search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
906 | WEEK 10-11 6 MAART 2019


STUDENTEN WERKTUIGBOUWKUNDE MAKEN KENNIS MET HET VAK Excursie laat hart jonge techneuten sneller kloppen


21


Lonen in waterbouw 3,5 procent omhoog


DEN HAAG De cao-partijen in de waterbouw- sector - FNV Waterbouw, CNV Vakmensen en de Vereniging van Waterbouwers - hebben voor dit en komend jaar een loonstijging van 3,5 procent afgesproken.


De nieuwe cao krijgt een looptijd van één jaar: van 1 april 2019 tot en met 31 maart 2020. De lonen zullen met 2,25 procent stijgen per 1 april 2019 en nog eens met 1,25 procent op 1 januari 2020. De partijen zijn overeengekomen dat de tarieven voor vergoedingen in hetzelf- de tempo meestijgen.


WERKENDAM Hoe wordt een roer gemaakt? Wat kan de lasrobot allemaal en hoe ziet een kogellager er nu in werkelijkheid uit? Eerstejaars studenten hbo werktuigbouw- kunde aan de Hogeschool Avans te Breda, konden maandag 18 februari voor even snuffelen aan de praktijk. Ze brachten een bezoek aan de Werkendamse bedrijven De Waal en TMS (Technical Marine Services). Zo maakten zij op een leuke manier kennis met het vak werktuigbouwkunde. Belangrijk, volgens mentor Maria Cliteur van Avans want: “de meeste studenten komen van de havo en daar hebben ze nog geen techniek gehad”.


Eerstejaars student Jacco de Waal en tweede- jaars student Ben van Driel organiseerden de excursie. “Onze mentor Maria, waar we eens in de maand een gesprek mee hebben, vertelde mij dat de school graag een werkbezoek wilde organiseren. Veel eerstejaars hebben immers nog nooit een productiebedrijf bezocht”, vertelt Jacco. Volgens Cliteur leren de studenten het eerste jaar veel over techniek en daarom vond zij dat het tijd werd om ze kennis te laten maken met de praktijk.


“Ze leren wel over een kogellager en spieverbin- dingen maar door zo’n excursie kunnen ze ook


daadwerkelijk zien waar dit over gaat”. Cliteur kende Jacco en het familiebedrijf De Waal en vroeg hem of hier een bezoek aan gebracht mocht worden. Jacco stelde vervolgens voor ook Ben van Driel bij de organisatie te betrekken. Zijn oom, Marco van Driel, is immers de directeur van TMS. “Dat zijn natuurlijk twee fantastische werktuigbouwkundige bedrijven”, aldus Cliteur.


Enthousiast De Waal staat bekend als de specialist in de voorstuwings- en manoeuvreertechnologie voor alle maritieme sectoren. TMS is ontwikkelaar en producent van oplossingen op werktuigbouw- kundig gebied met opdrachtgevers als interna- tionale aannemers in offshore, baggerwerken, funderingstechnieken en scheepswerven. Beide bedrijven waren enthousiast en werkten maar al te graag mee.


Op 18 februari vertrokken vijſtig leerlingen op eigen gelegenheid naar Werkendam voor een bezoek aan beide bedrijven. De groep werd in tweeën gesplitst waarbij de ene groep eerst rich- ting De Waal vertrok en de ander richting TMS. Jacco begeleidde vanzelfsprekend de De Waal groep en Ben deed hetzelfde bij TMS.


Machinepark Jacco: “Bij ons werden twee films gedraaid. Eén


Ondanks extreme droogte 2018 toch positief jaar haven van Luik


BRUSSEL Ofschoon het transport over de Waalse rivieren en kanalen vorig jaar door de extreme droogte lichtjes daalde, wist de haven van Luik zich uitstekend te handhaven en werden daar in 2018 in totaal 21,3 miljoen ton goederen behandeld. Het gaat hier om het totale vervoer via binnenvaart, spoor- en wegvervoer. Dat cijfer betekent een stij- ging van 1,3 procent (+276.430 ton) vergele- ken met 2017.


JAN SCHILS


Het is meteen ook de beste vervoerspresta- tie van de afgelopen vijf jaar van deze groot- ste binnenhaven van België, die tevens de derde grootste binnenhaven van Europa is. Van deze totale trafiek nam de binnenvaart 15.959.357 ton voor haar rekening. Dat is een stijging met 9385 ton vergeleken met het voorgaande jaar. Het betekent ook dat door deze prestatie meer dan 800.000 vrachtwa- gens van de weg konden worden gehouden.


Wanneer de groei van het vervoer in de Luikse haven dit jaar verder doorzet, komt de kaap van 1.000.000 miljoen van de weg geweer- de vrachtwagens in zicht, zo hoopt het be- stuur van de Luikse haven. Anderzijds zou de vertraging van de economische groei in Duitsland, die zich sedert enkele maanden manifesteert, tot gevolg kunnen hebben dat ook het binnenvaartvervoer naar dit land af- neemt en de beoogde mijlpaal niet wordt gehaald.


Volgens directeur-generaal Emile-Louis Bertrand van de Luikse haven had het


resultaat nog beter kunnen zijn wanneer er in de tweede helſt van 2018 geen sprake was geweest van een extreme droogte die het ver- voer over de binnenwateren danig parten speelde. Hij noemde met name de toestand op de Rijn als hoofdoorzaak. Dat had tot ge- volg dat ongeveer 250.000 tot 300.000 ton goederen minder vanuit het Luikse havenge- bied richting Duitsland en verder naar Oost- Europa werden vervoerd.


Luik bevestigde nog eens de groeiende be- tekenis van de containertrafiek. Want eens te meer deed de meest opmerkelijke stij- ging zich voor bij het containervervoer. Met 85.521 teu en een vooruitgang van 15 procent (+11.090 teu) hebben de containerterminals in de Luikse haven hun resultaat van 2017 aanzienlijk overtroffen. Het was meteen een absoluut record.


Het omzetcijfer van de haven steeg vergele- ken met het jaar 2017 met 2,6 procent naar 4.511.806 euro (+ 112.982 euro). De belang- rijkste goederen die via de Luikse haven ver- voerd werden na de containers waren onder andere niet-metaalhouden- de minerale producten (38 procent van het totale ver- voer), gevolgd door aard- olieproducten (21 procent) en steenkool (10 procent). Ook houtproducten beho- ren thuis in dit rijtje met dien verstande dat er spra- ke was van een daling van 20 procent (450.346 ton in 2017, 360.904 ton in 2018).


De haven van Luik was in 2018 goed voor 7753 directe- en 10.962 indirecte arbeidsplaatsen.


Voorzitter Willy Demeyer van de Luikse haven toonde zich ook tevreden over de vervoers- prestaties in het afgelopen jaar. Hij wees erop dat de haven opnieuw een stijging van het goederenvervoer mag optekenen na de spec- taculaire achteruitgang van 2008, toen de sluiting van de staalfabrieken in de Luikse re- gio tot gevolg had dat het vervoer van staal- producten, maar ook van brandstoffen en ertsen totaal ineenstortte. Het was een klap waarvan de Luikse haven zich nadien gelei- delijk herstelde. Dankzij onder meer door de subsidies van de Waalse regering is de Luikse haven bezig zich verder uit te brei- den. Zo werd vorig jaar een contract onder- tekend voor een concessie voor 30 jaar voor een nieuw haventerrein van 33.430 m2 nabij de haven van Lixhe. Ook de vestiging van het farmaceutische bedrijf Newpharma op een haventerrein in Wandre, van waaruit dagelijks 4000 colis worden verzonden, betekent alleen al een stijging van de werkgelegenheid in het Luikse havengebied met 150 banen.


over Werkendam Maritime Industries waar bei- de bedrijven bij aangesloten zijn, en een over De Waal”. Daarna volgden nog twee presentaties, onder andere over de lasrobot, en een rondlei- ding van een uur. Volgens Jacco vonden de leer- lingen het allemaal erg interessant. “De Waal beschikt over een enorm machinepark en dat vonden ze erg indrukwekkend. Tijdens de rond- leiding werd tevens meer verteld over de link tussen school en daarna het werkzame leven”. Op die manier kregen de leerlingen een goed beeld van wat ze nu precies kunnen met de op- leiding die ze volgen. Daarna was het tijd voor een groepsfoto met alle vijſtig leerlingen. Deze werd gemaakt aan boord van de onlangs ge- doopte Sendo Liner, die nu rondvaart met een besturingssysteem van De Waal en de bekende groene Easyflow roeren.


Mentor Maria Cliteur is heel blij met de tijd die De Waal en TMS in deze excursie gestoken heb- ben. “Ze hebben beiden een hele dag voor ons uitgetrokken en dat is best bijzonder”. De be- doeling is om dergelijke excursies regelma- tig te gaan organiseren, via social media heeſt de Hogeschool inmiddels al veel leuke reac- ties gekregen van bedrijven. “Volgend jaar bij ons, schrijven ze bijvoorbeeld. Dat is leuk. Theorie en praktijk wordt op deze manier mooi samengebracht”.


LNG-bunkering is ‘booming’ in de Rotterdamse haven


ROTTERDAM Het belang van LNG – liquified natural gas oſtewel vloeibaar aardgas – als bunkerbrandstof in de Rotterdamse haven is vorig jaar aanzienlijk toegenomen. De over- slag nam toe van 1.500 naar 9.500 ton. In 2016 was dat nog slechts 100 ton.


LNG-bunkeren is in Rotterdam tegenwoordig ‘business as usual’ geworden. Naast Titan LNG hebben inmiddels ook Shell en Anthony Veder zich aangemeld als LNG-bunkeraars op het Rotterdamse havenwater. Het Havenbe- drijf verwacht binnen vijf jaar tien aanbieders en een aanzienlijke verdere stijging van het bunkeren van LNG.


Daarentegen is de verkoop van bunkerolie – conventionele brandstof voor de zeescheep- vaart – in 2018 In de Rotterdamse haven teruggelopen van 9,9 miljoen naar 9,5 miljoen kuub. De daling is bijna geheel toe te schrijven aan de daling in de verkoop van zware stook- olie van 8,3 miljoen naar 7,9 miljoen kuub.


Volgens Havenbedrijf Rotterdam heeſt de daling van het volume in de grootste bunker- haven van Europa te maken met schaalvergro- ting en het gebruik van modernere schepen in de containervaart. Leveranties aan container- schepen omvatten ongeveer 70 procent van de totale Rotterdamse bunkermarkt.


Timetobunker-app De introductie van de app ‘Timetobunker’ is succesvol verlopen, zo meldt het Havenbe- drijf. Dat startte vorige zomer een proef met bunkeraars VT Group, Unibarge, Titan LNG, FTS Hoſtrans en Transnational Blenders voor het digitaal aanmelden van bunkers via deze daarvoor speciaal ontwikkelde applicatie. De app is inmiddels live en andere bunker- leveranciers kunnen hiervan nu ook gebruik maken.


In de haven van Rotterdam zijn bunkeraars verplicht om voor aanvang van elke bunkering een melding door te geven aan de havenau- toriteit. Dit ging tot nu toe via de marifoon. Jaarlijks worden zo’n 20.000 bunkeringen uit- gevoerd. Door de meldingen online te doen, worden deze processen grotendeels geauto- matiseerd, waardoor efficiënter gewerkt kan worden. De applicatie biedt de mogelijkheid om de melding met dezelfde handeling aan zowel het Havenbedrijf als de Douane (optio- neel) te verzenden.


Laagzwavelig De Rotterdamse raffinaderijen en opslagter- minals van olieproducten bereiden zich voor op het leveren en opslaan van de zogenoemde VLSFO (very low sulphur fuel oil) dat de (door IMO) vereiste 0,5 procent aan zwavel bevat. Half februari kwam het signaal uit de markt dat de eerste VLSFO-bunkers in Rotterdam zijn geleverd.


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52