search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
876 | WEEK 02-03 10 JANUARI 2018


13 Bouwplan Nieuwe Sluis beheerst jaarvergadering schippers Terneuzen


worden genomen. Het wordt geschikt ge- maakt voor schepen van 105 x 9,50 meter en met een diepgang van drie meter. Terwijl er momenteel vele ligplaatsen voor de binnen- vaart worden opgedoekt, kondigde Verbeek aan dat er in samenspraak met de BLN- afdeling naar creatieve oplossingen wordt ge- zocht om ‘extra ruimte te creëren’. Vanwege een instabiele ondergrond zouden ligplaatsen met spudpalen niet in de rede liggen.


De bestuurstafel van de Schuttevaer-afdeling Terneuzen, met voorzitter Johnny van IJk achter de microfoon.


TERNEUZEN De vier jaar durende bouwwerk- zaamheden aan de nieuwe zeesluis over- heersten zo’n beetje de jaarvergadering van de BLN-Schuttevaerafdeling Terneuzen, die eind december in het Zeeuws-Vlaamse ha- venstadje bijeen kwam.


Het enorme waterbouwproject – zo groot als de sluizen van het Panamakanaal - krijgt dan ook een flinke impact op de reguliere binnen- vaart, die eveneens van het sluizencomplex gebruik maakt. Het afdelingsbestuur heeſt met tien geplande extra overleggen met de aannemerscombinatie Sassevaart de handen vol aan de voorbereidingen.


En trots kon de herkozen regionale Schuttevaer-voorzitter Johnny van IJk melden


dat de voor 934 miljoen euro te bouwen Nieuwe Sluis ‘aan al onze wensen voldoet’ en dat er uiteindelijk (in 2022) ook nog eens nieu- we ligplaatsen bijkomen. Bovendien is de ge- plande stremming van de Middensluis voor de binnenvaart beperkt gebleven.


Maar er was ook chagrijn. In zijn jaarrede ver- meldde Van IJk dat de gemeente Terneuzen ‘de binnenvaart eigenlijk de rug toekeert’, om- dat er naar eigen zeggen ondanks vele inspan- ningen weinig is bereikt. En: “Wat ook een zeer onprettige bijkomstigheid is, is dat de ligplaatsen drastisch zijn afgenomen, terwijl de bouw nog niet eens is begonnen. Door on- doordacht handelen van het op geld beluste Zeeland Seaports zijn kades in stukken ver- deeld. Bijvoorbeeld waar nu twee lengtes zijn,


hadden er wel drie kunnen liggen”.


Doorvaartkanaal Terwijl de te fuseren havenbedrijven van Gent en Zeeland Seaports de grote afwezi- gen waren, ging alle aandacht uit naar de Nieuwe Sluis als extra ruime toegang tot het Kanaal Gent-Terneuzen en de sinds 1 janu- ari op de sluizen ingevoerde Planningstool Binnenvaart Terneuzen. Harm Verbeek, om- gevingsmanager van de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie – de opdrachtgever voor de Nieuwe Sluis – kon de zaal melden dat er al hard wordt gegraven aan het nieuwe door- vaartkanaal voor de binnenvaart.


Dit tijdelijke kanaal krijgt diepwanden en kan naar verwachting half oktober 2018 in gebruik


Planningstool Om de wachttijden voor de resterende twee sluizen enigszins binnen de perken te hou- den, heeſt Rijkswaterstaat sinds 1 januari de Planningstool Binnenvaart Terneuzen inge- steld. Projectleider Peter Scherpenisse hield op de regionale jaarvergadering een uitgebrei- de presentatie over de uitvoering van dit voor Nederland unieke instrument om gepland te gaan schutten - in plaats van op toerbeurt. “Het is voor ons allemaal een uitdaging”, vertelde hij de aanwezige schippers. “Maar wachttijden zijn er en zullen er ook blijven”.


Met dit kortweg ‘plantool‘ genoemde sys- teem kunnen binnenschippers hun eigen schuttijd voor een groot deel zelf bepalen. Schippers mogen zich op zijn vroegst 24 uur van tevoren aanmelden – liefst via BICS of de telefoon. Dat is ook mogelijk via de web- site www.sluisplanning.nl en daar is tevens te zien hoe laat men voor welke sluiskolk is ingedeeld. Tot drie uur vooraf kan men de verwachte aankomsttijd nog wijzigen. Als een schipper de ‘tool’ niet gebruikt en zich bij de sluis per marifoon aanmeldt, wordt hij ingedeeld naar de eerstvolgende vrije positie. Later arriveren- de schepen gaan voor, als zij zich hebben la- ten inplannen.


TELEMATICADAG 2017 Binnenvaart steeds digitaler, maar ook vatbaar voor cybercriminaliteit


NIJMEGEN Een interactieve enquête tijdens de Telematicadag aan boord van het KSCC Schipperscentrum in Nijmegen ondersteun- de het thema van de dag ‘De binnenvaart is digitaler dan je denkt’. Tussen de diverse pre- sentaties door kregen de aanwezigen diverse vragen voorgeschoteld, die zij via een specia- le website konden beantwoorden. Het groot- ste deel bleek het eens te zijn met de stelling die het thema weergeeſt. Dagvoorzitter Henk van Laar: “Misschien moeten we dat ook meer gaan uitdragen”.


SANNE VERHOEFF


Een andere vraag die via de interactieve en- quête gesteld werd luidde: ‘Het is goed dat AIS verplicht is ingevoerd’. Ook hier bleek het me- rendeel van de aanwezigen het mee eens te zijn. Vervolgens vertelde Peter Stuurman van de CCR Werkgroep RIS meer over de evalu- atie van de invoering van de AIS-verplichting. Aan de enquête hierover hebben 1200 schip- pers meegedaan. Stuurman: “Dat is veel meer dan gedacht”. Het analyseren van de 1200 ant- woorden op de open vragen was wel een “hell of a job”, voegde hij daaraan toe. Uit de en- quête is gebleken dat schippers de voordelen van AIS inzien en de verplichting lijkt dan ook geaccepteerd te zijn. Schippers vinden dat het bijdraagt aan de veiligheid. Daarbij wordt wel opgemerkt dat AIS niet gebruikt moet wor- den als navigatiesysteem, dit kan immers ge- vaarlijk zijn omdat het niet honderd procent betrouwbaar is. Over het systeem voor elek- tronische kaarten blijkt men over het alge- meen tevreden te zijn. Wel waren er enkele klachten over de kwaliteit (verouderd, fou- ten, soms ontbreekt essentiële informatie). De meeste vrije opmerkingen van schippers hadden betrekking op de privacy. Veel klach- ten hadden daarbij betrekking op het gebruik van de informatie door illegale websites, of door bijvoorbeeld waterwegbeheerders of


havenautoriteiten. Het gehele rapport met resultaten van de enquête is te vinden op de website van de CCR. Momenteel wordt hard gewerkt aan een tweede document met con- clusies en aanbevelingen. “De ruwe schets is er”, aldus Stuurman. Verwacht wordt dat dit rapport de eerste helſt van 2018 wordt gepubliceerd.


E-meldplicht Brian Vrijaldenhoven van Rijkswaterstaat (RWS) vertelde meer over de visie van RWS over elektronisch melden. Vanaf december 2018 geldt de elektronische meldplicht ook voor tankschepen. Vrijaldenhoven: “Wij wil- len uiteindelijk van elk schip weten waar het naartoe gaat. In 2022 worden alle reis- en la- dinggegevens elektronisch aangeleverd voor de aanvang van de reis, of voordat het be- heersgebied van RWS wordt binnengevaren”. Het beoogde doel: corridorgerichte bediening en begeleiding. Met de interactieve stelling: ‘In de toekomst melden we allemaal digitaal’ was het grootste deel van de aanwezigen het eens.


Cybersecurity Nu de binnenvaart steeds digitaler wordt, is het ook belangrijk aandacht te besteden aan cybersecurity. Koos van der Spek van VKA heeſt veel ervaring met dit onderwerp. “Vandaag is het de bedoeling om u bewust te maken, niet om u angst aan te jagen”. Met die woorden begon hij zijn betoog. “U maakt gebruik van ICT en daar kan iets mee aan de hand zijn”. De kans dat een schip daadwer- kelijk wordt stilgelegd door hackers of crimi- nelen acht hij niet groot, maar het kan wel gebeuren. “De belangrijkste dreiging waar- mee u te maken kunt krijgen, is waarschijn- lijk Ransomware”. Een ander woord hier- voor is ook wel gijzelsoſtware. Wie hiermee te maken krijgt, kan niet meer bij de informa- tie op zijn computer omdat alles vercijferd is. Het betalen van losgeld lijkt dan de enige


mogelijkheid. Er zijn ook gevallen bekend waarbij er kinderporno op computers wordt gezet. Ook dat gaat er alleen weer af als er be- taald wordt. Iedereen kent ook wel die vreem- de berichten in de mailbox waar zogenaamde banken vragen belangrijke gegevens achter te laten. “Hou altijd gezonde achterdocht als u berichten ontvangt”, raadt Van der Spek dan ook aan.


Van der Spek: “En mocht u denken; ik heb geen internet dus ik loop geen gevaar, dat is niet zo. Ook een USB-stick kan een virus be- vatten”. Ook veel apps blijken besmet te zijn met virussen en GPS systemen kunnen wor- den gehackt en vervolgens valse informatie doorgeven. Van der Spek geeſt wel aan dat de zeevaart hier waarschijnlijk meer last van heeſt dan de binnenvaart maar toch “checkt u wel eens of uw informatie wel goed doorkomt aan de andere kant?” De specialist op het ge- bied van cybersecurity pleit voor security by design, als boodschap aan beleidsmakers en ontwikkelaars.


Telematica Award De Telematica Award is dit jaar voor tank- vaartondernemer Ronald Versloot, die zelf niet aanwezig was om de Award in ontvangst te nemen. Er moest immers gevaren worden. Martin van Dijk, die Versloot telefonisch op de hoogte stelde, noemde Versloot onder andere nuchter, pragmatisch, kritisch, onderzoekend en onverminderd positief. Iemand die de be- leidmakers, ketenpartners en ontwikkelaars bij de les houdt door ze te laten zien hoe het werkt aan boord. “Je bent altijd nieuwsgierig naar de toekomst en wordt gezien als een va- rend ambassadeur op gebied van telematica voor de binnenvaart”.


Versloot werd in 2005 voorzitter van de Stuurgroep Telematica en bleef dat voor tien jaar. Hij deelt al jaren zijn ervaringen met


digitale ontwikkelingen en deed mee met di- verse proeven en testen op het gebied van te- lematica, waaronder BICS. Versloot zelf was blij met het winnen van de Award, al vond hij het wel veel eer. “Ik hoop dat er na mij men- sen komen die het stokje overnemen, want er is nog veel werk aan de winkel”, zei hij aan de andere kant van de lijn. Ook gaf hij aan er graag bij geweest te zijn om de Award per- soonlijk in ontvangst te nemen “maar ja, za- ken gaan voor het meisje”.


Reddingvest Marleen Buitendijk (BLN) vroeg speciale aan- dacht voor het dragen van een reddingvest aan boord. Er is inmiddels ook een onder- watersysteem ontwikkeld voor het opsporen van vermiste drenkelingen. “We hebben een systeem, het is gelukt maar nu komt het aan op geld. We zijn een crowdfundingsactie be- gonnen en als dit lukt, sta ik hier volgend jaar weer met een blijde boodschap. Tot die tijd spoor ik u aan vooral uw reddingvest te dra- gen en roep ik op ons project te steunen”. In totaal is een miljoen euro nodig. Naast de crowdfundingsactie lopen er nog diverse subsidieaanvragen.


Andere tips over cybersecurity: • Gebruik goede antivirus-soſtware en een spamfilter


• Hou soſtware up-to-date • Open bijlagen niet zomaar • Maak periodiek een backup en bewaar deze offline


• Ben je toch slachtoffer geworden; neem eens een kijkje op www.nomoreransom.org • Doe altijd aangiſte


u


Als u de e-paper leest kunt u hier de acrie bekijken.


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34