This page contains a Flash digital edition of a book.
WEEK 12-13 18.03.2015


TWEE KUNNEN MÉÉR DAN ÉÉN… Periskal neemt NoorderSoſt over


In een tijd waarin veel partijen rond de scheep- vaart samenwerking zoeken om de uitdagin- gen van nu beter het hoofd te kunnen bieden, doen óók de makers van navigatie-soſtware dat. Toch heeſt de recent afgeronde overname van NoorderSoſt – de makers van PC-Navigo – door Periskal – de makers van onder andere de Periskal ECDIS viewer en Periskal Radar Overlay – velen misschien verbaasd. Maar voor de eigenaren van de beide bedrijven was het al lang duidelijk dat die overname een logische en nuttige stap zou zijn. Een blik in de ‘keuken’ van de makers van navigatiesystemen.


Zelfde geschiedenis Periskal en NoorderSoſt bestaan ongeveer even lang: beide zijn begin negentiger jaren op de markt gekomen met soſtwareproducten voor de binnenvaart (Periskal met de bekende kaart- viewers, NoorderSoſt in eerste instantie met reisplanning). Hun beider geschiedenis gaat heen en weer tussen samenwerking en concur- rentie. De twee bedrijven hebben elkaar in ieder geval al die jaren uitgedaagd tot NOG betere programma’s en daardoor enorm bijgedragen aan de grote hoeveelheid nu beschikbare hulpmiddelen voor de navigatie. Niet voor niets bestrijken ze gezamenlijk de HELE markt (van de ‘top-of-the-bill’ producten van Periskal tot en met de relatief betaalbare oplossingen van NoorderSoſt).


Uitdagingen van buiten Voor beide bedrijven zijn de uitdagingen ook al jaren dezelfde: de technische omgeving wordt snel ingewikkelder (snellere computers, meer gebruik van Internet, mobiele platforms, tablets en smart phones) en de eisen van de gebruikers gaan steeds verder. Om alle ontwikkelingen bij te houden was NoorderSoſt al enkele jaren te klein. Door letterlijk de koppen bij elkaar te steken, ontstaat nu de mogelijkheid om met dezelfde inspanning voor BEIDE bedrijven tegelijk nieuwe mogelijkheden te creëren, en ontstaat er ook ruimte voor allerlei broodnodi- ge vernieuwingen.


Continuïteit De vorige eigenaren van NoorderSoſt zien met de samenwerking NOG een probleem opgelost: dat van de continuïteit voor PC-Navigo. Met een naderend pensioen zou zonder de samenwer- king het risico hebben bestaan dat de soſtware op termijn zou doodbloeden. Door de overname is de toekomst van PC-Navigo verzekerd en kun- nen de klanten rekenen op blijvend onderhou- den materiaal. Al meer dan twintig jaar nemen Periskal en NoorderSoſt deel aan allerlei projec- ten en onderzoeken die de overheden in Europa uitvoeren om de scheepvaart beter te kunnen bedienen en informeren. In feite hebben de


twee bedrijven gezamenlijk een grote bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de huidige River Information Services, en ze zijn beide nog altijd onmisbaar bij de informatiestromen, die daarin een rol spelen: ze maken ECDIS-kaarten en – viewers, ze denken mee over verbetering van de standaarden, ze distribueren veel van de informatie ook zélf (scheepvaartberichten, stremmingen, kaart-updates etc.).


Rijkswaterstaat Ook aan recente projecten dragen de twee bij: aan de pilot over Trajectplanning, waarin Rijkswaterstaat (IDVV) probeert om de informa- tie-uitwisseling tussen schepen en sluizen te verbeteren, nemen zowel Periskal als Noor- derSoſt deel. De bedoeling van het project, het uitwisselen van informatie over scheepsbe- wegingen en over verwachtingen van precieze schuttijden tussen de schippers enerzijds en de sluisbemanningen anderzijds, zal in de loop van het jaar in een pilot duidelijk worden. Voor de pilot nodigen de twee bedrijven nu al potentiële deelnemers uit: schippers die gebruik maken van een Periskal ECDIS Viewer of van PC-Navigo, die regelmatig de vaarwegen tussen Rotterdam, Amsterdam, Antwerpen en de Rijn bevaren, kunnen hun interesse in deelname kenbaar maken met een mail aan info@periskal.com of info@noordersoſt.com. In de loop van 2015 worden per bedrijf vijſtig schepen uitgenodigd voor feitelijke deelname, die zal bestaan uit het proefdraaien van prototypes voor de gegevens- uitwisseling, uiteraard onder begeleiding van de deskundigen. De hoop is, dat er afstemming kan komen tussen de schuttingen en de voorspelde momenten van aankomst bij de sluis van alle te schutten schepen, om zodoende de schutcycli te optimaliseren en de wachttijden tot een minimum te beperken.


Mobiele applicaties De verschuiving van ‘computer’ naar ‘mobiel’ (tablet of telefoon) is onomkeerbaar. Zowel Periskal als NoorderSoſt hadden al mobiele toepassingen ontwikkeld voor gebruik op een tablet (een app voor het tonen van reisplan- ningresultaten en een app voor het tonen van ECDIS-kaarten), maar door de samenvoeging wordt er nu versneld gewerkt aan de combina- tie van die twee: een app, waarmee de schipper zijn reis kan plannen, alle informatie over die reis op de tablet kan tonen én de ENC-kaarten zichtbaar kan maken (desgewenst zelfs com- pleet met de weergave van AIS-gegevens van andere schepen, conform de voorschriſten van de CCR). Deze gecombineerde app komt naar verwachting nog vóór het watersportseizoen beschikbaar. Op de nieuwspagina’s van Periskal en NoorderSoſt zal over deze ontwikkeling regelmatig worden bericht.


Papierarm douanevervoer tussen havens Antwerpen en Rotterdam


ANTWERPEN De Belgische minister van Financiën, Johan van Overtveldt, gaf maan- dag 2 maart in de haven van Antwerpen het startschot voor het eerste papierarme dou- anevervoer per vrachtschip tussen de contai- nerterminals van Antwerpen en Rotterdam.


De Benelux-landen vinden het belangrijk om te investeren in een vlotte doorstroming van goederen via een efficiënte en snelle afhan- deling van onder meer douaneformaliteiten. Tijd kost immers geld. Door het verminderen van de papieren procedures kan heel veel tijd (en geld) worden uitgespaard, wat ten goede komt aan de logistieke en economische ontwikkeling.


Bargevervoer Antwerpen-Rotterdam In nauwe samenwerking tussen de container- terminals van Antwerpen en Rotterdam, de douaneautoriteiten van de drie Benelux-lan- den en de binnenvaartsector werd beslist om het vervoer per schip tussen Antwerpen en Rotterdam en vice-versa papierarm in te richten. De bij het douanevervoer vereiste begeleidingsdocumenten voor al de geladen containers worden vervangen door slechts één document aan de hand waarvan zendin- gen bij vertrek en op bestemming kunnen worden geïdentificeerd en gecontroleerd.


Proeſtuin voor de EU Regelgeving op Europees niveau voorziet in de afschaffing van papieren begeleidingsdocu- menten bij douanevervoer tegen uiterlijk eind 2020. De Benelux-landen voeren nu al een pilot uit voor de binnenvaart tussen de twee grootste havens in de regio en wensen zo bij te dragen aan de verwezenlijking van deze doelstelling op Europees niveau. Papierarm vervoer in andere sectoren Benelux en douaneadministraties riepen onlangs via hun website op om ook in andere sectoren te onderzoeken waar papierarm vervoer zou kunnen plaatsvinden. Zo zullen later dit jaar pilotprojecten worden opge- start met het wegtransport. Minister van Financiën, Johan Van Overtveldt: “Met dit pilootproject nemen de Benelux-landen het voortouw in het realiseren van een papierarm douanevervoer tegen 2020, zoals vooropgesteld door de Europese regelgeving. Dankzij de nauwe samenwerking tussen de betrokken instanties, met name de containerterminals, de douaneautoriteiten en de binnenvaart, hebben we een goede basis voor de verdere uitbouw van dit project. Deze modernisering zal leiden tot een efficiëntere transfer van goederen in Europa en zo de centrale rol van onze havens verstevigen en hun competitiviteit bevorderen”.


WAAR LIG JE ?


Bruggen van Parijs: Pont Alexandre III


35


GÉ VAN DE ZON Parijs vanaf het water is een andere wereld. Omdat de bruggen heel verschillend zijn, lijkt het net een woud van brugpijlers waar je tussendoor moet manoeuvreren. Dichter- bij komend blijkt het gelukkig ontzettend mee te vallen. Toch hebben wij gemerkt hoe moeilijk het kan zijn om met veel stroom door de brug van de Monnaie te komen. Dit is het gedeelte naast Ile St Louis, het eiland waar de Notre Dame staat. Daar is de Seine tamelijk ondiep en smaller en daardoor is de doorgang tussen de brugpijlers dus extra zwaar. Over de rivier de Seine liggen 37 bruggen met een enorme variëteit. Sommi- ge bruggen zijn prachtig, anderen ronduit lelijk. Ze zijn wel allemaal van groot belang in een stad doorsneden door deze rivier. Als je hier vaart, lijkt het alsof deze bruggen er altijd geweest zijn. Niets is echter minder waar. Hoewel de eerste houten bruggen al vanaf 50 voor Christus ontstonden, werd de oversteek over de rivier nog lang vooral met een veerpont uitgevoerd. Helaas bestaan de bruggen zoals ze hier na de zestiende eeuw gebouwd zijn niet meer. Die bruggen waar de huizen bovenop stonden en op de brug- pijlers molentjes geplaatst waren, moeten er prachtig uitgezien hebben. Deze huizen zorgden destijds voor de financiering van de bouw ervan. Helaas mondde dit alles uit in een gevaar voor instorting omdat de rijen huizen, bestaande uit een woongedeelte met daaronder een winkel of bedrijf soms wel drie etages besloegen. Daarom verbood in 1786 Lodewijk XVI de bouw van deze


huizen op de bruggen. Gelukkig voor hem was er nog een andere inkomstenbron want vanaf de Middeleeuwen tot 1848 werd er hier tol geheven. Deze pont Alexandre III uit 1900 met een lengte van 160 meter, wordt gezien als de mooist gedecoreerde brug en is gemaakt in de stijl van het Grand en Petit Palais. Waar het ook te vinden is: tussen avenue du Marechal Galienni en het Grand en Petit Palais. De in 1999 gerenoveerde brug werd gemaakt voor de wereldtentoon- stelling 1900 en omdat de brug het zicht op de Champs-Elysées en de Invalides niet mocht benemen heeſt het één stalen boog. De twee zuilen van 17 meter hoog die aan weerskanten staan, tonen Pegasus die in bedwang gehouden wordt door vrouwen- figuren in verguld brons. De zuilen zijn versierd met historische voorstellingen. De rechter- en linkeroever zijn verbonden door motieven uit de natuur en de zee. De brug is gedecoreerd met art-nouveaulampen, leeu- wen, engeltjes, guirlandes en nimfen en 32 straatlantaarns in de vorm van kandelaars. Pikant detail is dat de eerste steen gelegd werd door tsaar Nicolaas II. Dat het een heel andere tijd was, kunnen we zien aan het feit dat de versieringen de Frans-Russische vriendschapsbanden uitbeelden. Zo zien we aan de ene oever een beeldengroep van nimfen die de Seine verbeelden, terwijl aan de andere kant nimfen aanwezig zijn van de Russische rivier de Neva, waarbij de linkeroever de overwinning uitbeeldde en de rechteroever (toen nog) de vrede. Inder- daad….een heel andere tijd.


Carrière


Hester Duursema, directeur bij BLN-Koninklijke Schuttevaer, is de nieuwe secretaris-generaal van de Europese Schippers Organisatie (ESO). Zij volgt Henk van der Velde op, die na een lange staat van dienst wilde aſtreden. Van der Velde blijſt wel nauw betrokken bij ESO in zijn nieuwe rol als interim-vice-president. Als secretaris-generaal gaat Duursema zich inzetten voor de externe ver- tegenwoordiging van ESO en de coördinatie van verschillende interne topics.


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56