search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
WEEK 42-43 14 OKT 2015


17 NVB werkt aan professionalisering binnenhavens


TIEL Tijdens het Jaarcongres van de Neder- landse Vereniging van Binnenhavens (NVB) op vrijdag 2 oktober werd gesproken over de toekomstplannen van de organisatie. Ook was er (onder andere) aandacht voor de samenwerking tussen havens, de ontwikke- lingen op diverse containerterminals en het gebruik van LNG in de scheepvaart. Dit alles vond plaats op het passagiersschip Grace Kelly.


In haar Jaarrede lichtte de voorzitter van de NVB, Marijke van Haaren, het Beleidsplan 2016-2020 toe. Dit was de avond ervoor door de leden van de NVB goedgekeurd. De NVB gaat de komende jaren nadrukkelijk inzetten op nationale en internationale ontwikkelin- gen, professionalisering van het havenbe- heer en havenontwikkeling, duurzaamheid, regionale samenwerking, de monitoring van economische ontwikkelingen van de binnen- havens en geeſt aandacht aan informatie, communicatie en ondersteuning.


Een greep uit de plannen: - Het onder de aandacht brengen van de be- langen van Nederlandse binnenhavens op na- tionaal en internationaal gebied. Op nationaal gebied gebeurt dit door het onderhouden van contacten met het ministerie van Infrastruc- tuur en Milieu en relevante regio’s. De NVB wordt door het ministerie gezien als een gerenommeerde partner en vertegenwoordi- ger van de Nederlandse binnenhavens. Maar ook via overleg met regionale, provinciale en nationaal relevante partijen zoals het Centraal Overleg Vaarwegen (COV) en het spoor. Inter- nationaal richt de NVB zich op versterking en behoud van de economische, logistieke en re- creatieve positie van de binnenhavens in het Europese Transportbeleid door middel van het lidmaatschap EFIP (Europese Vereniging van Binnenhavens), belangenbehartiging van de Nederlandse binnenhavens in Europees beleid en beleidsvorming, kennisuitwisseling met diverse organisaties, deelname aan Euro- pese projecten en aandacht voor de uitrol van infrastructuur voor LNG-binnenvaartbunkerfa- ciliteiten in de Nederlandse havens. - De NVB werkt aan het professioneler worden van het beheer van binnenhavens. In 2013


De binnenvaart vervoert veel volle containers, maar sleept ook heel wat lege dozen van hot naar her.


heeſt dit al geleid tot een Model Havenbe- heersverordening die in samenwerking met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is opgesteld. De komende jaren wordt gewerkt aan de uniformiteit voor de grondslagen voor binnenhavengelden. Onderzoek uit het begin van dit jaar heeſt duidelijk gemaakt dat de grondslagen voor binnenhavengelden erg uit- eenlopen. Er wordt nu onder andere gekeken naar de behoeſte aan één actuele database met de gezamenlijke data van scheepsei- genaren voor de inning van beroepsmatige havengelden. Wellicht kan dit via AIS. Andere zaken die Van Haaren noemde zijn: Stimulering van Wi-Fi voor de binnenvaart in binnenhavens; Duurzaam havenbeheer via zaken als LNG-bunkerfaciliteiten, walstroom en Green Award; Bijdragen aan duurzaam be- heer via synchromodaliteit door het optimaal flexibel en duurzaam inzetten van verschillen- de transportmodaliteiten. “We willen schone havens die duurzaam en veilig zijn”, bena- drukte Van Haaren. In 2016 wordt het congres in Amsterdam gehouden. Daar wordt het twin- tigjarig bestaan van de NVB gevierd. Gastheer is dan het Havenbedrijf Amsterdam.


Logistieke hotspot De provincie Gelderland telt 37 binnenhavens. De Gelderse rivieren vormen een belangrijke schakel tussen de zeehavens en het achter- land. Een van die havens is de industriehaven in Tiel waar vooral overslag plaatsvindt van bulkgoederen en startplaats van het congres. “De haven beschikt over 128 meter loswal en


biedt plaats aan schepen tot maximaal 140 meter lengte of 6000 ton . Die schepen kunnen hier nog draaien”, aldus Henk Bolt directeur van Gebr. Harteman Holding BV. “Er wordt vooral overgeslagen voor de beton- en asfalt- industrie die in de haven is gevestigd”. Sinds 2013 is in Tiel, op het bedrijventerrein Medel de containeroverslag CTU Rivierenland gevestigd. De terminal biedt plaats aan 35.000 containers per jaar en beschikt over 200 meter loskade. De kranen kunnen de containers vijf breed laden en lossen, de terminal is 7 x 24 uur operationeel. “Er is plaats voor groei, we benutten momenteel maar de helſt van het terrein dat in ons bezit is. Het streven is door te groeien naar 87.000 containers per jaar”, al- dus directeur Theo Pouw. “De ligging is mooi. Met als aanvoerlijnen de Waal, de A15 en de Betuwelijn vormen we een logistieke hotspot”. De Theo Pouw Groep is ook eigenaar van CTU Utrecht. De komende twintig jaar is CTU te- vens de exploitant van de terminal Flevokust, waarvan de aanbesteding in februari 2016 plaatsvindt. Flevokust is een buitendijkse, multimodale overslaghaven met container- terminal en industrieterrein ten noorden van Lelystad.


Containerkade CTU Rivierenland. Foto’s Lida Saaij


Hub & Spoke concept Nijmegen speelt van oudsher een grote rol van betekenis in het vervoer naar het achterland. Nijmegen heeſt verschillende havens met verschillende functies. In de Oostkanaalha- vens vindt vooral overslag van zand en grind plaats. In de Noordkanaalhaven is de terminal van BCTN gevestigd. Eind september is daar de 310 meter lange nieuwe kade geopend, voorzien van twee nieuwe brugkranen. Er kunnen tegelijkertijd vier schepen van 110 meter worden behandeld. Ook is er plaats voor kustvaart tot 135 meter. Samen met het kort geleden in gebruik genomen Container Transferium in Alblasserdam kan BCTN op de verbinding Rotterdam-Nijmegen-Duitsland nu doorgroeien naar een capaciteit van 400.000 TEU per jaar. Twee jaar geleden heeſt BCTN samen met Danser Containerlijn het Hub & Spoke concept ontwikkeld. De BCTN-terminal vormt de draaischijf voor het vervoer van containers tussen de zeehavens Antwerpen en Rotterdam en de containerterminals op de Boven-Rijn. Voorheen maakten de Danserschepen reizen heen-en-weer tussen Rotterdam, Antwerpen en Bazel. Nu stop- pen de schepen ook in Nijmegen waar BCTN containers heeſt verzameld uit de regio en van de terminals Den Bosch, Hengelo en Venray, bestemd voor het achterland. Danser haalt en brengt containers nu onder andere ook


Voorzitter Marijke van Haaren lichtte het Beleidsplan 2016-2020 toe.


naar Mannheim en Karlsruhe. Feitelijk is het nu een lijndienst met een aantal tussenstops. Dat levert een flinke besparing van het aantal wegkilometers op voor de vervoerders.


Lege containers Rien Geurts, algemeen directeur van BCTN vertelde in zijn maag te zitten met het pro- bleem lege containers. Elke rederij heeſt zijn eigen container. “Waren het maar bierflesjes waarvan je het etiket afweekt, waarna iedere brouwer het flesje kan gebruiken”, verzuchtte hij. “Nu worden heel veel van die lege dozen heen en weer gesleept. In Venlo komen veel meer containers binnen dan er uit gaan. Je kunt derhalve niet goed matchen met leeg/ vol”. Alblasserdam doet het, wat dat betreſt beter. “In Alblasserdam kun je straks wel 100 procent matchen, omdat daar de containers maar tijdelijk worden gestald. Maar het zou handig zijn als we elke lege container konden meenemen in plaats van alleen de container van de reder waarvoor je ook volle containers meeneemt”, constateerde hij.


LNG Net als in Rotterdam kan in de Nijmegen alleen LNG gebunkerd worden vanuit een tankwagen. In Nijmegen maakt GDF Suez LNG Solutions zich hard voor een vaste bunkerinstallatie voor de scheepvaart. Die wordt mogelijk gevonden in een gecombineerde installatie voor het weg- en watertransport. Gezien de milieudoelen en de eindigheid van natuurlijke energiebronnen riep het gebruik van LNG wel vragen op bij de congresgangers. “Is het wel handig om over te stappen op LNG? Gas is immers ook eindig”, vroeg men zich af. “En als het eindig is, moet je dan wel investeren in gasinstallaties?” Jon van Oostrom, directeur van GDF Suez LNG Solutions vond van wel. “LNG zorgt voor een CO2 reductie tot 15 procent, mits de methaan- emissie beperkt wordt”. Daarmee gaf hij het milieuvoordeel aan.”We onderzoeken nu de uitstoot van methaan en de verwachting is dat die stapsgewijs kan worden teruggedrongen”. Maar hij noemde LNG ook een ‘transitiebrand- stof’. Het gebruik ervan zal tot 2030 groeien en vervolgens tot 2050 aflopen, was zijn verwachting. Aardgas wordt dan mogelijk vervangen door voortstuwing met behulp van waterstof, of men gaat elektrisch varen.


RWS breidt wachtplaatsen Prinses Margrietsluis uit


LEMMER Rijkswaterstaat (RWS) heeſt de bereikbaarheid van havens en de belangrijke achterlandverbindingen bij Lemmer verbe- terd door de uitbreiding van de wachtplaat- sen voor de binnenvaart. Hiermee is een knelpunt in het hoofdvaarwegennet van en naar Noord-Nederland opgeheven.


Aanleiding tot het verbeteren van deze voor- zieningen is een afspraak van de minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen, met de Tweede Kamer om aantal lan-


delijke ligplaatsen die een knelpunt vormden in het netwerk aan te pakken. De wachtplaat- sen voor de binnenvaart bij Lemmer hadden te weinig capaciteit en vormden daarmee een knelpunt in het hoofdvaarwegennet van en naar Noord-Nederland. Hiermee is de bereik- baarheid van havens en de belangrijke achter- landverbindingen bij Lemmer verbeterd.


Uitbreiding wachtplaatsen Provincie Fryslân heeſt namens Rijkswater- staat dit project voorbereid en uitgevoerd.


Eind 2014 is de uitbreiding van de wacht- plaatsen voor de binnenvaart bij de Prinses Margrietsluis in Lemmer begonnen. De bestaande afmeerpalen aan de kant van het IJsselmeer zijn vervangen, omdat deze niet meer voldeden aan de eisen. Ook zijn extra palen geplaatst en een aanlegmogelijkheid voor duwbakken. Bovendien zijn aan de andere kant van de sluis twee extra palen geplaatst bij de bestaande wachtplaatsen. De werkzaamheden zijn in de zomer van 2015 afgerond.


Verbetering hoofdvaarweg RWS werkt als eigenaar-beheerder van de Hoofdvaarweg Lemmer Delfzijl samen met de provincies Fryslân en Groningen om de vaar- weg beter beschikbaar te maken. De vaarweg is al grotendeels dieper en breder gemaakt en een aantal bruggen wordt vervangen. Daar- door moeten grotere schepen vlot en veilig kunnen varen. Dan gaat het onder meer om klasse Va-schepen en containervaart. Dat zijn schepen van 110 bij 11,4 meter. Zo is de weg vrij voor meer transport over water.


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36