66 De kortste weg naar duurzaam transport
ROTTERDAM ‘De kortste weg naar duurzaam transport’, zo luidt de kop van de online ani- matie die verladers uitnodigt om op de web- site van het Bureau Voorlichting Binnenvaart (BVB) te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om gebruik te maken van deze duurzame bedrijfstak. Hieronder een overzicht van de vele dingen die het BVB doet om de voordelen van de binnenvaart aan de man te brengen.
De online animatie geeſt onder meer informa- tie over besparing van emissie-uitstoot, het uitgebreide vaarwegennet, vervoerscijfers, type binnenvaartschepen. Ook geeſt de ani- matie praktijkvoorbeelden van bedrijven die al over water vervoeren. Bovendien kan met een druk op de knop een informatieaanvraag worden verstuurd naar de logistieke adviseurs van het BVB, die hen ondersteunen bij logis- tieke binnenvaart vraagstukken.
Met de online routeplanner The Blue Road Map kunnen verladers zichzelf vast oriënteren op de mogelijkheden van vervoer over water. Door het ingeven van enkele gegevens over laad-/losplaats en ladingsoort kan men na- gaan of vervoer per binnenvaart een reële op- tie is.
Maatwerk Voorlichting Binnenvaart Naast ad hoc aanvragen, worden de logis- tiek adviseurs, vanuit het project ‘Maatwerk Voorlichting Binnenvaart’, ook ingezet bij gro- te langdurige Provinciale opdrachten. Zo is het BVB al vanaf 2014 werkzaam voor het pro- ject ‘Kennisondersteuning goederenvervoer over water’ in de Provincie Overijssel. Een pro- ject dat zich richt op het stimuleren van de inzet van de binnenvaart door het lokale be- drijfsleven. Samen met de EVO zijn 347 bedrij- ven in de regio benaderd. Met 51 bedrijven is verder gepraat en bij liefst 47 van hen bleek dat vervoer over water een interessante op- tie was. Voor al deze bedrijven is een op maat gemaakte business case uitgewerkt. Zeker tien bedrijven bleken voldoende potentie te hebben om over te gaan tot een pilotvaart. Momenteel hebben drie bedrijven daadwer- kelijk de overstap gemaakt. Dit jaar is er een vervolg op het project begonnen om nog meer cases uit te werken en bedrijven uit de pilot- fase verder op weg te helpen. Het project in Overijssel bewijst dat veel bedrijven, ook in
het MKB, de moge- lijkheden van het vervoer over water onvoldoende op het netvlies heb- ben binnen logis- tieke processen, terwijl juist daar optimalisatie te behalen valt.
Educatie Het BVB is daarom ook altijd erg er op gebrand om bin- nen logistieke op- leidingen op HBO en WO niveau een gastcollege over binnenvaart te verzorgen, aangezien dit nog wel eens een ondergescho- ven kindje is. Binnenkort staat er een gastcol- lege gepland bij de Hogeschool Rotterdam. Wilco Volker zal voor een groep vierdejaars studenten Logistiek & Economie, voor de mi- nor distributie een gastcollege verzorgen over de modaliteit binnenvaart.
Naast het hoger onderwijs richt het BVB het vizier het komende jaar ook vooral op bas- sischolen/VMBO en MBO studenten. Met di- verse activiteiten wordt ingezet op een betere instroom van jongeren in de binnenvaartop- leidingen, het zichtbaar maken van het be- roep binnenvaart op open dagen van scho- len en binnen het drukbezochte Educatief Informatie Centrum in Rozenburg. Als er vol- doende funding voor wordt gevonden, wordt er ook een mediacampagne opgestart.
Een van de instrumenten die het BVB inzet voor het enthousiasmeren van jongeren voor de binnenvaart, is de nieuwe reeks 3D pos- ters van acht type binnenvaartschepen. Van de posters die met een speciale the Blue Road app in 3D zijn te bekijken, zijn er inmiddels zes gereed en verschijnen de twee laatste type schepen, de bunkertanker Vorstenbosch van de Verenigde Tankrederij en de poedertanker Sardana van X. Kleine, nog voor het einde van het jaar.
Overheid Om het belang van duurzaam vervoer over
Motrac Hydraulics presenteert met trots de EcoHySG50
BAAK Een illustratief verhaal in ecodesign is dat van Motrac Hydraulics. Deze ontwikkelde in haar filiaal Hydromarine, een elektronisch geregelde, hydraulisch aangedreven asge- nerator, de EcoHySG50. In de regel wordt de stroomvoorziening op een schip door middel van een aparte generatorset gerealiseerd. Met deze asgenerator wordt hiervoor een ‘groen’ en kostenbesparend alternatief geboden.
De variabele hydraulische pomp, die direct wordt aangedreven door de hoofddieselmo- tor, drijſt de hydraulische motor aan die is ver- bonden met de generator. Het unieke aan dit systeem is dat de aandrijving door middel van een gesloten kringloop geschiedt. Dit zorgt voor een hoog rendement. De elektronische bestu- ring van dit systeem garandeert een constante frequentie van het elektrisch vermogen van de generator. Deze frequentie is onafhankelijk van een wisselend toerental van de dieselmotor.
De EcoHySG50 is de betrouwbare oplossing voor duurzaamheid en kostenbesparing. Door het gebruik van deze asgenerator kan men een conventionele generatorset uitsparen. Dit leidt tot een aanzienlijke brandstofbesparing, reduc- tie in CO2
uitstoot en lagere onderhoudskosten.
Deze asgenerator is een goed voorbeeld hoe regelelektronica in de hydrauliek tot ecodesign kan leiden.
Met deze ‘groene innovatie’ neemt Motrac
Motrac Hydrauliek B.V. Dambroek 2, 7223 DV Baak T: +31(0)575-448844 E:
info@motrac-hydraulics.com I:
www.motrac-hydraulics.com
Hydraulics deel aan het ‘Sustainable Maritime Solutions’- project van Netherlands Maritime Technology.
Over Motrac Hydraulics Motrac Hydraulics richt zich op het ontwikke- len, engineeren en produceren van hydrau- lische componenten, complete hydraulische aandrijfsystemen en hydraulische aggrega- ten. Het programma is gebouwd rondom het importeursschap van Linde Hydraulics pom- pen, motoren en onderdelen. Daarnaast heb- ben we diverse systeempartners zoals Bucher Hydraulics, Völkel Mikroelektronik, en Eaton. Onze eigen productie faciliteit IMAV-Hydraulics stelt ons in staat om klant specifieke oplossin- gen te ontwikkelen op het gebied van manifold en ventiel techniek. Hydromarine is onze speci- alist in nieuwbouw, reparatie, installatie en ser- vice. Dichtbij de poort van Rotterdam. Motrac Hydraulics heeſt vestigingen in Nederland, Duitsland en België maar voert in samenwer- king met haar partners en afnemers projecten over de hele wereld uit.
Van de posters die met een speciale the Blue Road app in 3D zijn te bekijken, zijn er inmiddels zes gereed.
water op het hoogste beleidsmatige ni- veau onder de aandacht te brengen, organi- seert het BVB voor met name Kamerleden, Wethouders en Gedeputeerden die infrastruc- tuur en vervoer in hun dossier hebben, werk- bezoeken. In 2016 hebben er tien van dergelijk praktijkbezoeken aan de binnenvaart plaats- gevonden. In november staat er nog een laat- ste werkbezoek op de planning in Amsterdam, met de Gedeputeerde Noord-Holland, Mw. E. Post.
De basis voor succesvolle stimuleringsprojec- ten zoals in Overijssel, wordt vaak gelegd bij een dergelijke informele kennismaking met de binnenvaart. Dan pas wordt vaak de impact duidelijk die de duurzame binnenvaart heeſt te bieden aan een Provincie, onder andere op het gebied van filebestrijding, besparen van emissie-uitstoot en het stimuleren van de re- gionale economie.
Een ander aspect wat de doorslag kan geven om te kiezen voor duurzame binnenvaart, is veiligheid. Zo gaan de logistiek adviseurs van het BVB binnenkort aan de slag voor het mi- nisterie van Infrastructuur en Milieu om te on- derzoeken of er modal shiſt kan plaatsvinden van het vervoer van gevaarlijke stoffen van het spoor naar de binnenvaart.
Het grote publiek De Wereldhavendagen in Rotterdam zijn het uitgelezen moment om de binnenvaart als duurzame bedrijfstak aan het grote publiek te
presenteren. De afgelopen drie edities is het BVB hierin samen opgetrokken met het EICB, het kenniscentrum voor innovatie en duurza- me technische toepassingen. Ook bij de keu- ze voor het schip dat wordt opengesteld voor publiek, wordt altijd gezocht naar een onder- nemer die koploper is op het gebied van duur- zaamheid. In 2016 is samenwerking gezocht met Nedcargo. Deze logistieke dienstverlener heeſt als doelstelling klimaatneutraal te wor- den en men investeert daarvoor onder ande- re in een nieuw containerschip, Gouwenaar 2, met elektrische voortstuwing.
Het BVB maakt zich sterk voor het duurzame imago van de binnenvaart! Als u ons daarbij wilt steunen, word dan ook sponsor. Kijk voor meer informatie en aanmelding op:
www.bureauvoorlichtingbinnenvaart.nl
Online executieveiling
ABIS Shipping BVA Nautic organiseert van 29 november tot en met 2 december de online executieveiling van ABIS Shipping. In opdracht van de hypo- theekverstrekker worden 12 zeeschepen uit de vloot van rederij ABIS Shipping ter vei- ling aangeboden. Het gaat om heavy cargo en multi purpose (DP) zeeschepen die op af- spraak te bezichtigen zijn (regio Rotterdam).
Ga voor meer informatie naar:
www.bva-nautic.com BVA Nautic is een online veilingplatform, opge- richt in samenwerking met BVA Auctions, het grootste online veilinghuis van Europa.
Contargo breidt terminal in Neuss uit
NEUSS Contargo Neuss GmbH investeert circa 40 miljoen euro in de uitbreiding van haar containerterminal in de haven van Neuss. De beschikbare oppervlakte verdubbelt naar 90.000 m2.
Het bedrijf speelt hiermee onder andere in op de jaarlijkse groei van 2 tot 3 procent in het
containervervoer langs de Rijn. Op termijn zal de capaciteit van de trimodale terminal ver- dubbelen naar 150.000 tot 200.000 TEU per jaar. Op dit moment is Contargo bijkomende terreinen aan het inrichten en ontsluiten. In de herfst van 2017 worden twee nieuwe con- tainerkranen geplaatst. Voor de medewerkers wordt een nieuw kantoorpand gebouwd.
846 | WEEK 46-47 16 NOVEMBER 2016
Page 1 |
Page 2 |
Page 3 |
Page 4 |
Page 5 |
Page 6 |
Page 7 |
Page 8 |
Page 9 |
Page 10 |
Page 11 |
Page 12 |
Page 13 |
Page 14 |
Page 15 |
Page 16 |
Page 17 |
Page 18 |
Page 19 |
Page 20 |
Page 21 |
Page 22 |
Page 23 |
Page 24 |
Page 25 |
Page 26 |
Page 27 |
Page 28 |
Page 29 |
Page 30 |
Page 31 |
Page 32 |
Page 33 |
Page 34 |
Page 35 |
Page 36 |
Page 37 |
Page 38 |
Page 39 |
Page 40 |
Page 41 |
Page 42 |
Page 43 |
Page 44 |
Page 45 |
Page 46 |
Page 47 |
Page 48 |
Page 49 |
Page 50 |
Page 51 |
Page 52 |
Page 53 |
Page 54 |
Page 55 |
Page 56 |
Page 57 |
Page 58 |
Page 59 |
Page 60 |
Page 61 |
Page 62 |
Page 63 |
Page 64 |
Page 65 |
Page 66 |
Page 67 |
Page 68