846 | WEEK 46-47 16 NOVEMBER 2016
ASV weigert zich te conformeren aan voorwaarden huisvuiloverleg
ROTTERDAM Het ministerie van Infrastructuur & Milieu stelt aan het huisvuiloverleg, dat 17 november zal plaatsvinden, de voorwaarde vooraf dat “niets naar buiten gaat van de besproken zaken”. De Algemeene Schippers Vereeniging (ASV) is bereid het overleg voort te zetten, maar heeſt tegelijkertijd besloten dat als het ministerie vasthoudt aan deze voorwaarde “een verdere samenwerking onmogelijk” wordt.
De ASV ontving onlangs het verzoek van het ministerie toe te zeggen dat de ASV zich zou conformeren aan de voorwaarden die zij stelde om aan het huisvuiloverleg deel te mogen nemen. ASV: “Die voorwaarden waren niet vooraf gesteld, maar bleken te betekenen
INGEZONDEN
De ‘huisvuilsoap’ – de zaken nog eens op een rij In het najaar van 2012, om precies te zijn op 23 oktober kwam bij ons de eerste mel- ding binnen dat Nederland iets raars van plan was met het huisvuil. Nederland ging eigen koers varen met het huisvuil en België zou daartegen stelling nemen. Op de Schuttevaer-vergadering in Terneuzen hoor- den wij het van de BLN-vertegenwoordiger in het SAB dat vanaf 1 maart 2013 de huisvuil- containers dicht zouden gaan en alleen open konden als schippers een dure ecokaart met chip zouden kopen.
De ASV kwam hiertegen in verweer en be- riep zich op het CDNI-verdrag waarin in arti- kel 7 duidelijk staat vermeld dat overeen is gekomen dat huisvuilafval niet mag worden belast en dat de vaarwegbeheerders gehou- den zijn om vuilcontainers open te houden. Het CDNI-verdrag is afgesloten om de afval- problematiek gezamenlijk aan te pakken zodat de schipper niet zes keer voor hetzelf- de hoeſt te betalen. De SAB is opgericht als uitvoerder van het verdrag in Nederland. Maar nu keerde de SAB zich tegen de schip- pers omdat de minister vond dat er ook voor huisvuil betaald moest worden. Om dit te verdedigen noemde ze ons huisvuil ineens bedrijfsafval. Dus de eierschaaltjes van je gebakken eitje zijn ineens bedrijfsafval ge- worden. Want bedrijfsafval mag je belasten
dat de ASV niets zal mededelen over het huisvuiloverleg aan de pers op straffe van uitsluiting van dit overleg”.
Het ministerie heeſt de voorwaarde gesteld naar aanleiding van een artikel dat heeſt
volgens het verdrag en huishoudafval niet.
De ASV heeſt zich fel verweerd met een pe- titie aan de Tweede Kamer en een oproep aan de schippers om geen abonnement af te sluiten met de SAB. Daar is massaal ge- hoor aan gegeven, ook door de leden van Koninklijke BLN-Schuttevaer. Gezamenlijke brieven namens alle organisaties leidden tot uitstel van een half jaar, maar toen ging het toch echt gebeuren: de containers gingen op slot.
Op 28 januari 2014 ging het mis. BLN- Schuttevaer ging toch overstag. Na een overleg met het ministerie verklaarde BLN- Schuttevaer dat hun achterban bereid was om te betalen. Een grote steun was dat de schippersvrouwen de Vibia oprichtten en zich ook teweer stelden tegen dit onzin- nige beleid van de Nederlandse regering. Gelukkig bleven de meeste schippers stand- vastig en sloten geen abonnement af met de SAB. De containers raakten net over de grens snel voller en voller. De buurlanden zijn niet blij met het Nederlandse beleid, want zij zit- ten met ons afval en om dat te voorkomen was nu juist dat CDNI-verdrag gesloten. Het systeem is stukken duurder dan het oude en er zijn maar een paar honderd contracten afgesloten.
Afgelopen zomer kwam er weer beweging in de zaak omdat de Tweede Kamer bleef aan- dringen op een oplossing. Ook de ASV was
gestaan op de nieuwssite Afval Online. Daarin deed ASV-voorzitter Sunniva Fluitsma uitspraken over het overleg dat had plaatsgevonden op 4 oktober. De vakorganisatie die zich bezighoudt met afvalbehandeling had haar onder andere om commentaar gevraagd omdat de ASV eerder uit het huisvuiloverleg was gestapt en nu toch weer was aangeschoven. Op verzoek van het ministerie wilde de ASV op basis van twee uitgangspunten weer meedoen aan het huisvuiloverleg:
uitgenodigd. Een onderzoeksbureau had de zaak onderzocht en verklaard dat het hui- dige systeem best levensvatbaar is. De ASV wilde op die basis niet het gesprek in. Alles moet bespreekbaar zijn en in ieder geval het CDNI-verdrag, want daar had het onder- zoeksbureau niet naar gekeken. Dat stond niet in de opdracht. Een overleg met het mi- nisterie vond plaats, zonder de andere or- ganisaties, waarna de ASV weer mee wilde doen aan het overleg.
Dat overleg verliep niet heel slecht en ieder- een mocht zijn woordje doen. Onze voorzit- ter, Sunniva Fluitsma, kreeg het verzoek van een nieuwssite (Afval Online) om verslag te doen van het overleg, omdat men wist dat de ASV weer was aangeschoven. Zij gaf dus een interviewtje weg. Daar was het ministe- rie zo vreselijk kwaad over. Maar als wij niet meer mogen vertellen waar wij mee bezig zijn, dan zullen de schippers toch heel snel het vertrouwen verliezen in wat er in Den Haag bekokstoofd wordt? Wij hebben dus gezegd: We laten ons de mond niet snoeren. We zijn best bereid de normale procedure te volgen dat je niet publiek maakt wat de an- dere partijen precies hebben gezegd. Het mi- nisterie doet heel lelijk, dus stel je er niet te veel van voor, maar wij gaan toch proberen er een eerlijke regeling, conform het verdrag uit te slepen.
Wens ons STERKTE!!! Ger Veuger, denktanklid van de ASV
de basisgedachten, zoals vastgelegd in het CDNI-akkoord kunnen aan de orde komen, en er moet mogelijkheid zijn om draagvlak te creëren onder de schippers. “De media zijn daarvoor onmisbaar”, aldus de ASV. “Om niet de schijn van achterkamertjespolitiek op te roepen en daarmee het draagvlak op het spel te zetten, zoals het verleden heeſt bewezen”.
Vertrouwelijkheid Het ministerie heeſt de ASV er daarna op aangesproken dat niet conform de afspraken over vertrouwelijkheid zou zijn gehandeld. Die afspraken hielden in dat niet in detail naar buiten toe zou worden gesproken over cijfers of partijen die bepaalde voorstellen zouden doen om uit de huidige impasse te komen. Maar de ASV zegt: “In het contact met de media heeſt de ASV duidelijk de afspraken over vertrouwelijkheid als leidraad gehouden”. Tijdens het ‘gewraakte interview’ is volgens de ASV “conform de afspraken te werk gegaan: geen cijfers genoemd, niet aangegeven welke inhoudelijke voorstellen door andere partijen naar voren zijn gebracht, et cetera”.
ASV: “Het feit dat (niet alleen) de ASV al tijden zegt (zie ook het REBEL-rapport) dat de havens hun deel van de verplichtingen niet nakomen, mag niet bepaald nieuw genoemd worden. Dat op de vraag van Afval Online hoe het ministerie daar dan op gereageerd heeſt, gezegd wordt dat men dit serieus neemt, en gaat onderzoeken of deze beweringen kloppen, is toch nauwelijks wereldschokkend”.
Volgens de schippersvereniging is niet de ASV naar de pers gestapt, “maar Afval Online zocht contact omdat men wilde weten waarom de ASV weer mee wilde praten en hoe dat proces verliep”. ASV: “Het lijkt ons een legitieme vraag, waar wij als een organisatie die bekend staat om haar transparantie, toch in ieder geval inzicht over dient te verschaffen”.
Scheepvaartkrant 30 JAAR GELEDEN
Scheepvaartkrant 20 JAAR GELEDEN
Scheepvaartkrant 10 JAAR GELEDEN
Groot was de commotie die ont- stond nadat Rijkswaterstaat, onder de druk van de met een kort geding dreigende milieugroepen en mossel- vissers, besloot het getijverschil op de Oosterschelde op te voeren tot 2,70 meter. Niet voorzien was dat de stroomsnelheid in het Rijn- Scheldekanaal gemiddeld zo’n dertig procent zou toenemen.
In de binnenvaart wordt geschokt gereageerd op het advies van de Raad voor Verkeer en Waterstaat aan minister Jorritsma om dedicated containerschepen vrij te stellen van de oud-voor-nieuw-regeling. Volgens directeur Ton Roos (CBRB) valt hieruit te concluderen dat er weinig binnenvaart- deskundigheid aanwezig is bij de Raad.
De drijvende bok ‘Grote Gust’ kantelde tijdens het lichten van de sluisdeuren in het Kattendijkdok. De kraanbestuurder zat vast in de stuurcabine, maar kon gered worden. Een andere werknemer kwam in het water terecht en werd met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis afgevoerd.
Complete radiostilte Los hiervan verschilt de ASV inhoudelijk van mening met het ministerie over wat ‘vertrouwelijk’ nu betekent. Bestuur en denktank van de ASV zegt hierover: “Onze voorzitter heeſt onze eigen standpunten naar voren gebracht zoals wij volgens ons ook behoren te doen. Een complete radiostilte is nooit afgesproken. Maar deze reactie betekent ons inziens dat met terugwerkende kracht het ministerie de regels eenzijdig oplegt voor dit overleg, waarbij de meesprekende organisaties monddood gemaakt worden. De ASV heeſt uitgesproken dat zij vooralsnog bereid blijſt om, met inachtneming van de twee eerder genoemde uitgangspunten, dit overleg voort te zetten om tot een gedragen en werkbare oplossing te komen. “Maar mocht het ministerie vasthouden aan haar hierboven aangehaalde uitspraak, dan is er ons inziens geen basis meer om verder deze weg te bewandelen. Bovendien heeſt de ASV het ministerie geschreven dat als men verder geen prijs meer zou stellen op deelname van de ASV, de ASV dat graag zou horen, omkleed met redenen. Echter, op bovenstaand schrijven hebben wij nog geen reactie gekregen vanuit het ministerie”.
Een woordvoerder van I&M heeſt maandag 14 november aan deze krant weten: “De keuze is helder, en de consequenties daarvan ook. Andere partijen hechten aan vertrouwelijkheid om in een open sfeer tot een oplossing te komen. Dat is de basis. Het is jammer te moeten concluderen dat deelname van de ASV aan het overleg hierdoor niet mogelijk is”.
9
Page 1 |
Page 2 |
Page 3 |
Page 4 |
Page 5 |
Page 6 |
Page 7 |
Page 8 |
Page 9 |
Page 10 |
Page 11 |
Page 12 |
Page 13 |
Page 14 |
Page 15 |
Page 16 |
Page 17 |
Page 18 |
Page 19 |
Page 20 |
Page 21 |
Page 22 |
Page 23 |
Page 24 |
Page 25 |
Page 26 |
Page 27 |
Page 28 |
Page 29 |
Page 30 |
Page 31 |
Page 32 |
Page 33 |
Page 34 |
Page 35 |
Page 36 |
Page 37 |
Page 38 |
Page 39 |
Page 40 |
Page 41 |
Page 42 |
Page 43 |
Page 44 |
Page 45 |
Page 46 |
Page 47 |
Page 48 |
Page 49 |
Page 50 |
Page 51 |
Page 52 |
Page 53 |
Page 54 |
Page 55 |
Page 56 |
Page 57 |
Page 58 |
Page 59 |
Page 60 |
Page 61 |
Page 62 |
Page 63 |
Page 64 |
Page 65 |
Page 66 |
Page 67 |
Page 68