search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
874 | WEEK 50-51 13 DECEMBER 2017


ASV-petitie ‘Stop de klopjacht’ op bordje van Tweede Kamer


Code oranje


Code oranje! Het sneeuwt in Nederland. Kinderen vinden het heerlijk en willen het liefst naar buiten. Zij willen sneeuwpoppen maken, sleeën en sneeuwballen gooien totdat hun wanten doorweekt zijn en hun handen veranderd in ijsklontjes.


Commissievoorzitter Agnes Mulder (CDA/tweede van links) neemt de petitie in ontvangst van ASV- woordvoerster Sunniva Fluitsma (midden).


DEN HAAG De ASV-petitie ‘Stop de klop- jacht, stop onredelijk boetebeleid bin- nenvaart’ is dinsdagmiddag 5 decem- ber in de Tweede Kamer aangeboden aan voorzitter Agnes Mulder (CDA) van de vaste Kamercommissie Infrastructuur en Waterstaat. Het protest tegen de con- troledruk en opgelegde megaboetes telt 2.166 medeondertekenaars.


De binnenvaart wordt volgens de Algemeene Schippers Vereeniging geconfronteerd met buitenproportioneel veel inspecties en hoge boetes voor relatief kleine vergrijpen.


De schippersbond was in voltallige bestuurs- bezetting aanwezig. ASV-woordvoerder en oud-voorzitter Sunniva Fluitsma overhan- digde de petitie aan Agnes Mulder, CDA- voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat.


Fluitsma richtte zich vervolgens tot de toe- hoorders met het uitspreken van haar erva- ring dat politici zich wel degelijk bewust blij- ken te zijn van de problemen, wat betreſt hoogtes van boetes en wijze van handhaven. Daarover zijn vele moties ingediend door al- lerlei verschillende woordvoerders, echter niet al die moties zijn aangenomen en de mo- ties die wel zijn aangenomen, lijken niet tot nauwelijks te worden uitgevoerd.


Ook benadrukte de ASV-woordvoerster dat de problemen bestuurlijke boetes betreffen, met de inspectiedienst ILT ‘die als slager het eigen vlees keurt’ en de grote verschillen die er be- staan in controledruk tussen vervoerders over de asfaltweg versus vervoerders over de wa- terwegen. Na de petitie heeſt de ASV ook een zwartboek aangeboden, waarin een poging gedaan is te inventariseren hoe schippers dat beleid ervaren vanuit hun dagelijkse praktijk.


Extern onderzoek naar boetebeleid ILT


DEN HAAG Minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD/Infrastructuur en Waterstaat) laat een extern bureau onderzoek doen naar het boetebeleid voor de binnenvaart van haar Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).


De uitkomsten hiervan zijn voor volgend jaar zomer bekend, zo meldde de minister op 7 december in het overleg met de vaste Kamercommissie over scheepvaart. Maar de naam van de externe organisatie die het on- derzoek gaat uitvoeren, kon de bewindsvrouw nog niet melden. Er zijn drie bureaus in de race voor de opdracht. In het onderzoek worden ook andere toe- zichthoudende diensten op de binnenwate- ren betrokken, zoals de politie te water, de havenbedrijven en Rijkswaterstaat. Tevens word daarbij objectief bekeken in hoeverre de handhavingsdruk voor de binnenvaart af- wijkt van die bij andere sectoren, zoals het wegvervoer.


Het handhavingsbeleid en met name bui- tenproportionele megaboetes liggen on- der vuur van de hele binnenvaartsector. Schippersvereniging ASV heeſt onder de titel


‘Stop de klopjacht’ met succes een petitie on- der de achterban gehouden en met 2166 on- dertekenaars en een zwartboek overhandigd aan de Tweede Kamer.


‘Verleiden’ Van Nieuwenhuizen kondigde in het algemeen overleg ook aan werk te gaan maken van de ‘green deals’ die zij met de sector wil gaan sluiten. Zij stelde dat de huidige wet- en regel- geving de innovatie niet in de weg mag staan, waarbij ze voor het EICB een coördinerende rol ziet weggelegd. Om een verdere modal shiſt te bereiken, ziet zij het als haar missie om verladers te gaan ‘verleiden’ om voor vervoer over water te kiezen.


De minister zei het te betreuren dat het beeld was ontstaan dat er moties van de Tweede Kamer niet zouden zijn uitgevoerd, zoals over de aangescherpte internationale CCR-eisen. Van Nieuwenhuizen: “Nederland kan in zijn eentje niet de internationale eisen uit 2003 te- rugdraaien. Ik moet dan eerst de andere lid- staten hiervan overtuigen”. Als geslaagd voorbeeld noemde ze de recent afgezwakte geluidseisen voor oude binnenvaartschepen.


Sluis Amerongen voor tien weken gestremd


AMERONGEN Sluis Amerongen is vanaf 26 febru- ari 2018 tien weken gestremd wegens renova- tiewerkzaamheden. Scheepvaartverkeer moet omvaren via de Waal. De stremming is tot en met 6 mei.


De werkzaamheden aan de sluis omvatten onder andere het vervangen van de elektrotechnische installaties, het vervangen van de bewegingswer- ken van de sluisdeuren, het verduurzamen van de sluisdeuren, betonreparaties en het geschikt maken van de sluis voor centrale bediening.


Sluis Amerongen is als eerste aan de beurt in de reeks werkzaamheden aan de stuwcomplexen


in de Nederrijn en de Lek. Ook de sluizen in Driel en Hagestein worden de komende jaren aange- pakt. De totale renovatie van de drie stuwcom- plexen bestaat uit het vervangen van technische installaties en beweegbare delen van stuwen en sluizen, het repareren van de betonconstructies in sluizen en stuwen, het geschikt maken van de sluizen voor zwaardere schepen en het schilde- ren van de complexen.


Ook realiseert Rijkswaterstaat in Amerongen een centraal bedieningsgebouw van waaruit het de drie stuwcomplexen gefaseerd centraal gaat be- dienen. De renovatie is naar verwachting eind 2019 afgerond.


DEN HELDER Bij de burgemeester Visserbrug in Den Helder is in het weekend van 16 en 17 december alleen om de vier uur doorvaart mogelijk. Er wordt onderzoek verricht om een mankement aan de brug op te sporen.


Voor het verkeer betekent het met zekerheid chaos; treinen rijden minder en werknemers wordt aangeraden vooral thuis te werken als dat kan. Wie toch de weg op gaat, glibbert met gemiddeld 30 kilometer per uur over de wegen. Eindeloze files zijn het gevolg. Nee, Nederland is niet bepaald gewend aan win- terse taferelen. Iedereen vindt het prachtig, die witte vlokken met kerstsfeer verhogende werking.


Toch hoopt men dat de straten weer snel saai, grijs en vooral droog worden. Gek dat een land waar de ‘Smart Industry’ hoog in het vaandel staat, bijna blokkeert als het een of twee dagen sneeuwt. Op de Smart Shipping Challenge die onlangs plaatsvond in Rotterdam, werd gesproken over de vele bijzondere ontwikkelingen die er gaande zijn op het gebied van autonoom varen. Hierbij


wordt gebruik gemaakt van onder andere speciale drones die vaarwegen kunnen inspecteren en kunstmatige intelligentie systemen.


In de haven van Rotterdam varen ‘slimme’ watertaxi’s die vol zitten met sensoren die een zelflerend systeem voeden. Het klinkt allemaal heel futuristisch, maar het gebeurt allemaal NU. En dat geldt ook voor het wegvervoer, denk bijvoorbeeld aan truck platooning. Hierbij zijn meerdere vracht- wagens via wifi met elkaar verbonden. De voorste truck bepaalt de snelheid en de route. Dankzij de wifi-verbinding remmen alle trucks tegelijkertijd. Op deze manier wordt uiteindelijk brandstof bespaard en er is minder CO2-uitstoot.


Er kan dus van alles tegenwoordig, maar als het sneeuwt en ijzelt blijſt het gedoe. Zelfs bladeren op het spoor kunnen al een ontregelde dienstregeling veroorzaken. Over het algemeen varen de schepen natuurlijk gewoon door. Die krijgen het pas lastig als het ook nog eens flink gaat vriezen en rivie- ren onbegaanbaar worden. Misschien dat er in de toekomst een onbemande ijsbreker ingezet kan worden om de vaarwegen weer vrij te maken?


7


‘Vergroeningsfonds om kaalslag van binnenvaart te voorkomen’


DEN HAAG Belangenorganisatie evofenedex vraagt om de vorming van een vergroenings- fonds om ongewenste kaalslag bij verduur- zaming van de binnenvaart te voorkomen. Alleen met een dergelijk steunfonds waar- aan ook de overheid een financiële bijdrage levert, zouden schippers in staat zijn om de noodzakelijke vergroening te realiseren.


De belangenbehartiger van 15.000 handels- en productiebedrijven heeſt zijn voorstel op 6 december gelanceerd in het rondetafelge- sprek over verduurzaming van de binnenvaart in de Tweede Kamer. “De binnenvaartsector is gefragmenteerd, de investeringen om tot ver- groening te komen zijn hoog en de terugver- dientijd is lang. Zonder een vergroeningsfonds zal de vergroeningsslag in deze zeer specifieke markt al snel een kaalslag worden, wat grote nadelige maatschappelijke gevolgen heeſt”, zo stelt evofenedex.


Contracten De belangenorganisatie ziet tegelijkertijd nog mogelijkheden die de sector zelf kan op- pakken. Zo wordt het bijvoorbeeld makke- lijker voor de binnenvaart om financiering te krijgen voor vergroeningsinvesteringen, wanneer handels- en productiebedrijven als opdrachtgever van het vervoer langere ter- mijncontracten aangaan.


Daarnaast ziet de ondernemersclub veel in ‘on board’ monitoring van de uitstoot. Als schippers structureel zicht krijgen op hun brandstofverbruik zullen zij zuiniger gaan va- ren en dus minder brandstof verbruiken, zo is de redenering.


Ondanks die relatief beperkte CO2-uitstoot, staat de sector de komende jaren toch voor een enorme uitdaging om emissies van scha- delijke stoffen verder te reduceren.


Burgemeester Visserbrug deels dicht voor zoektocht naar defect


Er worden 3d-scans gemaakt van de brug. Omdat dit trillingvrij moet plaatsvinden is de brug tijdens het onderzoek gestremd voor al het verkeer.


Het onderzoek is gepland op zaterdag 16 de- cember 2017 en op zondag 17 december van 08.00 tot 23.00 uur.


Voor de scheepvaart van en naar de Industriehaven in Den Helder gelden blok- tijden. Eens in de 4 uur is doorvaart mo- gelijk. Aanmelding hiervoor loopt via de Koopvaardersschutsluis.


Wegverkeer moet tijdens de werkzaamheden omrijden.


AVERECHTS


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46