This page contains a Flash digital edition of a book.
WEEK 26-27 29 JUNI 2016


Uitwisseling containers tussen terminals Maasvlakte gemakkelijker


ROTTERDAM Voor het overbrengen van containers van de ene naar de andere terminal op de Maasvlakte is niet langer een fysiek Douane-document nodig. De betrokken terminals (APMT, ECT en RWG) en de Douane hebben hierover afspraken gemaakt. Dit zogenoemde ‘papierloos overbrengen’ scheelt met name de rederijen administratief werk. Met het initiatief wordt het uitwisselen van containers tussen terminals eenvoudiger.


De Rotterdamse Maasvlakte telt vijf deepsea containerterminals. Regelmatig moeten con- tainers die op de ene terminal arriveren, vanaf de andere terminal verder vervoerd worden. Jaarlijks gaat het om vele tienduizenden con- tainers. Dat kunnen er de komende jaren meer worden door onder meer verschuivingen in de samenwerkingsverbanden van rederijen.


Sinds kort biedt de Europese Douanewetge- ving onder specifieke voorwaarden de moge- lijkheid om containers papierloos van de ene terminal naar de andere te verplaatsen. De Vereniging Rotterdamse Cargadoors (VRC), de containerterminals van ECT, APMT en RWG, de Douane en het Havenbedrijf Rotterdam heb- ben afspraken gemaakt, om gebruikmakend van de nieuwe wetgeving, op de Maasvlakte papierloos overbrengen te faciliteren. Per 1 juli zijn alle vijf deepsea terminals hier klaar voor. Ook kan het concept op termijn verder worden uitgerold naar andere containertermi- nals in de Rotterdamse haven.


De bedrijven starten nu met het papierloos overbrengen van transshipment-contai- ners. Op termijn verwachten partijen deze


werkwijze ook uit te kunnen breiden voor de bundeling van spoor- en binnenvaartvolumes. Rob Bagchus, voorzitter van de Vereniging van Rotterdamse Terminal Operators (VRTO): “Voor de positie van de Rotterdamse haven is deze papierloze uitwisseling van containers tussen de verschillende Maasvlakte terminals belangrijk. De terminals hebben er daarom naar gestreefd om dit zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen”.


Kees Groeneveld, voorzitter VRC: “Deze af- spraken zorgen ervoor dat de rederijen zonder papieren rompslomp containers kunnen uitwisselen tussen de verschillende container- terminals op de Maasvlakte. Het is belangrijk om de kosten in Rotterdam laag te houden, zeker met het oog op de grote concurrentie in de Hamburg-Le Havre range”. Anneke van den Breemer, directeur Douane Rotterdam Haven: “Waar mogelijk werken we graag mee aan het zo laag mogelijk houden van de lastendruk voor het bedrijfsleven. De gemaakte afspraken zorgen voor voldoende waarborgen dat er geen onoorbare dingen gebeuren”.


Container Exchange Route Allard Castelein, CEO Havenbedrijf Rotterdam: “Papierloos overbrengen maakt het transport van containers tussen terminals eenvoudi- ger en verbetert de concurrentiepositie van Rotterdam. De volgende stap is de aanleg van de Container Exchange Route om containers via een gesloten systeem tussen de terminals te vervoeren. Deze is volgens planning over twee jaar gereed. De nu gemaakte afspraken over papierloos overbrengen gaan ook op de Container Exchange Route gelden”.


‘LEKKER, MAKKELIJK EN MINDER CALORIEËN’ De gezonde kombuis Zomerse flageolet salade voor 4 personen


Aangezien 2016 is uitgeroepen tot het jaar van de peulvrucht, wordt het hoog tijd voor een recept met peulvruchten. De keuze uit recepten met peulvruchten is enorm, maar aangezien wij op Frankrijk varen, heb ik besloten om een zomerse salade met flageolets te maken. In Nederland zijn deze heerlijke groene boontjes, die veel minder melig zijn dan gewone witte bonen, niet zo bekend maar in Frankrijk worden ze veel gegeten. De flageolet salade kun je uitste- kend eten bij elk soort vlees of vis, dus ook bij de barbecue. Ik heb gekozen voor ribkarbonades samen met een knapperige groene salade.


Bereiding De vinaigrette maak je door een halve eetlepel azijn (appel-, witte wijn- of balsamico azijn) goed te roeren met een halve eetlepel sap van een citroen en een halve eetlepel mosterd en peper en zout. Onder constant roeren, drup- pel voor druppel 100 mg olijfolie toevoegen. Proeven en eventueel nog toevoegen wat je nodig vindt. Je kunt het ook in een goed schoongemaakt jampotje doen en heel goed schudden. De vinaigrette is nog een paar weken houdbaar in de koelkast. Doe de flageolets (2 blikken à ong. 400 gram) in een vergiet, spoel ze een beetje af, even uit- lekken en doe ze over in een schaal. Voeg de klein gesneden stukjes van een gele en rode paprika en 4 gesneden sjalotjes toe en wat vi- naigrette. Strooi er wat verse peterselie over. Zet minimaal een uur afgedekt in de koelkast, zodat de smaken goed kunnen intrekken. De knapperige groene salade maak je gewoon zoals je dat altijd doet. Bijvoorbeeld: sla, tomaten in stukjes, komkommer in stukjes,


EERSTE VARENDE ONTGASSINGSINSTALLATIE VOOR DE BINNENVAART Mts Don Quichot gedoopt


ROTTERDAM Het mts Don Quichot van GreenPoint Maritime Services is op 17 juni gedoopt door Linde Freriks. De Don Quichot is ’s werelds eerste varende ontgassings- installatie voor binnenvaartschepen, chemicaliëntankers, boord/boord overslag en tankterminals.


Met ingang van 1 januari 2015 is gecontroleer- de dampverwerking van benzeen verplicht voor binnenvaart- en zeeschepen in Zuid- Holland en Noord Brabant. Sinds 2016 geldt dit ook voor benzeen houdende producten. Het gecontroleerd ontgassen van schepen zorgt voor een aanmerkelijk reductie omdat de gassen niet meer naar de buitenlucht afgevoerd worden maar in een gecontroleerde omgeving worden verwerkt. De Don Quichot stelt de Rotterdamse haven en de havenbe- drijven in staat om tegemoet te komen aan de geformuleerde ‘zero-emission’ ambitie om luchtverontreiniging tegen te gaan. De in- stallatie is mede tot stand gekomen door een bijdrage uit de ‘Stimuleringsregeling duurza- me initiatieven in de Rotterdamse haven’ van het Havenbedrijf en Deltalinqs.


Vaartuig met gaswasser De innovatie in de Don Quichot bestaat uit een UV installatie die speciale koolstof rege- nereert waarbij alle schadelijke stoffen uit de


direct inzicht hebben. BFT Tanker Logistics heeſt het initiatief genomen om deze installatie te bouwen. De tankerrederij werd regelmatig geconfronteerd met de risico’s die verbonden waren aan het ontgassen van binnenvaarttankers. Om de Don Quichot nu in de markt te zetten is Green- Point Maritime Services opgericht.


dampfase wordt gehaald. Het vaartuig is een type C tanker, waarmee de hoogste standaard van veiligheid wordt nagestreefd. Op de Don Quichot zit een gaswasser die - in combinatie met een UV installatie - dampen van VOC (Vluchtige Organische Componenten) reinigt. Door deze toepassing kan een grote reeks van stoffen maar ook samenstellingen van stoffen worden behandeld en geneutrali- seerd. Het restant van de schadelijke dampen wordt geabsorbeerd door een speciaal ont- worpen koolstof van palmpitten met een ren- dement van 10-15 procent. Voor het proces- management is op basis van de testreeksen soſtware geschreven die het mogelijk maakt het proces te automatiseren en waardoor op basis van de voortschrijdende samenstelling van de te verwerken damp het proces kan worden aangepast. Daarnaast kan de pro- cesdata extern real time worden uitgelezen waardoor klanten maar ook toezichthouders


Duurzaamste haven “Een moderne haven zonder ontgassings- installatie is niet van deze tijd”, aldus Paul Smits, CFO van het Havenbedrijf. “De inge- bruikname van de Don Quichot past in het streven van het Havenbedrijf om de meest duurzaamste haven in zijn soort te zijn. Daar- toe stimuleren we op brede schaal innovatie in de haven. Don Quichot is daar een prachtig voorbeeld van”. “Na vele jaren van onderzoek zijn veel data bekend. Zo ook de benodigde capaciteit in deze regio om ladingdampen te verwerken en verder te gebruiken, zoals we dit in de circulaire economie vaker zullen gaan zien. Met het operationeel worden van de ‘Don Quichot’ wordt invulling gegeven aan deze capaciteitsvraag. Dit is al helemaal het geval wanneer regionale, nationale en internationa- le verboden afgekondigd zullen gaan worden in de nabije toekomst”, aldus Bas Janssen, directeur van Deltalinqs.


radijsjes in plakjes, verse peterselie, even- tueel wat olijven en/of kaasblokjes in olie. Normaal gesproken is een beetje balsamico azijn en wat versgemalen peper genoeg. Nu heb je toch de vinaigrette, dus doe je ook een klein scheutje door de sla.


Verwarm de oven voor op 200 graden voor de


17


4 ribkarbonades. Snijd een appel in 8 parten. Snijd het vetrandje van de karbonades in, om de cm. Zo voorkom je dat ze omkrullen. Be- strooi de karbonades met peper en zout. Ver- hit 2 el olie, bak het vlees 2 minuten aan beide zijden, tot mooi goudbruin. Haal de karbona- des uit de pan. Doe 1 tl boter bij het bakvet en bak de plakjes appel tot ze ook goudbruin zijn. Haal 8 blaadjes salie (kun je heel goed in de diepvries bewaren) even door het vet. Als de pan niet in de oven kan, doe dan het vlees over in een ovenschaal of bakblik, leg op ieder karbonaadje 2 plakjes appel en 2 blaadjes salie. Schuif dit in de oven en laat ongeveer 6-8 minuten verder gaar worden (afhankelijk van de dikte).


Eet smakelijk en Doe Maar Gezond!


majella@doemaargezond.info www.doemaargezond.info


Toekomstig Havenhuis Gent in de steigers


GENT Wie in de buurt van de Graslei vertoeſt, merkt het meteen op: het Huis van de Vrije Schippers is ingepakt en staat achter een grote stelling, een kraan en een werfkeet. Het Havenbedrijf Gent kocht enkele jaren geleden dit cultureel erfgoed aan en is het nu volledig aan het restaureren. In het najaar van 2018 zal het de deuren voor het publiek openen als Havenhuis Gent. Gentenaars en toeristen kunnen er dan naar een expositie over de hedendaagse haven.


Foto Havenbedrijf Gent


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60