search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
WEEK 42-43 14 OKT 2015


SCHULTZ: “WE KUNNEN MET HET WATER NOG VEEL KANSEN VERZILVEREN OM HET VERVOER DUURZAMER EN EFFICIËNTER TE MAKEN” Minister van I & M reikt Blue Road Awards uit op BVB congres


ROTTERDAM Tijdens het congres ‘Verzilveren van logistieke kansen’ van het Bureau Voor- lichting Binnenvaart (BVB) op woensdag 30 september, zijn voor het eerst de ‘Blue Road Awards’ uitgereikt door minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. De awards, een erkenning aan Nederlandse bedrijven die hun goederen op een slimme manier via de binnenvaart vervoeren, gingen naar Bavaria en N + P Recycling Group. Containerterminal BCTN werd winnaar in de categorie Inland Terminals.


grote rivieren, vertelde de minister. Ook daar liggen dus logistieke kansen. Minister Schultz benadrukte in haar toespraak dat de oprichting van het BVB 25 jaar geleden een essentiële stap was in de verdere professi- onalisering. “De binnenvaart kreeg met de oprichting van BVB een gezicht, een stem, een toegangspoort”.


Niet alleen het verzilveren van logistieke kansen was het onderwerp van het congres op het Drijvend Paviljoen in de Rijnhaven, maar ook het zilveren jubileum van het BVB. Dat werd weliswaar al in het najaar van 2014 bereikt, maar BVB-voorzitter Annette Augus- tijn stond in haar openingsspeech toch kort stil bij 25 jaar BVB. Zij dankte daarbij in het bijzonder Kees de Vries, die al die 25 jaar als secretaris het boegbeeld van BVB is geweest. Hij draagt nu het stokje over aan Wilco Volker, die al jaren als marketingmanager bij het BVB in dienst is.


De voorzitter merkte op dat bij de oprichting in 1989 het imago van de binnenvaart, onder andere door de ‘Granaria-affaire’, tot een diep- tepunt was gedaald. Mede door het werk van het BVB is de binnenvaart in die kwarteeuw tot een professionele sector geworden. Met 7.000 schepen beschikt Nederland over de modernste binnenvaartvloot van Europa. Die binnenvaartschepen vervoeren jaarlijks 365 miljoen ton lading (gelijk aan 11,9 miljoen vrachtwagens) waarvan 5 miljoen containers, op de meest energiezuinige manier. De Neder- landse binnenvaart is daarmee toonaange- vend in Europa. Het BVB stelt dat de logistiek in Nederland een stuk slimmer kan. “Het Nederlands bedrijfsleven is zich nog onvol- doende bewust van de mogelijkheden die de binnenvaart biedt, zeker in combinatie met het wegvervoer. Door hier slimme combina- ties in te maken moet het mogelijk zijn om 1 op de 4 vrachtwagens van de weg te houden”, zegt Annette Augustijn.


Scheepvaartkrant 30 JAAR GELEDEN


Winnaars van The Blue Road awards. V.l.n.r. Minister Schultz van Haegen, Annette Augustijn (BVB), Rien Geurts (BCTN), Rick Martens (N + P Recycling Group) en Fred Hooſt (Bavaria).


Maar Augustijn wilde niet alleen terugblik- ken maar de blik vooral op de toekomst richten onder meer met het project Maat- werk Voorlichting Binnenvaart van het BVB. Dit project heeſt als doel verladers te overtuigen van de voordelen en mogelijk- heden van de binnenvaart en te zorgen voor een transitie van ladingstromen van de weg naar het water. Door het project, waarbij het BVB bedrijven gerichte adviezen geeſt om binnenvaart in de logistieke keten toe te passen, zijn ruim 45.000 vrachtwagenbe- wegingen overgeheveld naar het water. De bedrijven hebben zo gekozen voor duur- zaam vervoer met een drie- tot zesmaal lagere uitstoot van CO2 ten opzichte van wegvervoer.


Allemaal winnaars In haar toespraak gaf minister Melanie Schultz van Haegen aan bijzonder tevreden te zijn met de manier waarop de binnen-


Scheepvaartkrant 20 JAAR GELEDEN


vaart deze ruim 45.000 vrachtwagenla- dingen van de weg naar het water haalde. Schultz: “Dat is een prachtig voorbeeld van hoe we onze vaarwegen beter kunnen benutten. Het water komt steeds beter in beeld bij de verladers en de logistieke dienstverleners. Het is belangrijk verla- ders te blijven verleiden; de grens van de capaciteit van onze rivieren is nog lang niet in zicht. We kunnen met het water nog veel kansen verzilveren om het vervoer duurza- mer en efficiënter te maken”.


Schultz bracht ook enige eigen ervaringen met het water naar voren vanuit haar func- ties, vroeger als wethouder in Leiden vooral op het gebied van watertoerisme, recent via een bezoek aan Colombia, waar zij het binnenlands vervoer heeſt bestudeerd. In deze Zuid-Amerikaanse staat gaat slechts 2 procent van het vervoer over water, terwijl het land wordt doorsneden door talrijke


Scheepvaartkrant 10 JAAR GELEDEN


Na haar felicitaties aan het BVB en aan haar scheidende secretaris Kees de Vries was het tijd voor de uitreiking van ‘the Blue Road Awards’. De uitreiking van the Blue Road Awards is een onderdeel in een programma, dat er met name op gericht is de logistieke mogelijkheden die het vervoer over water nu en in de toekomst biedt naar voren te brengen. Bavaria, N + P Recycling Group en de containerterminal BCTN Nijmegen waren de winnaars in respectievelijk de catego- rieën ‘Bestaande binnenvaartverladers’, ‘Nieuwe binnenvaartverladers’ en ‘Inland terminals’. Zij ontvingen the Blue Road Award uit handen van minister Schultz. De genomineerden waren Bavaria, Tata Steel en Scania Logistics bij de bestaande en Nutricia Advanced Medical Nutrition, N + P Recycling Group en Oerlemans Foods bij de nieuwe verladers. BCTN kwam uit een groep van vijf genomineerde inland terminals als beste naar voren. Deze koplopers vormen een trend waarbij het vervoer over water een vast onderdeel wordt van hun logis- tieke keten. Door deze verschuiving wordt bespaard op de uitstoot van CO2 en wordt het drukke wegennet ontlast.


Synchromodaal Na de prijsuitreiking was het woord aan Aad Veenman, voorman van Topsector Lo- gistiek. Hij onderstreepte aan de hand van een aantal cijfers het belang van de sector, met een Bruto Binnenlands Product (BBP) van 53 miljard euro en goed voor 646.000 banen bekleedt de Nederlandse logistiek- sector na Duitsland de tweede positie op de World Logistics Performance Index. Veen- man keek naar de logistieke kansen voor de binnenvaart in 2020 en noemde daarbij het neutraal logistiek informatieplatform ‘Next- logic’ als drijfveer. Aandachtspunten zijn ‘papierloos transport’, ‘berichtenstandaar- disering’, ‘Lean and Green’ en vooral ‘syn- chromodaal transport’, het geregisseerd inzetten van meerdere vervoersmodalitei- ten. Met het laatste zijn in 2014 63.000 TEU extra over water vervoerd, dat betekent volgens Veenman een besparing van 6 miljoen wegkilometers en daardoor 6.000 ton minder CO2. Hij noemde als voorbeeld het project ‘Synchromodaily’ van Maersk en awardwinnaar BCTN.


Staatsecretaris Ploeg heeſt op de jaarlijkse vishandelsdag in Ede bekend gemaakt dat er binnenkort nieuwe eisen voor de kwaliteit van vis zullen komen. Om de kwaliteit op peil te houden zal het hele traject - van het moment van vangen van de vis, totdat deze de viswinkel of – kraam verlaat – gekoeld moeten zijn. Na de punten over de kwaliteit kwam de staatssecretaris bij de quotering van de vis. Hij gaat er alles aan doen om de onevenwichtigheid in Europa niet voort te laten bestaan.


Europarlementariër Leen van der Waal gaf op 6 oktober (1995) in Den Haag uitleg over het voorstel om de reeds lang door de Europese Unie aan de binnenvaart beloofde 5 miljoen Ecu (Europese rekeneenheid) voor de sloopregeling, een wettelijke grondslag te geven in een verorde- ning. Volgens Van der Waal is dit bedrag bestemd voor het wegslopen van de schepen die al op de wacht- lijst staan. “Er staan er al ruim 400 op, en hiermee worden er misschien nog zo’n 50 gesloopt. Het is een begin”.


Geen Europa zonder grenzen voor de binnenvaart. Binnenschepen onder buitenlandse vlag mogen niet langer dan negentig dagen op de Franse waterwegen verblij- ven. Als de termijn onderschreven wordt, hangt bevrachter en schip- per elk een boete van 7500 euro boven het hoofd. De vrije bewe- ging voor personen en goederen binnen Europa stopt nu blijkbaar aan de Franse grens. Dat meldt Christiane Hensen-Boets van het motorschip ‘Christiane’.


Twee van de bestaande binnenvaartver- laders gaven vervolgens uitleg hoe het bij hen in de praktijk werkt en hoe de binnen- vaart in hun supply chain is opgenomen. Kees Gerretse, Director Supply Chain & Global Transport van het genomineerde Tata Steel gaf aan dat de aanvoer van hun grondstoffen over zee geschiedt en dat 66 procent van hun producten eveneens over water wordt afgevoerd, grotendeels door de binnenvaart. Hij illustreerde ook de werking van het ‘Coil Carrier Connect’ systeem met een verplaatsbare rollengoot voor het transport van rollen ijzer, dat door Tata Steel in samenwerking met PTC is ontworpen en geïntroduceerd. Fred Hooſt, International Logistics & Customer Service Manager van het winnende Bavaria merkte op dat het familiebedrijf al sinds 1719 in de zevende generatie is gericht op duurzame logistiek. Om die reden hebben zij een aan- tal logistieke ketens naar buitenlandse af- zetmarkten verlegd van de weg naar spoor, shortsea, binnenvaart of een combinatie daarvan.


Tot slot gaven Marco Huijsman, logistiek adviseur bij het BVB en Ron Buitelaar van Samskip hun kijk op maatwerk advies en het brengen van nieuwe ladingstromen naar het water. Laatstgenoemde besloot zijn betoog met de woorden ‘het intermo- daal bewustzijn moet omhoog’. Via het uitwerken van een logistieke puzzel werden de deelnemers daarna aangespoord om aan de netwerkborrel deel te nemen, waar- mee het jubileumcongres werd afgesloten.


9


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36