This page contains a Flash digital edition of a book.
WEEK 12-13 18.03.2015


Jan Punt is scheep gegaan voor zijn laatste reis


27


Studie brengt belang Antwerpse haven in kaart


ANTWERPEN Met een directe tewerkstelling van 61.873 personen blijſt het havengebied de belangrijkste economische motor van Vlaanderen. De provincie Antwerpen liet in samenwerking met het Havencentrum en het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwer- pen onderzoeken wat dit betekent voor de omliggende gemeenten. “Deze studie toont duidelijk aan dat de haven en gerelateerde industrie niet alleen belangrijk zijn voor de tewerkstelling en inkomsten van de stad Antwerpen”, stelt Ludwig Caluwé, gedepu- teerde bevoegd voor Economie, vast.


“Heel de Antwerpse regio en het Waasland profiteren mee. Zelfs vanuit Mechelen en de Kempen komen mensen werken in de haven. Ook voor de gemeenten is dit financieel van belang. De onderzoekers schatten dat alle gemeenten samen 48,8 miljoen euro ontvangen via de personenbelastingen. Daarnaast geeſt de studie ook zicht op het soort van tewerkstelling. Zo is eigenlijk slechts 14 procent als dokwerker aan de slag. In het Havencentrum laat de provincie jongeren alvast kennismaken met deze grote variëteit aan havenjobs”. De provincie liet in samenwerking met het Havencentrum en het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen een studie uitvoeren door de Universiteit Antwerpen over het sociaaleconomische belang van de haven van Antwerpen voor de omliggende gemeenten. Op dinsdag 3 maart werden de resultaten in het Havencentrum voorgesteld door Prof. Dr. Theo Notteboom (Universiteit Antwerpen - ITMMA) aan burge- meesters en schepenen. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat Stabroek dé ha- vengemeente bij uitstek is. Deze gemeente heeſt relatief gezien de meeste inwoners die werken in de haven namelijk 32 procent van de totale tewerkstelling. Daarna volgen Be-


veren (24 procent), Kapellen (23 procent) en Zwijndrecht (21 procent). De stad Antwerpen zelf volgt op de veertiende plaats met 12,39 procent. Het aandeel van tewerkstelling wordt uiteraard beïnvloed door de afstand tussen de gemeenten en de haven.


Inkomsten De onderzoekers berekenden tevens de invloed van de haven van Antwerpen op de inkomsten van gemeentebesturen. Gedepu- teerde Ludwig Caluwé: “Voor alle gemeenten samen, schatten de onderzoekers de impact op 48,8 miljoen euro die via de aanvullende gemeentebelasting op personenbelastingen binnen vloeit. Dat is 880 euro per tewerk- gestelde. Van die inkomsten is er bijna 16 miljoen euro voor de stad Antwerpen zelf. De randgemeenten profiteren duidelijk mee want 67 procent van die personenbelastin- gen wordt geïnd bij hen”. Omdat de haven net zo belangrijk is voor de gemeenten in heel de provincie Antwerpen en erbuiten investeert de provincie in de ondersteuning van de tewerkstelling. Het belangrijkste instrument is het Havencentrum in Lillo, dat vorig jaar 43.631 bezoekers ontving. Gedeputeerde Ludwig Caluwé: “De mees- te daarvan zijn jongeren die de haven en industrie komen ontdekken door een bezoek op het terrein, dikwijls bij de bedrijven, en in de tentoonstelling. Sinds vorig jaar wordt in die doelgroep extra geïnvesteerd, want het is door jongeren ter plaatse de haven te tonen dat het Havencentrum bij hen de belangstel- ling voor een job later wil wekken. Het recent gepubliceerde cijfer van 1800 vacatures in de komende 2,5 jaar onderstreept de nood ervan. Dat alles past in het kader van het economisch beleid van de provincie dat logistiek en chemie als belangrijke speer- puntsectoren verder wil ondersteunen”.


ChristenUnie buigt zich over noodzaak bredere sluis bij Kornwerderzand


URK Met een uitgebreide delegatie waren medio maart vier provincievertegenwoor- digers van de ChristenUnie van Overijssel, Flevoland, Friesland en Noord-Holland bij- een om gezamenlijk naar het sluizencomplex Kornwerderzand te reizen. Onderweg deed de delegatie twee scheepsbouwbedrijven en het havenbedrijf in Urk aan.


AMSTERDAM Jan C. Punt, bij velen in de binnenvaart bekend door zijn werkzaam- heden voor de AMVV ( Algemene Maat- schappij Voor Varenden) is op 8 maart overleden. Hij is op vrijdag 13 maart in de Westerker in Amsterdam herdacht, waarna de crematieplechtigheid in besloten kring heeſt plaatsgevonden. Jan Punt was Rid- der in de Orde van Oranje Nassau. Jan was al langere tijd ziek, maar zijn gezondheid weerhield hem er niet van zich voortdu- rend in te zetten voor de medemens.


Jan Punt heeſt zijn hele werkzame leven doorgebracht in de schipperswereld. Ongebruikelijk voor iemand die eigenlijk niks met de binnenvaart te maken had. Zelf voer hij eerst als kok bij de marine en bij de koopvaardij. Hij bracht talloze mensen van en naar Australië, Indonesië en Canada. Zo kwam hij via het zeemanshuis in Groningen en een schipperspredikant terecht bij de Hervormde Kerk in Amsterdam. In 1956 begon hij daar als jeugdwerker voor de schippersjeugd. In 1961 was hij de voortrek- ker bij het oprichten van de AMVV, samen met de in oktober 2013 overleden Adri Barel de AMVV opgericht. Twee jaar later huwde hij schippersdochter Roelie Winia. Zij kregen samen twee kinderen. In 1967 vond Jan dat de jongste schipperskinderen ook naar school moesten kunnen en zorgde dat er kleuteronderwijs voor hen kwam. Daarnaast organiseerde Jan als cultureel werker nog talloze andere activiteiten zoals puzzeltochten, bibliotheken en stijldansles. Hij vond het belangrijk om de schippers het gevoel te geven dat ze deel uit maakten van de maatschappij. Door culturele activiteiten


en bijvoorbeeld sociale educatie, zorgde hij ervoor dat schippers dezelfde voorzie- ningen en vaardigheden kregen die voor mensen aan de wal vanzelfsprekend waren.


De mens


In 1995 ging hij met pensioen. Tenminste, vanaf die dag ontving hij pensioen en geen salaris meer. Hij werkte wel gewoon door, maar dan als vrijwilliger. Sindsdien organi- seerde hij jaarlijks de Bestevaer Landdag voor gepensioneerde schippers, de zeilwed- strijden in Loosdrecht en nog veel meer. Daarnaast was hij ook vrijwilliger bij de Westerkerk in Amsterdam, waar hij onder andere gastheer was bij de maaltijden voor alleenstaanden. Zijn leven lang, in zijn werk, in de kerk en in zijn vrijwilligerswerk, is het Jan Punt altijd gegaan om de mens. Dat kreeg hij in 2013 uitbetaald in de vorm van een koninklijke onderscheiding. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassua. ‘Leuk’, vond Jan. Maar het allerleukste vond hij toch dat die onder- scheiding werd aangevraagd door Gerard Koekkoek. Jan vatte het destijds in de Scheepvaartkrant als volgt samen: “Toen ik de uitnodiging van burgemeester Cohen kreeg vond ik het geweldig! Ik vroeg me wel af vanuit welke hoek de aanvraag was gekomen. Ik kon me niet indenken dat het de kerk was waar ik nog steeds vrijwilligers- werk doe, want daar zijn wel tweehonderd vrijwilligers. Uiteindelijk bleek het een schippersjongen van vroeger te zijn. (…) En omdat het de schippers zijn die dit voor mij geregeld hebben, wil ik het lintje eigenlijk ook aan hen opdragen”. Een goed mens is heengegaan.


De bedrijven waren volstrekt duidelijk. De sluis bij Kornwerderzand is te klein en de vaar- geul is te ondiep voor veel schepen die heden- daags in gebruik zijn. Het kost Nederland geld en de werkgelegenheid wordt afgeremd. De Haagse overheid weet van het probleem maar wil voor 2050 de sluis niet verbreden. Onbe- grijpelijk, zo vinden de vertegenwoordigers uit de vier provincies. “Vanuit de Provinciale Staten proberen de bestuurders de werkgele- genheid te stimuleren en dan kan het niet zo zijn dat vanuit Den Haag de noodzakelijke me- dewerking niet wordt verleend”. Met man en macht wordt geprobeerd de financiële kant van de zaak rond te krijgen. Hierbij draagt ook het bedrijfsleven fors bij. De belangen zijn groot, het gaat om de binnenscheepvaart in de diverse regio’s, de verkoop van steeds grote zeer luxe boten aan het buitenland, die


in bijvoorbeeld Lemmer of Vollenhove worden gebouwd, de visserij van Urk en vrachtvervoer van en naar Lelystad. Al die schepen moeten, willen ze hun klant bereiken of de reis maken die voor in- en export van groot belang zijn, door de vaargeulen en uiteindelijk de sluis. Die is nu te smal en te ondiep voor uitbreiding van nu al bestaande vaartuigen. Uitbreiding van de sluis, die trouwens al aan vervanging toe is, zal leiden tot grotere werkgelegenheid. De ChristenUnie wil met het brede bezoek benadrukken, dat samen optrekken voor de verbreding en verdieping van de sluizen van regionale en nationaal economische beteke- nis is. De provinciale lijsttrekkers en staten- kandidaten van de ChristenUnie in Overijssel, Flevoland, Friesland en Noord-Holland namen aan dit programma deel. Ook de eurofractie van de ChristenUnie was vertegenwoordigd. Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber kon door andere verplichtingen nee aanwezig zijn, maar laat weten de gezamenlijke inzet voor Kornwerderzand te delen. Zij heeſt hierover in 2014 al een pleidooi gevoerd in de Tweede Kamer tijdens het debat over de infrastruc- tuur. Carla Dik wees de minister op het belang van de economie en werkgelegenheid van de maritieme sector rond het IJsselmeer.


Aantal operators InlandLinks verdubbeld


ROTTERDAM Het aantal deelnemende operators dat te vinden is op InlandLinks, het Europese achterlandnetwerk van de Rotterdamse haven, is toegenomen van vijf naar elf. Men kan nu ook informatie over verbindingen met Rotterdam vinden van HTS Intermodal, Naviland Cargo, Optimodal, DP World Germersheim, TMA Intermodal en European Gateway Services (EGS).


Alcotrans, Danser Group, DistriRail, ERS Railways en Pro-Log deden al mee. Het aantal


verbindingen in de database is eveneens verdubbeld: van 29 naar 60 (59 van en 60 naar Rotterdam), waarbij EGS verantwoordelijk is voor 25 verbindingen. InlandLinks verwacht dit jaar het aantal aangesloten terminals, nu bijna tachtig, uit te breiden met onder andere de eigen terminals van ECT, waaronder Nederlands grootste inlandterminal, Venlo. Het aantal rederijen dat hun container depots in het netwerk weergeeſt, bedraagt vijſtien. Samen zijn zij goed voor ongeveer 60 procent van de totale Rotterdamse containeroverslag.


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56