iedereen de beste wensen voor het nieuwe jaar! Inmiddels al volop begonnen aan uw goede voornemens? Flink aan het sporten, gezond en vooral minder aan het eten? Of vindt u al die goede voornemens maar onzin?


Voor de binnenvaart is het nieuwe jaar be- gonnen met hoogwater. Waar op het nieuws onder meer wordt gesproken over ‘specta- culaire beelden’, zijn de gevolgen voor de scheepvaart helaas iets minder spectaculair.


Op zondag 7 januari passeerde de Rijnpegel bij Keulen de 8.30 meter, de waterhoogte waarop er geen schepen meer door de stad mogen varen. Ook op onder andere de Neckar, Moezel, Main en Donau kwam de binnenvaart al stil te liggen vanwege het hoge water. Allemaal met dank aan regen en smeltwater.


De afgelopen weken waren behoorlijk grijs, nat, stormachtig en weinig winters te noemen. De winter is warm. Er staan zelfs al bomen, planten en bloemen in bloei. Al- lemaal gevolgen van ‘global warming’.


Het journaal toont beelden van de eerste narcissen. Het toonbeeld van klimaatver- andering. Wat dat betreſt, is Nijmegen goed bezig met het instellen van een milieuzone voor een betere luchtkwaliteit in de hele stad. Met zo’n milieuzone, die ook de Waal omvat, wil men de Nijmeegse lucht al in 2022 veel schoner laten zijn.


De gemeente betrekt ook de scheepvaart bij deze milieuzone, omdat het stimuleren van schonere scheepvaart wordt gezien als be- langrijk element. Jaarlijks varen er immers veel schepen over de Waal door Nijmegen. BLN-Schuttevaer is er echter van overtuigd dat de gemeentelijke milieumaatregelen op de Waal geen schijn van kans maken.


Vrijwillige afspraken met de branche moet de scheepvaart in 2022 schoner maken – níet de milieuzone op de wal, aldus de brancheorganisatie. Hierover is het laatste woord nog lang niet gesproken.


De Nijmeegse milieuwethouder kan binnen- kort een bezoekje van het hoofdbestuur van BLN-Schuttevaer verwachten om hierover in discussie te gaan. Misschien kan het hoofdbestuur dan een mooi bosje narcissen meenemen om het ijs alvast te breken?


Twijfel over brug over het IJ


AMSTERDAM De provincie Noord-Holland en Port of Amsterdam zijn geen uitgespro- ken voorstanders van een nieuwe brug over het IJ. Vóór zij akkoord gaan met een nieu- we brug, zal er eerst aan een aantal voor- waarden voldaan moeten worden en dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Dat bleek tijdens de jaarvergadering van de afdeling Noord-Holland van Koninklijke BLN-Schuttevaer.


De nieuwe brug over het IJ moet stadsdeel Noord van Amsterdam verbinden met het cen- trum. Het gaat om een voetgangers- en fiet- sersbrug ter hoogte van het Java-eiland en de Hamerstraat. De bedoeling is dat de brug wel open moet kunnen, maar er is nog heel wat onduidelijk, al is het maar de vraag hoe hoog de brug moet gaan worden.


Elisabeth Post, gedeputeerde van de provin- cie: “Ik snap dat je mensen van noord naar zuid wil hebben. Maar een brug over het IJ leggen is hetzelfde als een zebrapad over de A4: dat doe je niet”. Het levert Post flink wat bijval op vanuit de zaal. “Het IJ is een van de drukst bevaarde routes van Nederland. Met


een brug in storing of onderhoud, hebben zo- wel fietsers als de scheepvaart er last van, met een tunnel alleen de fietsers. Het is veel effici- enter om een tunnel aan te leggen. Qua kos- ten ontloopt dat elkaar niet veel”.


Het is een moeilijk project, beaamt Marleen Kerkhof van Port of Amsterdam. “Er wor- den allerlei eisen aan gesteld en het is moei- lijk om op dat smalle stukje aan al die eisen te voldoen. We zijn wel goed aangehaakt bij het proces van het ontwerpen van de brug”. Daarbij wordt er onder meer gediscussieerd over de hoogte ervan. Zou het 9,50 meter wor- den zoals bij het Amsterdam-Rijnkanaal of toch de gesuggereerde 11,35 meter, zodat er vier lagen lege highcub containers onderdoor kunnen? Kerkhof weet het niet: “Het lijkt mij nogal wat: ik zou er nog wel overheen fietsen, maar ik denk dat er genoeg mensen zijn die er niet overheen gaan”.


Of de brug er over tien jaar dan uiteindelijk zal liggen, durſt ze niet te zeggen. Voorlopig ligt de brug er nog niet in ieder geval: er wordt nu gebruik gemaakt van veerpontjes om mensen naar de overkant en terug te brengen.


Evaluatie van bediening op afstand bruggen en sluizen


ROTTERDAM De Koninklijke BLN-Schuttevaer gaat onderzoek doen naar de bediening van bruggen en sluizen in Nederland. Dat meldde Marleen Buitendijk tijdens de jaarvergadering van de afdeling IJsseldelta en Zwartewater op 28 december. Daarnaast pleit Buitendijk voor goed overleg en duidelijke communicatie vanuit de regio richting het hoofdkantoor van BLN-Schuttevaer. “We willen graag meeden- ken met de mensen in de regio, dus meld het ons vooral”.


De huidige schutsluis bij Eefde, tijdens de renovatie van 2003-2006. Foto Rijkswaterstaat


BLN-Schuttevaer vertegenwoordigt de be- langen van de binnenvaart in Nederland en daarbuiten. Voor informatie is de belangen- vereniging afhankelijk van onder meer de regio- afdelingen en wat schippers en ondernemers


uit de binnenvaart doorgeven. Dat wordt alleen maar belangrijker zegt Buitendijk. “Het Rijk decentraliseert steeds meer. Daardoor worden veel beslissingen nu genomen in de re- gio. Voor ons is dat niet altijd goed doorzichtig en dat moet wel, anders zijn we te laat om mee te praten en te beslissen. Het belang van de af- deling wordt steeds groter: zij zijn met de schip- pers de ogen en oren op het water”.


BLN-Schuttevaer wil onder meer de bediening van bruggen en sluizen verbeteren, vooral om- dat dit steeds meer gecentraliseerd en op af- stand gebeurt. Enerzijds is dat goed, beaamt Buitendijk, anderzijds zitten er nog wel eens nadelen aan. Mede daarom komt er nu een lan- delijke evaluatie hierover.


AVERECHTS


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34