search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
876 | WEEK 02-03 10 JANUARI 2018


DE AMER BESPREEKT GEVOLGEN VAN REGERINGSBELEID Blij met politieke steun voor binnenvaart


RAAMSDONKSVEER Afdeling De Amer van Koninklijke BLN-Schuttevaer hield op 28 de- cember haar jaarvergadering. In zijn jaarre- de liet de voorzitter de politieke gevolgen voor de binnenvaart de revue passeren. Deze 57ste jaarvergadering vond zoals gebruikelijk plaats in zalencentrum Boelaars te Raamsdonksveer. Na de opening door voorzitter Marcel van Schijndel werd eerst stil gestaan bij het overlij- den van de leden Kees den Braven, Klaas den Braven en René de Jongh.


WILFRIED VELDHUIJZEN


In zijn jaarrede keek voorzitter Van Schijndel te- rug op de politieke ontwikkelingen van het afge- lopen jaar, de verkiezingen en het daaruit voort- komende regeerakkoord van de coalitie en de gevolgen daarvan voor de binnenvaartsector. Daarin speelden ook het klimaatakkoord van Parijs en de klimaatdoelstellingen een rol. Onder de vlag van het Centraal Overleg Vaarwegen (COV) is er gelobbyd bij de informateur voor wat de binnenvaart te bieden heeſt en wat de wen- sen zijn om dit te verwezenlijken.


De voorzitter stelde vast dat in het regeerak- koord voor het eerst de binnenvaartsector ex- pliciet als factor van betekenis wordt genoemd: “Nog nooit eerder is die positie en rol van de bin- nenvaart zo helder door een regering in de plan- nen opgenomen” en hij citeerde uit het regeer- akkoord dat ‘voor de binnenvaart, de tijden van brug- en sluisbediening beter moeten worden afgestemd’.


Van Schijndel ziet daarin de kans om bepaal- de urgente en noodzakelijke zaken opnieuw bij de vaarwegbeheerder onder de aandacht te brengen. Hij wees er op dat het kabinet twee miljard euro beschikbaar stelt om een inhaal- slag in de infrastructuur te kunnen maken, die verdeeld moeten worden tussen weg-, wa- ter- en openbaar vervoer. Het kabinet wil het


infrastructuurfonds in 2030 omvormen naar een mobiliteitsfonds, waardoor de traditionele schotten tussen weg, water en spoor worden op- geheven. Men streeſt er naar om vervoerssyste- men beter op elkaar te laten aansluiten.


De voorzitter citeerde nogmaals uit het regeerak- koord: “Een slim en duurzaam vervoerssysteem, waarvan de delen naadloos op elkaar aanslui- ten. Zo willen we Nederland mobiel en bereik- baar houden”. Volgens hem een mooie doelstel- ling die kansen biedt voor de binnenvaartsector: “We zullen onze horizon moeten verbreden, in plaats van los van elkaar te opereren. Dus elkaar omarmen, om zo een positieve bijdrage te leve- ren aan het mobiliteitsprobleem”.


Klimaatplannen Van Schijndel had ook aandacht voor de kli- maatplannen van het kabinet, zoals maatrege- len ter reductie van broeikasgassen en het nati- onaal klimaat- en energieakkoord. De regering wil met de sector een ‘Green Deal’ opstellen voor verduurzaming van de zeevaart, binnenvaart en haven. Om hier als sector goede afspraken over te krijgen zal BLN in de komende tijd met de mi- nister aan tafel gaan. De voorzitter vond het fijn dat de minister de binnenvaart in één adem noemt als mogelijke oplossing voor de mobili- teitsproblemen, waar Nederland tegenaan be- gint te lopen nu de economie aantrekt. “De fi- lerecords die de afgelopen maanden werden gebroken, bewijzen dat het wegverkeer al bij een kleine verstoring gelijk muurvast staat”, was zijn constatering.


Het baart hem zorgen dat er de afgelopen ja- ren een trend is dat Rijkswaterstaat zijn bedie- ningsrichtlijnen aan het nazien is en hier al- lerlei vreemde en niet wenselijke situaties uit ontstaan. Als voorbeeld noemde hij het staken van bediening bij te veel wind of bij slecht zicht. BLN-Schuttevaer is het hier niet mee eens en er wordt landelijk dan ook overleg gevoerd met


RWS. “De overheid stelt eisen aan onze installa- ties aan boord dus zal ze die ook moeten hand- haven bij haar eigen kunstwerken” meent Van Schijndel en vervolgt: “de regering ziet ons als een volwaardig alternatief, dus zal ze ook moe- ten zorgen dat de mobiliteiten gelijk worden be- handeld en we niet worden stilgelegd”.


Door verlegging van het beheer van vaarwegen en kunstwerken van de landelijke naar lokale overheden zoals provincie en gemeentes komen er in Nederland verschillende visies die niet al- tijd de landelijke trend volgen. Het komende jaar zal opnieuw in het teken staan van verkiezingen, maar nu op regionaal niveau.


“Als afdeling is er voor ons een taak weggelegd dat we de binnenvaart in de diverse gemeen- tes ook onder de aandacht brengen, om zo een plek te behouden” zei de voorzitter daarover. Raadsleden weten volgens hem regelmatig niet wat de binnenvaart inhoudt en zien dan ook niet de noodzaak om investeringen te doen. In zijn optiek is het wellicht raadzaam om toekomstige wethouders en raadsleden die belast zijn met het dossier infrastructuur eens mee te laten va- ren met een schip dat hun haven aandoet.


Vooruitblikkend noemde Van Schijndel de gelui- den voor het komend jaar positief; de economie draait weer naar behoren met al enkele kwarta- len met groei en ook het werkaanbod neemt toe. “Het blijſt wel zaak dat we dit economisch her- stel gaan gebruiken om de nodige investeringen te doen in de bestaande schepen, om zo meer te gaan voldoen aan de technische eisen en nodige vergroening, dus nog genoeg te doen de komen- de tijd voor ons als sector, organisatie en be- stuur” besloot de voorzitter zijn jaarrede.


Bestuurswisseling Daarna was het tijd voor de verkiezing van de bestuursleden. Vice-voorzitter Diny ten Haaf was volgens rooster aſtredend, maar werd bij


21


Nel Schapers en voorzitter Marcel van Schijndel. Foto Wilfried Veldhuijzen


acclamatie herkozen. Bestuurslid Piet Schapers daarentegen had zich niet herkiesbaar gesteld. Van hem en zijn echtgenote Nel werd op pas- sende wijze afscheid genomen met woorden van dank en een mooie bos bloemen. Zijn op- volger was vorig jaar al tot het bestuur toegetre- den in de persoon van Robin Biemans. Dit voor de broodnodige verjonging, waarvan zich ook Schapers een voorstander verklaarde. Bloemen waren er ook voor de jubilarissen P. Biemans, A. van der List en A. Peters, die ieder 25 jaar lid zijn.


Onder het agendapunt ‘Havens in de regio’ gaf de secretaris zoals gebruikelijk een overzicht van de actuele onderwerpen waarmee het bestuur van afdeling De Amer zich bezig houdt. Stof tot discussie gaf vooral de afwaardering van de sluis Waalwijk en verkorting van de schutlengte van 86 naar 82 meter. Zowel de secretaris als de voorzitter bezwoeren dat zij er alles aan hebben gedaan om de sluis op 86 meter te houden en ook regiocoördinator Joop van Belle lichtte de moeizame onderhandelingen toe. Met het citaat ‘wat maken die vier meter nou uit’ illustreerde Van Schijndel treffend het onbegrip dat bij de ge- meente voor de binnenvaart leeſt.


Wat gebeurt er in België


MERKSEM De Vlaamse cartograaf en nautisch adviseur Pierre Verberght heeſt eind decem- ber vele afdelingsvergaderingen toegespro- ken van Koninklijke BLN-Schuttevaer over de veranderingen voor de Belgische binnenvaart. Hieronder zijn tekst.


Havendienst Antwerpen De tariefsverhoging in de haven bedraagt voor een kort verblijf tot 36 uur 3 procent voor het jaar 2018. Zondagen tellen nog niet mee. Het 36-urensysteem tegen 70 procent van de kosten en het 18-urensysteem voor doorvaart blijſt be- staan. De opname van huisvuil op doknummer 75-601-1103 dit blijſt wel gratis. Afvalolieboot Martens Cleaning 03-2297333 of kanaal 82. Tot 6000 liter gratis. Drinkwater blijſt gratis tot 3,55 ton, in de praktijk 4 ton. Het teveel geno- men wordt door de havendienst per factuur in rekening gebracht. Schepen die viermaal binnen 14 dagen in de haven laden of lossen, krijgen 30 procent korting. Voor containerschepen is dat 40 procent korting. Wie de havenrekening per mail kan ontvangen, bespaart nog eens 15 euro. Afvalolie wordt gratis door Martens opgehaald of uitgepompt, tussen 9.00 en 17.00 uur. Maximaal 6000 liter per week.


Elke verplaatsing in de haven moet op kanaal 60 gemeld worden, net zoals dat geldt voor de zeevaart. Voor doorvaart blijſt de tijd binnen de 18 uur. Zon- en feestdagen zijn vrij. De Royerluis gaat voor zes maanden buiten gebruik. Na deze periode zal deze sluis wellicht voor altijd sluiten. Er komt geen nieuwe. De gereserveerde 250 mil- joen wordt elders gebruikt. Maar wanneer er tij- dens het komende halfjaar veel klachten komen, kan alles nog veranderen. In Antwerpen is drie


procent meer vervoerd in vergelijking met het jaar ervoor.


Havendienst Gent De haventarieven worden 1 procent hoger. Afvalolie wordt in de haven door Martens Terneuzen ingezameld. De overnachtingsplaats van deze boot is in de Ringvaart en deze vertrekt om 8.00 uur. Maximum: 6000 liter bilgeswater en 1000 liter afgewerkte olie. Twee vuilniszakken mogen worden afgegeven. Tel: 0490-572506. De bediening is wel gratis. Afvalzakken mogen ook op de kade gezet worden, maar wel eerst de ha- vendienst waarschuwen op kanaal 5. Er zijn enkele radarposten bijgekomen, zoals op de hoek van de Ringvaart. De AIS moet aan- staan, melden op kanaal 11. Op twee plaatsen is drinkwater te tappen; dat kost wel 9 euro per ton en kan met elke bankkaart worden betaald. De havendienst verheugt zich al op de bouw van de Nieuwe Sluis bij Terneuzen. Deze kost tweemaal het bedrag van de Deurganksluis en krijgt als af- metingen 427 x 55 x 16 meter. Deurganksluis- afmetingen: 500 x 68 x 18 meter.


Rijnvaartcommissie Het adres voor Vaartijden- en dienstboekjes is Hoogmolendijk 1 in Schoten. Het gebouw staat aan het Albertkanaal. In de ochtend open van 8.30 tot 11.30 uur gedurende vijf dagen. Namiddagbezoek is mogelijk na afspraak op 03-5460683. Patenten-examenaanvragen moeten naar Antwerpen 2050 per post of door het stu- ren van een mail naar de Binnenvaartschool, Gloriantlaan 75. Het praktijkexamen voor radar gaat per simulator; praktijk-matroos gebeurt op een schip.


Albertkanaal Dit kanaal kent een jaartransport van 40 mil- joen ton. Er liggen 62 bruggen, waarvan er reeds 31 op een hoogte van 9,10 meter liggen. In 2021 moeten alle bruggen verhoogd zijn.


W&Z en De Scheepvaart Deze gefuseerde organisaties heten sinds 1 ja- nuari samen ‘De Vlaamse Waterweg’. De hoofd- zetel is in Hasselt en er zijn bijkantoren in Evergem en Willebroek. Deze zijn op het RIS aangesloten en dus bereikbaar. De huidige ta- rieven worden niet veranderd, behoudens klei- ne aanpassingen naar de prijsindex.


Harelbeke In korte tijd is hier een nieuwe grote sluis ge- bouwd, die eind januari 2018 voor de scheep- vaart gereed zal zijn. Deze sluis heeſt als af- metingen 230 x 12,50 x 4 meter. De voorlopige middensluis zal nog een tijdje blijven liggen, om in noodgeval te kunnen gebruiken. Op de Leie liggen nog drie lage bruggen met 500 centime- ter hoogte. In regenperiodes zijn ze lager. Het is wachten tot 2019, als de bruggen over de hele Leie 7,00 meter hoogte hebben. Dit zal de toe- komstige hoogte worden tot in Parijs, voor drie containers.


Belgische Maas De nieuwe sluis van Yvoz-Ramet is nog altijd buiten gebruik. De benedensluisdeuren wa- ren de boosdoeners. Door een discussie over wie de aanpassing zou betalen, is voltooiing van het herstel erg fout gelopen. Voor eind ja- nuari of iets later is deze sluis nog niet in wer- king. In Herstal ligt er een bilgesboot en die is te bereiken op 04-2406008 of kanaal 82 - vaart


van 8.00 tot 16.00 uur. Diepgang op de Maas is 340 centimeter tot Ougreé, 300 centimeter bo- ven Ougreé tot Namen en 250 centimeter tot Givet.


Exploitatievergunning


Elk schip dat Belgisch binnenlands vervoer verzorgt, moet een exploitatievergunning aan boord hebben. Dit geldt voor elk jaar en voor alle schepen: 29 cent per kW en 11 cent per ton. Vergunning moet bij de FOD in Brussel aan- gevraagd worden. Dit kan per telefoon: 02- 2773696. Schepen die dat niet betaald heb- ben, kunnen aan de ketting gelegd worden. Tijdens een weekend betekent dit een groot tijdverlies voor de eigenaar. Schepen die óf naar Duitsland komen of gaan, vallen niet onder deze verplichting.


Brussel – Charleroi De zes sluizen hebben alle nieuwe paaltjes ge- kregen. Sluis Molenbeek – Anderlecht en Ittre werken nog zelfstandig; de overige vier sluizen worden vanuit Lembeek bediend tot 19.30 uur. Ronquières is in werking tot 21.00 uur.


Personeel in België Sinds enkele jaren zijn de regels nagenoeg ge- lijkgesteld met het RPR in Duitsland. Dit telt voor heel België, alsook de havens en in het bin- nenland. De lichtere eisen binnen Nederland tellen dus niet in België. Dus schippers oppas- sen! Bij de kleinste overtreding krijgen de sche- pen een vaarverbod opgelegd. Alleen-vaart in België tot 55 meter, gelijk aan Nederland; na keuring is alles in orde.


Een voorspoedig 2018 en blijf gezond!


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34